Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Du är inte klok Madicken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Jonna Liljendahl
Margareta "Madicken" Engström

Liv Alsterlund
Lisabet, Madickens syster

Monica Nordquist
Kajsa, Madickens mamma

Björn Granath
Jonas, Madickens pappa, redaktör

Lis Nilheim
Alva, hembiträde

Birgitta Andersson
Emma Nilsson i Lugnet, granne

Visa alla medverkande

Om filmen

 Lusiga Mia hetsar mallgrodan Madicken att gå balansgång på skoltaket och Allan Edvall fastnar i sin egen rävsax i idyllisk filmatisering av Astrid Lindgrens bok...

Visa hela texten

Handling

Livet på Junibacken, där Madicken och Lisabet bor, är väl som på andra ställen, ibland riktigt roligt och ibland riktigt sorgligt, men aldrig långtråkigt. Roligt kan det...

Visa hela handlingen

Press

Många kritiker tyckte att Du är inte klok Madicken blev lite för sockersöt och långrandig. Som vanligt fick de dock erkänna att barnen verkade trivas och ha roligt. ...

Visa all press


Relaterat

Om filmenLusiga Mia hetsar mallgrodan Madicken att gå balansgång på skoltaket och Allan Edvall fastnar i sin egen rävsax i idyllisk filmatisering av Astrid Lindgrens bok Madicken.

Madicken hoppar mellan sängarna i barnkammaren, går till skolan med rosett i håret, svarar exemplariskt på frågorna om skapelseberättelsen och den barmhärtiga samariten och vill ge en fattig klasskamrat sin smörgås (och får till svar "Jag äter hellre råttgift!). Hon är god och ädel och rättvis, precis som hennes föräldrar. Och har en lillasyster som sitter i garderoben och övar på fula ord.

Lillasyster Lisabet kallar borgmästarens Lady Macbeth (Yvonne Lombard) för något fult när hon tränger sig före Madickens kärlek Abbe, och trycker ner sitt mähä till man i ett flygplan där han kissar ner overallen av skräck.

"Jag hörde någon hörde dråsa omkull, det måste ha varit jag." Allan Edwall, lysande som spirituell suput, ligger vid grinden sommar som vinter. När han inte kommer upp får Madicken hämta hans "änkemara" (Birgitta Andersson), men först vill han röka upp sin cigarr. Den gång han fastnar i rävsaxen han själv satt ut förklarar han för hustrun som släpar hem honom att "man kan glömma bort saker".

Den ilskna klasskamraten Mia är fattig och rödhårig och hånar Madicken och skiter i jultomten och har löss och stjäl och blir pryglad av överläraren. Lyckligtvis får hon också mallgrodan att gå balansgång på skolans tak och hennes lillasyster att kalla folk för fisrumpa.

Madicken ser ut som ängeln på bokmärket som Mia glömmer i överlärarens plånbok och fotografen Jörgen Persson, mästare på naturligt ljus, gör bilder där den borgerliga tiotalsidyllen ser ut som på impressionistmålningar. Små figurer i vita klänningar skuttar genom grönskan, gungar i trädgårdsgungor och leker med tvålen i ån. Solen lyser genom tunna gardiner, och i långa helbilder dröjer kameran vid idyllen.

1979 skrev recensenterna, som gav barnskådespelarna välförtjänt beröm, ingenting om att flickorna var nakna i scenerna i barnkammaren och ån. Det som upprörde dem var att filmen var så söt. Det längsta Madicken går är att kalla Mia dum och ha sina nya sandaler i smyg. Och så balansera på taknocken då, men annars är hon nära ett helgon. Annat var det med verklighetens Madicken. Den sjuåriga Astrid Lindgrens klasskamrat och bästa vän Ann-Marie Ingeström, dotter till en bankdirektör, var den som lärde Astrid att slåss.

