Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Bäst i Sverige!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-08-30

Medverkande

Ariel Petsonk
Marcello

Michael Nyqvist
Giuseppe

Zamand Hägg
Fatima

Anna Pettersson
Gunilla

Ralph Carlsson
klassföreståndaren

Joel Ander
Oscar

Visa alla medverkande

Handling

Marcello bor med sin pappa Giuseppe och mamma Gunilla i en Göteborgsförort. Han är mobbad och hånad av sina klasskamrater men håller masken hemma. Efter en förnedrande upplevelse i...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Dramaturg
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Rekvisita
Attributör
Kläder
Skräddare
Patinerare
Maskör
Klädassistent
Maskörassistent
Övrig medarbetare

Medverkande

Ariel Petsonk Marcello
Michael Nyqvist Giuseppe
Zamand Hägg Fatima
Anna Pettersson Gunilla
Ralph Carlsson klassföreståndaren
Joel Ander Oscar
Pontus Stenshäll Jesus
Vilma Rogsten-Zammel Sofia
Rabih Ajami Jamil
Amir Barghashi Fatimas pappa
Salam Al Mosawy Nadim
Robert Bohlin varubud
Johnny Joelsson varubud
Johan Friberg präst
Fredrik Ramneskär sekundant, Oscars kompis
Erik Sundblad sekundant, Oscars kompis
Victoria Brattström expediten
Joakim Nätterqvist tränare

Bolag

Produktionsbolag Göta Film AB
Samproduktionsbolag MTV Produktion AB (i samarbete med)
Sandrew Metronome Sverige AB
Film i Väst
GöteborgsDramat AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Det Danske Filminstitut
Rollsättare Casting Companiet
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2002
Övrigt bolag Ljudlabbet AB

Handling

Marcello bor med sin pappa Giuseppe och mamma Gunilla i en Göteborgsförort. Han är mobbad och hånad av sina klasskamrater men håller masken hemma. Efter en förnedrande upplevelse i gymnastiksalen kommer han hem till sin pappa som glatt frågar hur det gick i fotbollsmatchen. Marcello ljuger och säger att han gjorde 3 mål och dessutom räddade en straff.

Marcellos mamma kommer hem och byter raskt ut ett porträtt på Maradona mot ett på påven.

Giuseppe är irriterad på sin hustrus ¿fjäsk för påven¿ eftersom hon inte är italienska. Hon hävdar dock att hon har all rätt att vara katolik och att hon bott längre i Italien än han har. Giuseppe är född i Italien men kom till Sverige som liten bebis och Gunilla har jobbat som barnflicka i Italien och älskar allt italienskt.

- Och jag, säger Marcello är världens mest värdelösa människa. Jag är sämst på allt. Jag önskar att jag var bäst på något -något lite bara.

Marcello dagdrömmer om att han vinner kiss-VM och att han, när hans plågoandar dyker upp, kastar sig in i en helikopter han äger. Men i dagdrömmen övergår i sömn och där går något fel. Han landar vingligt och plågoandarna drar honom ut ur helikoptern. Hans pappa står i fönstret och ser - men kommer inte till undsättning. Marcello blir väckt och tröstad av sin mamma.

Efter ytterligare en gymnastiktimme då han blir trakasserad går han till katolska kyrkan där han sjunger i kören. När Gunilla pratar med prästen om att Marcello saknar kamrater smiter Marcello in till en Jesusstaty och pratar med Jesus som svarar och ger råd.

När han passerar ett flyttlass ser han en flicka i sin egen ålder. Nästa dag presenteras flickan, Fatima, som ny elev i klassen. Marcello tackar Jesus för hjälpen. På hemväg från skolan jagas han av Oscar, den ständige plågoanden, men klarar sig undan. Han får syn på Fatima och de får kontakt.

