Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Herbstsonate
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-10-08

Medverkande

Ingrid Bergman
Charlotte, konsertpianist

Liv Ullmann
Eva, hennes dotter

Lena Nyman
Helena, Evas yngre syster

Halvar Björk
Viktor, Evas man, präst

Arne Bang-Hansen
onkel Otto

Gunnar Björnstrand
Paul, Charlottes agent

Visa alla medverkande

Om filmen

Ingrid Bergman blev Oscarnominerad för sin sista filmroll, den groteskt självupptagna konsertpianisten som struntat i sina barn. Liv Ullmann är den rasande dottern och Lena Nyman den...

Visa hela texten

Handling

Ingmar Bergmans starka uppgörelse med modersrollen. Ingrid Bergman i en av sina bästa och mest sammansatta rollprestationer.Efter att inte ha träffats på sju år...

Visa hela handlingen

Press

"Så här ser det således ut: individualfilmens om inte sista så dock senaste paradnummer. Några ska som vanligt mena att det blivit en smal och någorlunda instängd angelägenhet, ett...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Ingrid Bergman blev Oscarnominerad för sin sista filmroll, den groteskt självupptagna konsertpianisten som struntat i sina barn. Liv Ullmann är den rasande dottern och Lena Nyman den förlamade.

"… ett knytnävsslag i själen…" – Lasse Bergström, Expressen

"Människor som du är livsfarliga. De borde spärras in och oskadliggöras."
Liv Ullmann – som ser ut som om hon fortfarande var tolv med uppsatta flätor, runda glasögon och halvöppen mun – har kånkat upp Ingrid Bergmans tunga bagage till prästgårdens gästrum och bett sin mor att stanna riktigt länge. Sedan dricker hon sig full och berättar så många sanningar om sin uppväxt att hon börjar skaka i hela kroppen. Hennes groteskt självupptagna mor är konsertpianist och har turnerat världen runt som om hennes döttrar inte fanns. Den förlamade Lena Nyman har blivit undanstuvad och Ullmann har fått så lite kärlek att hon fortfarande tycker att hon är äcklig, misslyckad, obegåvad och ful. Men nu ska modern få stå till svars för allt från tandställningar till släckta liv.

"Är dotterns olycka moderns triumf? Är min sorg din hemliga njutning? Mamma?"

Som på teatern åker masken av när modern blir ensam. Hon kedjeröker och talar för sig själv: dottern är en lipsill och nu gäller det att komma därifrån. Sen rättar hon till ansiktet och spelar nästa akt.

Regissören har berättat att Ingrid Bergmans "fasansfulla överspel" gav honom "skräckens huvudvärk".

"[…] Jag upptäckte redan under repetitionsarbetet att här gick det inte med förståelse och lyhördhet. Här måste jag arbeta med metoder som jag annars avvisar, framför allt aggression. En gång sa hon till mig: 'Om du inte säger hur jag ska göra den här scenen, så smäller jag till dig.' Det tyckte jag ganska mycket om." – skriver Ingmar Bergman i ”Bilder",

Ullmann behövde ingen hjälp. "Ju närmare kameran kommer, desto mer växer min iver att visa ett verkligt naket ansikte, visa vad som finns bakom huden, ögonen, inne i huvudet. Visa vilka tankar som föds." – skriver hon i "Förändringen".

1976 hämtades Ingmar Bergman av polisen under en repetition på Dramaten, misstänkt för skattebrott. Han friades, men flyttade till München. "Mitt beslut var definitivt: jag skulle aldrig mer arbeta i Sverige." Några år tidigare hade han gjort mästerverket Viskningar och rop och tv-succén Scener ur ett äktenskap. Första filmen i exil blev den svalt mottagna Ormens ägg. Höstsonaten spelades in i Norge – ett kammarspel, praktiskt taget en pjäs, men med närbilder så uttrycksfulla att prästgården rämnar.

Ingrid Bergman gör sin sista filmroll, och är oförglömlig i scenen där modern lyssnar på sin dotters pianospel. När Ingmar Bergman dog intervjuades Woody Allen om sin förebilds metod. "He invented a film vocabulary that suited what he wanted to say, that had never really been done before. He'd put the camera on one person's face close and leave it there, and just leave it there and leave it there. […] He was obsessed with faces […]. He had an affinity for women that Tennessee Williams did. Some kind of closeness he felt. Their problems obsessed him."

En amerikansk kritiker har kallat Scener ur ett äktenskap en skrattfest i jämförelse med Höstsonaten. Men en rolig replik finns det: "Jag tror jag ska festa till på ett par rejäla sömntabletter" säger modern, som sover dåligt. Dottern stoppar om henne och går ner till sin man: "Om den kvinnan sov normalt skulle hennes vitalitet krossa omvärlden. Hennes sömnlöshet är naturens eget reglage för att få ner henne i uthärdliga proportioner."