Vill man se en mer subversiv Lindgren-figur än filmens Madicken, är Emil, Pippi och Karlsson på taket säkra kort. Om dem och barnen i Bullerbyn och på Saltkråkan gjorde Lindgrens favoritregissör Olle Hellbom film, med den för svensk barnfilm så viktiga Olle Nordemar som producent. Radarparet producerade Du är inte, klok Madicken ihop. Regissören Göran Graffman, som också gjorde filmerna Madicken (1979) och Madicken på Junibacken (1980), regidebuterade med serien Den vita stenen (1973), efter en bok av Gunnel Linde.

Nina Widerberg (2018)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Smink
Byggledare
Klippassistent
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jonna Liljendahl Margareta "Madicken" Engström
Liv Alsterlund Lisabet, Madickens syster
Monica Nordquist Kajsa, Madickens mamma
Björn Granath Jonas, Madickens pappa, redaktör
Lis Nilheim Alva, hembiträde
Birgitta Andersson Emma Nilsson i Lugnet, granne
Allan Edwall Emil P. Nilsson, hennes man
Sebastian Håkansson Abbe Nilsson, deras son
Fredrik Ohlsson borgmästaren
Yvonne Lombard borgmästarinnan
Ted Åström sotaren
Fillie Lyckow skolfröken
Jan Nygren överläraren
Kerstin Hansson Mia, Madickens klasskamrat
Cecilia Orlando Willberg Mattis, Mias syster
Hans Pettersson Viktor, Madickens klasskamrat
Mikael Eriksson Martin, Madickens klasskamrat
Dan Mähl Elof, Madickens klasskamrat
Anna Engwall Anna-Lisa, Madickens klasskamrat
Björn Gustafson doktor Einar Berglund
Sif Ruud Linus-Ida
Karl Ragnar Fredriksson kapten Bengt Billgren, flygare
Karin Miller fru Ekberg, barnmorskan
Göran Graffman Backman, fotografen
Hanna Zetterström en liten flicka vid majelden

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2003
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Livet på Junibacken, där Madicken och Lisabet bor, är väl som på andra ställen, ibland riktigt roligt och ibland riktigt sorgligt, men aldrig långtråkigt.

Roligt kan det bli av något så enkelt som avlusning. Visst kan fyra små flickor ha pin livat medan de blir av med sina pippor i håret.

Sorglit kan det bli av en så enkel anledning som att Madicken går till majelden med sina nya sandaler och blir av med den ena.

Och ännu sorgligare är det förstås när Mia, hennes klass!kamrat, får stryk av överläraren, eller när Alva, Junibackens älskade Alva, sitter och gråter på balen för att borgmästarinnan är så dum mot henne.

Det är sådant Madicken inte står ut med, för hon har ett varmt hjärta som protesterar mot allt som är vrångt och orättfärdigt. Och så älskar hon Abbe! Det är därför hon överlåter sin plats åt honom, när hon blir erbjuden att flyga -- tänk, att flyga i en riktig flygmaskin! -- för första gången.

Du är inte klok, Madicken, säger Lisabet. Det har du aldrig varit.

Det kanske stämmer. Men Madicken "känner livet i sej" precis som farbror Nilsson. Och det är så med livet också på Junibacken att det är roligt och sorgligt om vartannat.

Censur / granskning

Censurnummer 120850
Datum 1979-12-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2830 meter
Kommentar Aktlängder: 450, 475, 575, 585, 450, 295.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2830 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Många kritiker tyckte att Du är inte klok Madicken blev lite för sockersöt och långrandig. Som vanligt fick de dock erkänna att barnen verkade trivas och ha roligt.

"Revolutionärt är det kanske inte. Reaktionärt är det inte heller, vilket härmed till bevis meddelas.

Göran Graffman har regisserat filmen och Jörgen Persson har fotograferat den. Om den senare ska sägas att han fortfarande är den inhemska filmens ledande impressionist, och om den förre att han i sin tablåteknik lyckats tillvarata och överföra den litterära upphovsmannens temperament. Det är följsamt och kärleksfullt gjort, och det räcker.

Så man bör nog, tror jag, besitta ett hjärta av plåt för att helt och hållet undandra sig Madickens och Jonna Liljendahls utstrålning och Astrid Lindgrens trollkonster. Hon vet att världen inte är vad den borde vara, och framför allt att det svenska 10-talet inte var det. Men hon lyfter fram, vilket än så länge går an, de lyckliga stundernas fåtal. Hon belyser de barnsliga underverken.

