Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lustgården
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-12-26

Medverkande

Sickan Carlsson
Fanny, servitris på Stora Hotellet

Gunnar Björnstrand
David (Samuel) Franzén, läroverksadjunkt

Bibi Andersson
Anna, Fannys dotter

Per Myrberg
Emil, pastorsadjunkt

Kristina Adolphson
Astrid Skog, bokhandelsbiträde

Stig Järrel
Ludvig Lundberg, lektor

Visa alla medverkande

Handling

David Samuel Franzén är adjunkt i svenska vid läroverket i en liten svensk stad, tiden är sekelskiftet. Han har några år haft ett förhållande med fröken Fanny, som är servitris på...

Visa hela handlingen

Press

Tveksamt mottagande. Se Ingmar Bergmans förklaring i kommentaren.Det fanns principiella invändningar av den art som framfördes av Bo Widerberg i BLM: "Hellre Åsa-Nisse, en filmgenre...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Musikarrangör
Rekvisita
Kostymör
Smink
B-ljud
Effektläggning
Övrig medarbetare

Medverkande

Sickan Carlsson Fanny, servitris på Stora Hotellet
Gunnar Björnstrand David (Samuel) Franzén, läroverksadjunkt
Bibi Andersson Anna, Fannys dotter
Per Myrberg Emil, pastorsadjunkt
Kristina Adolphson Astrid Skog, bokhandelsbiträde
Stig Järrel Ludvig Lundberg, lektor
Hjördis Petterson Ellen Franzén, Davids syster
Gösta Cederlund Liljedahl, lärare
Torsten Winge Wibom, biologilärare
Lasse Krantz källarmästaren
Fillie Lyckow Berta, servitris på Stora Hotellet
Jan Tiselius Ossian, skolpojke
Sven Nilsson biskopen
Stefan Hübinette Anders, volontären, flöjtspelare
Rolf Nystedt borgmästaren
Sten Hedlund rektorn
Stina Ståhle rektorskan
Lars Westlund postmästaren
Ivar Uhlin doktor Brusén
Birger Sahlberg polisen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

David Samuel Franzén är adjunkt i svenska vid läroverket i en liten svensk stad, tiden är sekelskiftet. Han har några år haft ett förhållande med fröken Fanny, som är servitris på stadshotellet. Liksom sin kollega lektor Lundberg, som har sina hemliga vägar till mamsellen i stadens bokhandel, fröken Astrid, är adjunkten mycket angelägen om att ingenting i hans hemliga kärlek ska komma till allmän kännedom, och anar inte att hela staden redan vet alltsammans.

Stadens bokhandel får in en del exemplar av en romantisk diktsamling med titeln "Hjertats hemligställen", och sedan Lundberg lyckats sprida ut att Franzén skrivit den, får den en strykande åtgång. Franzén förnekar först att han över huvud taget känner till boken, men efter uppmuntran från fröken Astrid blir han modig och bekänner inför hela stan både sitt ungdomssynder. Han ordnar till och men så att Fannys tjugoåriga dotter Anna, som vistats hos sin mormor på landet, kommer till stan, och han visar med stolthet upp henne och Fanny för stadens borgare. De senare reagerar med kyla och förakt.

Adjunkt Franzén blir vankelmodig inför denna reaktion. Lektor Lundberg gör dessutom livet surt för honom med sina ryktessmiderier. Fanny blir besviken på David och beslutar sig för att lämna stan. Också hos fröken Astrid och lektor Lundberg har det kommit en fnurra på tråden. Fannys unga dotter har under tiden hunnit bli förälskad och till och med hemligt förlovad med stadens pastorsadjunkt.

