Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kontorstid
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-01-17

Medverkande

Ulrika Hansson
Lotta Olsson

Daniela Svensson
Pernilla Eriksson

Thommy Berggren
Bill, konsult

Sven Ahlström
Erik, konsult

Sten Elfström
Jörgen

Sannamari Patjas
Anna-Karin

Visa alla medverkande

Handling

Lotta är nöjd med livet som det är. Nöjd med sitt jobb på Skandinaviska Försäkringar och med sin pojkvän Tomas, som hon levt ihop med sedan fem år.  Hon konstaterar att hon är...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Manusbearbetning
Coproducent
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Marknadsföring
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
On-lineredigering
Digital bearbetning
Digital ljussättning
Musikmixning
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Klädassistent
Maskörassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Praktikant
Övrig medarbetare

Medverkande

Ulrika Hansson Lotta Olsson
Daniela Svensson Pernilla Eriksson
Thommy Berggren Bill, konsult
Sven Ahlström Erik, konsult
Sten Elfström Jörgen
Sannamari Patjas Anna-Karin
Thomas Holmin Magnus
Mattias Silvell Joppe, kock
Mårten Klingberg Ernst
Pierre Tafvelin Sture
Daniel Gustavsson Lasse
Johan Holmberg byggjobbare
Annika Kofoed Gunilla
Sven-Olof Jansson Micke
Klas Jahnberg skadereglerare
Björn Bengtsson Tomas, Lottas sambo
Kjell Wilhelmsen bilägaren
Mia Benson Miriam, chefen
Anita Larsson Eivor
Leif Johansson Lennart Johansson, ekonomiansvarig
Carina Orrvik kollega på kontoret
Mats Andersson kollega på kontoret
Håkan Bråberg kollega på kontoret
Gunvor Hansson kollega på kontoret
Elin Granaas kollega på kontoret
Clas-Gunnar Olofsson kollega på kontoret
Monica Gustafsson kollega på kontoret
Birgitta Nandin kollega på kontoret
Alf Aurell kollega på kontoret
Jane Lignell Leena på Stressrehab
Jens Norman diskaren
Marie-Christine Larsson budtjejen
Göran Anderzon byggjobbare
Joachim Boman byggjobbare
Albin Granaas hemlöst barn
Olivia Luzzana hemlöst barn
Wilma Styrenius hemlöst barn
Roy Wallin låssmeden
Svenska Stuntgruppen stunt

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (i samproduktion med)
Copyright AB Svensk Filmindustri 2003 Musikrättigheterna har gått ut (2013).
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
Sveriges Television AB. SVT Väst (i samarbete med)
Canal+ Television AB
Finansiär MEDIA Programme of the European Community (delfinansiär)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Utrustning LiteGrip AB (steadicam)
Dagsljus Filmequipment AB (ljus)
EBH Euro Broadcast Hire AB (kamera)
Digital bearbetning The Chimney Pot AB
Ljudläggning Ljudligan AB
Mixning Europa Post Production AB
Grafisk design Fellow Designers AB
Försäkring Media Insurance Brokers ApS
Produktplacering VMG Velander Mediagruppen AB
Övrigt bolag Europa Post Production AB (optisk ton)
Cerruti (Thommy Berggrens garderob sponsrad av)
Holmens Herrekipering (Sven Ahlströms garderob sponsrad av)
Jörgen Hasselblad Tramp och Effektstudio AB

