Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lilja 4-ever
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-08-23

Om filmen

 Helvetesskildring där tonårsflicka dumpad i alkislägenhet i postsovjetisk misärförort prostituerar sig för att kunna betala elräkningen och slutar som sexslav i...

Visa hela texten

Handling

Lilja, 16 år, springer planlöst runt på gatorna i en svensk stad. Från en bro tittar hon ned på bilarna som rusar fram under henne.En sliten förort i en rysk stad. Lilja packar...

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmenHelvetesskildring där tonårsflicka dumpad i alkislägenhet i postsovjetisk misärförort prostituerar sig för att kunna betala elräkningen och slutar som sexslav i Arlöv.

– Gud kämpar, men ibland blir jag trött på honom för att han är så dålig. Han har inte kontroll över läget, säger Lukas Moodysson i en festivalintervju från 2003.

I en postsovjetisk förortslägenhet packar en sextonårig flicka sin väska. Hon trär en randig polotröja över en inramad bild av ett barn och en skyddsängel och stoppar den bland kläderna. I rummet intill ligger hennes mamma och viskar till sin nya man att det ska bli bara de två i Amerika.

Scenen där dottern vrålande som ett djur klamrar sig fast vid sin mamma för att hon inte ska åka ifrån henne är så stark att man knappt står ut.

Den övergivna Lilja ber framför tavlan med skyddsängeln och sniffar lim med sin trogna vän, den tolvåriga Volodja. Han spelar basket med en tom konservburk, och när hon kräkts efter sin första kund köper hon en riktig boll till honom. Hans pappa hugger en sax i den, och Volodja sitter i Liljas soffa med den punkterade bollen som mössa.

Han lämnar henne aldrig. Hon säljs till Sverige och hålls fängslad i en lägenhet utanför Malmö. De stånkande männen hon tvingas ha sex med är filmade underifrån. När hon somnat i en koja hon byggt under soffbordet kommer Volodja. I en av filmens vackraste scener sitter han mellan två sjukvårdare i en ambulans och ser på henne. Hans vingar syns inte.

Berättelsen om Lilja hade kunnat bli hur sentimental som helst i händerna på en mindre säker regissör. Lukas Moodysson vågar göra en scen där en flicka står på alla fyra i en lerpöl och vrålar efter sin mamma. Det är ett av de starkaste ögonblicken i svensk filmhistoria.

– Jag vill att åskådarna ska känna sig som om de blev överkörda av ett tåg, att de inte ska kunna försvara sig, säger han i en intervju i The Guardian.

Varför gjorde han inte en dokumentär?

– Det finns en sorts sanning som en fiktionsfilm kan återge. I spelet, i det faktum att du ser världen genom någons ögon, upplever hur rollfiguren kämpar för att inte förlora hoppet. Det är i grunden vad alla mina filmer handlar om. Kampen för hoppet.

– Jag tror på Gud och Jesus och alltihop, säger Moodysson när DN:s Christina Kellgren intervjuar honom inför filmens premiär.

Jag ville ställa frågan: Finns det något hopp, någon nåd även för dem som lever i helvetet på jorden? Svaret är det som finns i filmen.

– Drömpubliken är en flicka i Moldavien, som blivit lovad jobb som servitris i Italien. Men när hon sett filmen bestämmer hon sig för att inte åka. Jag vill att män som åker till Östeuropa och Thailand och betalar för att ligga med tjejer ser filmen. Att de ångrar sig och skäms.

I The Guardian återkom Moodysson till tron. – Jag tror på Gud, och Gud är närvarande i filmen. Jag tror att någon kommer att ta hand om mig när jag dör […]. Jag tror ärligt talat inte att jag kunnat göra den här filmen om jag inte trodde det. […] Jag tror att det hade slutat med att jag tog livet av mig.

– Jag bryr mig egentligen inte om ifall människor förstår de religiösa aspekterna eller inte, men jag vill verkligen att de ska förstå de politiska. Jag skulle vilja att de kände ilska när de gick från biografen, och att den ilskan ledde till någon form av handling.

Lilja 4-ever fick ett enormt genomslag. Den visades i riksdagen och spreds av internationella hjälporganisationer. Svenska staten betalade visningar för skolor. Kritiker världen över hyllade Moodyssons grymma, ömsinta film om helvetet på jorden.

