Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Suxxess
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-10-11

Handling

Omniville är ett dataföretag med hängivna medarbetare, som trivs med sina jobb. Vissa är geniala, någon excentrisk och en stor del av dem bara vanliga. De är ett sammansvetsat gäng som...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Coproducent
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Statistansvarig
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Orkester
Dirigent
Musikinspelning
Sångare
Snickare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Kläder
Skräddare
Maskör
Klädassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Peter Engman Daniel (sången dubbad av Chrstopher Wollter)
Cilla Thorell Carla
Göran Ragnerstam Robert
Mikaela Ramel Annika
Iwar Wiklander Gunnar
Stina Ekblad Susanne
Lennart Jähkel James
Per Svensson Bo
Carina Boberg syster Vera
Kristian Lima de Faria Sebastian
Gerd Hegnell Lena
Bodil Mårtensson Marianne
Eric Ericson Erik
Katarina Cohen Jessica
Christopher Wollter en ung man
Sverrir Gudnason budet
Gun Arvidsson Roberts mor
Sven Wollter Sigvard
Julia Dufvenius Fanny

Bolag

Handling

Omniville är ett dataföretag med hängivna medarbetare, som trivs med sina jobb. Vissa är geniala, någon excentrisk och en stor del av dem bara vanliga. De är ett sammansvetsat gäng som gärna sjunger i den gemensam arbetsplatskören Blåmesarna, ledd av Gunnar som är företagets administrative chef.

Men något är på gång som förorsakar oro, nervositet, en del upproriskhet, men också förväntan. Företagets styrelse är på ingång och en ny chef ska tillsättas.

Styrelsen anländer med helikopter och när Gunnar försöker hälsa vänligt blir han totalt ignorerad. Snabbt meddelas det att den nye vd:n heter Robert Mattsson och kommer från systerföretaget Omnicorn. Förhoppningen om att den nye chefen ska hämtas från Omniville kommer på skam.

Robert tillträder som ny vd och hälsas välkommen av kören Blåmesarna som sjunger en hyllningssång. Robert tycks inte imponerad och han ignorerar Gunnar i dennes försök till vänlighet och kollegialitet.

Vd håller ett tal fyllt av floskler och säger att målet är att "inte att ligga rätt i tiden utan före tiden". Klart står också att Omniville ska högprioritera utvecklingen av systemet Suxxess. Från och med nu gäller "Do or Die".

Han ignorerar det framställda kaffet och tårtan. Begär i stället ett omedelbart möte med ett antal nyckelpersoner som förväntansfullt och något nervöst slår sig ned kring vd-bordet. Där finns Daniel - utvecklingschef och något avståndstagande, Annika - ständigt lika inställsam, Sebastian - fackets representant, Carla Nord och Gunnar.

Robert är inte intresserad av arbetsplatsdemokrati. Han är där för att fatta beslut och han beordrar Annika att gå igenom personalen, kolla upp vilka som ofta är sjuka, handikappade, i ålder att föda barn, vilka som är sist anställda, pensionsmogna o s v. De fackliga invändningarna ignoreras.

På utvecklingsavdelningen där datasystemet Suxxess utvecklas, råder kreativt kaos. Datasnillena åker runt på rullskridskor, spelar hög popmusik, jublar över lyckade grepp och sörjer det som inte lyckats. Robert Mattsson anländer och kommenterar att man måste se över antalet personer som arbetar på avdelningen.

Daniel får i uppgift att lämna rapport om personalens inbördes relationer, vilka som är gifta med varandera, vilka som har en ralation och vilka lojaliteter som finns. Daniel svarar nonchalant att "här knullar alla med varandra".

Robert visar snabbt intresse för Carla, som efter viss tvekan tackar ja till hans inbjudan om en middag.

Vid ett sammanträde redogör Annika för vilka personer som borde sparkas och hon får i uppdrag att ta hand om det. Gunnar invänder, men blir själv spatkad från företaget som han arbetat på från start. Han går som förlamad därifrån och kvinnorna i växeln blir upprörda när de förstår att han blivit avskedad. "Du ska ju vara här, för annars är det inte här"säger de när Gunnar går ut genom dörren.

Carla är ensam kvar på Roberts rum och han överlämnar en gåva - ett tjockt guldhalsband - och hon känner dubbla känslor inför gåvan.

Uppsägningarna duggar nu tätt och gräl och oenigheter uppstår mellan medarbetarna. Carla anser att det går att driva upp arbetstakten och en av medarbetarna, Bo, ansedd datautvecklare, anspelar hätskt på Carlas och Roberts förhållande. Hon försöker gå i svaromål men faller i gråt.

Morgonen därpå sitter Bo i Roberts stol i direktörsrummet. Robert tappar för ett ögonblick fattningen och Bo säger ett sanningens ord och undrar hur det känns att vara så illa omtyckt. Robert återtar initiativet och mästrar Bo och ber om en smula ödmjukhet från hans sida. Bo tar upp mobilen, ringer ett samtal, tackar ja till ett jobberbjudande, tar av sig rullskridskorna och ber om att få bli utskriven "från det här jävla dårhuset".

Bo ersätts inte utan James, bohemiskt snille, får ta över ansvaret för Suxxess.

En mycket stor och tung trälåda anländer till Omnivilles reception. Någon antar att det är ett akvarium till lunchmatsalen och går glatt sjungande ned med paketet. Robert informeras och personalen är glad att det äntligen händer något roligt. Med paketet finns ett följebrev som läses upp och det visar sig att det är ett självmordssbrev från Gunnar som arrangerat så att död hans kropp levererats till Omniville. Robert håller ett följuget tal och säger att han vill ge Gunnar frihet "men för vissa kan friheten vara övermäktig".

