Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Stortjuven
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-02-12

Medverkande

Tonie Melcher
Peter Svensson

Mark Bäck
Peter II, hans klasskamrat

Lars Olsson
Freddy

Torgny Davidsson
Göran, Peters bror

Maria Hörnelius
Peters och Görans mamma

Visa alla medverkande

Handling

Peter Svensson, 13 år, bor tillsammans med sin mamma och sin storebror Göran i en Stockholmsförort. Han skolkar ofta från skolan. Ibland kan han sitta på skoltaket. Ibland är han i sitt...

Visa hela handlingen

Press

Ingegerd Hellners debutfilm mötte respekt för sitt angelägna tema. Däremot hade samtliga kritiker invändningar mot den filmiska utformningen. Tonie Melcher fick beröm för sin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Instrumentalist
Musiktekniker
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Tonie Melcher Peter Svensson
Mark Bäck Peter II, hans klasskamrat
Christer Löwenhamn Rolle
Lars Olsson Freddy
Torgny Davidsson Göran, Peters bror
Maria Hörnelius Peters och Görans mamma
Mia Winberg
Pia Winberg tvillingar
Robert Pernsköld Jonas
Per Flygare Lundberg, magister
Fred Gunnarsson butikschef
Inga-Märta Fröman rektor
Chatarina Larsson fröken
Jane Friedmann Peter IIs mamma
Göran Nilsson obs-klasslärare
Kaj Schollin sjöman
Vilma Gonzalez Zitra
Zdzislaw Bilicki zigenare
Jadwiga Silberstein zigenare
Jan-Erik Gustafsson polis
Mats Lindqvist polis
Kent-Arne Dahlgren polis
Ronnie Busk berusad man

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1979
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Peter Svensson, 13 år, bor tillsammans med sin mamma och sin storebror Göran i en Stockholmsförort. Han skolkar ofta från skolan. Ibland kan han sitta på skoltaket. Ibland är han i sitt hemliga krypin i källaren hemma. Ibland strosar han omkring på stan.

Efter att ha begått en stöld i klassrummet blir Peter förflyttad till en annan skola. I den nya klassen träffar han en annan Peter, och de blir goda vänner.

Det går dock inte mycket bättre för Peter Svensson i den nya klassen, och snart hamnar han i observationsklass.

I obs-klassen får han två nya kompisar, Rolle och Freddy. De tre bestämmer sig en dag för att sticka från stan och stjäl en bil. Peter får för sig att de ska besöka hans pappa, när de hamnar i en förort.

Peter ringer på en dörr som det står Andersson på. Kamraterna är något tvivlande, men de blir insläppta av en något förvånad sjöman och dennes fru. När pojkarna sedan lämnar lägenheten, kramar Peter om mannen och tar adjö. Men Rolle och Freddy tror fortfarande inte att det är Peters pappa.

De tre kompisarna stjäl en ny bil och åker ut till ett sommarstugeområde där de bryter sig in i Freddys föräldrars stuga. Pojkarna gör flera inbrott för att få tag på mat och annat värdefullt.

Till slut blir de tagna av polisen, och efter förhör skjutsas Peter hem till sin mamma.

Censur / granskning

Censurnummer 119371
Datum 1968-09-08
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2490 meter


Censurnummer 119371
Datum 1968-09-08
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 996 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2490 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingegerd Hellners debutfilm mötte respekt för sitt angelägna tema. Däremot hade samtliga kritiker invändningar mot den filmiska utformningen. Tonie Melcher fick beröm för sin rollprestation.

"Det är lätt att respektera de erfarenheter den här filmen stödjer sig på. Besvärligare är det att respektera den utformning erfarenheterna tagit sig.

Frånsett ett kortare avsnitt hemma hos den försvunna pappan - som är sjöman och som därmed i trettonåringens ögon framstår som en tillflykt och en äventyrshjälte - är berättelsen kantigt skisserad och stel i uttrycken. Vartill kommer att den programmatiska avsågningen av Förortssverige och vuxenheten får ersätta varje meningsfull accent, varje dragning åt den samhälleliga eller mänskliga analysen.

Sensmoral: Bort med föräldrarna! Bort med snuten! Bort med rubbet!

Det finns oanade mängder att säga om generationsklyftan, liksom om Aniarabarnen och revorna i folkhemmets fasader.

