Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Clark
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-10-05

Medverkande

Mats Norryd
Clark Olofsson

Anita Hedell
Clarks mor

Carina Hedell
Clarks syster

Ingemar Lindh
Clarks far

Martin Svensson
Clark som barn

Visa alla medverkande

Handling

Filmen är uppbygd som en dokumentärberättelse. Clark Olofsson intervjuas och man får se tillbakablickar på hans liv. Filmen täcker bankrånaren Clarks liv fram till tidpunkten för det...

Visa hela handlingen

Press

"Men framför allt, långt bortom det kriminalpsykologiska fikonspråket, är detta ett vittnesbörd om fängelsets omöjlighet. Det vore hyckleri att bortse från frågan hur samhället i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Steen Herdel Film ApS
Produktionsstöd Det Danske Filminstitut
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1977

Handling

Filmen är uppbygd som en dokumentärberättelse. Clark Olofsson intervjuas och man får se tillbakablickar på hans liv. Filmen täcker bankrånaren Clarks liv fram till tidpunkten för det stora bankrånet i Köpenhamn och är ett försök till förklaring varför det gick som det gick. Hur blev Clark "livsfarlig" för den allmäna säkerheten? Hur stor roll har pressen spelat?

Censur / granskning

Censurnummer 118348
Datum 1977-09-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2765 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2853 meter
Längd i minuter 104 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men framför allt, långt bortom det kriminalpsykologiska fikonspråket, är detta ett vittnesbörd om fängelsets omöjlighet. Det vore hyckleri att bortse från frågan hur samhället i tillämpliga fall ska skydda sig. Det är ett farligare hyckleri att tro att betongbunkrarna och frihetsberövandet är svaret på samhällets bekymmer. Medmänniskor som förpassas bakom murarna repareras inte, återanpassas inte heller: de krossas. Och de hamnar - tillbaka till utgångspunkten - i den onda cirkelns orsakssammanhang.

Förblir ekvationen Clark Olofsson olöslig?

Poul Martinsen försöker åtminstone hyfsa den, genom att rekonstruera kupperna och livsgången. Finns det någonting "romatiskt" i hans företag så bestås romantiken av andra än han själv.

Dvs av folk som sett för många amerikanska kriminalfilmer." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det kan tyckas att Martinsen gjort det lätt för sig genom att ur det grå fängelseklientelet välja en person med lyskraft, den undre världens svenska affischnamn som gör hans film attraktiv.

Må så vara. Men jag tycker han gjort något förtjänstfullt av det genom att skildra Clark Olofsson så att vi det finns en speciell historia bakom varje kåkfararöde.

Det är en bra motvikt mot alla generaliseringar.

Martinsens film är med andra ord angelägen och sevärd. Den handlar om en tragedi, men det blåser en frisk och utmanande vind genom den.

Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"CLARK är ingen bra film.

Men den har ett angeläget ärende och talar rakt fram om vår så kallade kriminalvård.

Den är enkelt gjord. Kantig och ojämn." Bernt Eklund i Expressen

"Poul Martinsen har v arken gjort en film med de stora pekpinnarna eller en film flammande av vrede utan hans historia är en stillsam subjektiv betraktelse av en mänsklig väg i det svenska folkhemmet. Det som stör Martinsens film är hans halvhjärtade försök att göra thriller av CLARK bl.a. i en tämligen meningslös slow mation-upptagning av ett bankrån som löper som ett försök till röd tråd genom filmen och som inte tillför den seriösa aspekten på historien någontinq.

CLARK är en film som mer lever genom Martinsens val av huvudpersoner, Clark Olofsson samt den svenska pressen och televisionen vars ansvar det inte går att förtiga, än regissörens och filmens övriqa kvaliteter." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1977-10-05 Cosmorama Göteborg Sverige 101 min
1977-10-05 Palladium Stockholm Sverige 101 min samt 6 städer till
Urpremiär 1977-09-19 Nygade Köpenhamn Danmark

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus


Typ Dialoglista
Språk Danska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?