Men David upptäcker till sist att han behöver Fanny, och lektor Lundberg prövar samma recept på Astrid. Båda damernas hjärtan smälter, men Fanny tackar nej till Davids frieri. Allt ska i stället, åtminstone för en tid, återgå till det gamla, trots att människorna har förändrats, och den lilla staden kanske inte heller är sig riktigt lik längre. (Bearbetning av SF:s programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 98450
Datum 1961-12-05
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2550 meter
Kommentar Speltid: 93 minuter. Aktlängder: 445, 450, 460, 500, 455, 240.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2550 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tveksamt mottagande. Se Ingmar Bergmans förklaring i kommentaren.

Det fanns principiella invändningar av den art som framfördes av Bo Widerberg i BLM: "Hellre Åsa-Nisse, en filmgenre som framträder med öppet visir framför mullbänken". Invändningarna riktade sig mot tempot, mot vykortskaraktären i bilderna, trots så positiva omdömen om färgen som Stig Björkmans i Chaplin: av de vackraste färgfilmer man sett". Om tempot skrev Lill i Svenska Dagbladet: lika makligt som ett hästekipage i måttligt trav hör ju till stilen. Den är verkligen mycket vilsam för nerverna."

De enskilda arbetsinsatserna i filmen fick överlag högt beröm, P. A. Lundgrens dekor, Magos kläder, Sven Björlings rekvisita och Fischers foto. Likaså fick skådespelarna beröm, i synnerhet Sickan Carlsson som fröken Fanny. Ändå kvarstår i de flesta recensioner invändningarna, så också i Jörn Donners recension i Dagens Nyheter: "Såsom filmen regisserats av Alf Kjellin är det en tråkig historia, berättad i påfallande släpigt tempo. Situationerna tuggas om så grundligt att man hinner bli hjärtligt led på dem. Man skapar en fyndig situation, men upprepar den en liten stund senare. "Lustgården" är blodfattig och provinsiell i utformningen. Den lider av en fatal brist på visuell fantasi. Den är en serie teateraktiga tablåer, ibland småroliga, ibland ingenting alls, bara en blank och färgglad yta utan skärpa och djup. (-)

Mycket arbete har alltså nedlagts på denna sedesamma sedekomedi. Svagheterna ligger i den talanglösa regin, den påträngande musiken (som tydligen avser att dölja bristerna i handlingen) och den fatala oförmågan att roa åskådaren. Film är inte hantverk. Film är inte laboratorieteknik. Film är konstnärligt gestaltat liv, i tragedi eller komedi. "Lustgården" är inte en film."

Kommentar Svensk filmografi

I en intervju med Torsten Jungstedt har Ingmar Bergman (Röster i Radio/TV, 13/1970) till filmens uppkomst och relativt svala mottagande:

"Vidare var det så att jag ansåg att SF äntligen skulle öva sig på att göra en snyggt genomarbetad färgfilm. Vi hade därute vår egen färgfilmsgrupp som träffades och gjorde vissa försök. Jag lyckades övertala bolaget att satsa på färg den gången. Det skulle bli en snygg sak i färg, lite vemodig, men ha lite knorr på svansen. Vi hade skitkul hela tiden vi lade upp det hela.

Ja, och så började Alf Kjellin jobba med regin. Jag hade inte så mycket tid över, för jag slet fortfarande med "Nattvardsgästerna". (-)

"Lustgården" blev färdig. Den var vid gud inte märkvärdig men jag tyckte faktiskt den var varm och vänlig, lite som jag hade tänkt mig den. Men så kom premiären, den skulle upp på Röda Kvarn på annandagen det året. Jag hade legat efter SF för att de skulle korrigera ljuset i projektorerna på Röda Kvarn nu när vi ordnat med en så snygg egen färgfilm. Ena projektorn visade ett pissgult ljus, den andra ett likblått - det var ju inte så bra när man skulle visa färg. Så även det gick man med på och köpte nya fina projektorer som byttes mot dom gamla. Men det hade med sig att när filmkritikerna skulle få se filmen på Röda Kvarn två dagar före jul, gick det inte. Bion var inte klar. Man körde ut hela Stockholms kritikerkår till Råsunda och visningsrummet på Film-Teknik. Det var en ohygglig dag, storm och snöglopp. En hård nordostan, förkylningsväder och gråmörkt. Jag kom över gården utanför Film-Teknik när kritikerna strömmade ut efter visningen och jag greps av ohyggliga aningar. Det var en enastående samling svarta korpar som hade sett vår sommarlätta lilla komedi. Och jag sa till mig själv: "Den filmen är död".

