Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En vandring i solen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-12-25

Medverkande

Gösta Ekman
Tore Andersson, sportjournalist

Inger Lise Rypdal
Marion, reseledare

Sif Ruud
Siv Gustavsson

Kenneth Haigh
George, irländare

Visa alla medverkande

Handling

Tore Andersson, 43, är sportjournalist i Stockholm. Hans flickvän har just gjort slut. Han bestämmer sig för att ta semester och resa bort ett tag. Tore hoppar på en charterresa till...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga fyra stockholmstidningar var klart positiva till En vandring i solen. "Stig Claessons bok är en dov och underbar bok, med några snabba utvikningar mot den självironi som ger...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Rekvisita
Kläder
Smink
Klippassistent
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Gösta Ekman Tore Andersson, sportjournalist
Inger Lise Rypdal Marion, reseledare
Sif Ruud Siv Gustavsson
Irma Christenson Vera
Margaretha Krook Ellen
Kenneth Haigh George, irländare
Kjerstin Dellert dam från Sala
Kostas Kastanas läkare
Konstantina Savidi druvkvinna
Dimitrios Ioakimidis taxichaufför
Nikos Kouros optiker
Grigorios Siskos polissergeant
Kimon Mouzenidis frisör
Michalis Yannatos kypare
Staffan Liljander Erik Johansson, man från Uppsala
Margaretha Byström Ulla, hans fru
Ragnar "Pelka" Hansson en svensk på nattklubben

Bolag

Handling

Tore Andersson, 43, är sportjournalist i Stockholm. Hans flickvän har just gjort slut. Han bestämmer sig för att ta semester och resa bort ett tag. Tore hoppar på en charterresa till Cypern. Hans medresenärer är mest medelålders människor och pensionärer. Men han märker inte så mycket för han dricker tappert.

Reseledarinnan är norska och heter Marion. Tore ber henne dra åt helvete för han vill vara i fred. Kanske kommer han att skriva en bok på skrivmaskinen han har med sig.

Tore bestämmer sig för att bada och hoppar naken ut i böljorna. Polisen kommer och hämtar honom, men han släpps efter ett kort förhör. Tore är dock i så dålig kondition att de oroliga damerna i resesällskapet skickar honom till ett sjukhus. Där stannar han i fem dagar och träffar några psykiskt sjuka patienter.

När han, lämnat sjukhuset, får han bara dricka bergsvatten, måste äta regelbundet och ta stärkande promenader. Han fördriver tiden med att gå upp och ned för Presidentavenyn och med att dricka mineralvatten. Några resenärer med nyinköpta skor, som de inte får föra in i Sverige, ber Tore gå in deras skor så att de ser använda ut, medan han ändå håller på att gå.

Tore träffar Marion igen, och trots att de båda inte tyckte om varandra från början, blir de förälskade i varandra.

Tore börjar återhämta krafterna. Då omkommer Marion i en olyckshändelse, när hon försöker rädda en av de gamla damerna från att drunkna.

Tore är ensam igen.

Censur / granskning

Censurnummer 119739
Datum 1978-12-19
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2735 meter
Kommentar (samt 1 på 16 mm (Svenska Filminstitutet)


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2735 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga fyra stockholmstidningar var klart positiva till En vandring i solen.

"Stig Claessons bok är en dov och underbar bok, med några snabba utvikningar mot den självironi som ger svärtan dess förtvivlade och tillkämpade kontraster. Kan någonting likartat sägas om Hans Dahlbergs filmatisering?

I allt väsentligt tycker jag det. Claessons prosa låter sig inte utan vidare omvandlas till bilder, det har visat sig förr. Men det viktiga och berömvärda i Dahlbergs regi och Bibi Edlunds manus är att man så långt som möjligt klarat själva tonträffningen." (Jurgen Schildt i AB).

"Det blir en underfundig film om vår nordiska frusenhet och längtan till solen, om ensamhet och hjälpsamhet, om ångest och tillfrisknande under en tillfällig himmel.

Rolig är den också, det vore ingen äkta Slasfilm annars. Episoden med det äkta paret som ber Tore Andersson promenera in sex par skor så att de kan införas i Sverige och som fyller ut väntetiden med konjak hör till dyrbarheterna.

Allt utspelas på en ö där krigsmolnen hopar sig vid horisonten och med antydningar om hur lätt alla sorters idyller brakar samman.

Dahlbergs film lever dock föga på sina Medelhavsvyer, men desto mer på sitt lyhörda fasthållande vid mänskliga situationer, sin blandning av crazy och dödligt allvar och så denna sällsamma Claessonska dialog, som låter som alla snackar så fast egentligen ingen gör det.

Givetvis också på de goda aktörer som krävs i sammanhanget. (-)

Ni bör alltså se En vandring i solen! Det är en liten film som når förvånansvärt långt in i våra hjärtan, i all enkelhet något annorlunda på bio." (Hanserik Hjertén i DN).

