Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lejontämjaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-02-07

Handling

Simon bor tillsammans med sin mamma Karin. Han dagdrömmer att han är lejontämjare och att han med hjälp av sitt lejon ska skrämma bort sin plågoande i skolan – Alex, oftast kallad...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Animation
Regiassistent
Scripta
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Pressinformation
Produktplacerare
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Laboratoriekoordinator
Digitala effekter
Exekutör
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Illusion Film & Television AB
Samproduktionsbolag Sonet Film AB
Film i Väst AB
Sveriges Television AB. SVT Väst
Produktionsstöd Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Ljudlabbet AB
Mixning Cinepost Studios AB
Övrigt bolag Rona Brown & Associates (vilda djur)
CA Billqvist AB (produktplacering)
The Chimney Pot AB (HD-CAM överföring, on-line m m)
Thunfors Design & Media (animation)
LiteGrip AB (kamera, el & passareutrustning)

Handling

Simon bor tillsammans med sin mamma Karin. Han dagdrömmer att han är lejontämjare och att han med hjälp av sitt lejon ska skrämma bort sin plågoande i skolan – Alex, oftast kallad Kobra.
En natt ser Simon en naken man med kalsonger på huvudet i badrummet och han hör sin mamma fnittra i bakgrunden. Morgonen därpå tillstår mamma för Simon att hon haft en vän hemma på natten.
Senare berättar Simon för Tove att hans mamma vill att han ska träffa ”kalsongmannen”, som heter Björn. Samtidigt slår sig Kobra ned bredvid Simon och Tove. Han beordrar Simon att hämta mjölk och medan han gör det spottar Kobra i Simons mat. Killarna runtomkring flinar, men Tove blir arg och slänger ett glas mjölk i ansiktet på Kobra. Hon och Simon flyr sedan in på den tomma rektorsexpeditionen. Tove vill att Simon ska berätta om mobbingen för sin mamma, men han vägrar och får henne att lova att inte säga något. Han tror att det ska bli värre då.  På vägen hem blir han stoppad av Kobra som spöar upp honom.
Björn äter middag hemma hos Simon som är avogt inställd. Konversationen vid matbordet går trögt. Björn berättar att han har en son som går på samma skola. Han undrar om Simon känner till honom. Björn säger att han heter Alex, men Simon vet inte vem det är.
Simon tycker att Björn fånar sig och går in till sitt rum där väggarna är fyllda av lejonaffischer. Björn kommer efter och berättar att han varit i Afrika och att han sett ett lejon på riktigt. Simon mjuknar och frågar om Björn är bra på ”skydd”. Han svarar att han inte kan skydda mot lejon, men mot allt annat. Simon ler.
Simons mamma dukar fram till middag för fyra personer och säger att Björn och Alex ska äta med dem. När de dyker upp inser Simon att Alex och hans plågoande Kobra är samma person. Under förevändning att han känner sig dålig går han till sitt rum. Alex kommer efter och är först vänlig, men ändrar sedan attityd och kastar sig över Simon och får honom att lova se till att det inte blir något mellan Björn och Simons mamma Karin.
I skolan skriver Simon och Tove ett brev där Karin gör slut med Björn. Texten är hämtad från en kärleksroman,. De stoppar brevet i ett kuvert adresserat till ”Björn”
Efter skolan dyker Björn upp och vill ta med Simon på något roligt. De går till en spelhall och där lägger Simon brevet i Björns rockficka. Björn försöker prata om allvarliga saker med Simon, men han svarar enstavigt. I stället frågar han efter Alex mamma. Björn berättar att hon heter Anna, att hon gift sig med en annan man och att hon och Alex aldrig träffas.
Senare handlar alla fyra i en affär. Simon och Alex blir skickade till leksaksavdelningen för att roa sig. Snart dyker Björn och Karin upp utrustade med vattengevär. Vattenkrig utbryter och plötsligt kan Alex och Simon samarbeta. Björn blir skjuten och frågar Karin om hon är beredd att ta farväl av sin ”kärleksriddare”, som hon skrev i brevet. Karin förnekar kännedom om något brev. De har roligt. I bilen hem föreslår Björn och Karin att de ska flytta ihop. Då blir båda pojkarna alldeles tysta och den gamla fientligheten återkommer. Senare hotar Alex Simon med ännu mer stryk om han inte fixar så att deras föräldrar inte slutar träffas.
