Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Nyårsafton på skånska slätten
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 1961-12-31

Handling

Filmen inleds med en serie stämingsbilder på olika aspekter av den skånska ländsbygden. Vi ser träd, åkrar, en vagn, en kyrka och en gård. Bilderna, som åtföljs av ett ödesmättat...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Klippning

Bolag

Produktionsbolag Jan Troell
Beställare Sveriges Radio-TV

Handling

Filmen inleds med en serie stämingsbilder på olika aspekter av den skånska ländsbygden. Vi ser träd, åkrar, en vagn, en kyrka och en gård. Bilderna, som åtföljs av ett ödesmättat musikstycke, visar en mild vinter; i flera av dem betonar grådisiga dimslöjor och vattendroppar. En sekvens visar delar av en bondgård med ladugård, varvid vi på ljudbandet hör olika djurläten. Så hörs kyrkklockor på avstånd, och ytterligare några vackra bilder visar bl.a. väderkvarnar och en mjölkpall med två tunnor. Därefter följer ett vattendrag med skör isskorpa på, och ytterligare en serie bilder för fram till kyrkan. De från början ensamma kyrkklockorna i fjärran, följs nu av flera andra klockklanger. En stor gjutjärnsgrind öppnas in till kyrkogården, och vid kyrkporten är ett äldre par på väg in till gudstjänsten. Kameran stannar på kyrkogården, och flera bilder snett underifrån med vidvinkel visar ett antal gravkors i järn. Så är kameran plötsligt uppe i kyrkans klocktorn, där de stora klockorna långsamt börjar låta sin malmklang ljuda. Kameran följer dem i ett närbildsmontage. Därefter ses stearinljusen fladdra innanför de blyinfattade kyrkfönstren, samtidigt som orgelmusik tonas upp. Ett klipp för oss till bondgården där man i kvällningen tänder lamporna vid ingången. På ljudbandet hörs får bräka. Filmen avslutas så med att en person tänder stearinljus i gårdens fönster. (Handlingen ur uppsatsen Jan Troells kortfilmer av Lars Berglund 1989)

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 75 meter
Längd i minuter 7 min
Akter 1 rullar


Förlaga

Originaltitel Nyårsafton på skånska slätten (Dikt)
Författare Albert Ulrik Bååth


Inspelning

Sverige 1961 1961

Visningar

Sverigepremiär 1961-12-31 TV Sverige 6 min

Musikstycken

Originaltitel En vintersaga
Kompositör Lars-Erik Larsson (1938)


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?