"Det fina med Hans Dahlbergs film om Tore Andersson är inte att den hittat något nytt cinematografiskt språk för att åskådliggöra hans ödsligheter. Det har den nämligen inte: Jag skulle inte ha blivit förvånad om En vandring i solen visats hemma i mitt vardagsrum och utgetts för att vara ett tv-spel.

Den är egendomligt doftlös i sina yttre svängar. Solen känns inte varm och Cypern som en värld nära urladdningen är inte närvarande kring de svenska gästerna.

Nej, det är i samarbetet mellan Dahlberg och Gösta Ekman som En vandring i solen har sin styrka. Ekman som Tore Andersson är sällan ur bilden och han kan förmedla både Claessons språk och hans tystnader, det är fenomenalt." (Lasse Bergström i Expr).

"Styrkan i Dahlbergs film ligger mycket hos aktörerna och hur han lyckats placera dem i bilder, oftast stillastående bilder som säger mycket om vår nordliga klimatiska ensamhet. Närmast rörande är det par som framställs av Irma Christensson och Sif Ruud vilka stillsamt som ankor guppar i de cypriotiska farvattnen medan kameran iakttager dem från stranden.

En vandring i solen är kort sagt en film ni kan kosta på er att se, jag har svårt att tro att någon skall bli direkt besviken på vad som där visas upp." (Hans Schiller i SvD).

Samtliga kritiker apostroferade aktörerna, och då inte minst Sif Ruud, "historiens märkligaste tillgång" (AB). Det skedde även utanför Stockholm:

"Jag tycker om den för att den fyller mig med en melankolisk och eftersinnande glädje (-) och allra, allra mest tycker jag om den för den intensiva värmen i Sif Ruuds 'vänliga Siv från det glada Hudik'. Det blir så mänskligt, så nära, så riktigt och så gott att hon blir filmens matchvinnare." (Sven E Olsson i Arbetet).

Monika Tunbäck-Hanson i GP fann att Sif Ruud och Gösta Ekman stod "i absolut centrum. De gör det i kraft av sina roller och därför att de spelar så utmärkt väl. Sif Ruud har som skådespelare en känslans livsklokhet som griper."

Den enda klart negativa reaktionen kom några veckor efter premiären i Chaplin där Harald Stjerne såg en helt annan film:

"(-) filmen är tråkig. Kanske är den tråkig för att det egentligen bara är hjälten -- den medelålders mannen som dränker en förlorad kärlek i den billiga cypriotiska spriten -- som är utförd, inte som en figur eller ens personlighet utan som trovärdighet. Kring honom grupperar sig alltför villigt filmens övriga personligheter, och trots regissörens obestridliga verklighetssinne blir det mest fråga om karikatyrer och fyrkantiga lustifikationer. De två tanterna har lockats in i något barnteatermanér som verkar ödsligt om inte i Sverige så i alla fall längs Cyperns soldränkta stränder. Och eftersom de gubbsjuka reglerna för svensk filmproduktion nästan alltid kräver att den unga damen ska vara fräsch, ny och söt, blir det allt eftersom handlingen fortskrider svårt att förstå, varför den norska reseledaren skulle kunna vara ett tänkbart alternativ till spriten, som är så billig. (-) Slutsats: den Claessonska demonin och misantropin kräver kraftfullare och mer seriösa ansträngningar för att nå fram via filmdukar. Nu förvandlas en självständig berättare till en gubbsjuk och sentimental lustigkurre, till båtnad varken för litteraturen eller filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Stig Claesson (f 1928) publicerade denna, sin 27e bok, "En vandring i solen", i november 1976, men redan 1974 hade Claesson och Hans Dahlberg suttit och arbetat på ett filmprojekt med samma historia -- av författaren delvis självupplevd under en resa till Cypern 1973.

Det blev aldrig något filmmanus den gången, men sedan romanen hade kommit ut, visade sig flera regissörer intresserade, och Claesson tänkte sig först att Hans Alfredson skulle få filmrätten.

Lars Lennart Forsberg, som framgångsrikt, filmatiserat "Vem älskar Yngve Frej" och "På palmblad och rosor" för TV var också på tal, men Hans Dahlberg blev alltså till sist den som fick förtroendet.

Dahlberg gick ut regilinjen på Filmskolan 1968 och debuterade som långfilmsregissör med den tillsammans med Carl-Johan Seth samregisserade Om sju flickor (1973/20). En vandring i solen blev hans första egna film, liksom filmen blev den första biograffilm som baserats på någon av Stig Claessons böcker. För manuskriptet svarade Bibi Edlund som tidigare bearbetat andra berättelser av författaren för TV.