Alex går hem till sin mamma, men vågar inte ringa på dörren och Simon sitter i skogen arg och rädd inför Alex hot.
Flyttbilen kommer och när kartongerna är på plats får Simon en riktig lejontand av Björn. Han säger att han fått den av en masai i Afrika. Simon blir glad och hänger den runt halsen.
Den nya familjen äter middag. De pratar om Alex kommande födelsedag. På kvällen går Alex in i Simons rum och säger att om tre veckor och två dagar, på födelsedagen, ska han inte bo där längre. Han tittar hotfullt på Simon som tittar på sin lejontand när Alex gått ut.
På morgonen kommer Tove för att hämta Simon. Hon vill att Simon ska berätta för sin mamma, men han bara fräser åt henne. Då säger Tove att hon har en idé.
Senare på dagen berättar de för mormor att de sett Björn kyssa en annan kvinna och att han gett henne blommor. Mormor säger att hon ska berätta för Karin.
När Simon kommer hem är allt som vanligt – trots att mormor varit där. Det enda som hänt är att mormor inte längre är välkommen i huset eftersom hon lägger sig i Karins liv. När de står i köket ringer telefonen, men ingen säger något när de svarar. Karin tror att det är Anna, Alex mamma, som vill komma i kontakt med sin son. Björn hävdar bestämt att Alex inte vill träffa sin mamma.
Alex spelar basket och Karin är på matchen tillsammans med Simon för att heja på. Vid en tillsägelse av domaren blir Alex så arg att han knuffar honom. Han utvisas. Hemma är han fortfarande sur och Karin föreslår att de ska ringa hans mamma. Alex säger argt att han inte vill och när Karin visar omsorg om Alex blir Simon arg och rusar upp i Alex rum för att ha sönder hans saker. I en låda får han syn på ett foto av Alex och hans mamma.  Han tar upp fotot och råkar tappa det i golvet så att glaset går sönder. Han blir rädd och går till Tove för att sova över där.
När Simon vaknar på morgonen hör han Tove prata i telefonen. Hon är på väg att berätta för Karin vad som pågår. Han sliter telefonluren ut hennes hand och knuffar in henne i en hylla så att hennes cd-spelare ramlar i golvet. Sedan rusar han därifrån.
Simon sitter ensam på skolgården. Några av Kobras kompisar kommer fram och säger att Tove hånglar med Kobra bakom skolan. Han går dit för att se efter och blir brutalt överfallen av Kobra och hans gäng.
Mormor möter Simon efter skolan och hon ser att han blivit slagen. Han ljuger och säger att det är Björn som slagit honom. Karin får reda på vad han sagt och kör ut Björn och Alex ur huset.
Trakasserierna upphör, men Simon har dåligt samvete. Hans mamma är ledsen. Till slut berättar Simon att det var Alex som slagit honom. Karin och Simon går hem till Björn och Alex erkänner.
Familjerna flyttar åter samman. En kväll när Simon kommer hem sitter de andra i soffan. Björn försöker laga en cd-spelare, men lyckas inte. Han varnar pojkarna för att röra trådarna som hänger ut ur apparaten. Om man får en stöt gör det mycket ont. På natten smyger Alex in i Simons rum och ger honom en stöt så att han vrålar av smärta. Föräldrarna kommer rusande, men Alex låtsas sova.
Simon stannar hemma dagen därpå. Han ringer Tove och säger att de ska åka till Alex mamma. De cyklar dit men ingen öppnar när de ringer på. Dörren är inte låst och Simon går in. När det åter ringer på dörren gömmer han sig bakom en gardin. Det är Björn som kommer. Anna vill träffa sin son, men Björn säger att Alex inte vill. Att han inte kan förlåta sin mamma. Simon smiter, utan att uppmärksammas.
Björn, Alex och Simon åker till en stuga för att fiska. Alex ser att Simon har lejontanden i en rem om halsen och blir upprörd när han får veta att Björn givit den till Simon. På morgonen när de vaknar är Björn inte där. Alex börjar trakassera Simon och han har sönder lejontanden. Då blir Simon rasande, slår en stol i huvudet på Alex och jagar ut honom i skogen.
Hemma igen pratar Björn och Karin om att ge upp familjebildningen. Simon går upp till Alex och frågar om han vill träffa sin mamma och han säger att han inte kan vara arg på henne i hela livet. De tar cykeln och åker gemensamt till Anna. Alex får till slut träffa sin mamma och när de åter är hemma säger Simon att de måste berätta allt för Karin och Björn. Alex tvekar, men Simon säger att om man gör det tillsammans kommer det att gå bra.