Lasse Bergström i Expressen: "Bergman har under en lång period av sitt mogna konstnärsliv varit på väg in i det slutna kammarspelet, där några få människor möts och talar med eller förbi varandra och där dramats rum är öppet endast mot själens och drömmarnas landskap. Hans nya film 'Höstsonaten' är gjord i närheten av den här vägen, men något nytt har hänt med spelet i det slutna rummet. Det är inte längre meningen att vi ska uppleva det på avstånd. Vi ska tvingas in i det och känna hur speglarna faller över oss. Låt mig från början säga att jag upplever den drabbande kraften i 'Höstsonaten' som enorm och unik. Mellan två visningar har jag grubblat för att försöka komma på någon tidigare film av Bergman eller andra, som på samma nakna sätt känts som ett knytnävsslag i själen – men förgäves."

Nina Widerberg (2016)

 

 


 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Passarassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Smink
Byggledare
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Ingrid Bergman Charlotte, konsertpianist
Liv Ullmann Eva, hennes dotter
Lena Nyman Helena, Evas yngre syster
Halvar Björk Viktor, Evas man, präst
Arne Bang-Hansen onkel Otto
Gunnar Björnstrand Paul, Charlottes agent
Erland Josephson Josef, Charlottes man
Georg Løkkeberg Leonardo, Charlottes vän
Linn Ullmann Eva som barn
Knut Wigert professorn
Eva von Hanno sjuksköterskan
Marianne Aminoff Charlottes sekreterare
Mimi Pollak pianolärarinnan

Bolag

Produktionsbolag ITC Film Distributors, Ltd.
Personafilm GmbH (för)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Neue Constantin Film GmbH & Co. Verleih K.G. (distributör i Västtyskland)
Kommunernes Filmcentral A/S

Handling

Ingmar Bergmans starka uppgörelse med modersrollen. Ingrid Bergman i en av sina bästa och mest sammansatta rollprestationer.

Efter att inte ha träffats på sju år återförenas Charlotte och dottern Eva i dotterns hem. Modern, en känd konsertpianist, har nyligen drabbats av en personlig sorg. Hennes manlige vän har dött. Eva får höra om detta och får en plötslig impuls att skriva till sin mor och bjuda henne till sig. I huset finns också en annan dotter, Helena, svårt handikappad, som den äldsta dottern sköter om sedan två år. Detta vet inte modern om. Hon tror att Helena vårdas på ett sjukhus, där hon lämnat henne. Mötet mellan främst Eva och Charlotte blir mycket uppslitande. Mycket uppdämda känslor av både kärlek och hat väller fram vid ett nattligt samtal.

"...en tung och enormt pressande film, men den är ett av Ingmar Bergmans renaste verk med kompromisslös koncentration på det väsentliga och utan alla trollkonster." (SvD)

Censur / granskning

Censurnummer 119325
Datum 1978-08-25
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2540 meter
Kommentar Aktindelning: 495-530-420-525-570 = 2540 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2537 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Så här ser det således ut: individualfilmens om inte sista så dock senaste paradnummer. Några ska som vanligt mena att det blivit en smal och någorlunda instängd angelägenhet, ett psykiskt bastubad med begränsat utrymme för outsiders.

Vem har i så fall rätt, det privatas belackare eller en av 80-talets nobelpristagare? "Varje skapelse som har någon helhet och harmoni misstänker jag har skapats av en konstnär eller uppfinnare med en publik på en person i tankarna."

Jag tror på Kurt Vonnegut. Därför att litteraturhistorien och filmhistorien skvallrar om att han har rätt. Och därför att han - liksom Bergman - framhärdat i att träffa de många genom att sikta på de få." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"HÖSTSONATEN är alltså en film jag kan uppskatta, men det sker i viss mån på Bergmans villkor. Hans uppgörelse med modersrollen lär ha skakat åtskilliga som haft tillfälle att se den redan. Själv är jag mera kallsinnig och misstänker att den kan öka befintliga skuldkänslor hos yrkesarbetande mödrar.

Nog kan jag tänka mig en mer allsidig belysning av vådan av att vara mor och barn. Men det här är alltså Bergmans version, och den har sina frätande ögonblick och minnesvärda stunder som kan rekommenderas alla Bergmanbeundrare.

Och så Ingrid Bergman i sin bästa filmroll, förstås." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Ingmar Bergman har under en lång period av sitt mogna konstnärsliv varit på väg in i det slutna kammarspelet, där några få människor möts och talar med eller förbi varandra och där dramats rum är öppet endast mot själens och drömmarnas landskap.

Hans nya film HÖSTSONATEN är gjord i närheten av den här vägen, men något nytt har hänt med spelet i det slutna rummet. Det är inte längre meningen att vi ska uppleva det på avstånd. Vi ska tvingas in i det och känna hur speglarna faller över oss.