Men så primitivt som Hellner gjort det är det ändå onödigt att gå tillväga." (Jurgen Schildt i AB)

"Det är en debutfilm med fint sinne för detaljer och yttre verkligheter. Berättelsen om Peter och hans odysséer blir också en levande beskrivning av den moderna storstan med porrbio, tunnelbanebråk och ödsliga förortspiazzor. Den ger doft och atmosfär åt en tillvaro med spännande kryphål men också med hotfulla skuggor.

En långhårig grabb med stora ögon på nattliga stråk, på flykt undan en tillvaro han inte orkar med och i farlig närhet av okända avgrunder - det är den levande bild man får med sig från Stortjuven.

Till äkthetsintrycket bidrar väl Ronnie Busks delvis självbiografiska manus och inte minst Tonie Melchers fina spel som Peter. Ännu ett av dessa barn som förbluffar en med sin fullständigt otvungna rollinlevelse.

Svagheten med Stortjuven är en viss otydlighet i argumenteringen. Varför är Peter missanpassad? Hellner antyder en brist på känslor och engagemang i en slappt välmenande omgivning, men hon förtydligar inte de bakomliggande sociala sammanhangen." (Hans!erik Hjertén i DN)

"En okonstlad vardagston är Stortjuvens tillgång och begränsning. Filmen känns bitvis platt och utdragen.

Men den är hederlig och hedervärd. Och förtjänar att ses för sin stillsamma spegling av alldeles vanliga förortstragedier." (Bernt Eklund i Expr)

"Att Stortjuven har ett manus som inte räcker vare sig till en kort eller lång spelfilm borde ha upptäckts på ett mycket tidigare stadium och filmen skulle i vilket fall inte ha nått så långt som till biografen. Det hade varit bäst för alla inblandade parter och inte minst för den i-fond som ytterst är ansvarig för en dyr produktion, där inte bara manuset är undermåligt utan som också är svag på den tekniska sidan med exempelvis ett ljud där replikerna ofta är svåra för att inte säga omöjliga att uppfatta." (Hans Schiller i SvD)

"Ja, om det där förortssamhället och några av dess invånare berättar alltså Ingegerd Hellner. Allt vad Busk vill ha sagt är viktigt och för den viktens skull förlåter jag mycket av det som blir långdraget och konventionellt i berättandet och bilderna.

Stortjuven är en ojämn film och den håller som bäst i sin första hälft, där ens hjärta har nära till gråten vid åsynen av hur Peter drivs allt längre bort ur gemenskapen och vännen. Svårare har Hellner att fånga berättelsens mer fantastiska sidor. De där hon försöker gestalta den del av pojken som vetter mot fantasin och vill fly in i sagan.

Tonie Melcher spelar den bleke, magre Peter med fin känsla för de små nyanserna. Lite kantigare blir de andra pojkfigurerna, men Hellner och alla andra skall räknas det till godo att de inga karikatyrer gör av vare sig barn eller vuxna. De vuxna är inga skräcködlor, utan snälla och mjuka och otillräckliga. Inte heller de klarar av den Aniraravärld de varit med om att skapa.

Stortjuven lever alltså bäst genom det den har att berätta och mindre genom sättet som den berättar på." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

Kommentar Svensk filmografi

Stortjuven var Ingegerd Hellners regidebut. Hon hade erfarenhet från teater och regiutbildning från Dramatiska Institutet.

I en intervju av Johan Croneman (GP 24.9.1978) summerade hon sina lärdomar:

"-- Jag hade väntat mig ett gäng som producerade tillsammans. Vi skulle hjälpas åt. Besluten skulle vara allas. Istället upptäckte jag till min stora fasa, att det var jag som var ansvarig.

-- Jag skulle dirigera, säga åt folk vad de skulle göra, säga osv. Och gjorde jag något misstag, så gick det inte att reparera. Varje minut kostade pengar. Schemat är mycket noggrant uträknat. Allt kom verkligen som en chock för mig, berättar Ingegerd Hellner om sitt första möte med filmregissörens vardag.

-- Filmen vill bl a visa hur man flyttar på problemen istället för att lösa dem på plats. På liknande sätt flyr Tonie från sig själv och andra.

-- Framför allt skildrar Stortjuven problmen som de upplevs av ungdomarna. Som egentligen reagerar sunt mot ett sjukt samhälle, fortsätter* ingegerd.