Oscar mobbar också Fatima. Hon låter sig inte tryckas ned och spottar honom i ansiktet. Marcello kommer till undsättning och utmanar Oscar på duell. Fatima säger att hon inte behöver Marcellos hjälp och går därifrån. Duellen, en boxningsmatch, äger dock rum. Marcello har klätt sig i karatedräkt med svart bälte och lyckas skrämma Oscar och hans kompanjoner trots att han först åker på en rejäl snyting. Fatima hittar honom avsvimmad och i stället för att gå till skolan skolkar de och spelar fotboll, något som Fatima älskar och är duktig på. Det är inte Marcello och han säger att han ska bli flygare. Fatima föreslår att de ska gå upp på höghusets tak. Fatima är inte det minsta rädd, men Marcello har höjdskräck och han berättar i förtroende att han inte är bra på någonting och att han inte ens kan sjunga. När Fatima tvingar honom att ställa sig upp på taket svimmar han.

På kvällen ber Marcello om att få följa med sin far som jobbar som takläggare. "För högt", säger pappa.

Dagen därpå, på väg till fotbollsplanen, möter Marcello Fatimas storebröder som hotar honom med kniv och säger att han inte får vara med Fatima. De skär också sönder fotbollen och förbjuder Fatima att spela. De säger att hon blir smutsig och att deras mamma inte skulle gilla att hon ägnar sig åt fotboll.

Marcello dagdrömmer om att Fatima säger att hon är kär i honom och att han är bäst i Sverige. Han försöker åter få följa med sin pappa till jobbet, men får än en gång svaret att det är för högt. Då följer Marcello efter sin pappa och ser honom ställa verktygslådan i cykelrummet och byta om för att sedan gå till ett kontor där han städar.

I skolan tittar Fatima inte åt honom och på skolans gymnastiklektion får Fatima spela med i fotbollslaget, trots Oscars protester. Hon gör mål och Marcello jublar, men fortfarande vänder Fatima honom ryggen. Marcello önskar att han aldrig blivit född, tycker att han inte behövs och att ingen tycker om honom. Han går ensam upp på höghustaket, reser sig upp och tittar ut. Han vågar! Då dyker Oscar upp och säger att han inte får vara där, att det är hans tak. Han kastar ut ett modellflygplan från taket och det glider fint i luften. Han vill köpa en riktig hangglider - ett glidflygplan - för pengar han fått när hans pappa dog.

Marcello köper en Öis-tröja till Fatima och när hans pappa kommer hem sitter Marcello och syr fast namnet Allbäck på tröjan. Markus Allbäck, fotbollsspelaren, är Fatimas stora idol.

På kvällen spelar Marcello och hans pappa fotboll och det visar sig att ingen av dem är så bra på det. Marcello rusar sedan upp till Fatima och stoppar fotbollströjan i hennes brevlåda. Bröderna öppnar dörren och river sönder presenten. På väg ut möter han Fatima och han trycker ilsket den trasiga tröjan i hennes famn.

På söndagen sjunger Marcello extra falskt i kören, föräldrarna grälar och Marcello går in i biktstolen och berättar att hans pappa ljuger om sitt jobb. Fatima har smitit in på prästens plats och hon säger att han ska fråga sin pappa varför han ljuger. Hon säger också att om man inte får vara med den man vill är livet skit. De smiter iväg till fotbollsplanen där ett pojklag spelar. Fatima erbjuds spela med dem, men hon avböjer med motivering att de är för dåliga. Fatima är ledsen och Marcello försöker muntra upp henne genom att hoppa upp på biltaken och genast går larmen igång. Barnen smiter iväg hem till Fatima, där hon klär ut Marcello till en arabisk kvinna och samtidigt berättar hon att hennes mamma är död och att pappan sitter i rullstol efter att ha blivit utsatt för ett bombattentat i Libanon, hemlandet. Plötsligt kommer bröderna hem och kör ut Marcello som fortfarande är klädd i kjol och slöjor. På hemväg hittar han Oscars modellflygplan och tar med sig det hem.

