Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hundtricket : The Movie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-10-25

Handling

Simon, Micke och Mario är vänner som lever olika liv. Micke, kvartskändis efter att ha varit med i tv-programmet Robinson, lever singel och hävdar att det är så man ska leva. Han hånar...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Ljusdesign
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passarassistent
Ljussättare
Digitala effekter
Digital ljussättning
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Kostymassistent
Maskörassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Praktikant
Catering

Medverkande

Linus Wahlgren Simon
Josefin Bornebusch Mia
Alexander Skarsgård Micke
Ivan Nikcevic Mario
Kjell Bergqvist läraren
Roger Zapfe dörrvakten
Malin Hortell Linda
Tina Harbom Emma
Lamine Dieng taxichauffören
Sara Lewerth Sanna
Pontus Gårdinger Pontus
Sofia Zouagui Bella
Meral Tasbas kändis i krogkö
Dag Finn kändis i krogkö
Inga Ocklind tant i park
Manuel Manuel Paez sjungande kock
Assen Panov sjungande kock
Andreas Egerup konfrencier
Boris Gitbusic Anders
Ida Wahlund tjej i bar
Sara Nygren Isa
Leif Edholm polis
Kjell Sydfeldt polis
Rebecka Englund kvinna i informationen
Jovan Radomir passkontrollant
Anton Lundgren pojke på Arlanda
Marcus Palm vakt

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB
Samproduktionsbolag Sonet Film AB
Filmpool Nord AB
Persson-Mothander Film AB
The Chimney Pot AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2009
Laboratorium FilmTeknik AB
Digital bearbetning The Chimney Pot AB (digitalt efterarbete)
Mixning Europa Post Production AB
Övrigt bolag LiteGrip AB (kamerautrustning)