"Ingmar Bergman kallade Fucking Åmål 'en ung mästares första mästerverk'. Denna fruktansvärda resa till mörkrets hjärta är en vuxen mästares mogna mästerverk" skrev Peter Bradshaw i The Guardian.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Stuntregi
Scripta
Coproducent
Biträdande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Assistent till producenten
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Foto, andrateam
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Optisk printer
Scanner
Musikkoordinator
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Översättare
Juridisk rådgivare
Försäkring
Övrig medarbetare

Medverkande

Oksana Akinsjina Lilja
Artiom Bogutjarskij Volodja
Ljubov Agapova Liljas mamma
Lilija Sjinkarjova moster Anna
Elina Benenson Natasja
Pavel Ponomarjov Andrej
Tomas Neumann Witek
Anastasija Bedredinova granntant
Tőnu Kark Sergej
Nikolaj Bentsler Natasjas pojkvän
Aleksandr Dorosjkevitj kompis
Jevgenij Gurov kompis
Aleksandr Sokolenko kompis
Margo Kostelina kassörska
Veronika Kovtun kassörska
Jelena Jakoleva lärarinna
Tamara Solodnikova socialsekreterare
Nikolaj Kütt man på bron
Oleg Rogatjov Natasjas pappa
Aleksandr Okunev Volodjas pappa
Herardo Kontreras Annas granne
Madis Kalmet man på hotellrum
Bo Christer Hjelte ensam man
Sten Erici BMW-man
Hermie Aceveda man i Sverige
Gert Bondesson man i Sverige
Anders Brinning man i Sverige
Johan Edlund man i Sverige
Henryk Gwiazada man i Sverige
Rikard Mattila man i Sverige
Michael Merikan man i Sverige
Jeff Norman man i Sverige
Truls Rosén man i Sverige
Farhad Sina man i Sverige
Johan Åkerblom man i Sverige
Jaanika go go-dansare
Olga go go-dansare
Otto Andersson övrig medverkande
Virku Annus övrig medverkande
Ljiljana Culev övrig medverkande
Maria Karlsson övrig medverkande
Kajsa Lundberg övrig medverkande
Lars-Gunnar Moström övrig medverkande
Rein Nettan övrig medverkande
Åsa Olsson övrig medverkande
Jay Yarnel övrig medverkande
Camilla Garpenhall övrig medverkande

Bolag

Produktionsbolag Memfis Film AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Zentropa Entertainments5 ApS
Film i Väst AB
Sveriges Television AB Göteborg
Produktionsstöd Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Det Danske Filminstitut
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, foto The Syndicate Entertainment AB
Övrigt bolag Fellow Designers AB (grafisk design)
Filmekonomi AB (produktionsekonomi)
Film Finances Scandinavia ApS (completion bond)
Media Insurance Brokers ApS (filmförsäkring)
EffektStudion EFX AB (tillverkning av änglavingar)
Mainstream ApS (ljudstudio)
Sound Studio Pythagor (eftersynkstudio)
Frithiof Film to Video AB (film till video)