Hon kunde, som en besvärjelse, ha skrivit några rader ur Vladimir Nabokovs minnen: 'Spegeln fylls till brädden av ljus: en humla har surrat in i rummet och dansar mot taket. Allting är så som det skall vara, ingenting skall någonsin ändras, ingen skall någonsin dö'." (Jurgen Schildt i AB)

"Det är en förförisk värld vi dras in i. Vare sig vi är barn eller vuxna har vi svårt att motstå den därför att den fyller ett behov av komplicerad godhet i en allt krångligare tillvaro. (-)

Men till slut storknar man ju. Paradiset är en bräcklig sak, det tål inte att dras ut på längden ens av världsmästare som Dante, som ändå hade ett avgrundsjupt helvete att falla tillbaka på.

Det har inte Lindgren och Graffman, och därför tycker man efter ett tag att hela den förträffliga Madickenfamiljen svävar inne i en färggrann såpbubbla som man gärna skulle vilja sticka hål på för att se vad som blev kvar av all förträffligheten.

Tråkigt har man ju inte. Och ungarna älskar nog filmen. Det var knäpptyst i den stora barnaskaran på China.

Men en såpbubbla är Madicken likafullt!" (Hans!erik Hjertén i DN)

"Frågan är om man inte lika gärna kunnat kalla filmen 'S:ta Madicken gör rätt'.

För detta är mest en jolmig sedelärande berättelse om vikten av att vara snäll. Madicken räddar fattiga Mia från stryk, och skänker bort sin flygtur till fattige Abbe. Madickens pappa och mamma tar med hembiträdet på bal och retar den förnäma borgmästarfrun.

Mycket roligare än så blir det inte. De episoder som kunnat bli spännande -- till exempel när Mia stjäl överlärarens plånbok -- har inte tagits tillvara ordentligt." (Mårten Blomkvist i Expr)

"Du är inte klok Madicken är en film som kunde varit skuren ur en Carl Larsson-akvarell med sina lätta färger och harmoniska interiörer och det är möjligen också där Graffman sökt inspiration. Men naturligtvis har han också tagit intryck av de tidigare Olle Hellbom-filmerna med sitt garanterat publikvänliga bildspråk. Det är en film som talar om svenskt samförstånd, med mild ironi beskriver den lila stadens borgerlighet och med ett överseende leende betraktar Madickens fattiga skolkamraters kryddiga språk och behagligt ovårdade utseende.

Göran Graffman har gjort en traditionell barnfilm och fått fin fason på sina charmiga unga skådespelare medan de äldre spelar på egen rutin. Det är ingen lysande film, ingen film som bryter nya banor för barnfilmen utan en präktig sak som genom sin enkelhet säkert kommer att glädja många även om den genom sin längd på 104 minuter och sina många 'vuxna' inslag kanske kan bli tröttande för små och mer äventyrsinriktade barn." (Hans Schiller i SvD)

"Man kan naturligtvis detta till trots hävda att bildberättelsen om Astrid Lindgrens systerduo på Junibacken är alldeles förfärligt rar, att i princip alla människor är snälla och bräddfulla av oskuld, också de fattiga som stjäl portmonnäer. Nej, jag har alltså inget emot snälla människor som oavbrutet sysslar med snälla saker, jag är ingen motståndare till varligt formulerade moraliteter, som i Madicken, och jag protesterar visst inte mot att det erinras om att det i fattig-Sverige också levde en ganska hygglig medelklass som visserligen inte svalt och for illa, men ändå uppträdde anständigt. Visst inte . . .

Men emellanåt ter sig 1910-talets verklighet aningen för sagolik och retuscherad. På bio balanseras den sockersöta ändå något så när, bilden vidgar sig också i bildlig bemärkelse. När detta väl är sagt, skall tillika sägas att hela härligheten naturligtvis av barn och likställda rimligen primärt bör uppfattas som en tröst i nöden och giva åt människorna en god vilja. Att predika hygglighet är en Gudi behaglig gärning.

