Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lyftet : det som i ett slag förvandlar dig från småhandlare till storfräsare"
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-01-20

Medverkande

Anders Lönnbro
Kennet Ahl

Bodil Mårtensson
Karin Åberg, Kennets fästmö

Roland Janson
Roland "Eleganten" Bergström, intern

Weiron Holmberg
Curt Storm, arbetare på plastfabriken

Pale Olofsson
"Varan" Bengtsson, intern

Siv Ericks
Linnéa Åberg, Karins mamma

Visa alla medverkande

Handling

Kennet Ahl är alldeles skakis av abstinens. Han irrar runt Sergels torg på jakt efter tjack. När han äntligen har fått sin sil, kommer också drogens ingivelse. Att råna en bank,...

Visa hela handlingen

Press

Lyftet mottogs med positiv välvilja av storstadskritikerna. Några av dem anspelade entusiastiskt på titeln och skrev om ett lyft för svensk film. DN (Hanserik Hjertén): "Lyftet är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Anders Lönnbro Kennet Ahl
Bodil Mårtensson Karin Åberg, Kennets fästmö
Roland Janson Roland "Eleganten" Bergström, intern
Weiron Holmberg Curt Storm, arbetare på plastfabriken
Pale Olofsson "Varan" Bengtsson, intern
Siv Ericks Linnéa Åberg, Karins mamma
Carl-Axel Heiknert Oskar Åberg, Karins pappa, bilskollärare
Bo Hörnelius Skavböke, vaktkonstapel
Bernt Ström fackordföranden på plastfabriken
Mariann Rudberg assistenten på fångvårdsanstalten
Bernt Ström fackordförande
Lena Lindgren Vera Lind
Anders Granström polis som intervjuas utanför banken
Roland Hedlund "Sundsvalls-Jesus", bankrånare
Sten Ljunggren "Bromsbandet", bankrånare
Bo Högberg "Roten" Sandgren, intern
Gustav Kling Olof, skyddsombud på plastfabriken
Lasse Strömstedt polis utanför banken/intern/pastor Douglas Andersson
Fred Gunnarsson Nisse Stenström
Erik Edborg skyddskonsulenten
Per Gavelius Nilsson, vaktkonstapel
Adelie Hatz Adelie, Veras lilla dotter
Gurli Svedlund bankkund
Greta Wahlquist arbetsförmedlare
Henry Lindblom Aronsson, direktör för AMS-lägret i Krisdala
Wermlandskören sångkören
- Ej krediterade:
Iwar Wiklander bankföreståndaren
Jannike Åhlund journalisten utanför banken
Gordon Löwenadler körsångare
Peter Stormare fånge
Bo Jonsson en man på plastfabriken
Olle Myrberg

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
AB Ri-Film
Kennet Ahl (Christer Dahl etc)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1978
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Film-Labor
Övrigt bolag Svenska Stuntgruppen AB (tack)

Handling

Kennet Ahl är alldeles skakis av abstinens. Han irrar runt Sergels torg på jakt efter tjack.

När han äntligen har fått sin sil, kommer också drogens ingivelse. Att råna en bank, det vore lyftet.

Beväpnad med en leksakspistol gör han slag i saken tillsammans med ett par lika påtända kompisar. Men banken visar sig vara fattig på kontanter. Den allt desperatare Kennet försöker råna en bankkund i stället, Karin. Då kommer polisen och avbryter rånet.

Filmens förtexter visas mot fängelsemurar.

Fyra år senare, meddelar en avslutande text.

Kennet har två veckor kvar till den villkorliga frigivningen. Han är inställd på att börja ett nytt liv. Han är fri från knark, trots att tillgången är god innanför murarna, och så tänker han förbli. Han drömmer om att bygga upp ett åkeriföretag. Och han har en fästmö som väntar på honom, bilskollärardottern Karin -- samma Karin som han försökte råna. I sin runda mage bär hon deras gemensamma barn.

