Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jag är med barn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-12-01

Medverkande

Magnus Härenstam
Bosse, copywriter

Anki Lidén
Lena, gymnastiklärare

Micha Gabay
kompisen

Ulf Brunnberg
Björn

Lis Nilheim
sekreterare

Lillemor Ohlson
reklamfilmstjej

Visa alla medverkande

Handling

Bosse jobbar på en annonsbyrå som copywriter (textförfattare). Helst skulle han dock vilja skriva en roman och tar därför ledigt en tid för att förverkliga sin dröm. Under denna tid...

Visa hela handlingen

Press

Att det är lättare att erövra publiken än kritiken, när man gör komedi, det är inte Lasse Hallström den förste som fått erfara. Många erkände visserligen att de var ganska roade,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Specialeffekter, foto
Elektriker
Ljussättare
Musikarrangör
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Animation, sekvens
Övrig medarbetare

Medverkande

Magnus Härenstam Bosse, copywriter
Anki Lidén Lena, gymnastiklärare
Micha Gabay kompisen
Ulf Brunnberg Björn
Lis Nilheim sekreterare
Lillemor Ohlson reklamfilmstjej
Olle Nordemar reklamkund
Per-Olof Ohlsson reklamkund
Lars Göran Carlson reklamman
Barbro Hiort af Ornäs Greta, sjuksyster
Stig Ossian Ericson reklamfilmsregissör
Gunilla Thunberg expedit i bokhandel
Gösta Engström Kalle
Lars Amble Åke, reklambyråchef
Kerstin Bagge tjej i Victoria-kön
Hasse Harnesk kille i Victoria-kön
Rune Söderqvist reklamman
Billy Gustavsson reklamman
Tomas Löfdahl reklamman
Arne Andersson reklamman
Torbjörn Ehrnvall reklamman
Christer "Bonzo" Jonsson reklamman
Mats Arehn reklamfilmskund
Jan Halldoff kändis som går före i Victoria-kön
Lars Lennartsson äldre herre på restaurang
Christina Moheden sekreterare på reklambyrån

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Bosse jobbar på en annonsbyrå som copywriter (textförfattare). Helst skulle han dock vilja skriva en roman och tar därför ledigt en tid för att förverkliga sin dröm. Under denna tid träffar han gymnastiklärarinnan Lena och förälskar sig. Detta är ömsesidigt, och resultatet av den fria tiden från jobbet blir inte en bok utan ett barn.

Nu drabbas Bosse av stora skälvan. Ett barn! Farväl alla glada kvällar på krogen och härliga ungkarlsliv. Han känner barnkammardörren/fängelseporten slå igen om sig. Detta illustreras i filmen dels genom Per Åhlins inflikade tecknade avsnitt, dels genom "kompisen" -- mansvärldens evige försvarare som ständigt dyker upp som engelskspråkig westernhjälte, gangster eller grodman (direkt ur badkaret) för att försvara de manliga idealen.

Bosse gör också ett utbrytningsförsök med annonsbyråns läckra sekreterare och är nära att lyckas -- men samtidigt är han egentligen överlycklig att han ska bli far och ställer gladeligen upp för att lära sig allt. Han går på kurser i barnavård och förlossning och engagerar sig verkligen, fast lite fumligt, i det väntade barnet som naturligtvis blir dem till lycka -- en gosse som föds till ett montage av militära hedersbetygelser.

Censur / granskning

Censurnummer 120780
Datum 1979-11-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2930 meter
Kommentar Aktindelning: 540-480-540-520-490-360 = 2930 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2930 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Att det är lättare att erövra publiken än kritiken, när man gör komedi, det är inte Lasse Hallström den förste som fått erfara. Många erkände visserligen att de var ganska roade, men det fanns många men.

Eva af Geijerstam i DN skrev under rubriken "Slår inte hål på schablonerna". Hon förklarade sig så här:

"Jag är med barn har många dråpliga ögonblick och visar hur långt borta jämlikheten är. Bäst är den när den avslöjar den fördomsfullt inpyrda reklamjargongen. Och allra bäst när den varnar för hur lätt det är att bara skenbart förändra den. Som vid inspelningen av en reklamfilm för jeans, där man vill ha 'en varm skön stämning', en 'progressiv brud med snygg häck' som ska nypa killar i baken.

'Förpackningen är viktig, inte innehållet' är ett av reklambyråns lösenord. Och paradoxalt nog är det med förpackningen Jag är med barn har det svårt.

Lasse Hallströms ambitioner med sin film är lika stora som Bosse-figurens i dess mitt. Men liksom sin huvudperson tycks också regissören ha haft det svårt med schablonerna. Det blir aldrig någon riktig skillnad mellan bilderna ur levande livet och Bosses efterhängsna mansmyter. Så ser vi t ex Magnus Härenstams Bosse och Anki Lidéns Lena markera lycka med schabloner så goda som några: de är förälskade i grönskande motljus som i en schampo-annons, de markerar lycka genom att dansa med varandra hemma i våningen. Och när de går till sängs fångar kameran upp fotsulorna på samma sätt som en populär affisch i miljonupplaga.