Som film betraktad är Madicken vacker och välspelad, av barnen främst förstås, men också av de auktoriserade skådespelarna. Allan Edwall bl a signerar ännu ett djuplodat porträtt av en (snäll) människa, lite lagom på dekis. Göran Graffman, regissören, kan känna sig nöjd och belåten i jul. Barnens kärlek hans belöning, det vågar jag förutspå." (Kaj Nohrborg i SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Parallellt med långfilmen Du är inte klok Madicken gjordes en TV-serie i sex delar som sändes i TV1 med börjarn 6.10.1979.

Materialet räckte även till långfilmen Madicken på Junibacken som hade premiär 18.10.1980. Slutfasen blev en TV-serie i fyra delar som började sändas i TV1 26.3.1983.

Astrid Lindgren-regissören par préférence, Olle Hellbom, nöjde sig denna gång med en delad producentfunktion. För regin stod den från Dramaten utlånade regissören Göran Graffman. Olle Hellbom avled 1982.

Förlaga

Originaltitel Madicken (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Madicken och Junibackens Pims (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

Järsta Sverige
Wattholma
Söderköping

Visningar

Stockholmspremiär 1979-12-14 China Stockholm Sverige 103 min
Urpremiär 1979-12-13 Spegeln Göteborg Sverige 103 min
TV-visning 2006-12-24 TV4 Sverige 99 min
2008-05-01 TV4 Sverige 99 min
Dvd-release 2003-11-05 Sverige
2007-11-05 Sverige
Cinemateksvisning 2019-09-01 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)
Sångare Lis Nilheim
Ted Åström


Originaltitel Man borde inte sova
Kompositör Gustaf Wennerberg (1925)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1925)
Sångare Birgitta Andersson (dubbar Yvonne Lombard)


Originaltitel Beinen Havs


Originaltitel Ciribiribin
Kompositör Alberto Pestalozza (1898)
Textförfattare Carlo Tiochet


Originaltitel Fiskar-polska
Kompositör Kalle Nilo


Originaltitel O Frühling, wie bist du so schön
Kompositör Paul Lincke (1903)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Hässelbysteppen
Kompositör C.J. Kullenberg (1914)
Textförfattare C.J. Kullenberg (1914)


Originaltitel Nights of Gladness
Kompositör Charles Ancliffe (1912)


Originaltitel O, hur härligt majsol ler
Kompositör Friedrich Kuhlau
Textförfattare Carl Wilhelm Böttiger (svensk text 1831)


Originaltitel Serveringsmarsch
Kompositör Bengt Hallberg


Originaltitel Tagne di Luca


Originaltitel Vi gungar våra pipper
Textförfattare Astrid Lindgren


Originaltitel La violetera
Kompositör José Padilla (1918)
Textförfattare Albert Willemetz (fransk text 1918)
Saint-Granier (fransk text 1918)
Eduardo Montesinos (spansk text 1928)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 104 614,82 kr)

Ämnesord

Avlusning
Barndom
Barnfilm
Busstreck
Debutfilm
Järsta
Klassamhälle
Societetsbal
Söderköping
Wattholma

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2809


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2811


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DU ÄR INTE KLOK MADICKEN En filmberättelse av Astrid Lindgren Regi Göran Graffman
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Olle Frankzen
Design 2001


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Du som sett Madicken på TV. Snart kan du se henne på bio i helt bya äventyr. DU ÄR INTE KLOK MADICKEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DU ÄR INTE KLOK MADICKEN En filmberättelse av Astrid Lindgren Regi Göran Graffman
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Olle Frankzen
Design 2001


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DU ÄR INTE KLOK MADICKEN En filmberättelse av Astrid Lindgren Regi Göran Graffman
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Olle Frankzen
Design 2001


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel "svensk dialoglista".
Omfång 52 s. Rollista och andra credits (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Madicken och Junibackens Pims. Filmmanus av Astrid Lindgren.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 5
Dia 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 104 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?