Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Barnförbjudet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-11-24

Medverkande

Ann Smith
den lilla flickan

Bibi Andersson
flickans mamma

Rolf Skoglund
flickans pappa

Annalisa Ericson
flickans mormor

Michael Segerström
Adler, grannen

Grynet Molvig
mammans väninna

Visa alla medverkande

Om filmen

Marie-Louise Ekmans debuterade som långfilmsregissör med Barnförbjudet, en provocerande och vild barndomsskildring som inte liknade något annat....

Visa hela texten

Handling

Det börjar med en liten flickas dröm om en fest, där familjen och personalen från hennes daghem deltar. Flickan vaknar av ett gräl mellan föräldrarna. Det avslutas med att mamma lämnar...

Visa hela handlingen

Press

Flertalet kritiker tog emot Barnförbjudet med uppenbar förtjusning -- främst därför att filmen var så provokativt annorlunda: "Marie-Louise De Geer Bergenstråhle har med...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Marie-Louise Ekmans debuterade som långfilmsregissör med Barnförbjudet, en provocerande och vild barndomsskildring som inte liknade något annat.

Marie-Louise Ekman (då De Geer Bergenstråhle) hade skrivit manus till och spelat huvudrollen i den självbiografiska Hallo Baby (1976), regisserad av Johan Bergenstråhle. Barnförbjudet som hon också skrev manus till blev hennes debut som långfilmsregissör. Även om den bär viss gemenskap med Hallo Baby liknade den inte något annat.

På papperet kan Barnförbjudet tyckas vara en rätt enkel historia om en flickas vardag, hemma och på dagis, med föräldrarna och hennes mormor. Men filmen är berättad helt ur barnets perspektiv och på så vis förvrängs världen för vuxna åskådare. Flickan iakttar och förhåller sig till de vuxna som gapar och bråkar och har fullt upp med sig själva. Dottern står aldrig i centrum, det gör hon bara i sina drömmar. De förändrade perspektiven och proportionerna som barnet ger förstärks av Carl Johan De Geers jättelika dekor, inspirerad av Ekmans målningar. Det är vilt, skevt och färgstarkt.

Barnförbjudet provocerade liksom mycket annat Ekman har gjort. Hon har själv sagt att hon har svårt att förstå att hon upprör. Även om hon inser att hon ofta befinner sig nära gränser har hon sällan menat att provocera. Hon försöker skapa konst som inte redan finns och har utgått från sina egna erfarenheter. I Barnförbjudet gör hon upp med såväl kärnfamiljen som bilden av barnet, som Ekman tyckte oftast var tillrättalagd och romantiserad i fiktionen. Och även om man som åskådare kan tycka att filmen är ovanlig och skruvad såg Ekman den som en realistisk film – ur barnets perspektiv.

Filmen blev inte någon publiksuccé men kritikerna imponerades av dess originalitet. "Marie-Louise De Geer Bergenstråhle är märklig i sin inlevelse i barnets värld. Hon ser det magiska, det fantastiska och det plågsamma utan att hindras av några av vuxensamhällets censurmekanismer. När man ser hennes film inser man hur oerhört tillrättalagd de vuxnas syn på barnen och barndomsvärlden är.", skrev Gunilla Boëthius i sin recension i Aftonbladet. Och i Dagens Nyheter skrev Eva af Geijerstam: "I krocken mellan den skenbart enkla formen, vardagsreplikerna och den överdådiga utstyrseln begriper vi plötsligt: de största passionerna och de största sveken finns mitt i den vardag vi kallar grå. Vid gröttallriken, i bråken vid morgonbrådskan, i det dagliga 'hej då, vi ses'. Barnförbjudet är en känslomässig dokumentär, på barnets och den okorrumperade iakttagelsens villkor. Därför, när vi sett Barnförbjudet, är vardagen inte längre likgiltig och trist, utan gul, skär, grön, hemsk och uppfordrande, vacker och ful -- och vi kan ändra på den."