Handling

Simon, Micke och Mario är vänner som lever olika liv. Micke, kvartskändis efter att ha varit med i tv-programmet Robinson, lever singel och hävdar att det är så man ska leva. Han hånar Mario för att han lever i ett lyckligt förhållande sedan tre år tillbaka. Simon lever i den romantiska Hollywood-filmens värld och längtar efter den stora kärleken.
Micke drar med sig Simon ut på krogen. Där raggar han upp två flickor som följer med hem till Micke. Han vill visa inspelningen från programmet Robinson, men flickan börjar i stället hångla med honom. Simon avböjer blygt allt hångel med Emma som också följt med. Han går hem.
Under en lunch med Mario berättar Simon om sin längtan efter den stora kärleken. Han är trött på att leva ensam. Han pratar också också med Micke om kärlek. Micke säger att det är bara tjejer som blir kära och att han själv aldrig varit kär. – Men Bella då, säger Simon. Micke förnekar upprört att han varit kär i Bella. Simon lånar 20 kr av Micke och ser då att han har en bild av sig själv och Bella i plånboken. 
När Simon gått upplever Micke ögonblicket då han upptäckte Bella i sängen med Pontus Gårdinger, programledaren för tv-programmet Robinson.
Det ringer på Simons dörr. Utanför står Micke med tre flickor som han raggat upp. Simon är måttligt intresserad. En ordväxling uppstår och Micke säger föraktfullt att Simon aldrig varit kär och att han bara sitter hemma och tittar på Hollywood-filmer. Simon ger igen och säger att han i alla fall inte har bild på sin gamla flickvän i plånboken och spär på ytterligare genom att påstå att Micke ringer henne varje kväll bara för att få höra hennes röst.
Simon, Micke och Mario spelar boule och Micke berättar för Simon om Hundtricket, som han påstår är oslagbart. Om man går ut med en gullig hund kommer flickorna att flockas för att kela med hunden.
Simon lånar en tax och han träffar mycket riktigt sin drömflicka, Mia. Han glömmer att ta hennes telefonnummer och försöker förgäves att hitta henne igen.
Simon läser franska på universitetet och plötsligt kommer Mia in i föreläsningssalen. Han bjuder henne på kvällens derbymatch mellan AIK och Hammarby och lyckas skaffa biljetter – för 1 500 kr/st.
Micke blir sur när Simon inte dyker upp för att spela boule som de brukar. – Han är kär, säger Mario.
Något senare spelar Micke, Mario, Simon och Mia tennis. Micke är en ovanligt dålig förlorare och ännu surare blir han, när Simon och Mia inte vill följa med ut efteråt.
Hemma hos Simon ringer det på Mias mobil. Under förevändning att det är från hennes mamma går Mia undan för att kunna tala ostört. – Han har inte förstått någonting, säger Mia, och lovar att det här ska bli sista gången.
Micke är på lokal och ser plötsligt sin gamla flickvän Bella tillsamman med Pontus Gårdinger. Han går hem till Mario och undrar om han kan få sova över samtidigt som han spyr galla över ”Gårdingeraset”. Mario säger att han måste glömma Bella, och undrar om han verkligen tror att det skulle funka mellan honom och Bella om de blev tillsammans igen. Micke tvekar med svaret.
Simon och Mia kommer per telefon överens om att träffas hemma hos Simon lite senare. När de avslutat samtalet ringer Mias mobil. Det är André som ringer från Paris och vill bestämma dag för Mias resa dit.
Hemma hos Simon väntar en överraskning. Han ha skaffat två biljetter till nypremiären av Pretty Woman – directors cut en film som de båda tycker mycket om. De dricker vin och vänslas men plötsligt reser sig Mia och går därifrån. Hon kan inte förklara, säger hon.
Simon är olycklig. Han berättar för sina vänner vad som hänt och säger att han inte fått tag på Mia fast han försökt. Då ringer Mia och vill att de ska träffas. Det är något som hon vill tala om.  När de ses säger hon att hon har en pojkvän i Paris, men att hon inte vet vad hon vill. Simon blir upprörd och går därifrån.
Mia möter sin syster på Arlanda. Hon berättar att hon klantat till det. Hon hade träffat Micke på krogen och slagit vad om 2 000 kr att hon skulle kunna få hans kompis att bli kär i sig. De uppfann hundtricket. Nu hade Mia själv blivit kär.
Simon blir uppraggad av Linda på ett discoställe. På morgonen ringer det på dörren. Halvnaken öppnar Linda dörren och utanför står Mia. Hon springer därifrån. Simon springer efter, men hon är försvunnen.
Micke är hemma hos Mia. Han vill prata om det som hänt och överlämna de 2 000 kronorna. Hon vill inte ha pengarna men Micke vill inte att hon ska berätta för Simon om vadet. Det ringer på dörren och utanför står Simon. Han vill prata. Han upptäcker Mickes jacka, rusar in och undrar vad Micke gör hemma hos Mia. Micke berättar om iscensättandet av hundtricket och säger att han bara ville att Simon skulle träffa en tjej, precis som i en Hollywood-film. Simon blir arg och sårad och ber Micke dra åt helvete. Innan han går säger han till Mia: – Fattar du inte att jag var så jävla kär i dig!
Mia försöker ringa Simon, men han svarar inte. Mario skäller ut Micke för att han agerat så idiotiskt, och undrar hur man kan göra så mot en vän.
Mia ringer till André i Paris och säger att hon ska komma. Han säger att det ska bli underbart. När samtalet är avslutat frågar kvinnan i hans säng vem det var. – Min mamma, svarar han.
Micke kommer hem och utanför hans dörr sitter Bella. Hon blir inbjuden på te och Bella undrar om han tänkt på hur det skulle vara de två vore tillsamman igen. Med Pontus har det aldrig varit som det var mellan dem, säger hon.  När de ska kyssa varandra ringer hennes telefon. Det är Pontus som vill att de ska förlova sig. Hon rusar glad därifrån.
Simon får ett brev från Mia. Hon skriver att hon är ledsen över att det blivit som det blivit och att hon är kär i honom. Men eftersom han inte vill träffa henne flyttar hon till André i Paris.
Simon rusar iväg till Mias lägenhet och får höra att hon åkt till Arlanda en timme tidigare. Han har inga pengar och ringer till Mario och ber om skjuts. De hamnar i bilkö. Simon ringer till Micke som jobbar vid bagagehanteringen på Arlanda och ber honom fixa så att planet till Paris försenas.
Framme vid Arlanda rusar Simon in i avgångshallen och försöker forcera passkontrollen. När han inte lyckas, plockar han upp en liten pojke och går till informationen. Han säger att pojken är övergiven och han blir insläppt innanför disken. Där kastar han sig över högtalarmikrofonerna och vädjar till Mia att stanna. Han säger att han älskar henne. Han ser på anslagstavlan att planet startat. Han grips av en vakt när han går ut från informationsdisken.
Plötsligt kommer Mia springande. Vakten släpper honom och de omfamnar varandra. Hon undrar hur han kunde veta att hon var på Arlanda. – Jag fick ju ditt brev, säger han. –Vilket brev, säger hon. Sedan ser hon Micke som med en gest ber henne vara tyst. Simon och Mia kysser åter varandra och alla i vänthallen applåderar.

Censur / granskning

Censurnummer 138853
Datum 2002-10-17
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2897 meter
Kommentar Aktlängder: 568-558-551-419-416-385


Censurnummer 138568
Datum 2002-08-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 50 meter
Kommentar Trailer.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Akter 6 rullar


Visningar

Sverigepremiär 2002-10-25 Filmstaden 1+9 Göteborg Sverige 106 min
2002-10-25 Filmstaden 1 Malmö Sverige 106 min
2002-10-25 AMC Stockholm Sverige 106 min
2002-10-25 Filmstaden Sergel 1 Stockholm Sverige 106 min
2002-10-25 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 106 min
2002-10-25 Saga Stockholm Sverige 106 min
2002-10-25 Vågen Stockholm Sverige 106 min (samt ytterligare 53 platser)
TV-visning 2005-11-04 SVT1 Sverige 101 min
2007-04-13 SVT1 Sverige 101 min
Dvd-release 2009-06-03 Sverige
TV-visning 2012-06-09 TV4 Sverige
2012-12-30 TV4 Sverige
2014-07-20 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Free To Buy
Kompositör Pär Björklund
Textförfattare Pär Björklund
Framförs av Chief Commander


Originaltitel Pianomusik


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Alexander Skarsgård

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hundtricket. Ett filmmanus av Christian Eklöw och Christopher Panov.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hundtricket. The movie. En film av Christian Eklöw & Christopher Panov.
Omfång 112 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 2.39:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 106 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?