Handling

Lilja, 16 år, springer planlöst runt på gatorna i en svensk stad. Från en bro tittar hon ned på bilarna som rusar fram under henne.
En sliten förort i en rysk stad. Lilja packar omsorgfullt ned en tavla som föreställer änglar. Hon berättar för sin kamrat Natasja att hon ska flytta till USA med sin mamma som träffat en rysk man som är bosatt där. Lilja är glad och uppspelt. På gården spelar den unge Volodja fotboll. Han vill följa med Lilja.
Vid middagsbordet säger Liljas mamma plötsligt att hon och Sergej ska åka före till USA och att Lilja ska stanna kvar tills vidare. Hon är stor nog att klara sig själv. Lilja går in på sitt rum och packar upp.
Morgonen därpå reser Liljas mamma tillsamman med Sergej. När ytterdörren stängts sitter Lilja ensam kvar. Hon reser sig och rusar gråtande ut på gården, kastar sig i moderns famn och bönfaller henne att inte åka. På Sergejs uppmaning sätter sig mamman i bilen och åker iväg.
Lilja är ensam i lägenheten. Hon river sönder ett foto av sin mamma, bara för att kort därefter pussla ihop det igen. Liljas moster Anna kommer. Hon säger att lägenheten är för stor för Lilja och att hon ska flytta till en mindre. När Lilja protesterar påpekar Anna att det är hon som bestämmer nu.
Den nya lägenheten är sliten och smutsig. Lilja vill inte bo där, men Anna säger att hon får flytta eller bo på gatan eller på ett barnhem.
När Lilja rusar därifrån ser hon Volodja på en bänk och hon hejar kort.
Lilja städar sin nya, mycket smutsiga bostad. Hon hänger upp sin tavla med änglar. Morgonen därpå går hon till skolan, och hon möts av sarkastiska kommentarer från sin lärare. Lilja ber läraren dra åt helvete och rusar ut ur klassrummet.
Ett gäng tonåringar sitter i Liljas lägenhet. Volodja är med, trots att han är yngre än de andra. De sniffar lim, skrattar och sjunger. I badrumsskåpet hittar de medicinburkar kvarlämnade av den tidigare hyresgästen. En granne knackar på och ber dem lugna ned sig. De bryr sig inte om henne. Volodja vill kyssa Lilja, men hon avvisar honom skrattade. Plötsligt kommer moster Anna och kör ut hela gänget. Lilja gråter och Anna försöker tafatt trösta henne. Lilja blir arg och Anna upprepar att det är hon som bestämmer.
Volodja blir brutalt utkörd från sitt hem och förstår inte varför.
Han sätter sig på ett broräcke och tittar på bilarna nedanför. Lilja kommer förbi och ber honom följa med henne hem. Hon är rädd för att han ska hoppa. Motvilligt följer han med och på vägen hem stannar en bil och erbjuder Lilja 100 kr om hon följer med en sväng. Hon säger ilsket åt honom att dra. – Jag måste bort från den här skiten. Vad som helst är bättre än det här! säger hon till Volodja.
Volodja följer med Lilja hem och berättar att han faktiskt tänkt hoppa när han satt på broräcket. Han vill inte leva längre. – Det är klar att du vill leva! säger Lilja.
Lilja har inga pengar och tittar i brevlådan om hon fått brev från sin mamma. – Du har inte fått något brev. Jag tror att din mamma har glömt dig, säger en grannkvinna.
Liljas kamrat Natasja tipsar om att de kan gå på strip-club. Inträdet är gratis för kvinnor. De klär upp sig och går dit. De diskuterar prostitution och Lilja säger att det är ok med unga killar, men inte med gamla gubbar. På klubben dansar de och blir bjudna på drinkar.
Natasja går iväg med en man, men Lilja avvisar alla inviter. På hemvägen frågar hon Natasja om hur det var, men när Lilja vill höra mer ber Natasja henne lägga av och vill att de istället skyndar sig hem.
Lilja ligger och sover när det knackar på dörren. Utanför står Natasja och hennes pappa. – Jag vill lämna igen pengarna. Jag vill inte ha dem, säger Natasja och går därifrån. Senare i skolan undrar Lilja vad som hänt. Natasja säger att hennes pappa hittat pengarna och att då att det var Lilja som hade prostituerat sig. Det spelar ju ingen roll eftersom hon ändå inte har några föräldrar. Lilja blir rasande över att hon sprider sådana rykten. Natasjas pojkvän kommer och lägger armen omkring henne. – Hora, säger han till Lilja, och går därifrån. Lilja springer ut från skolan, och på vägen ut kastar hon pengarna i en papperskorg.
Senare sitter Volodja och Lilja på en bänk och de tidigare vännerna kommer ut på en balkong.– Vår egen hora! Vad gör du här? Försvinn härifrån! skriker de till Lilja.
Volodja ber henne strunta i dem och hon säger att det är precis vad hon gör. Okvädningorden fortsätter och till slut går hon och Volodja därifrån.
I lägenheten är elen avstängd. Det är kallt och hon kan inte laga mat. Hon går tillbaka till papperskorgen, men pengarna är borta.
Lilja går till sin moster Anna, men hon har flyttat – till Liljas gamla lägenhet.
Lilja går dit och mostern urskuldar sig. Hon har inte heller några pengar säger hon och hon uppmanar Lilja att börja jobba. Lilja protesterar och säger att hon går i skolan. – Du får väl göra som din mamma, åka in till sta'n och sära på benen, säger Anna.
Lilja går därifrån, men tar med bröd och vodka. Hon delar med Volodja som berättar att han fyller år. Hon lovar honom att han ska få en present, när hon fått pengar.
Lilja plockar ihop några prylar och försöker att sälja dem på gatan utanför huset. Ingen köper.Volodja dyker upp och föreslår att de ska gå till den nedlagda ubåtsbasen, där Volodja bor när han inte får bo hemma.
Inne i den ödsliga u-båtsbasen berättar Lilja att hennes mamma en gång jobbade i köket. När Volodja frågar om hennes pappa, säger Lilja att han var militär och att han försvann till Moskva. Hon har aldrig träffat honom. De sniffar lim och på morgonen vaknar de av att de fryser. Volodja undrar vad som händer när man dör och han fantiserar om Paradisets underbara värld. – Lägg av, jag ska inte dö säger Lilja. Hon går därifrån och när hon kommer hem ligger det en kallelse från socialkontoret i brevlådan. Liljas mamma har sagt upp föräldraskapet. Nu får socialtjänsten ta ansvar för henne.