En stor behållning är rollsättningen. Bibi Andersson och Rolf Skoglund spelar gapigt och stökigt föräldrarna och i andra roller syns Annalisa Ericson, Michael Segerström, Grynet Molvig, Fred Åkerström och Sune Mangs. Dagisbarnen gör också imponerande insatser.

Ekman har i sitt konstnärskap alltid varvat bildkonst med film och teater. På senare år har hon varit såväl professor vid Konstakademien som rektor för Kungliga Konsthögskolan och chef för Dramaten. I hennes tidiga verk ser man tydligt utgångspunkten för hennes utmanande allkonstnärskap.

Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ann Smith den lilla flickan
Bibi Andersson flickans mamma
Rolf Skoglund flickans pappa
Annalisa Ericson flickans mormor
Michael Segerström Adler, grannen
Grynet Molvig mammans väninna
Kal P Dal den pigge yngling
Sune Mangs den fete i bussen
Fred Åkerström den hjälplösa pappan
Malin Ek den vänliga mamman i gult på dagis
Krister Henriksson busschauffören
Kicke Fagin väninnans sällskap / rosen
Isabella Kollman dagisflickan med glasögon
Hans-Peter Lundgren den store pojken på dagis, den hjälplöse pappans son
Mariella Ballardini dagisflickan med hårknuten
Joel Hultman den lilla ljushåriga dagispojken
Philip Backström dagispojken med de stora ögonen
Ulrika Sundin pensionärsflickan på dagis
Marcus Lindström dagispojken med trehjulingen
Carolina Wicksén den magra dagisflickan
Hanna Dygell den tuffa lilla dagisflickan
Henrik Evén pensionärspojken på dagis
Ulla-Britt Norrman den gråtande personalflickan
Johannes Brost den hålögde personalpojken
Sonja Hejdeman den ilskna personalflickan
Claire Wikholm den vackra personalflickan
Annikka Nuora spädbarnsflickan
Marita Thomson punkare
Björn Rye punkare
Christer Sörin punkare
Tonie Fritzdorf punkare
Ingmarie Svedberg punkare
Maria Svensson punkare
Karin Westfelt punkare
Peter Björklund punkare
Katti Flemström punkare
Sonny Benneweis Sonny Benneweis
Nelly Benneweis Nelly Benneweis

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet (i-fonden)
Treklövern HB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1979
Distributör i Sverige (16 mm) Sandrew Film & Teater AB 1979
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1979
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det börjar med en liten flickas dröm om en fest, där familjen och personalen från hennes daghem deltar. Flickan vaknar av ett gräl mellan föräldrarna. Det avslutas med att mamma lämnar hemmet i vredesmod.

På morgonen följer pappa henne till daghemmet, där hon tillbringar dagen. Hon är mycket upptagen av sin födelsedag och förberedelserna inför kalaset.

Mormor hämtar flickan på kvällen, och de åker buss till hemmet, där mamma och pappa väntar med några av mammas vänner. Trots flickans protester går föräldrarna på bio. Mormodern är barnvakt.

Flickan och mormor får besök av en granne. Föräldrarna kommer tillbaka. Tillsammans firar alla en fördelsedagsfest i förskott.

Filmen slutar med att den lilla flickan somnar och drömmer om hur hennes födelsedagsfest borde vara.

Censur / granskning

Censurnummer 120781
Datum 1979-11-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2235 meter


Censurnummer 120781
Datum 1979-11-22
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2235 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flertalet kritiker tog emot Barnförbjudet med uppenbar förtjusning -- främst därför att filmen var så provokativt annorlunda:

"Marie-Louise De Geer Bergenstråhle har med Barnförbjudet gjort en biofilm som inte ens avlägset liknar någonting annat som gjorts i en svensk ateljé. Det är en förtjänst. Den lyser upp det kreativa mörkret som ett tomtebloss på julafton. (-)

Marie-Louise De Geer Bergenstråhle gör film som hon gör bilder och ord. Hon stormar in i gråheten som en provokativ Fågel Fenix från Villa Villekulla.

Med sig har hon Carl Johan De Geer och en scenografi som lånat färger och sin enda dimension från serietecknignens värld och som bäst låter sig betraktas av en nästan orörlig kamera.