När Robert föreslår en tyst minut har Daniel fått nog. Han reser sig och vrålar ut att han inte förstår hur Robert står ut med sin egen skenhelighet. "Du brydde dig inte om Gunnar när han levde och du skiter fullständigt i honom nu och du skiter i oss och du skiter i Omniville. Du bryr dig bara om din egen karriär och arbetslusten på den här firman är lika död som Gunnar Svärd!" När Daniel vädjar om stöd från arbetskamraterna är alla är tysta.

Det är helg och Carla är hemma hos Robert. Han friar självsäkert till henne trots att hon tydligt visar att hon inte är med på noterna. Hon avböjer frieriet och han blir upprörd och sparkar henne ur sitt liv och från arbetet.

Robert super sig full och tar bilen. Han möter Daniel som är ute på en joggingrunda ut mot Korpstupet. Robert är full, provokativ och omotiverat svartsjuk. Han klipper till Daniel som parerar och klarar sig, men Robert faller ned från stupet och dör.

Styrelsen närvarar vid Roberts begravning och efter den blir Daniel, som inte sagt något om sitt och Roberts möte, kallad till huvudkontoret. Han erbjuds ta över efter Robert och slutföra projekt Suxxess., inom budget och inom de tidsramar som satts.

Personalen är glad och lättad att det är Daniel som tar över, men Daniels kroppsspråk visar sig allt mer likt Roberts. När Annika kommer till hans rum och är lika inställsam som tidigare mot Robert avskedas hon. Carla är ytterst förstående men Daniel är obekväm med rollen och söker upp styrelsens ordförande och säger att han inte är rätt person för uppdraget. Han säger sig sakna det som Robert hade - brist på empati. Ordförande övertalar Daniel och utmålar kommande vinster i form av makt och pengar.

Daniel bir alltmer fjärmad från resten av personalen. James vill att de ska återanställa Bo eftersom han inte själv mäktar att genomföra Suxxess. Han jobbar redan dag och natt. Men Daniel nobbar och säger att han inte har makt att anställa någon mer. "Om du ordnar Suxxess lovar jag dig en lång semester".

Personalen är slutkörd men det resulterar bara i att de får sparken. Snart är nästan hela personalen utbytt inklusive den trogna chefssekreteraren.

James är i obalans men jobbar oavbrutet. En morgon går han in på Daniels tomma kontor och förkunnar att Suxxess är slutfört men att det inte kan användas förrän Daniel får den kod som bara James kan. Den tänker han inte lämna ifrån sig förrän han fått löfte om 6 månaders betald semester, 500 000 kr i kontanter och 2% royalty på all försäljning av Suxxess. Därefter går han till lunchrummet och inför allas ögon faller han ihop på golvet. Daniel kommer in och försinkar inkallandet om hjälp och han kräver att få koden, annars tänker han inte släppa in ambulanspersonalen. "Skitstövel", mumlar James, "det är koden!" Ambulansmännen släpps in och James dör på vägen ut.

Daniel håller minnestal till James och säger att han brann för sin uppgift, och till hans ära ska Suxxess nu döpas om till James. Alla i den nästan helt nya personalstyrkan applåderar, utom Carla som söker upp Daniel. Hon säger upp sig och säger att hon inte står ut med alla insmickrande ansikten. För att inte hans egen inblandning i Roberts död ska uppdagas lägger han skulden som Carla och talar om vad hon känner. Han förslår att de ska åka ut till olycksplatsen och lägga blommor. Vid Korpstupet uppstår en ordväxling där Carla förstår att Daniel vet mer om Roberts död än han tillstått. Daniel tar tag i henne och hon får intrycket av att han vill knuffa ned henne. Hon lyckas ta sig därifrån.

Daniel presenterar datasystemet James inför bolagsstämman. "James bevisar att allt är möjligt. Enda begränsningen är vår fantasi". I triumfens ögonblick står plötsligt Carla bland alla stämmobesökare. Hon frågar Daniel om allt är till salu "själ, mänsklighet och allt han trott på". Danlei skrattar och när Carla går därifrån ekar hans skratt i bakgrunden.

Censur / granskning

Censurnummer 138797
Datum 2002-09-20
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2810 meter
Kommentar Aktlängder: 484-554-498-383-361-530


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2810 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 6 rullar


Inspelning

Sverige 2001-07-09 2001-08-30

Visningar

Sverigepremiär 2002-10-11 Filmstaden Göteborg Sverige 102 min
2002-10-11 Filmstaden Malmö Sverige 102 min
2002-10-11 Saga Stockholm Sverige 102 min (samt ytterligare 10 platser)
TV-visning 2006-09-27 SVT1 Sverige 98 min
2006-10-10 SVT1 Sverige 98 min
Festivalvisning 2002-09-14 Idun Umeå Sverige 102 min (Umeå Filmfestival)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Göran Ragnerstam
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Lennart Jähkel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2797


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Suxxess en berättelse för film av Christina Herrström och Peter Schildt. 6 januari 2001.
Omfång 138 s. Förord (1 s.) och personlista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Suxxess. En berättelse för film av Christina Herrström och Peter Schildt. 24 april 2001.
Omfång 130 s. Förord (1 s.) och personlista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Suxxess. En berättelse för film av Christina Herrström och Peter Schildt. 26 april 2001.
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Suxxess. En berättelse för film av Christina Herrström och Peter Schildt. 21 maj 2001.
Omfång 131 s. + 1 s. förord.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Suxxess. Projektpresentation. 2001.
Omfång 14 s. Synopsis (4 s.), treatment, rollbesättning, inspelningsplan mm ingår.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?