Lilja bränner upp den ihoptejpade bilden av sin mamma. Därefter åker hon in till stripteaseklubben och låter sig raggas upp av en äldre man. På hemvägen kräks hon, men för pengarna köper hon mat och bjuder in Volodja. Han får en basketboll i födelsedagspresent och han kan knappast tro att det är sant. – Jag har aldrig fått något så fint, säger han.
Lilja åker åter till stripklubben, och en man misshandlar henne. På väg hem kör en bil ikapp henne. Bilen körs av en man hon sett tidigare på kvällen. Han frågar vad som hänt och erbjuder skjuts hem.
Efter att först ha avvisat honom stiger hon in i bilen. Andrej, som mannen heter, småpratar vänligt med Lilja. Han säger till Lilja att hon är söt och han frågar om de kan träffas igen. Hon svara ja.
Volodja väntar utanför hennes dörr. Han varnar för Andrej, men Lilja avfärdar hans farhågor och säger att Andrej är snäll.
Andrej och Lilja börjar träffas. De har roligt ihop och han föreslår att hon ska följa med honom till Sverige. Lilja tror att han skojar, men har säger att han bor i Sverige och att han ska åka tillbaka om en vecka. Han erbjuder henne att följa med och säger att han kan fixa jobb åt henne.
Lilja är hemma i lägenheten tillsammans med Volodja. Det knackar på dörren och utanför står de forna kamraterna. I Volodjas åsyn utsätter de Lilja för en gruppvåldtäkt.
När alla gått säger Lilja att hon ändå tänker åka bort, till Sverige och att hon önskar att Volodja kunde följa med. Hon vill inte lämna honom ensam kvar. Andrej har lovat att de ska bo i en fin våning.
Lilja försöker fråga Andrej om Volodja kan följa med, men han tystar ned henne. – Senare, säger han.
Volodja smyglyssnar till samtalet och när han pratar med Lilja är han arg. Han säger att Andrej lurar henne, men Lilja avfärdar honom åter.
Lilja sitter i Andrejs bil och väntar. Han kommer med ett pass till henne. – Titta i det. Du heter Katja! säger han. När hon frågar varför, så svarar han att det är för att de inte ska få problem vid gränsen.
– Du är ju inte 18 år ännu!
När Andrej kommer för att hämta Lilja är hon glad, men vill säga adjö till Volodja som sprungit ut och sitter på en trappa en bit därifrån. När hon närmar sig springer han iväg.
I bilen säger Andrej att det blivit problem. Hans mormor är sjuk och han måste hälsa på henne. Men Lilja kan åka före. Hans chef kommer och möter henne. De tar farväl och Lilja flyger till Sverige.
Kvar utanför dörren till Liljas gamla lägenhet sitter Volodja och gråter. Han tar fram medicinburkarna och sväljer samtliga tabletter. Han dör.
Lilja är förväntansfull. I Sverige möter Witek henne och tar henne till en ödsligt möblerad lägenhet i ett anonymt höghus. När han går låser han in henne. Lilja packar upp och hänger sin tavla med änglar över soffan. Hon somnar och under natten kommer Volodja, nu med vingar, och stryker henne över huvudet.
Lilja vaknar, fyller badkaret med vatten och badar. Witek kommer, ställer in mat i kylskåpet, drar ned persiennerna och går in i badrummet där han våldtar Lilja. När han gått ställer sig Lilja vid dörren och ropar på hjälp. Då kommer Witek tillbaka, slår henne och hotar döda henne. Om hon går till polisen, säger han, blir hon hemskickad och där möts hon av hans vänner som kommer att döda henne.
Lilja sitter i Witeks bil och hon undrar var de är på väg. Han säger att hon ska jobba och att Andrej inte kommer. Witek tar Lilja till en lägenhet där en man betalar honom pengar. Han går och mannen har samlag med Lilja.
Lilja skjutsas till olika lägenheter och man efter man har samlag med henne. Varje kväll blir hon inlåst i lägenheten. Hon lägger en filt över bordet och bygger en koja. Hon lägger sig där och drömmer att hon pratar med Volodja och hon ber honom att förlåta henne. Hon säger att han är hennes enda vän. – Vill du ha en julklapp? säger Volodja.
De går ut ur kojan och upp på höghusets tak. – Det här är min julklapp! säger Volodja. – Vadå? frågar Lilja. – Allt det här. Hela världen! säger han. Lilja säger att det inte är någon vidare julklapp. Det blåser och det är dimma. – Den här världen är inget vidare, säger hon. Jag är trött på det här livet, det är bara skit.
Volodja protesterar. – Det här livet är det enda vi har, säger han och så berättar han att han tog livet av sig och att det är bra uppe i himlen, men att han ändå ångrar sig. – Död är man i evighet – men lever gör man bara ett ögonblick! Och han förklarar att att han inte var färdig och att om man tar livet av sig har man förlorat, och de som spottar på en vinner.
Witek kommer till lägenheten och tar med sig Lilja i bilen. På en parkeringsplats säljs Lilja till en man som vill låtsas att hon är hans dotter. Därefter har han ett brutalt samlag med henne.
Tillbaka på parkeringsplatesen försöker hon att rymma. Hon blir upphunnen av Witek som misshandlar henne. Halvt medvetslös släpas hon till lägenheten.
Volodja är med henne och säger att dörren är olåst. Lilja undrar vart hon ska ta vägen, men går ut. Utanför en besinmack stannar en polisbil, men Lilja väljer att vända sig bort och gå åt andra hållet. Hon börjar springa planlöst. Hon kommer upp på en bro och hon tittar ned på bilarna som rusar fram under henne. Hon klättrar upp på räcket. Volodja kommer och vill hindra henne, men Lilja hoppar.
I ambulansen rapporteras om en svårt skadad 16-årig flicka. Volodja är med och övervakar försöken att rädda henne och de lyckliga stunderna dem emellan är som i en dröm. Volodja och Lilja spelar skrattande basket på ett hustak – båda iförda änglavingar.