När Kennet tvivlar på att han ska klara livet utanför fängelset, får han tröst och uppmuntran av Eleganten som själv har ett år kvar i fångenskap.

Medfången Varan har en idé om att göra ett klipp som knarkkurir. Kennet säger att han inte är intresserad.

Efter frigivningen flyttar Kennet till Karin och hennes föräldrar. Han måste nu snabbt ordna ett jobb. Det är en förutsättning för fortsatt frihet. Men arbetsförmedlingen har inget annat att erbjuda än Krisdala, ett AMS-läger fullt av tidigare fångar. Dit vägrar Kennet att flytta.

Med hjälp av Karins far tänker Kennet ta nytt körkort. Men det blir bara en lektion. Karins far tycker att Kennet kör hänsynslöst och skäller ut honom. Kennet skäller ilsket tillbaka.

Kennet har inget annat val än att åka till Krisdala. Direktören för AMS-lägret lovat att kontakta skyddskonsulenten. Kennet behöver inte själv meddela att han har börjat jobba.

På Krisdala finns också Varan. Han berättar mer för Kennet om idén att ställa upp som knarkkurir -- och att själv lägga beslag på ett parti. Det är värt 5 miljoner. Kennet är fortfarande lika avvisande.

Kennet kan lämna Krisdala, sedan Karin närmast tvingat sin far att ordna jobb och lägenhet. Lägenheten är visserligen mörk, ful och primitiv, och jobbet på en plastverkstad är direkt hälsovådligt, men Kennet och Karin är lyckliga.

På verkstaden lär Kennet känna Curt Storm, en radikal arbetare som på kort tid förändrar hans sätt att tänka. Arbetslivet och samhället kan göras rättvisare genom att arbetarna organiserar sig och kräver förändringar -- inte genom spontana terroraktioner.

Kennet överraskar Karin med en ny, stor säng -- ett avbetalningsköp från IKEA. De ligger och njuter i sängen, när det ringer på dörren. Det är polisen som har kommit för att hämta Kennet.

Tillbaka på fängelset får Kennet veta anledningen till att han hämtats. Han har brutit mot anmälningsplikten. Skyddskonsulenten har slagit larm.

Upprörd förklarar Kennet situationen för en assistent. Direktören på Krisdala ger bekräftelse per telefon. Han har glömt att uppfylla sitt löfte till Kennet. Men därmed är inte saken ur världen. För frisläppande fordras formellt beslut av interneringsnämnden som sammanträder på fredag.

I telefon berättar Kennet för Karin om misstaget och att han snart är ute igen. Hon har svårt att tro honom. Han får veta att Varan har hört av sig. Denne håller på att genomföra sin plan och har sitt gömställe hemma hos Vera Lind.

Det dröjer flera veckor innan interneringsnämnden kommer fram till Kennets ärende. Den ovissa väntan gör både honom och Karin desperata. Han går bärsärkagång och placeras i isoleringscell. Hon försöker begå självmord.

Den åter frigivne Kennet kommer till sjukhuset, där Karin vårdas. Hon har nyligen också fött deras barn. Vid sängen sitter hennes föräldrar. Fadern lyckas genast reta upp Kennet som ser rött och slår ned honom.

Påföljden blir 18 månader.

I fängelset tar Eleganten emot sin gamle kompis. Men inga ord biter på Kennets ångest. Han måste ut.

De två lyckas också rymma i samband med en musikgudstjänst. De får tag i civila kläder och blandar sig med den gudsfröjdeliga sångarskaran, när den lämnar fängelset. Sedan får de till och med lift av pastorn.

Kennet söker upp Karin. Hon vill inte ha med honom att göra, säger hon. Men hon ångrar sig, så fort han har försvunnit.

Varan ligger sövd av en överdos hemma hos Vera Lind, när Kennet och Eleganten dyker upp. Kennet tar hand om Varans portfölj med knark för 5 miljoner och ringer upp Varans uppdragsgivare. Partiet kan återköpas för 500 000, erbjuder han.