Det kan säkert diskuteras om det är bland filmens dyrbara leksaker som hon har sin rätta artistiska plats, men när Marie-Louise De Geer Bergenstråhle är som bäst i Barnförbjudet är hon mycket bra och skapar då en koreografisk låtsasvärld, till militärmusik och operettoner, som man beskådar med leende hjärta därför att den känns farligt äkta.

Men det är nära till frosten. Lika väl som den lilla Ann Smith finner sig till rätta i det De Geerska dockskåpet, lika främmande är proffsaktörer som Bibi Andersson och Annalisa Ericson för hennes värld.

Det är inte enbart en poäng." (Lasse Bergström i Expr)

"Marie-Louise De Geer Bergenstråhle är märklig i sin inlevelse i barnets värld. Hon ser det magiska, det fantastiska och det plågsamma utan att hindras av några av vuxensamhällets censurmekanismer. När man ser hennes film inser man hur oerhört tillrättalagd de vuxnas syn på barnen och barndomsvärlden är. (-)

Det magiska finns också i dekoren: de fantastiska färgerna och formerna, sidenglänsande ytor, mammas blodröda negligé, engelsk konfekt i jätteformat, hela hemmet som en blandning av sagoslott och sopstation. Allt glöder i den lilla flickans ännu inte avtrubbade sinnen. Varför skulle verkligheten förresten gå att särskilja så totalt från sagorna och seriemagasinen?

Ändå känner jag mig delvis besviken. En historia med ungefär samma innehåll har Marie-Louise De Geer Bergenstråhle skildrat i kortfilmen Mamma pappa barn som visats i TV. Här har hon utvecklat några typer, hittat på fler episoder, öst på med dekoren och lagt till några operettinslag. Men är det tillräcklig orsak för att förvandla en lysande kortfilm till långfilm? Just de musikaliska inslagen känns bara påklistrade. Slutet blir som finalen i en gammal Rolf-revy.

Det är som Marie-Louise De Geer -Bergenstråhle slagit sig till ro med att putsa lite mera på en redan fulländad fasad. Det är en farlig fälla att fastna i. Man måste alltid gå vidare." (Gunilla Boëthius i AB)

"In i den svenska biofilmens mestadels halvpsykologiserande, halvrealistiska lunk spränger Marie-Louise De Geer en fräck och munter kil.

Vi känner igen bilderna från hennes måleri, från delar av Hallo Baby, som hon skrev manus till, och från kortfilmen Mamma, pappa, barn. Till det lägger Barnförbjudet sång- och shownummer mitt i vardagsdramat om barn och vuxna -- oss allihop. Det är ulligt och blankt, smällkarameller och sidentäcken, det mycket lilla blir mycket stort, eller ännu mindre.

I krocken mellan den skenbart enkla formen, vardagsreplikerna och den överdådiga utstyrseln begriper vi plötsligt: de största passionerna och de största sveken finns mitt i den vardag vi kallar grå. Vid gröttallriken, i bråken vid morgonbrådskan, i det dagliga 'hej då, vi ses'. Barnförbjudet är en känslomässig dokumentär, på barnets och den okorrumperade iakttagelsens villkor.

Därför, när vi sett Barnförbjudet, är vardagen inte längre likgiltig och trist, utan gul, skär, grön, hemsk och uppfordrande, vacker och ful -- och vi kan ändra på den." (Eva af Geijerstam i DN)

"Man gör nog klokt i att lämna alla sina gamla standardkrav på film hemma, för det är klart att det mest är en sprakande utställning med rörliga bilder och att det egentligen 'bara' rör sig om ett barn som blir avlurat kvällen då det stora födelsekalaset skulle förberedas. Men nog är det skönt att det finns några som vågar vända upp och ned på begreppen." (Elisabeth Sörenson i SvD)

"Barnförbjudet är hejdlöst okonventionell. Den blandar stilar, smak och osmak. Den brister ut i urgamla banala slagdängor, spelar teater och dålig revy. Den drömmer och fabulerar, den kastar sig mellan poser och naturligheter, realism och fantasi. (-)

