Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Heja Sverige!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-11-09

Medverkande

Per Oscarsson
medverkande

Kalle Sändare
medverkande

Georg Adelly
medverkande

Handling

Heja Sverige! innehåller en massa korta sekvenser i dolda kameran-stil: En dam köper en tårta i bageriet och får till sin stora förvåning se hur expediten slår in godbiten i en...

Visa hela handlingen

Press

Ingen kritiker tyckte att Heja Sverige! tillförde dolda kameran-genren något nytt. "Roligast är Heja Sverige! när man med sin kameraattack har en avsikt bortom den allmänna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Per Oscarsson medverkande
Kalle Sändare medverkande
Georg Adelly medverkande

Bolag

Produktionsbolag Mats Helge Olsson Filmproduktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Heja Sverige! innehåller en massa korta sekvenser i dolda kameran-stil:

En dam köper en tårta i bageriet och får till sin stora förvåning se hur expediten slår in godbiten i en tårtlåda och vårdslöst vänder runt den, när snöret ska slås om.

Några flickor har vunnit en lott och upptäcker att vinsten är några plankor och en cementpåse. Hur ska de få med sig detta hem?

En kille ska ta flyglektioner. När planet har lyft, frågar han hur många flygtimmar läraren har. Hur många flygtimmar!?, får han till svar. Är det inte du som är läraren??? Två elever sitter plötsligt framför spakarna. Lätt panik utbryter.

Censur / granskning

Censurnummer 120730
Datum 1979-11-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2240 meter
Kommentar (225 m. kortat av bolaget efter filmens premiär)


Censurnummer 120730
Datum 1979-11-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2465 meter
Kommentar (225 m. kortat av bolaget efter filmens premiär)


Censurnummer 120496
Datum 1979-08-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2635 meter
Kommentar (den först granskade kopian med titeln Dolda kameran)


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2635 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen kritiker tyckte att Heja Sverige! tillförde dolda kameran-genren något nytt.

"Roligast är Heja Sverige! när man med sin kameraattack har en avsikt bortom den allmänna lustigheten; Scenen med en lapplisa som med bibehållen myndighetsvärdighet försöker sätta fast en p-lapp på en bil som oberäkneligt viftar med vindrutetorkarna, berättar rätt mycket om människan bakom yrkesrollen.

Reklamfilmsnuttarna, där vackra människor med förtroendeingivande blick tittar rakt in i kameran och bedyrar en viss tandkräms förträfflighet -- och upptäcker att de borstar tänderna med kaviar, är på samma sätt avslöjande om reklamens funktion och formspråk.

Annars är Heja Sverige! som sagt mest ett planlöst plockande med leksaken 'dolda kameran'. Nog kan den fås att avslöja mycket mera om människorna än så här." (Björn Samuelsson i AB)

"Hos Mats Helge Olsson, Per Oscarsson, Kalle Sändare och de andra som står bakom Heja Sverige förnyas inte metoden. Det är en enkel och fyrkantig film där man ändå tack och lov är nästan lika snäll bakom som framför kameran. Bara undantagsvis tippar man över mot människoföraktet.

Flera episoder är riktigt roliga, därför att de också har en udd mot något annat än den utlämnade människan framför kameran. Andra är mer olustiga, därför att de är på gränsen till att kalla snällhet för dumhet.

Det är samtidigt den ständiga risken med dolda kamera-tekniken. Frågan är om den risken är värd att ta. För kan man inte se skillnad mellan det snälla och det dumma -- då är man själv en riktig fördomsockrare." (DN)

"Dolda kameran är som den är. Den går väl inte att göra på så många olika sätt, och här har man inte ens försökt. Det är det gamla vanliga; taxichaufförer som får ta hand om konstiga väskor, krossade tårtor och klumpiga fotografer. Till och med den gamla talande lådan är uppe och rör på sig.

En del idéer kan vara lustiga, men visar sig i utförandet bli förutsägbara och enformiga.

Vi kan konstatera att de flesta reagerar som man kan vänta sig, dvs inte alls särskilt roligt." (Mårten Blomkvist i Expr)

"Heja Sverige! är inte lika rolig och hjärtlös som sin sydafrikanska kollega, och flera av idéerna verkar också ganska nya, bl a inledningen, där ovetande människor testats för reklamfilm och finner att mjöken är grön och tandkrämen ersatt med kaviar.

Heja Sverige! är en film som visar att vi är ett snällt och laglydigt folk som trots allt inte går på vad som helst. Men om det är värt biljettpriset att få fastställt på det här viset är tveksamt." (Hans Schiller i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Heja Sverige! var producenten Mats Helge Olssons försök att slå mynt av den populära dolda-kameran-genren. Tekniken utvecklades först i TV världen över, och 1978 kom den sydafrikanska långfilmen Funny People på samma tema.

Premiären på Heja Sverige! kom som en överraskning för många. Filmen hade smugits fram, vilket som Mats Helge Olsson i en intervju av Henrik Lindewald (Expr 9.11.1979) motiverade sålunda:

"Jag har medvetet hållit en del filmprojekt hemliga fram till premiärdags. Annars blir det lätt så att en film får mycket publicitet när inspelningen börjar, men ingen alls ett år senare när det är dags för premiär."

Inspelning

Västergötland Sverige
Stockholm Sverige
Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1979-11-09 Festival Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1979-11-09 Festival Stockholm Sverige 90 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel "Funny people" var väl kul? Här kommer en ny svensk dolda-kameran film för hela familjen! HEJA SVERIGE!
Tryckeri American printing


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel "Funny people" var väl kul? Här kommer en ny svensk dolda-kameran film för hela familjen! HEJA SVERIGE!
Tryckeri American printing


Bestånd Stillbild

Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?