Mötet med knarkhandlaren på en öde plats slutar katastrofalt för Eleganten. Han blir skjuten. Kennet undkommer med knapp nöd.

Kennet söker sig till Curt Storm -- som övertalar honom att ta sitt straff och börja ett nytt liv. Knarkhandlaren får ett nytt telefonsamtal med beskedet att partiet nu kommer att återlämnas gratis. Sedan lånar Curt ut 200 kronor till taxi.

Kennet sitter inne igen. Karin kommer på besök med deras son. Kennet får hålla i sitt barn. Familjelyckan övervakas av två tysta fångvaktare.

Censur / granskning

Censurnummer 118667
Datum 1977-12-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3215 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3215 meter
Längd i minuter 117 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lyftet mottogs med positiv välvilja av storstadskritikerna. Några av dem anspelade entusiastiskt på titeln och skrev om ett lyft för svensk film.

DN (Hanserik Hjertén): "Lyftet är en stark sak, fruktansvärt rolig och fruktansvärt allvarlig, rena lyftet för svensk film. Bättre kunde inte filmåret börja.

Lyftet har samma namn som romanen, men den bygger bara på samma grundmaterial. (-)

Olikheterna mot boken är betydande, och framför allt har man avstått från dess mest nattsvarta sidor. Jag medger att jag saknar den filmatiseringen, men kanske har man inte trott sig klara de våldsamma svängningarna i romanens helvetesfars.

Hur som helst, tillräckligt mycket är kvar för att göra Lyftet till en svensk film med ovanliga stämningslägen.

Det framgår redan av anslaget. Kennet med polare gör världens dråpligaste bankstöt, bara Helan och Halvan skulle överträffat dem om de prövat i bran!schen. (-)

Det är en galghumoristisk stil som har nära till ömhet, ilska och förtvivlan, och den lysande bäraren och förmedlaren av den stilen heter Anders Lönnbro. (-)

Christer Dahl -- regissörsdelen av kollektivet Kennet Ahl -- berättar för sin del effektivt och rytmiskt. Lyftet har inget av den dokumentära realism som svensk film tidigare närmat sig i sin samhällskritik.

Den är en underhållningsprodukt, men jag tycker inte det är något fel om det därigenom ges ny friskhet åt ett angeläget ämne."

SDS (Jan Aghed): "När såg man senast till en liknande vitalitet, en sådan energi, ett sådant tryck, en sådan humor, ett sådant spelhumör -- i en svensk film???

Tydligen är allt hopp ännu inte förbi i Jan Halldoffs, ABBA:s och Harry Scheins filmland. (-)

Just Halldoff, med sin kommersiellt känsliga opportunism, har varit inne på det här ämnet, liksom den dystre reformatorn Vilgot Sjöman. Man erinrar sig med viss fasa deras teaterfilmer om socialt misshandlade brottslingar på rymmen när man ser och inte minst när man hör Lyftet.

Det måste vara Strömstedt som tillfört dialogen sina personliga språkliga erfarenheter av svenskt anstaltsliv. I varje fall är det språk som talas inte bara kolossalt målande och uttrycksfullt, det är också, i ordval, uttal och rytm, helt oskiljbart från personernas utsatta sociala situation. En sådan känsla och avspänd precision ifråga om språket som klasskiljande uttrycksmedel är någonting mycket ovanligt i svensk film.

Lyftet startar med ett festligt bankrån som slår an den stämning av galghumoristisk och svart fars som delvis utmärker filmen och faktiskt för tanken till Hellers 'Moment 22'; också en historia om den sjuka logiken i ett auktoritärt system där offren drömmer om ett generallyft.

Undan för undan glesnar sen komedin och farsen; tonen blir fränare, alltmer desperat och våldet får skarpa och otäcka kanter.