Censur / granskning

Censurnummer 138670
Datum 2002-08-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2990 meter
Kommentar Aktlängder: 523-512-525-511-535-384


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 109 min
Dialogspråk
Textad


Inspelning

Trollhättan Sverige
Paldiski Estland
Tallinn Estland
Malmö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2002-08-23 Filmstaden 8 Göteborg Sverige 109 min
TV-visning 2005-02-19 SVT2 Sverige 105 min
Sverigepremiär 2002-08-23 Palladium Göteborg Sverige 109 min
2002-08-23 Royal Malmö Sverige 109 min
2002-08-23 Filmstaden Sergel 1 Stockholm Sverige 109 min
2002-08-23 Filmstaden Söder 1 Stockholm Sverige 109 min
2002-08-23 Park Stockholm Sverige 109 min
2002-08-23 Saga 1 Stockholm Sverige 109 min (samt ytterligare 46 platser)
TV-visning 2008-09-20 SVT2 Sverige 105 min
Dvd-release 2003-07-02 Sverige
TV-visning 2015-10-15 SVT2 Sverige
2016-05-03 SVT1 Sverige
Festivalvisning 2019-03-28 Filmstaden 3 Malmö Sverige BUFF 2019

Musikstycken

Originaltitel Mein Herz brennt
Kompositör Richard Kruspe-Bernstein (2001)
Till Lindemann (2001)
Oliver Riedel (2001)
Paul Landers (2001)
Christian "Flake" Lorenz (2001)
Christoph "Doom" Schneider (2001)
Textförfattare Richard Kruspe-Bernstein (2001)
Till Lindemann (2001)
Oliver Riedel (2001)
Paul Landers (2001)
Christian "Flake" Lorenz (2001)
Christoph "Doom" Schneider (2001)
Framförs av Rammstein


Originaltitel Bomba
Kompositör Konstantin Meladze
Textförfattare Konstantin Meladze
Sångare Via Gra


Originaltitel Symfoni, RV 169, h-moll
Kompositör Antonio Vivaldi
Orkester Berliner-Philharmoniker
Orkesterledare Herbert von Karajan


Originaltitel O virtus sapiente
Kompositör Hildegard von Bingen
Framförs av Fläskkvartetten


