Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Måndagarna med Fanny
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-08-31

Medverkande

Tommy Johnson
Robert Eriksson, lagerarbetare

Ingvar Kjellson
Hilding Eriksson

Agneta Ekmanner
Gudrun Eriksson

Allan Edwall
Chaufför

Sture Djerf
Berglund, lagerchef

Visa alla medverkande

Handling

Robert Eriksson är lagerarbetare och biografvaktmästare. Han är gift, men äktenskapet är ansträngt. Måndagarna använder Robert till att besöka sin svårt sjuke far, en f d...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var övervägande positiv mot denna film. "Det känns skönt att följa med i en svensk film som för ovanlighetens skull är så bildmässigt genomtänkt som den här. Jag kan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Tommy Johnson Robert Eriksson, lagerarbetare
Ingvar Kjellson Hilding Eriksson
Maria Selbing Fanny
Agneta Ekmanner Gudrun Eriksson
Allan Edwall Chaufför
Sture Djerf Berglund, lagerchef
Henric Holmberg Aronsson, lagerarbetare
Sven Erik Vikström Nordin, biografmaskinist
Jan Glad Stig
Niels Halding Gilberg
Åke Lagergren kund på lagret
Jens Holmström Robert som barn
Ernst Günther slaktare
Rolf Skoglund slaktarbiträde

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Robert Eriksson är lagerarbetare och biografvaktmästare. Han är gift, men äktenskapet är ansträngt. Måndagarna använder Robert till att besöka sin svårt sjuke far, en f d folkskollärare.

På sjukhuset möter han en dag sjukvårdsbiträdet Fanny, och de inleder en kärlekshistoria. När hon inte nöjer sig med att träffa honom enbart på måndagarna, drar han sig inom sig.

Så småningom får Fanny veta att Robert är gift, och då vill hon bryta förhållandet. Samtidigt får han sparken från sitt extrajobb som vaktmästare på grund av spritmissbruk.

Fadern dör, och hela världen rasar samman för Robert.

Censur / granskning

Censurnummer 118111
Datum 1977-08-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2910 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2910 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var övervägande positiv mot denna film.

"Det känns skönt att följa med i en svensk film som för ovanlighetens skull är så bildmässigt genomtänkt som den här. Jag kan fortfarande reservera mig mot en del konventionellt bildgods i Forsbergs hantering, exempelvis några lyriska slow motion-bilder som ohjälp!ligt hör hemma i klichéfacket, men det är invändningar som väger lätt i sammanhanget.

Man följer med stigande inlevelse detta människo!öde bland svenska frusenheter: de tafatta samtalen med fadern, som i sitt lärarnit en gång knäckte Roberts självförtroende, det kantiga kompissnacket och spritförtroligheten på lagret, de skilda sovrummen där hemma, där en fläktande gardin i solljuset påminner om andra möjligheter.

Och så värmen i mötena med Fanny, en kärlekshi!storia vars kurva Forsberg gör stor och tydlig med hjälp av årstidernas växlingar i enlighet med en gammal fin svensk tradition.

Där finns också det snabba visuella klarläggandet. Den svängande taklampan efter Roberts besvikna raseriutbrott på slutet efterträds av de dinglande linorna i en gymnastiksal där han blev skrämd som barn. Det är som att se otrygghetens rörelse genom hans liv.

Med andra ord en mycket sevärd film om ensamhet och fumlighet, om snärjande band och knutar som kunde lösas, om den tilltufsade människan på prestationstänkandets eviga rännarbana." (Hanserik Hjertén i DN)

"Lars Forsberg har filmatiserat romanen. Det lyck!önskar jag honom till. Av det skälet att han atmosfäriskt sett åstadkommit en av de tätaste svenska skapelserna på tämligen länge. (-)

För visst erinrar den, med sin pessimism och sina halvdagrar och sin slutenhet, om det franska 30-talet. Är man böjd för jämförelser funderar man kanske också på Tjechov, en annan författare hos vilken meddelandena hade svårt att hitta sina adressater. (Jurgen Schildt i AB)

Men för ögonblicket befinner vi oss inte i Marseille eller Moskva utan i glesbygdens och småstädernas Mellansverige. Sannare än hos Forsberg har jag aldrig sett det illustrerat. (-) Det blir en livsbild, och samtidigt en studie av vårt land och vår frost. Det är en ödslig och sorgsen historia. Och -- det försäkras -- den lyser."

"Lasse Björne har fotograferat ett landskap som doftar av övergivenhet och instängd längtan. Det ser så sant ut att det känns smärtsamt. Sverige, måndag. Just så.