Här är en annan sida där Kennet Ahl -- hur förtjänsten nu än ska fördelas mellan regissören Christer Dahl och de övriga -- visar sin överlägsenhet. Inte ens Widerberg, som väl får sägas ha ägnat mest uppmärksamhet åt problemet, i Ådalen 31, Joe Hill och Mannen på taket, har lyckats undvika det drag av töntighet som alltid kännetecknat den svenska filmens våldsscener.

Men i Lyftet blir det fysiska våld som det finns gott om även i Sverige, fast spelfilmen aldrig förmått ge det en övertygande gestaltning, realistiskt och trovärdigt. Plötsligt blir brutaliteten brutal, så giftig och stickande att man vill värja sig. Det är något nytt.

Det finns ett och annat som är mindre bra i Lyftet. I gruppbilder med dialog tycks Dahls känsla för var kameran bör placeras ofta överge honom, med följd att scenerna gärna får något platt och stelbent över sig. (-)

Även i sinnevärlden kanske det finns sådana nyanslöst stronga och rättänkande Arbetare som den plastfabriksjobbare som återför Kennet till förnuftiga banor. På film inger typen i alla fall en smak av romantisk och heroiserande vänsterschablon. Effekten blir nästan parodisk.

De här invändningarna ser för all del skrymmande ut. Men de väger lätt mot allt som är positivt och verkar vitalt och utvecklingsbart i Kennet Ahls film. Dit hör dess oerhörda ilska, överförd till huvudpersonerna i form av ett uppdämt, desperat ursinne som laddar deras handlingar och repliker med elektricitet."

SvD (Elisabeth Sörenson): "Anslaget är suveränt: en bild av det underjordiska Sergels Torg brakar in över bioduken till tonen från Christer Boustedts saxofon och i kanten av den väldiga ytan står plötsligt en spenslig och ensam figur, Kennet Ahl, filmens huvudperson som snart febrilt och halvt desperat börjar jaga knark till en sil.

Utan att i sak vara originell har denna start en precision, en målmedvetenhet och en nerv som river åskådaren med sig och tänder förhoppningar. Ännu vet man inte vilken vändning det hela skall ta men man vet att man vill vara med och ta reda på den saken.

Och den känslan, på gott och ont, sitter i varje fall jag kvar i filmen igenom. Vad jag menar är att Christer Dahl -- regidelen av begreppet Kenneth Ahl -- är en mycket skicklig regissör som förstår att från bild till bild pressa åskådaren på ett maximalt intresse -- fast intresset, när det gäller just Lyftet snarare är en vågrät fascination än ett djupt engagemang. (-)

Lyftet svajar mellan det spexartade och det djupt allvarliga. Brytningen blir stundom i brantaste laget men är i stort sett fruktbar. En viss banalitet i några scener kan man också överse med.

Lyftet är kort och gott en bra film -- om jag ändå är besviken så är det för att jag saknar den närhet till människorna som kännetecknat Kennet Ahls TV-filmer. De har berört mig på ett djupare sätt -- och på längre sikt."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Lyftet påbörjades i april 1977 och avslutades i juni samma år.

Filmen bygger i vissa grunddrag på pseudonymen Kennet Ahls roman "Lyftet" som utkom 1976. Bakom pseudonymen står Christer Dahl (f 1940) och Lasse Strömstedt (f 1935). De två romandebuterade som Kennet Ahl med "Grundbulten" 1974. För filmen Lyftet har personerna bakom pseudonymen utökats till fyra -- såsom framgår av produktionsuppgifterna -- och denna grupp har även valt att markera de stora skillnaderna gentemot romanen "Lyftet" genom att inte ange denna som litterär förlaga.

"Det måste vara Strömstedt som tillfört dialogen sina personliga språkliga erfarenheter av svenskt anstaltsliv." Det skriver Jan Aghed i sin recension av filmen (SDS 22.1.1978; se pressreaktion). Strömstedts roll för dialogen må vara betydelsefull. I flera artiklar betonar dock kvartetten Kennet Ahl att dialogen är ett utpräglat grupparbete.