Låt mig från början säga att jag upplever den drabbande kraften i HÖSTSONATEN som enorm och unik. Mellan två visningar har jag grubblat för att försöka komma på någon tidigare film av Bergman eller andra, som på samma nakna sätt känts som ett knytnävsslag i själen - men förgäves." Lasse Bergström i Expressen

"Det är framför allt Ingrid Bergmans film. Mera övertygande än någonsin tidigare har Ingmar Bergman med henne som medium lyckats tolka själens obotliga ensamhet.

Det är en tung och enormt pressande film, men den är ett av Ingmar Bergmans renaste verk med kompromisslös koncentration på det väsentliga och utan alla trollkonster. När han ändå i ett par moment inte kan låta bli att vidga familjekretsen utan placerar delar av sitt gamla skådespelarteam i tysta, nästan spöklika uppställningar i återblickarna, upplever man det bara som ädelsmedens signatur. I nästa film kanske han inte behöver dem alls - även om vi skulle sakna dem en smula." Åke Janzon i Svenska Dagbladet

Inspelning

1977-09-19 1977-11-08
Norsk Film A/S Jar Norge (ateljé)
Filmhuset Stockholm Sverige (ateljé)

Visningar

TV-visning 1982-12-25 TV1 Sverige 89 min
2000-12-17 SVT1 Sverige 89 min
2003-09-06 SVT2 Sverige 89 min
2005-10-03 SVT1 Sverige 89 min
2006-09-25 SVT1 Sverige 89 min
Urpremiär 1978-10-08 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1978-10-08 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
Videorelease 1998-12 Sverige 89 min
Annan visning 1978-10-19 Bambi Wiesbaden Västtyskland 93 min (västtysk premiär)
1978-11-08 Molde Norge 93 min (norsk premiär)
1979 Warszawa Polen
TV-visning 2011-02-14 SVT1 Sverige
2016-12-26 SVT2 Sverige
FIAF-visning 2018-01-09 British Film Institute London Storbritannien
2018-10-10 Cinemateket NFI Oslo Norge
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-10-01 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-06-11 Kriterion Amsterdam Nederländerna
2018-09-24 LAB111 Amsterdam Nederländerna
2018-03-17 Bergamo Film Meeting Bergamo Italien
2018-07-15 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-12-03 Cineteca di Bologna Bologna Italien
2018-12-16 Black Box Düsseldorf Tyskland
2018-09-28 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-20 HKIFF Hong Kong Kina
2018-10-18 HKIFF Hong Kong Kina
FIAF-visning 2018-12-03 Det Danske Filminstitut Köpenhamn Danmark
2018-04-30 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-13 Filmhaus Nürnberg - kommkino Nürnberg Tyskland
2018-08-15 Iso-Hannu Rauma Finland
2018-11-18 Black Nights Film Festival Tallinn Estland
2018-11-01 Panak OÜ/Artis 1 Tallinn Estland
2018-11-25 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2108-12-01 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2018-11-07 Verdensteatret, Tromsø Norge
2018-03-05 CinematekET Pl Trondheim Norge
2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna
TV-visning 2018-11-09 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2015-09-01 Filmhuset Stockholm Sverige
2018-11-28 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-11-09 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Preludium, piano, op. 28. Nr 2, a-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1838-1839)
Instrumentalist Käbi Laretei (dubbar Ingrid Bergmans pianospel)


Originaltitel Svit, nr 4, BWV 828, Ess-dur
Kompositör Johann Sebastian Bach (1731)
Instrumentalist Claude Génetay (ej i bild)


Originaltitel Sonat, blockflöjt, b.c., HWV 369, F-dur
Kompositör Georg Friedrich Händel (1725-1726)
Instrumentalist Frans Brüggen
Gustav Leonhardt
Anner Bylsma


Utmärkelser

Bodil Köpenhamn 1979 (bästa europeiska film)
David di Donatello Italien 1979 Ingrid Bergman (roll)
Italien 1979 Liv Ullmann (roll)
Academy Award-nominering Los Angeles 1978 Ingrid Bergman (bästa kvinnliga huvudroll / Best Actress in a Leading Role)
Los Angeles 1978 Ingmar Bergman (Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen)
Circle Prize New York 1978 Ingrid Bergman (roll)
Golden Globe Hollywood 1978 (bästa utländska film)
National Board of Review 1978 Ingrid Bergman (bästa skådespelerska)
1978 (bästa utländska film)
1978 Ingmar Bergman (bästa regi)
National Society of Film Critics 1978 Ingrid Bergman (roll)

Ämnesord

DK Drama
DK Handikapp
DK Musik
DK Åldrande

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2524


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2521


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2528


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2528


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 50 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 9
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 93 min
Akter 93
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Bredd MAP


Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?