Kameran beter sig likadant genom hela filmen, vare sig det rör sig om action-avsnitt med myternas Bosse eller vardagens."

"Tyvärr -- en av de bästa svenska", löd den förbryllande rubriken i SvD, vilket Hans Schiller förklarade sålunda:

"Lasse Hallström bevisar med sin tredje film att han är en kompetent berättare som lyckas med sina aktörer och till och med gör den svåra Mansgriskompisen till en lyckad och i berättelsen helt integrerad karikatyr ur reklamens och äventyrsfilmens tuffa landskap.

Svensk komedi är som sagt svårt och även om Jag är med barn inte når någon internationell humortopp så är den utan vulgära överdrifter, som annars är den svenska filmkomikens allra tydligaste kännetecken, en ganska trivsam satirisk komedi som fast förankrad i den svenska vardagen också lyckas foga in ett jämlikhetsbudskap, om vagt så dock mer tydligt än som brukar vara vanligt i genren. Jag är med barn är ingen stor eller imponerande film men som den svenska produktionen ser ut i det sena 70-talet måste den ändå och om man så vill också tyvärr betecknas som en av årets bästa svenska filmer."

Mest negativ var Lasse Bergström i Expressen som inte gav filmen mer än två getingar:

"Jag tvivlar inte alls på att Lasse Hallström har studerat denna yrkesvärld med vakna ögon. Jag är till och med övertygad om att han kan den mycket bra och att han här -- lika väl som när det gäller den nya mansrollen -- har väldigt svårt att kasta ut konventionerna på rätt vindsida: tendensen är genomgående att han får dem tillbaka.

Visst har Jag är med barn sina muntra och smarta ögonblick och visst är det riktigt att man i ett filmland så föga fingerfärdigt som det svenska bör uppmuntra en viss grad av behagfull fingerfärdighet. Synd då bara att Lasse Hallström lekt sin film och sitt tema till en sådan skvalfull stildöd."

Betydligt generösare i sitt omdöme var Jurgen Schildt, AB, som inledningsvis förklarade att 'hskrattar vi inte livremmen av oss så hindrar det inte att vi blir gediget underhållna nästan hela tiden. (-)

Vad Lasse Hallström lyckats bäst med är emellertid sidobelysningarna av huvudpersonens inbyggda och manliga underjag. För ändamålet har han från den amerikanska B-filmen lånat en variabel figur som står mitt emellan Charles Bronson och Bogart och Clint Eastwood och som ideligen avbryter intrigen med sina lockrop till den vacklande Bosse: var tuff, stå på dig, friheten är till för att värnas och brudarna är till för att slås på käften.

Vålnaden förjagas till slut. Eller?

Uppslaget är under alla förhållanden skickligt och pedagogiskt genomfört. Vad Anki Lidén tillför den här filmen av det normala livet ger Micha Gabay av det abnorma, av det nedärvda mansgriseriet från Lektyr och revolveroperorna och kiosklitteraturen.

Inte bara frifräsare som drabbats av fadersrollen kan dra nöje och lärdom ur den här filmen. Den är snabb i presentationerna och effektiv i den tekniska hanteringen. Den äger en fräckhet och visuell infallsrikedom vars enda risker ligger i moderiktighetten. Det är möjligt att vi glömmer den tio minuter efter det vi sett den.

Än sen? Den svenska tråkighetens motsats är strängt taget inte vanligare än att den bör premieras."

"Ett glatt farväl av mansgrisen" löd rubriken i GP, där Monika Tunbäck-Hanson fann att "Jag är med barn är en glad film och den håller ett hyggligt tempo och tack vare inslagen med 'mansgrisen Gabay' bryts den vardagsnära tonen i själva ramberättelsen på ett uppfriskande sätt. Det här är en film där männen i allra högsta grad står i fokus fast på ett helt annat och mindre hjältemässigt vis än brukligt -- icke förty kan påpekas att Anki Lidén som mor och sambo bidrar till både nöjet och fräschören."

Sven E Olsson i Arbetet var mindre förtjust i huvudpersonens överjag, "idén är svår att variera, tycks det", men var desto mer road av Härenstam i papparollen:

"Filmen har gott humör, en snabb fantasi och tillräckligt många fungerande komedisituationer för att hålla en stor publik på gott humör. En lättviktare kan det kanske invändas. Men en som tänker vinna sin publik på poäng efter poäng, och det brukar ju räcka till en arbetsseger."