-- De vuxna i filmen framställs inte som speciellt elaka eller oresonliga. De är snälla. Men kommer inte bort ifrån sin polisiära finktion. Att hela tiden bestämma. Och att hela tiden ha rätt.

Ingegerd ställer sig tveklöst på ungarnas sida. Och i hjärtat menar hon att det är just dessa, de 'oansenliga', som kanske lever mest. Och riktigast.

-- Vi filmade först med barn från innerstan. Men det gick inte alls. De var för snälla och 'väluppfostrade'. Ute i förorterna hittade vi de rätta namnen. Ungar som levde. Och som med sina egna repliker kunde växa in i filmen.

Problemen med Stortjuven har varit många. I två år har arbetet pågått. Bara efterarbetet har tagit en 'evighet' tycker Ingegerd. Och förklarar:

-- Det här är min första film. Och alla missar försöker man så här i efterhand reparera. Trots att det är oerhört svårt. Men samtidigt är det missar -- erfarenheter -- man måste gå igenom. Chocken för mig var att allt kom på en gång.

-- Jag fann mig aldrig i rollen som den 'gudomliga regissören'. Han som vet allt. Fattar snabba beslut, Rätt beslut. Jag lärde mig istället att vi människor är helt värdelösa på att samarbeta, säger Ingegerd Hellner vidare.

Men man skall dock inte förledas tro att inspelningen bara var elände. Ingegerd bedyrar att hon definitivt skulle göra om samma sak. Och att hon verkligen i framtiden vill fortsätta att göra film. Men det finns ett par krav som måste uppfyllas.

-- Det görs alldeles för mycket film för filmandets egen skull. Ett krav borde vara att man verkligen har något att säga. Men det är givetvis en rannsakan som är upp till varje enskild regissör.

-- Själv kan jag omöjligt arbeta 'ljummen'. Jag vill brinna för mitt arbete! Som i sig måste leva ett eget liv när det är färdigt. Först då har man lyckats skapa något verkligt, tror Ingegerd.

Tre miljoner har Stortjuven kostat. 90 filmdagar har tagits i anspråk. Nu väntar man på 'domen'! Kritikernas och publikens.

-- Visst betyder kritikerna en massa. De avgör kanske hur lång tid det tar innan jag får göra nästa film. Om jag Över huvud taget får filma igen!

-- Men den tillförsikten måste man nog ha. Står man på sig och har något bra att säga, ja då får man filma. Förr eller senare.

-- Och filma, ja det skall jag göra igen. Trots alla 'motgångar'. För den känslan är helt oslagbar, menar Ingegerd Hellner."

Ronnie Busk till Stortjuven bygger till stor del på självbiografiskt stoff.

Stortjuven visades i svensk TV (TV1) 18.8.1980.

Inspelning

Filminstitutets ateljé Stockholm Sverige 1976-10-26 1977-05-27
Jordbro Stockholm Sverige
Huddinge Sverige
Högdalen Stockholm Sverige
Hallunda Stockholm Sverige (med flera platser)

Visningar

Stockholmspremiär 1979-03-05 Sture Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1979-02-12 Kronan Göteborg Sverige 91 min
TV-visning 1980-08-18 TV1 Sverige 87 min
1992-02-25 TV2 Sverige 87 min
2004-02-15 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1979-02-12 Kronan Göteborg Sverige 91 min

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1979 Ingegerd Hellner
Festivalpris Gijon 1979 (internationella barnfilmorganisationens pris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 206 860 kr)

Ämnesord

Aniarabarn
Bilstölder
Debutfilm
Ensamstående förälder
Förort
Hallunda
Huddinge
Högdalen
Inbrott
Jordbro
Nationella minoriteter, romer
Obs-klass
Romer
Sommarstugeområde
Stölder
Ungdomskriminalitet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORTJUVEN
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stortjuven. av Ronnie Busk och Ingegerd Hellner.
Omfång 158 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stortjuven. av Ronnie Busk och ingegerd Hellner. Slutgiltig version 23/8 1976.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stortjuven. dialoglista. 78-05-11.
Omfång 35 s. Korrekturlista. Slanglista ( 1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stortjuven. Dialoglista.
Omfång 35 s. Slanglista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Stortjuven?
Omfång 25 s. + 2 s. dialoglista trailer.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stor tjuven. av Ronnie Busk och Ingegerd Hellner. Slutgiltig version 23/8 1976.
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 13
Bakombild papper 2
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?