Censur / granskning

Censurnummer 138814
Datum 2002-10-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2516 meter
Kommentar Aktlängder: 500-562-574-516-364


Censurnummer 138814
Datum 2002-10-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Längd efter klipp 88 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2516 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Inspelning

Sverige (hösten) 2001 2001
Trollhättan Sverige
Vänersborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 2003-02-14 AMC 8 Sverige 92 min
2003-02-14 Filmstaden Kista 9 Sverige 92 min
2003-02-14 Filmstaden Sergel 12 Sverige 92 min
2003-02-14 Filmstaden Söder 3 Sverige 92 min
2003-02-14 Rigoletto Sverige 92 min
Sverigepremiär 2003-02-07 Filmstaden 2 Göteborg Sverige 92 min (samt ytterligare 6 platser)
TV-visning 2005-12-26 SVT1 Sverige 88 min
2008-12-25 SVT1 Sverige 88 min
2011-06-24 TV4 Sverige
Dvd-release 2003-11-26 Sverige
Cinemateksvisning 2014-10-31 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Hovmästarsoppa
Kompositör Bernt Staf (1970)
Textförfattare Bernt Staf (1970)
Sångare Bernt Staf


Originaltitel Move Along
Kompositör Masayah Sseruwagi
Omar Lyefook
Matthew
Sångare Masayah


Originaltitel Jag drar
Kompositör Timbuktu
Breakmecanix
Textförfattare Timbuktu
Breakmecanix
Sångare Timbuktu


Originaltitel Rakt in i hjärtat
Kompositör B. Larsson
Textförfattare B. Larsson
Framförs av Arvingarna


Originaltitel Bad Dream
Kompositör Yvonne
Textförfattare Yvonne
Framförs av Yvonne


Originaltitel Why
Kompositör Masayah Sseruwagi (2002)
Oskar Skarp (2002)
Textförfattare Masayah Sseruwagi (2002)
Oskar Skarp (2002)
Sångare Masayah


Originaltitel Search
Kompositör Christian Kjellvander
Anders Tingsek
Magnus Melliander
Johan Hansson
Textförfattare Christian Kjellvander
Anders Tingsek
Magnus Melliander
Johan Hansson
Framförs av Loosegoats


Utmärkelser

Festivalpris Argentina 2004 (CIFEJ för bästa långfilm, International film festival for Children and Young People)
Zlín 2004 (Golden Slipper för bästa långfilm för barn, Zlín 2004 - International Film Festival for Children and Youth)
Argentina 2004 (SIGNIS pris, International Film festival for Children and Young people)
Lûbeck 2003 (hedersomnämnande av barnjuryn)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Strong as a lion. Engelska undertexter.
Omfång 35 s. + 7 s. för- och eftertexter samt musiklista.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejontämjaren. Version 8. En barn och familjefilm av: Unlimited stories; Niklas Rockström, Sara Wadell, Mikael Bengtsson, Ola Höglund, Robert Olsson, Lovisa Löwhagen.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejontämjaren. Version 2. Ett manus av Niklas Rockström, Sara Wadell, Mikael Bengtsson, Ola Höglund, Robert Olsson, Lovisa Löwhagen.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejontämjaren. Version 4. 2001-08-27. En barn och familjefilm av: Niklas Rockström, Sara Wadell, Mikael Bengtsson, Ola Höglund, Robert Olsson, Lovisa Löwhagen.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejontämjaren (arbetstitel). Stories unlimited. Version 4. 5/9 2001.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lejontämjaren. Version 7. 2001-10-01. En barn och familjefilm av: Niklas Rockström, Sara Wadell, Mikael Bengtsson, Ola Höglund, Robert Olsson, Lovisa Löwhagen.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?