Här finns en uppkäftig upptågslusta, men en story som är alldeles för svag. Det som borde fungerat med en serieteknikens pedagogiska och igenkännbara förenkling blir för enkelt. Utanverket lovar alltså hela tiden mycket mer än innehållet ger." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

"Filmens allvarligaste brist tycker jag dock kunde ha undanröjts redan på manusstadiet. Det är nämligen så mycket hon vill säga, men alltför sällan framgår det riktigt vad. De Geer Bergenstråhles symbolspråk i form av korvar, toalettstolar och allt vad det nu kan vara är inte alltid så lättbegripligt.

Men dekoren och genomgående utmärkta skådespelarinsatser gör ändå Barnförbjudet till en rolig film. En fest för ögat" (Peter Wennö i GT)

Lars Lönroth i SDS:

"Barnförbjudet liknar inget annat på biorepertoaren. I detta delvis tragiska faktum ligger mycket av filmens styrka. Ty konstnärstemperament i stil med det som Marie-Louise besitter behövs, behövs så in i Norden."

Ordentligt kritisk var Sven E Olsson i Arbetet. Han var det redan i tidningens göteborgsupplaga (26.11.1979), där han menade att "när hon får chansen att provocera genom att göra en hel långfilm om vårt säregna förhållande till våra barn, då retar hon mest uthålligheten i våra ögonlock och sittytor. (-)

Barnförbjudet är, för att säga det rent ut, lika andefattig som anspråksfull, lika monoton som trasgrann. Bubblan höll inte, Marie-Louise!"

Efter att ha tagit del av de andras positiva reaktioner skrev Olsson för malmöupplagan (27.12.1979) om recensionen:

"Utav allt strunt som driver runt på svenska biodukar är nog ändå det pretentiösa struntet det värsta. Det som koketterar med kejsarens trasgranna inget. Marie-Louise De Geer Bergenstråhles Barnförbjudet är ett sådant strunt. (-)

Nyskapande det här, har några sagt. Och visst, det är ju häftigt annorlunda med en film som liknar slarvig teater eller orörliga tavlor. Men ett nyskapande då som bara kan intressera filmens dödgrävargäng, och som nästan aldrig har någon insikt eller några känslor att förmedla. (-)

En anspråksfull ynkedom, vill jag kalla det. Så in i märgen uttråkande."

Lika genomgående positiv var Margareta Norlin i Chaplin:

"Få svenska filmkonstnärer kan på hennes vis ståta med att ha skapat en alldeles egen värld med egna lagar och gestalter. Och trots hennes i stort sett statiska bildspråk finns det ändå ingen som kan tävla med henne i fråga om visuell kraft och styrka. Varje film är ett överdådigt äventyr för ögat, inte minst genom Carl-Johan De Geers kongeniala scenografi. Barnförbjudet är dessutom ett äventyr för örat, en musical i långa stycken med en härligt bisarr rollbesättning (-)

Barnförbjudet är alltså en vildsint rolig film, en visuell och musikalisk kanonad. Men som i alla farser är grundtonen en stark sorg över människans villkor och vår civilisations försuttna möjligheter."

Carl-Eric Nordberg i Vi:

"De bästa ögonblicken i denna barnförbjudna tragikomedi är nog de då den svarta humorn sprakar till och kastar kallheta svetsloppor in i vår själ -- då kan nog lärorika brännsår uppstå. Men alltför ofta får vi bevittna ett alltför tamt och dekorativt fyrverkeri.

De Geer Bergenstråhle har väl velat begå ett antal lustmord på våra folkkäraste myter: myten om familjelyckan, myten om det lyckliga paret och kanske inte minst myten om det lyckliga barnet. Men dessa lyckosabotage blir alltför gärna iscensatta på ett så ansträngt sätt att lustighetsmaskineriet skorrar i öro!nen."