Hemma möts han av sin pappa som irriterad frågar om han inte vill vara kille ¿ som pappa. Marcello går in i sitt rum och kastar ut modellflygplanet som landar framför Oscars fötter. Samtidigt kommer Fatimas bröder med pappan i rullstol. Den kör över planet. Oscar och bröderna hamnar i gräl. Oscar vill ha ersättning - 900 kr - och hotar bröderna med luftpistol. De tar den ifrån honom och kastar in den i buskarna.

Oscar ger sig inte och dagen därpå i skolan tar han fast Fatima och kräver henne på 900 kr. Han hotar att skada hennes pappa om han inte får dem. När Marcello får reda på det vill han hjälpa henne, men Fatima avböjer.

Marcello går till Jesus i kyrkan och ber honom fixa fram pengarna - ungefär som han gjorde med brödet och fiskarna - med hjälp av den enda en-krona som Marcello äger.

Jesus säger att han inte är någon bank, utan det här är något som Marcello själv måste ordna.

Hemma är pappa sur för att Marcello och Fatima skolkat. Bra killar ljuger inte säger han. - Men du ljuger också, invänder Marcello. Du jobbar ju inte på tak, du städar. Pappa Giuseppe ingår en pakt med barnen och ber dem att inte säga något till mamman. Men hon har kommit hem och hör alltsammans.

Marcello ligger i sitt rum och gråter och hans lillasyster kommer in och säger åt honom att han får använda "tankeballongen" för att påverka världen på det sätt han vill. Marcello koncentrerar sig och plötsligt strömmar 899 kr ned genom taket. Han har sina 900 kr! Han lämnar pengarna utanför Oscars dörr och ropar åt honom att inte röra Fatimas pappa. När han kommer hem igen är föräldrarna sams och alla kramar om varandra.

I skolan berättar Marcello att han betalat Oscar som inte kommer att skada Fatimas pappa. De ser också att det står på tavlan att Oscar ska flyga imorgon i skogsgläntan. Oscar har med hjälp av Marcellos pengar fått ihop de resterande kronorna till en glidflygplan. Fatima blir upprörd - det är ju Marcello som ska flyga först! Han kontrar med att för att han ska våga det, måste Fatima våga spela i pojklaget i fotboll. De tummar på att klara av vad de förutsatt sig. Men hur ska Marcello få tag på ett glidflygplan före Oscar? "Du får väl tänka ut något", säger Fatima.

Efter skolan följer de efter Oscar och hans vänner till sportaffären. Oscar köper sitt glidflygplan och ber samtidigt att få den hemkörd. Marcello och Fatima smiter ut på lagret och ändrar adressen så att den istället kommer att skickas hem till Marcello. De skyndar sig hem, tar emot planet och går upp på taket för att montera ihop det.

Marcello är rädd. Han vill inte kraschlanda och dö. Han och Fatima kommer överens om att hon ska utföra sin del av överenskommelsen samma kväll. För att inte Oscar ska hitta glidflygplanet låser Marcello takluckan.

På fotbollsplanen finns Fatima med den lagade fotbollströjan på sig. Fatima spelar med pojklaget och det går inget vidare. Hon vill ge upp, men Marcello peppar henne och då lossnar det och hon dribblar, passar och gör mål. Hennes bröder kommer rusande för att plocka bort henne från planen. Tränaren blir arg och motar bort dem med orden: "Hon är ju bäst på plan".

Marcello drömmer mardrömmar om flygningen och vaknar av att Jesus sitter på sängkanten. Han försäkrar att Marcello inte är död utan bara drömt. Marcello ber om hjälp, men Jesus säger nej. "Men du hjälpte mig förut". "Nej ", säger Jesus. "Du hjälpte dig själv. Lånade bara lite av ditt vuxna jag! Så bli inte förvånad om det fattas 899 kr någon gång".