Originaltitel The Ride
Kompositör Niclas Kings (2002)
Niklas Bergwall (2002)
Framförs av Double N


Originaltitel Taju
Kompositör Arsenij Sulgin
Textförfattare Arsenij Sulgin
Sångare Valerija


Originaltitel Only U
Kompositör David Westerlund
Robin Söderman
Framförs av Antiloop


Originaltitel Sexy
Kompositör Karsten Dreyer
Torsten Dreyer
Textförfattare Karsten Dreyer
Torsten Dreyer
Sångare French Affair


Originaltitel Let Your Body Free
Kompositör David Westerlund
Robin Söderman
Framförs av Antiloop


Originaltitel Ne obizaj menja
Kompositör Arsenij Sulgin
Textförfattare Arsenij Sulgin
Sångare Valerija


Originaltitel Ne obmanyvaj
Kompositör Arsenij Sulgin
Textförfattare Arsenij Sulgin
Sångare Valerija


Originaltitel All the Love You Needed
Kompositör Fredrik Rinman
Malcolm Pardon
Textförfattare Fredrik Rinman
Malcolm Pardon
Sångare Maarja


Originaltitel Forever Young
Kompositör Marian Gold (1984)
Bernhard Lloyd (1984)
Frank Mertens (1984)
Textförfattare Marian Gold (1984)
Bernhard Lloyd (1984)
Frank Mertens (1984)
Framförs av Alphaville


Originaltitel Nas ne dogonjat
Kompositör Sergej Galojan (2001)
Ivan Sapovalov (2001)
Textförfattare Ivan Sapovalov (2001)
Elena Kiper (2001)
Valerij Polenko (2001)
Sångare t.A.T.u.


Originaltitel Piece of My Heart
Kompositör Anders Eliasson (2001)
Jonas von der Burg (2001)
Harry Sommerdahl (2001)
Textförfattare Anders Eliasson (2001)
Jonas von der Burg (2001)
Harry Sommerdahl (2001)
Framförs av Lambretta (2001)


Originaltitel Wanna Be with Me?
Kompositör Per Lidén (2002)
Textförfattare Per Lidén (2002)
Framförs av Da Buzz (2002)


Originaltitel I Smell of You
Kompositör Magnus Dahlberg
Denise Östholm
Jesper Kurlandsky
Jocke Heidvall
Erik Holmquist
Linus Eriksson
Framförs av Blanka


Utmärkelser

Festivalpris Brasilia 2004 Lukas Moodysson (bästa regi, FICBRASILIA - Brasilia International Film Festival, Brasilien)
Guldbagge Stockholm 2003 Bästa film
Festivalpris Rouen 2003 Oksana Akinsjina (bästa kvinnliga skådespelare, Rouen, Frankrike)
Stuttgart 2003 Oksana Akinsjina (bästa unga skådespelare, Tyskland)
Harare 2003 Ulf Brantås (bästa foto, Harare, Zimbabwe)
Guldbagge Stockholm 2003 Bästa manuskript Lukas Moodysson
Festivalpris Stuttgart 2003 (bästa unga skådespelare)
GP:s och Göteborg Film Fest. Nordiska Publikpris Göteborg 2003
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa skådespelare Artiom Bogutjarskij
Guldbagge Stockholm 2003 Bästa foto Ulf Brantås
Stockholm 2003 Bästa skådespelerska Oksana Akinsjina
Stockholm 2003 Bästa regi Lukas Moodysson
Festivalpris Gijon 2002 (bästa film, Gijón, Spanien)
Gijon 2002 Oksana Akinsjina (bästa kvinnliga skådespelare, Gijón, Spanien)
Limassol 2002 (publikpriset, Limassol, Cypern)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Göteborg 2002 (årets film)
Greta-priset Göteborg 2002 (årets film / Greta Award, The Swedish Association of Film Critics, Sverige)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2982


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 5576


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2980


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2990


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Acetat och polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dalia 4-ever av Lukas Moodysson. Version 4, 2001-07-17.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilja 4-ever av Lukas Moodysson. Version 6, 2001-09-20.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilya spotting list for film in English with Swedish dialogue in red in the gaps.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilja engelsk filmspotting.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilja 4-ever.
Omfång 23 s.
Språk Ryska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilya spot video english
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilya 4-ever
Omfång 24 s.
Språk Ryska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 5
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Italienska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Hastighet 24
Längd i minuter 109 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?