Kommentar Svensk filmografi

Marie-Louise De Geer Bergenstråhle (f 1944) var onekligen den som spelade den största kreativa rollen i Hallo Baby (1976/3), till vilken hon själv hade skrivit manus och därtill i hög grad spelade "sig själv". Filmen gav henne blodad tand för detta medium, och med all respekt för hennes konstnärsgärning är hon i dag lika uppmärksammad för sina aparta filmer.

Redan 1976 skrev och regisserade hon för TV1 kortfilmen Sagan om den lilla, lilla flickan (15 min). Året därpå skrev och regisserade hon för Filminstitutets kortfilmavdelning den mycket uppmärksammade Mamma, pappa, barn (30 min) och vände sig därefter till Filminstitutets nya I-fondsproducent, Anna-Lena Wibom, med ett förslag till långfilm -- en vidareutveckling av motiven i den senaste kortfilmen. Wibom var intresserad och såg till att De Geer Bergenstråhle fick planeringsstöd från H2-fonden 27.2.1978. Under våren utarbetades sedan flera manusversioner. En tredje version fick produktionsgaranti till sommaren 1978, och budgeten löd på 3,2 mijoner kr.

Budgeten visade sig snart vara orealistisk, vilket fördröjde inspelningen. Det skulle helt och hållet bli en studioinspelning under ganska lång tid och med delvis dyrbar specialrekvisita. Nytillträdde VDn för Filminstitutet, Jörn Donner, gav dock klartecken till hösten. Budgeten låg då på drygt 4,4 miljoner kr, men filmen kunde införlivas i det s k Treklöver-avtalet, vilket minskade det ekonomiska ansvarstagandet.

Inspelningen ägde planenligt rum i Filmhusets stora ateljé under 55 dagar från 19 oktober 1978 till och med 17 januari 1979. Filmåtgången blev 30 700 m. Tekniken med nästan enbart helbildstagningar försvårade klippningsarbetet som drog ut på tiden. Först 24 november fick filmen premiär, väl mottagen av kritiken som fann den originell och annorlunda, mindre väl mottagen av publiken som fann den för originell och annorlunda. Det kom knappt 40 000 besökare.

Internationellt fungerade filmen inte alls.

Författaren Allan Rune Petterson hade 1968 skrivit en politisk pjäs med titeln "Barnförbjudet" för Riksteaterns Västeråsensemble. Han försökte via personliga brev och Författarförbundets juridiska ombud få De Geer Bergenstråhle och Anna-Lena Wibom att ändra filmens titel, men de ville inte ge med sig. De menade att någon förväxling knappast skulle kunna uppstå. Efter 10 månaders brevväxling kom parterna överens om ett ideellt skadestånd på 5 000 kr.

Filmen visad i svensk TV (TV1) 27.1.1983.

Inspelning

Filmhuset Stockholm Sverige 1978-10-19 1979-01-17
Cirkus Star-Time Köpenhamn Danmark (cirkusscenen) 1978-10-16 1978-10-16

Visningar

Sverigepremiär 1979-11-24 Cinema Stockholm Sverige 82 min
1979-11-24 Kista Bio Stockholm Sverige 82 min
1979-11-24 Victoria Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1979-11-24 Cinema Stockholm Sverige 82 min
1979-11-24 Kista Bio Stockholm Sverige 82 min
1979-11-24 Victoria Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1983-01-27 TV1 Sverige
Festivalvisning 2015-01-29 Capitol Göteborg Sverige 82 min 38:e Göteborg International Film Festival 2015. Classics.
Cinemateksvisning 2019-09-25 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2020-06-23 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Dein ist mein ganzes Herz
Kompositör Franz Lehár (1923)
Textförfattare Ludwig Herzer (tysk text 1929)
Fritz Löhner-Beda (tysk text 1929)
Carl Johan Holzhausen (svensk text 1929)
Orkester Gävle Underhållningsorkester
Sångare Rolf Skoglund


Originaltitel Zwei Märchenaugen
Kompositör Emmerich Kálmán (1926)
Textförfattare Björn "Nalle" Halldén (svensk text 1926)
S.S. Wilson (svensk text 1926)
Julius Brammer (tysk text 1926)
Alfred Grünwald (tysk text 1926)
Orkester Gävle Underhållningsorkester
Sångare Kal P Dal
Fred Åkerström