På morgonen tar Marcello på sig finkläderna. Han vill inte flyga. Han är rädd och vill inte dö. Han känner sig som världens sämsta människa. Han kan ingenting, tycker han. Det ringer på dörren och utanför står Oscar, hans kompisar och två vuxna män. Han vill ha sitt glidflygplan. Marcello rusar uppför trapporna, blockerar dörren till vinden och rusar upp på taket. Marcello får på sig planet och just när Oscar får upp takluckan kastar sig Marcello ut från hustaket.

Han flyger! Fatima och hennes familj, Marcellos familj - alla ser honom!

Censur / granskning

Censurnummer 138558
Datum 2002-06-19
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2427 meter
Kommentar Aktlängder: 530-463-498-478-458


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2410 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Inspelning

Göteborg Sverige
Uddevalla Sverige
Vänersborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2002-08-30 BioPalatset Göteborg Sverige 88 min
2002-08-30 Royal Göteborg Sverige 88 min
2002-08-30 Biopalatset 1 Malmö Sverige 88 min
2002-08-30 AMC Stockholm Sverige 88 min
2002-08-30 BioPalatset Stockholm Sverige 88 min
2002-08-30 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 88 min
2002-08-30 Fontänen Stockholm Sverige 88 min
2002-08-30 Royal 1 Stockholm Sverige 88 min (samt ytterligare 59 platser)
Dvd-release 2003-03-24 Sverige
TV-visning 2005-04-02 TV4 Sverige 85 min
2006-07-07 TV4 Sverige 85 min
Cinemateksvisning 2014-10-26 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-06-08 TV4 Film Sverige
2018-06-11 TV4 Film Sverige
2018-07-19 TV4 Film Sverige
2018-08-06 TV4 Film Sverige
2018-08-08 TV4 Film Sverige
2018-08-14 TV4 Film Sverige
2018-08-16 TV4 Film Sverige
2018-08-19 TV4 Film Sverige
2018-08-24 TV4 Film Sverige
2018-09-02 TV4 Film Sverige
2018-09-03 TV4 Film Sverige
2018-09-06 TV4 Film Sverige
2018-09-10 TV4 Film Sverige
2018-09-16 TV4 Film Sverige
2018-09-17 TV4 Film Sverige
2018-09-24 TV4 Film Sverige
2018-09-30 TV4 Film Sverige
2020-03-09 TV4 Film Sverige
2020-03-13 TV4 Film Sverige
2020-03-20 TV4 Film Sverige
2020-03-26 TV4 Film Sverige
2020-04-02 TV4 Film Sverige
2020-04-09 TV4 Film Sverige
2020-04-13 TV4 Film Sverige
2020-04-20 TV4 Film Sverige
2020-04-24 TV4 Film Sverige
2020-05-10 TV4 Film Sverige
2020-05-16 TV4 Film Sverige
2020-06-01 TV4 Film Sverige
2020-06-05 TV4 Film Sverige
2020-06-09 TV4 Film Sverige
2020-06-13 TV4 Film Sverige
2020-06-17 TV4 Film Sverige
2020-06-21 TV4 Film Sverige
2020-06-25 TV4 Film Sverige
2020-06-28 TV4 Film Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Österrike 2004 (Golden Unicorn, Alpinale Kinderfilm)
Mexiko 2004 (bästa långfilm, Mixico's Children Film Festival)
Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Montreal 2003 (bästa långfilm)
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa regi Ulf Malmros
Stockholm 2003 Bästa manuskript Peter Birro
Festivalpris Stuttgart 2003 (Charlie award)
Stuttgart 2003 (publikpriset)
Lûbeck 2002 (Nordiska filminstitutens barnfilmpris)
Lûbeck 2002 (videobranschens pris)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2406


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2405


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2409


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bäst i Sverige!!! Manus: Peter Birro. Regi: Ulf Malmros.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Marcello och Fatima. (Arbetstitel). Ett filmmanus av Peter Birro.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Marcello & Fatima. (Arbetstitel). Ett filmsynopsis av Peter Birro. Andra versionen.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Bäst i Sverige/We can be heroes. English subtitles.
Omfång 58 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 1
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?