Och förresten: Kan man tänka sig en film som kommit mer katastrofalt fel? Fel årstid. Fel år, fel årtionde. Mitt i nya vågens värsta svallning och allting. Det var dessutom det år den medelålders publiken slutade gå på bio och satt hemma framför TV:n i stället.

Men när jag sorterar mina synder (ja, jag sa "sorterar"), så tycker jag att "Lustgården" är den mest lättförlåtna. En nästan vit synd. För jag går omkring med en stillsam ömhet för den filmen. (Men jag hoppas verkligen TV har vett att köra den i färg.)"

Inspelning

1961-07 1961-09
Filmstaden Råsunda Sverige
Vadstena Sverige
Arboga Sverige
Skänninge Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1961-12-26 Fanfaren Stockholm Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min
Urpremiär 1961-12-26 Fanfaren Stockholm Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1961-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 93 min
1961-12-26 Falan Falun Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Jönköping Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Karlstad Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Linköping Sverige 93 min
1961-12-26 Skandia Norrköping Sverige 93 min
1961-12-26 Skandia Nässjö Sverige 93 min
1961-12-26 Castor Södertälje Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 93 min
1961-12-26 Saga Vadstena Sverige 93 min
1961-12-26 Grand Västerås Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Örebro Sverige 93 min
1961-12-26 Röda Kvarn Östersund Sverige 93 min
TV-visning 1970-03-26 TV1 Sverige 89 min
1977-12-23 TV1 Sverige 89 min
1984-09-04 TV2 Sverige 89 min
1991-09-21 Kanal 1 Sverige 89 min
1995-08-24 Kanal 1 Sverige 89 min
1998-07-19 SVT1 Sverige 89 min
2001-07-16 SVT1 Sverige 89 min
2008-04-28 SVT1 Sverige 89 min
2010-12-13 SVT1 Sverige 89 min
2011-06-08 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-12-01 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2020-02-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Allt under himmelens fäste


Originaltitel Københavns Jernbane Damp Galop
Kompositör H.C. Lumbye (1847)


Originaltitel Kvinnor och champagne
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1890)
Bearbetning Alma Rek (musikbearbetning 1890)


Originaltitel 'Tis the Last Rose of Summer
Textförfattare Thomas Moore (1805 efter en irländsk folkmelodi)


Utmärkelser

Premie från Statens Filmpremienämnd Stockholm 1962

Ämnesord

Brunnsdrickande
Diktsamlingar
Läroverk
Präster
Servitriser
Skvaller
Småstadskomedi
Utomäktenskapliga barn

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2556


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2551


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2566


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2566


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Lustgården


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lustgården


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lustgården


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Fröken Astrid
Teknik gouache, tygprov
Storlek 32,5 x 49


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Anna
Teknik gouache
Storlek 32,3 x46,5


Typ Kostym
Arkivalietitel Lustgården
Omfång Klänning i prickigt siden med rosa rococoband


Typ Kostym
Arkivalietitel Lustgården
Omfång Rökrock i grå sammet med agraffknäppning


Typ Kostym
Arkivalietitel Lustgården
Omfång Klänning i gråmönstrad bomull med dekorband


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustgården. En idyll-komedi av Buntel Ericsson.
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustgården. En idyll-komedi av Buntel Ericsson.
Omfång 148 s. + 8 s. anteckningar bundet i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The garden of Eden (lustgården). An idyllic comedy by Buntel Ericsson.
Omfång 28 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 10
Bakombild papper 4
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?