Originaltitel Im Löwe war ich im Salon
Kompositör Franz Lehár (1909)
Textförfattare Björn "Nalle" Halldén (svensk text 1910)
Alfred Maria Willner (tysk text 1909)
Robert Bodanzky (tysk text 1909)
Leo Stein (1909)
Orkester Gävle Underhållningsorkester
Sångare Michael Segerström
Bibi Andersson


Originaltitel Machen wir's den Schwalben nach
Kompositör Emmerich Kálmán (1915)
Textförfattare Nalle Halldén (svensk text 1916)
Leo W. Stein (1915)
Béla Jenbach (1915)
Sångare Kal P Dal
Krister Henriksson
Sune Mangs
Fred Åkerström
Grynet Molvig
Michael Segerström
Johannes Brost
Annalisa Ericson
kör
Orkester Gävle Underhållningsorkester


Originaltitel Svenska arméns revelj
Kompositör Johann Heinrich Walch
Orkester Arméns Musikkår i Sollefteå
Orkesterledare Harry Sernklev


Originaltitel Mälardrottningen
Kompositör Viktor Widqvist
Orkester Regionmusikkåren i Uddevalla
Orkesterledare Enar Mårtensson


Originaltitel Hertigen av Västerbotten
Kompositör Per Berg
Orkester Marinens Musikkår i Stockholm
Orkesterledare Bertil Driving


Originaltitel Paradmarsch/Marsch vid riksdagens öppnande
Kompositör Charles Voss
Orkester Kungliga Svea Livgardes Musikkår
Orkesterledare Marc de la Berg


Originaltitel Marcia Carolus Rex
Kompositör Wilhelm Harteveld (1912)
Orkester Kungliga Svea Livgardes Musikkår
Orkesterledare Marc de la Berg


Originaltitel Leve Sverige!
Kompositör Leo Friman
Orkester Militärmusikkåren i Borås
Orkesterledare Sture Holmgren


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 184 502,50 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1979

Ämnesord

Barndom
Dagis
Dröm
Familjeliv/parodi på
Födelsedagar
Födelsedagsfest
Konflikter
Surrealism

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2220


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2220


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2224


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2235


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BARNFÖRBJUDET
Affischdesign Kristina Elander


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Affischförlaga
Arkivalietitel Barnförbjudet
Teknik Handmålad
Storlek 710 x 960


Typ Kostym
Arkivalietitel Barnförbjudet
Omfång Volangklänning i rosa chiffong


Typ Kostym
Arkivalietitel Barnförbjudet
Omfång Jacka i svart filt med bolldekorationer


Typ Kostym
Arkivalietitel Barnförbjudet
Omfång Blus i beige crèpe med garndekoration


Typ Kostym
Arkivalietitel Barnförbjudet
Omfång Kostym i beige siden (2 delar)


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Barnförbjudet" en film för barn och vuxna av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle. Version 5.
Omfång 153 s. Roll- och scenlista (5 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Barnförbjudet" en film för barn och vuxna av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle. Slutmanus.
Omfång 154 s. Roll- och scenlista (5 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Barnförbjudet. Dialoglista.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Varianttitel Efter mörkrets inbrott
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Barnförbjudet" en film för barn och vuxna av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle.
Omfång 93 s. Rollista (1 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Barnförbjudet" en film för barn och vuxna av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle. Slutmanus.
Omfång 181 s. Personlista (1 s.), scenförteckning (3 s.) och två versioner av slutet (16 s + 13 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Barnförbjudet" en film för barn och vuxna av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle. Originalversion 3.
Omfång 142 s. Rollista (2 s.) och scenförteckning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Barnförbjudet. Dialoglista.
Omfång 32 s. + 4 s. "dialoglista trailer".
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Barnförbjudet. Engelsk dialoglista.
Omfång 23 s. + 3 s. sångtexter.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 15
Bakombild papper 10
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 82 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?