Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Jack
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-03-04

Handling

Jack är i 25-årsåldern. Med sina polare håller han igång i Stockholm, röker brass, dricker vin, raggar tjejer. Jack vet vad han ska bli -- författare. Bart är Jacks bäste vän. Han...

Visa hela handlingen

Press

Platt och rutinartat, tyckte de flesta kritikerna om Jack. Styrkan i avståndstagandet varierade dock. "'Jack' är, låt oss upprepa det, en utomordentligt bra bok. Men i ett avseende...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Göran Stangertz Jack
Kjell Bergqvist Harald
Örjan Ramberg Bart
Gunnel Fred Sonja
Tove Linde Harriet
Ingalill Rydberg Linnea
Robert Sjöblom Jonny
Bibbi Unge Gerd
Åke Lindström Sonjas far
Nils Eklund Jacks far
Kerstin Bagge Jacks mor
Gunilla Nyroos Kicki
Ola Sandborgh byråkrat
Christer Skeppstedt Leo
Stig Törnblom Lasse Knullare
Bo Halldoff busspassagerare
Ove Magnusson busspassagerare
Marrit Ohlsson busspassagerare
Lotta Ramel flicka hemma hos Bart
Ulf Lundell en kille på restaurang
Adelie Hatz liten flicka

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Stockholm Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Fox-Stockholm Film Distribution AB
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2007
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Jack är i 25-årsåldern. Med sina polare håller han igång i Stockholm, röker brass, dricker vin, raggar tjejer. Jack vet vad han ska bli -- författare. Bart är Jacks bäste vän. Han skall bli målare. Jonny är fotograf och har en tjej, Linnea, som hänger med killarna. Harald är haschförsäljare och har i flera år försörjt sig på att sälja hasch.

Under sommaren far de alla till Gotland på cykelsemester.

Väl hemma igen försöker Jack komma igång med skrivandet, och han får en dikt antagen. Han träffar en mörk flicka som han tycker sig känna igen, Harriet. Men Jack får en chock - hon är morfinist - och rusar ifrån henne. Han vill hjälpa Harriet, men nästa gång han besöker henne, hittar han henne död av en överdos.

Hela tiden letar Jack efter Sonja som han har träffat på ett party i hennes östermalmsvåning. När han tillfälligt jobbar på ett sjukhus, får han syn på henne. Hon är där för att besöka sin far men vill absolut inte veta av Jack.

Hösten kommer och gänget splittras. Jonny sticker till Nepal, Linnea har fått jobb, Harald är död och Bart åker till Paris för att gå på målarskola.

Men Jack känner att det här inte bara är slutet på något. Det är också början till något nytt. Han ska skriva om dem alla -- Harald, Sonja, Bart, Jonny, Linnea, Harriet -- och om att vara ung i 70-talets Sverige.

Censur / granskning

Censurnummer 116689
Datum 1977-02-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3270 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3270 meter
Längd i minuter 119 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Platt och rutinartat, tyckte de flesta kritikerna om Jack. Styrkan i avståndstagandet varierade dock.

"'Jack' är, låt oss upprepa det, en utomordentligt bra bok. Men i ett avseende visar det sig vara en utomordentligt dålig bok. Den lockar nämligen Halldoff att spela ut all den målinriktade platthet han är i stånd att uppbåda, och det är i det aktuella fallet inte litet. Spolar man undervegetationen, vilket han i allt väsentligt gjort, ser summan av den här filmen ut som Polare del II.

Tänk på nettointäkterna! Kom loss! Skit i komplikationerna!" (Jurgen Schildt i AB).

"Många kommer att se Jack. Jag är övertygad om att den också kommer att älskas av många för sina oprovokativa och idylliska ögonblick av värme. Den talar försoning.

Men någon verklig förändring där ute i kylan på Sergels Torg kommer den inte att medverka till." (Eva af Geijerstam i DN).

"Fritt svävande över första halvan av Ulf Lundells märkvärdigt framgångsrika 'Jack' har Jan Halldoff gjort en film som är halvbra därför att den är kompetent gjord och halvdålig därför att den bara förmedlar en del yttre attityder ur ett generationsdokument. (-)

Sannolikt kommer många att finna den nöjsam, som en leende rapport utifrån, välspelad, fylld av tonfall och speglingar.

Men den verklige Jack är det ju inte." (Lasse Berg!ström i Expr).

"Jan Halldoff har under årens lopp blivit vår kanske främste rutinregissör, en iscensättare utan egen egentlig vision som försöker ta ställning där man ställer honom, en regissör som har lärt sig var man skall placera en kamera och hur man polerar bildövergångar med överlappande repliker!