Projektet drevs ursprungligen av producenten Bo Jonsson som hade tänkt sig en film för Europa Film i samarbete med TV. På senhösten 1977 drog sig emellertid TV tillbaka, och samtidigt blev Jonsson sjukskriven en längre tid. I den situationen vände sig Dahlberg till Filminstitutet som ställde sig positivt, men producenten Bengt Forslund krävde en viss omarbetning av manus. Detta gick Dahlberg och Edlund med på, och en andra manusversion förelåg i februari 1978, och 27.2.1978 fick projektet full produktionsgaranti. Filmen kunde därmed dras igång med Filminstitutet som huvudman i samarbete med Handelsbolaget Treklövern -- den av Harry Schein konstruerade filmpoolen i vilken såväl Europa Film som Sandrews och SF ingick.

Det stod ganska snart klart att den med Claesson porträttlike Gösta Ekman borde spela huvudrollen, fast regissören egentligen hade tänkt sig Per Oscarsson. Däremot rådde oklarhet om hans norska motspelerska, och 9 mars 1978 for därför Dahlberg och Forslund till Oslo för att se på tänkbara kandidater. De fastnade mycket snart för sångerskan Inger Lise Rypdal, som nyligen hade filmdebuterat i Kjære Maren. Det var heller inte svårt att bestämma sig för Sif Ruud, Irma Christenson och Margareta Krook som de tre äldre damerna, och som tur var gick det att lösgöra dem från Dramaten med kort varsel.

Det hade nämligen beslutats att filminspelningen skulle börja redan i april 1978, och detta i Loutraki i Grekland i stället för på Cypern på grund av de oroligheter som då rådde där.

I början av april blev det också klart att Greek Film Center gick in som medproducent i filmen med 10 procent, och trots vissa problem med de grekiska fackföreningarna och väderleksförhållandena, kunde inspelningen helt planenligt äga rum under tiden 13.4.1978 -- 31.5.1978, totalt 35 inspelningsdagar med normal filmåtgång, 24 339 m av beräknade 25 000 m. Kostnad 2 miljoner kronor.

Resor och hotell sponsrades delvis av Fritidsresor eftersom filmen handlar om en charterresa och en reseledare och eftersom det knappast hade varit ekonomiskt vettigt att fantisera ihop en resebyrå.

När filmen på senhösten stod färdig var såväl Europa Film som Filminstitutets nye VD, Jörn Donner, klart skeptiska mot filmen.

Filmen gick upp på juldagen 1978 och fick övervägande positiva recensioner, så positiva att filmen slog publikrekord på premiärbiografen de första 10 dagarna. Totalt sågs filmen av närmare 400 000 personer i Sverige och den blev också en stor framgång i Norge. I övrigt väckte den, naturligt nog, mindre intresse. Den såldes dock till Belgien, Jugoslavien, England och Mexico förutom till de nordiska länderna.

Sif Ruud tilldelades på hösten 1979 en guldbagge som 1977/78 års bästa skådespelerska.

Filmen visades i TV1 nyårsafton 1980.

Förlaga

Originaltitel En vandring i solen (Roman)
Författare Stig Claesson


Inspelning

Arlanda Sverige (samt ett flygplan) 1978-04-13 1978-05-31
Loutraki Grekland
Korinth Grekland

Visningar

Sverigepremiär 1978-12-25 Saga Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1978-12-25 Saga Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1980-12-31 TV1 Sverige 96 min
1988-02-20 TV2 Sverige 96 min
1988-08-21 TV2 Sverige 96 min
Sverigepremiär 1978-12-25 Reflex Lund Sverige 100 min
Urpremiär 1978-12-25 Reflex Lund Sverige 100 min
Cinemateksvisning 2015-11-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Apple of My Eye
Kompositör Paul Rey


Originaltitel In Your Dreams
Kompositör Paul Rey


Originaltitel Baclava
Kompositör Alden Shuman


Originaltitel Greek Dance
Kompositör John Cacavas


Originaltitel A Paler Shade
Kompositör Sam Fonteyn


Originaltitel Spartan Dance
Kompositör Chris Constantakos


Originaltitel Trigger Finger
Kompositör Charles Rae
Frank McDonald


Originaltitel Vandring på stan
Kompositör Magnus Uggla
Textförfattare Colin Griffin


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1979 Bästa skådespelerska Sif Ruud
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 284 172 kr)

Ämnesord

Alkohol
Arlanda
Charterresa
Cypern
DK Drama
DK Relationer, Samliv
Flygplan
Förälskelse
Grekland/Korint
Grekland/Loutraki
Medelålder
Nakenbad
Olycka/drunkning
Reseledare
Semester
Sjukhus
Sportjournalist
Tanter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2732


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2735


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2735


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN VANDRING I SOLEN...
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel EN VANDDRING I SOLEN...
Affischdesign J.P Reklam


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN VANDRING I SOLEN...
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Första arbetsmanus. Av Stig Claesson.
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Andra arbetsmanus.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Stig Claesson. Filmmanus: Bibi Edlund.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Walking in the sun. By Stig Claesson. Script: Bibi Edlund.
Omfång 122 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 122 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 54 s. + 2 s. slutmix trailer 1979-02-07.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 54 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s. + 2 s. trailer, Walking in the sun.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 16
Färg papper SET
Bakombild papper 9
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?