Jan Aghed i SDS hörde till de mest positiva och kallade filmen "en ofta rolig och ibland skarpsynt satirisk komedi, gjord med en luftig professionalism som vi inte är bortskämda med i svensk underhållningsfilm. (-)

Hallström är utan tvivel en filmisk begåvning. Även om det tills vidare förblir en obesvarad fråga vad talangen lämpar sig för, utöver en smart, fräsig, proffsig men ytlig och oförpliktande punktförnyelse av den behövande svenska filmunderhållningen."

Aghed reserverade sig också mot att Hallström kanske hade "alltför mycket reklamfilm i nyporna", och av samma uppfattning var Carl-Eric Nordberg i Vi som dock var lika road som Aghed:

"Ibland kan också Hallströms berättarstil få tycke av alltför smart reklamfilm. Men som helhet är det en ovanligt välkommen och mycket underhållande sedekomedi. För mig blev det faktiskt höstens gladaste svenska överraskning på bioduken!"

Det tyckte inte Bo Heurling i Chaplin, även om han uppskattade Hallströms "vardagshumor" och "snabbt redovisade iakttagelser", ty "trots detta är Jag är med barn i mina ögon vag, oengagerad och hållningslös. För var minut som går av speltiden känns skämten allt tunnare, eftersom de aldrig underbyggs av något egentligt allvar som kan göra dem spännande.

Jag är med barn fungerar stundligen genom ett antal väl utformade effekter. Det håller som underhållning för ungefär en tredjedel av speltiden.

Helheten är som ett förväxt kåseri."

Kommentar Svensk filmografi

Lasse Hallström (f 1946) fick en rejäl hit med sin debutfilm En kille och en tjej (1975/17) som sågs av över 800 000 besökare, och det var en självklarhet att han skulle får förnyat förtroende av SF som tillsammans med Filminstitutet hade producerat hans första film.

Innan manusskrivandet hade påbörjats kom emellertid sånggruppen ABBA in i bilden och beställde en turnéfilm, och det kunde Hallström inte gärna tacka nej till. ABBA -- the Movie (1977/22) fick julpremiär 1977. Sedan blev det dags att förnya sig. Fast SF såg gärna att Hallström följde den första filmen i spåren, och det passade ganska bra. Den filmen slutade med att tjejen blev med barn. Den nya fick handla om hur en kille upplever att bli "med barn", vilket Hallström själv nyligen hade haft en första erfarenhet av.

Liksom förra gången valde Hallström att skriva manus med sin kompis Brasse Brännström, och det var också från början meningen att denne skulle spela huvudrollen, liksom i den första filmen. Under arbetets gång, i vilket nu också SF-producenten Olle Hellbom hade blivit inblandad, upptäckte de emellertid att rollen skulle passa bättre för Magnus Härenstam, Brasses ständige med- och motspelare i revy och show.

Så blev det -- och Magnus Härenstam fick för första gången en riktig roll, inte bara en "gubbe".

Manus låg färdigt till sommaren 1978, och SF satsade ordentligt. Budgeten låg på dryga 5 mijoner kr. Inspelningen började med sommarexteriörer i stockholmstrakten 7 augusti och avslutades först 2 februari 1979, men arbetet höll inte på kontinuerligt, eftersom Magnus & Brasse hade en krogshow i Göteborg inbokad, vilken upptog sammanlagt två månader i september och i november/december.

60 000 m film förbrukades. Hallströms arbetsmetod innehåller alltid stora mått av improvisation, och han söker alltid gardera sig med flera vinklar för att mer fritt kunna skapa vid klippbordet.

6 miljoner kr hamnade notan på till sist, men det gjorde inte så mycket. Filmen släpptes i december 1979 ut i 21 kopior och blev en exakt lika stor succé som den första, drygt 800 000 besökare.

Någon internationell framgång blev det däremot inte, men i de nordiska grannländerna gick filmen hyggligt.

Inspelning

Stockholm Sverige 1979-08-07 1979-02-02

Visningar

Sverigepremiär 1979-12-01 Röda Kvarn Stockholm Sverige 107 min
TV-visning 1998-12-13 SVT2 Sverige
2001-08-04 SVT1 Sverige
Urpremiär 1979-12-01 Röda Kvarn Stockholm Sverige 107 min
Dvd-release 2007-11-14 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 346 179,95 kr)

Ämnesord

Annonsbyrå
Barnavård
Copy-writer
Författare
Förlossningar
Gangster
Grodmän
Gymnastiklärarinna
Krogliv
Mansgris
Mansvärld
Tågöverfall
Ungkarlsliv
Westernhjälte

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2913


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2924


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAG ÄR MED BARN En komedi av Lasse Hallström med Magnus Härenstam och Anki Lidén


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JAG ÄR MED BARN En komedi av Lasse Hallström med Magnus Härenstam och Anki Lidén
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel (Mansgrisen, version 3). Filmmanus av Lasse Hallström.
Omfång 115 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista.
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mansgrisen. Filmmanus av Lasse Hallström.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Färg papper SET
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 107 min
Dialogspråk


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?