Enformigheten märks i Forsbergs nya film när han plockar ur sin gamla påse. Kort sagt: Måndagarna med Fanny är en bra film, men den överraskar inte. Det gör filmen lite tråkig, trots allt. (-) Han väntar gärna ut en bild, en tanke, en känsla. Det han ibland förlorar i rytm vinner han i tydlighet. Han är osentimental men aldrig okänslig. Han lyckas ofta vara rolig på ett allvarligt vis. All denna talang gör Måndagarna med Fanny sevärd och tänkvärd." (Jonas Sima i Expr)

"Det har som helhet ändå inte blivit någon lyckad film. Den saknar det grepp som lyfter.

Kärleksscenerna, vardagstonen och skådespelarna får dock beröm -- det fick de hos alla, inte minst Tommy Johnson:

"Det finns många lysande enskildheter med andra ord. Men det är som om Forsberg inte fick det hela att flyta. Han bläddrar för mycket i boken 'Måndagarna med Fanny' och filmer får inga egna vibrationer." (Elisabeth Sörenson i SvD)

"Forsberg har haft stor respekt för det litterära materialet -- för stor för att ge sin film en personlig uttrycksform" men höll med om att "Per Gunnar Evanders romaner har ofta en terapeutisk verkan på sina läsare och det tror jag även att den här filmen kan ha." Hon hoppades därför också "att många ser Måndagarna med Fanny. Det är den värd, inte minst för skådespelare Tommy Johnsons skull. Här kan man verkligen taga till den gamla klyschan -- han spelar inte Robert, han är Robert." (Annika Gustafsson i SDS)

"Måndagarna med Fanny, Per Gunnar Evanders roman, är regisserad av Lars Lennart Forsberg och bättre kunde det inte ha gjorts. Det är andra gången på kort tid jag ser hur en regissör lyfter fram en text, en bok och får den att fungera med egen kraft i bild och tolkningar. Häromdagen var det Olle Hellbom med Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. (-) Varje bild har sin rätta ton och plats i denna berättelse om Roberts mödosamma vandring genom livet." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

Även Carl-Eric Nordberg i Vi fann att Forsberg mestadels höll "en föredömlig konstnärlig balans. Han berättar i lugna och klara bilder om en ensamhet som säkert delas av många. Robert är tyvärr inget undantagsfall. Bakom faderns dressyrmetoder står ju hela manssamhället med sina enfaldiga värderingar och brutala prestationskrav."

Denna realistiska bild av mansrollen och manssamhället reagerade Anna Lisa Bäckman och Annika Nordin mot i en debattartikel i DN (17.9.1977):

"I vilken film kommer Robert att våga visa sin besvikelse på alla plan -- t ex i jobbet -- för sin bästa kompis Fanny, som han har haft ett förhållande med, istället för att nu som en tigande desperado slå sönder kärlekssängen. Ska det ta sjuttio år till innan vi får se ett celluloidpar som kan dela på arbete, kärlek och vardag?"

Mothugg kom från Tjia Torpe (DN 4.10.1977):

"Det är dumt att konstruera en motsättning mellan filmer som beskriver 'vad förändringar i arbetslivet och en aktiv kvinnorörelse lett till' och filmer som Måndagarna med Fanny. En film som, tror jag, med risk för att önsketänka, kan bidra till att stumma, presterande, rädda män blir talande, kännande, levande människor. För det är ju det vi vill. Eller hur?"

Stig Björkman i Chaplin koncentrerade sig på de formella aspekterna och var här mycket kritisk:

"Det tragiska, eller snarare katastrofala, med Måndagarna med Fanny, är att filmen är lika stum som sin passive hjälte. Den är nsätan helt stillastående, och den radar med temperamentslös envishet upp tablå efter tablå av Robert Erikssons liv. Måndagarna med Fanny blir en film som snubblar på sina ambitioner. Den är ambitiös. Och den ser ambitiös ut. Med en tydlighet som blir avvisande. Det allvarligaste felet med filmen är att den vägrar att välja synvinkel. Den utser slumpartat plats för kamerastativet och vrakar inga objektiv." (Denna analys ingår även i Björkmans bok "Nya bilder och dagsljus", 1978)

Kommentar Svensk filmografi

Per Gunnar Evander (f 1933) skrev sin roman "Måndagarna med Fanny" samma år som filmatiseringen av Det sista äventyret (1974/12) kom till. Den fick honom på allvar intresserad av film, men regissörer och producenter fick också upp ögonen för de filmatiska möjligheterna hos Evander. Lars Lennart Forsberg (f 1933), som efter den halvdokumentära spelfilmsdebuten med debattfilmen Misshandlingen (1969/25) framgångsrikt filmatiserat Stig Claessons romaner för TV, hörde till dem som kände sig kallade och skrev på eget bevåg ett manus som även Evander ställde sig positiv till.