Men med ett ämne som Jacks räcker det inte med kunnande, här hade det behövts en inneboende värme, en annan förståelse och medkänsla för en vilsen generation än den Jan Halldoff med sin allmänmänsklighet kan prestera. Jack har blivit ett kompetent hantverk men en intetsägande film, en generationsbild som inte är falsk men okänslig." (Hans Schiller i SvD).

"Hålligång, brajor, flumsnack och skitprat, är det intressant? Jag talar fortfarande om filmen, där dessa aktiviteter ägnas ett, som det förefaller, oproportionerligt stort utrymme under de nära två timmar den varar. Själva det politiska och social tomrum som personerna vistas i, en storts akvarium där årtiondets viktiga händelser sker utanför glasväggarna, kan förstås sägas vara betydelsefullt i sig självt, avslöjande för ett klimat.

Men Halldoff är inte rätte mannen att få fram denna dimension. Han stannar vid en beskrivning vars gränser bestäms av en rent yttre, illustrerande realism, och följden blir ett till stor del ytligt och platt beteendestudium. (-)

De rimligaste utgångspunkterna för en filmatisering av Lundells stoff hade varit dels att regissören i fråga om erfarenhet och inlevelse stått på ungefär samma våglängd som författaren, dels att ett eventuellt fördömande av personernas livsstil måste formuleras med andra och medvetnare medel än vaga känslor av olust och främlingskap." (Jan Aghed i SDS)

"Svaret är att Jack i sitt urvattnade, uttunnade filmtillstånd alltför mycket ter sig som en återvändo till Halldoffs motiv om brödraskapet och dess fasoner. Han har gjort den filmen nu några gånger -- från Livet är stenkul och framåt.

En film om polarna. Författarämnet Jack (Göran Stangertz), snitsaren Bart (Örjan Ramberg), haschpustaren Jonny (Robert Sjöblom) och stimulantiaknegaren Harald (Kjell Bergqvist -- för övrigt den ende som verkar ha sugit bokens blod till sin gestalt). De brassar på för full orkester, med flickor och sprit och påtändningar. Snart är de 30 och ute ur leken som överspelade kort. (-)

Jag tror många -- för många kommer ju att se den -- kommer att bli besvikna. Häftigt besvikna. En tidsskildring som bultar av kåthet och övrig sinnlighet har blivit kysk och doftlös. Dess vrenskande brottning med mångfalden livsmöjligheter och dess ångande, råa livsnärhet har skurits ned till några futtiga partajer, bakrusmorgnar och insikten att knark är något farligt.

Okej. Det är en bra familjefilm, kan man tycka. En sådan som Disney skulle ha gjort av Henry Millers Sexus. Eller av Kerouac." (Sven E Olsson i Arbetet)

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manus bygger på författaren och rockmusikern Ulf Lundells (f 1949) bok "Jack" som utkom 1976. Boken blev oerhört populär och kom att klassas som något av en generationsroman av både publik och kritiker.

Att den skulle komma att filmatiseras var nästan en oundviklighet. Dock anas redan i förhandsdiskussionerna en stor nervositet, när det stod klart att Jan Halldoff skulle stå för regien. Farhågorna besannades delvis enligt kritikerna. Ulf Lundell, som hade följt inspelningen på nära håll, sade sig dock vara nöjd efter premiären. Filmen blev också den en publik framgång.

Inspelningen påbörjades 24.8.1976 och avslutades 15.10.1976.

Förlaga

Originaltitel Jack (Roman)
Författare Ulf Lundell


Inspelning

Stockholm Sverige 1976-08-24 1976-10-15
Visby
Kårsta

Visningar

Sverigepremiär 1977-03-04 Saga Stockholm Sverige 119 min
TV-visning 1991-08-15 TV2 Sverige 114 min
1998-09-25 SVT1 Sverige 114 min
Urpremiär 1977-03-04 Saga Stockholm Sverige 119 min
Dvd-release 2007-11-28 Sverige
Cinemateksvisning 2017-08-21 Zita Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Cykelsemester
DK Drama
DK Litterära förlagor
DK Ungdomskultur
Dödsfall
Fotograf
Författardrömmar
Hasch
Hålligång
Kårsta
Målare
Narkotika
Party
Stockholm
Ungdom
Visby
Överdos

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3231


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3270


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JACK
Tryckeri Skövde Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JACK
Tryckeri Skövde Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JACK
Tryckeri Skövde Offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jack. Av Ulf Lundell i samarbete med Janne Halldoff.
Omfång 191 s. Rollbeskrivning (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista - Jack.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jack.
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jack.
Omfång 100 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jack. Av Ulf Lundell i samarbete med Janne Halldoff.
Omfång 190 s. Adresslista till skådespelare och produktionspersonal (4 s.) ingår. Inspelningsplan (1 s.).
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?