Göran Gunér sammanfattar arbetsmetoden så här i en cirkulärartikel från distributionsbolaget, spridd via Filmbullen nr 76 (november 1977) och publicerad i bland annat Dagbladet (28.11.1977):

"Kenneth Ahl har sällan en färdig dialog när inspelningen börjar. I stället finns en mycket utförlig synopsis, där även det som hänt huvudpersonerna före filmens handling finns skrivet. Likaså finns undermeningen i de skilda scenerna kommenterad. Tillsammans bildar detta ett underlag för dialogen. Den improviseras inte på inspelningsplatsen utan dess huvuddrag utformas tillsammans av regissör och skådespelare på kvällar och veckändar kontinuerligt under inspelningens gång. Härigenom kan vars och ens egna uttryckssätt (både rollens och dess utövares) tas till vara för att skapa en trovärdigare helhet."

Förlaga

Originaltitel Lyftet (Roman)
Författare Christer Dahl (under pseudonymen Kennet Ahl)
Lasse Strömstedt (under pseudonymen Kennet Ahl)


Inspelning

Sverige 1977-04 1977-06
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Sergels torg Stockholm Sverige
Svenska Handelsbanken Sundbyberg Sverige
Kriminalvårdsanstalten Österåker Sverige
Åkersberga Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1978-01-20 Saga Stockholm Sverige 117 min
Sverigepremiär 1978-01-20 Rival Stockholm Sverige 117 min
TV-visning 1992-07-03 TV2 Sverige 113 min
1998-10-09 SVT1 Sverige 113 min
Urpremiär 1978-01-20 Rival Stockholm Sverige 117 min
1978-01-20 Saga Stockholm Sverige 117 min

Musikstycken

Originaltitel Gyllne morgon
Kompositör George Flodén (1918)
Textförfattare George Flodén (1918)
Sångare Lasse Strömstedt
Wermlandskören


Originaltitel Riv alla kåkar
Kompositör Lennart Johansson


Originaltitel Trumsolo
Kompositör Christer Dahl


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1978 Bästa skådespelare Anders Lönnbro
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1978 (bidrag om 333 144 kr)

Ämnesord

AMS-läger
Arbetsförmedling
Bank
Bilskola
Bilskollärare
DK Brott och straff
DK Drama
Direktör/AMS-läger
Frikyrkopastor
Fängelse
Fängelsekund
Fångvaktare
Gudstjänster
Gudstjänt
IKEA
Interneringsnämnd
Isoleringscell
Knarkhandel
Knarkkurir
Kåkfarare
Körlektioner
Liftning
Mord
Musikgudstjänst
Narkomani
Pastor
Plastverkstad
Polis
Polishämtning
Rymning/fängelse
Rån/bank
Sjukhus
Självmordsförsök
Skyddskonsulent
Stockholm/Sergels torg
Verkstadsarbetare
Villkorlig frigivning
Återfallsförbrytare
Överdos/narkotika

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3190


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LYFTET -det som i ett slag förvandlar dej från småhandlare till storfräsare.
Tryckeri American printing


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LYFTET
Tryckeri American printing


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LYFTET
Tryckeri American printing


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Filmårets kanonstart: LYFTET -det som i ett slag förvandlar dej från småhandlare till storfräsare.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Kennet Ahl: Gänget bakom "Det löser sig" kommer på nyåret 78 med sin långfilm LYFTET LYFTET -det som i ett slag förvandlar dig från småhandlare till storfräsare


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LYFTET
Tryckeri American printing


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanus av Christer Dahl, Lasse Strömstedt, Bodil Mårtensson.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång Ca 80 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 500 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 73 s. + 9 s. handskrivna scenbeskrivningar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 4. Långfilmsmanus. Av Kenneth Ahl.
Omfång 67 s. +24 s. korrigeringar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 4. Långfilmsmanus. Av Kenneth Ahl.
Omfång 67 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 15
Bakombild papper 5
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?