Bengt Forslund på Filminstitutet blev också intresserad, och kontrakt skrevs med Evander och Forsbergs produktionsbolag i slutet av augusti 1976, sedan filmen hade fått produktionsgaranti. Senare fick Filminstituet också med sig SF som medproducent (47 procent), och SF tog delvis ansvaret för filmens efterarbete.

I det närmaste självklar för den manliga huvudrollen var Tommy Johnson, fast även Gösta Ekman var på tal. För Fanny-rollen provfilmades en rad yngre krafter, och valet föll på Maria Selbing som just hade gått ut Calle Flygares teaterskola.

Den viktigaste förändringen i Forsbergs manus var att handlingen, som i romanen går från vinter till vår, hade förskjutits från höst till vinter, d v s från ljus till mörker, vilket Forsberg fann mer adekvat med romanens stämningar.

Den huvudsakliga inspelningen förlades till Evanders "hemtrakter", närmare bestämt Gävle, där det fanns lämpliga miljöer för såväl sjukhemmet som torpet (Sikhjelma). Inspelningen började planenligt 8 september 1976 men fick avbrytas 10 oktober på grund av att Tommy Johnson måste opereras för njursten. Under tre veckor tvingades produktionen stå mer eller mindre stilla, eftersom "Robert" skulle vara med i praktiskt taget varje scen, och för att fylla ut tiden kom de små filmerna i filmen till (slakteriscenen och gangsterfilmen).

Den ordinarie inspelningen kunde återupptas 1 november och höll sedan på till den 17 december, vartill kom sju kompletteringsdagar i januari 1977. Det innebar 63 inspelningsdagar mot planerade 53 och ett rejält budgetöverdrag -- i synnerhet som Forsberg tog mycket råfilm, drygt 41 000 m mot beräknade 25 000.

Till komplikationerna under efterarbetet hörde också att den av Lars Färnlöf beställda musiken visade sig vara helt fel. Problemet med filmmusik är att man aldrig vet detta, förrän den är inspelad och läggs till filmen. Färnlöf hade valt att göra enbart körmusik inspelad i Västerås domkyrka, mycket vacker men i sammanhanget olämplig. Forsberg, som är mycket musikalisk, räddade situationen genom att själv gå hem och komponera musiken för enbart piano. Den visade sig bli ovanligt lyckad.

Då filmen blev klar till senvåren, kom världspremiären att förläggas till filmmarknaden i Cannes, men någon större försäljningsframgång blev det inte.

På biograferna i Sverige blev filmen en hygglig framgång med 70-talets mått mätt -- närmare 90 000 besökare.

Förlaga

Originaltitel Måndagarna med Fanny (Roman)
Författare Per Gunnar Evander


Inspelning

Filmhuset, Stockholm. Gävle (bl_a Norråsen och Sikhjälma). Stockholm (bl_a Solvalla och biografen Look). Granholmstippen

Visningar

Sverigepremiär 1977-08-31 Spegeln Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 1995-01-29 TV2 Sverige
2000-11-07 SVT1 Sverige
Urpremiär 1977-08-31 Spegeln Stockholm Sverige 106 min
Cinemateksvisning 2014-03-05 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1978 (bidrag om 223 754 kr)

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Arbetare
Biografmaskinister
DK Drama
DK Kärlek
DK Sjukhus
Förhållande: far/son
Gävle/Norråsen
Gävle/Sikhjälma
Kärlek
Sammanbrott
Sjukhus
Sjukvårdsbiträde
Stockholm/Granholmstippen
Stockholm/Solvalla

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2912


Typ Internegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Måndagarna med Fanny. Filmmanuskript II. Efter Per Gunnar Evanders roman med samma namn. Maj 1976. Lasse Forsberg.
Omfång 148 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Måndagarna med Fanny. Filmmanuskript III. Efter Per Gunnar Evanders roman med samma namn. Juli 1976. Lasse Forsberg.
Omfång 180 s. Roll- och miljölista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Måndagarna med Fanny. 1977.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Måndagarna med Fanny. Filmmanuskript III. Efter Per Gunnar Evanders roman med samma namn. Juli 1976. Lasse Forsberg.
Omfång 180 s. + 3 s. ritningar och personallista. Roll- och miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca. 350 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?