Handling

Lotta är nöjd med livet som det är. Nöjd med sitt jobb på Skandinaviska Försäkringar och med sin pojkvän Tomas, som hon levt ihop med sedan fem år.  Hon konstaterar att hon är nöjd med att inte ha några högre ambitioner.
Oväntat gör Tomas slut och flyttar. Hon går till sin arbetskamrat och bästa vän Pernilla, som älskar att jobba. Pernilla frågar henne vad hon skulle göra om hon inte hade ett jobb. Lotta svarar att hon i så fall skulle ligga på en säng och titta på video.
Styrelsen för Skandinaviska Försäkringar har ställt krav på ökad lönsamhet, något som innebär förändringar och omstruktureringar.  De flesta på kontoret vill att det ska vara som det alltid varit, men Anna-Karin är glad åt förändringar och ser fram emot en möjlighet till befordran.
Lotta blir kallad till IMP som betyder Individuella Mål- och Planeringssamtal. Hon fasar för att vara utvald att hamna på den planerade call centret, och när hennes chef Miriam frågar om hon kan svara i telefonen vägrar hon blankt att svara henne. Miriam blir rasande och talar om förändringsskräck. Sedan faller hon plötsligt ned på  golvet – död!
Arbetskamraterna rusar in i rummet och Anna-Karin plockar med sig Miriams omstruktureringspärm samtidigt som hon rusar iväg för att kalla på ambulans.
När ambulansen farit iväg håller Anna-Karin triumferande upp pärmen och säger att den innehåller Miriams sista vilja och att hon som teamledare ska genomföra planen.
Pernilla protesterar mot att Anna-Karin självsvåldigt tar makten och hon tillägger att två killar är anställda för att hålla i omstruktureringen.
Bill och Erik kommer till Skandinaviska Försäkringar. Sedan länge bor och arbetar de ihop. Mestadels har de varit konsulter utomlands, men Erik vill hem till Sverige.
Maten i lunchrummet lagas av Joppe som varit med i kocklandslaget, men valt att jobba på en personalrestaurang. När han och Lotta pratar med varandra går plötsligt frysen sönder.  En ny kostar 150 000 kr och det har Joppe inte pengar till.
Förändringarnas vind blåser. Försäkringsbolaget byter namn till ”When”, får ny logotyp och personalen anmodas ha på sig keps med logga när de arbetar. Arbetsplatsen byggs om och rökrummet stängs.
Lotta ska på ett nytt IMP-samtal och är arg när hon kommer in till Bill och Erik. Hon framhåller först sina negativa sidor – hon röker, kommer för sent och har inga ambitioner att komma framåt. De positiva är absolut inga alls. Sedan skäller hon ut dem och avslutar med att säga att om hon hade haft för avsikt att ha ett arbete där man bär keps hade hon börjat på McDonalds.  Erik och Bill tittar uppskattande på henne.
De två konsulterna håller tal till personalen. De använder många ord som tillsammans bildar en matta av meningslösa floskler.  Erik ber Lotta komma upp till hans rum. Han frågar henne om hon vet vad solidaritet är och sedan säger han att de är solidariska mot de människor som är solidarisk med dem. Därefter erbjuder han Lotta att bli skadereglerare – därför att hon är en människa som vill framåt. Lotta känner plötsligt självförtroendet öka. Hon pratar förvånat med Pernilla när de sitter på sin vanliga bar, men vill inte som tidigare gå vidare till nästa ställe, utan hem och sova.
Lotta får ett eget rum på 5:e våningen, medan de andra i personalen hamnar i ”Grottan” ett uppfräschat källarutrymme där man inrättat det nya call-centret. Hon får också en tjänstebil.
En enkät delas ut till personalen. Frågorna är ställda så att också personligheten testas och Pernilla vill inte svara på de 200 frågorna, hon vill inte analyseras.
Magnus som är vaktmästare säger att hon ju nu har chansen att vara någon annan och när han går därifrån möter han Bill som vill ha lösenordet till de interna redovisningarna. Magnus ger det till honom.
Lottas första kund har anmält en resväska försvunnen. Väskan har varit fyllt av diverse dyrbara cd-skivor och Hugo Boss-kostymer. Lotta avslöjar honom som bluffmakare.
Erik ger Lotta i uppdrag att läsa upp den nya personalpolicyn för sina arbetskamrater. Hon gör det motvilligt och de nya reglerna innebär allt från sänkta telefonkostnader till att inte äta mat på arbetsstationerna.
Bill talar med Joppe i personalköket och vill att han ska sänka råvarukostnaderna, annars får han ingen ny frys.
Lotta försummar sin bästa vän Pernilla eftersom hon numera bara har tid att arbeta. Pernilla har ännu inte fyllt i enkäten eftersom hon vill vara absolut sanningsenlig och fylla i ”rätt” utifrån sig själv och inte bara kryssa för utan att tänka efter.
Lotta vill prata om högre lön med Bill, men får svaret att de kan tala om det senare. Bill stjäl också papper från Lottas skrivbord och han försöker få ekonomichefen med på något som denne egentligen inte vill.
Ingen äter längre i personalmatsalen och Joppe vill bevisa att det beror på råvarorna nu är sämre. Han sätter in en mikrofon i kryddstället på ett bord och får bekräftat det han trodde – ingen tycker längre att maten är god.
Alla ska nu göra allt på arbetsplatsen eftersom det är en ”platt” organisation enligt Erik och Bill. Det innebär att man inte bara ska tömma sin papperskorg utan också installera program i datorerna och skriva rapporter. Alla ska kunna allting.
Pernilla kommer till Lotta på plan 5 och undrar om det finns ett rum ledigt där. Hon kan inte jobba i allt buller som finns runt henne i ”Grottan”. Lotta kan inte hjälpa till.
Erik upptäcker att kvartalsrapporten visar minus och frågar Bill varför han inte sagt något. Han undrar vad de ska offra. Den subventionerade personallunchen, företagshälsovården, vikariepoolen och personalens övertid, svarar Bill.
Under stor vånda lämnar Pernilla till slut in enkäten. Hon går till Erik och Bill och säger att hon skiter i kepsarna och Grottan, men de bryr sig inte om henne. Hon ringer till Lotta som inte svarar och hon faller ihop och förs till vilohem.
Lotta skäller ut en familj, vars hus brunnit ned och som därför är helt utblottade. De har glömt betala premien och hon talar om för dem att alla måste ta hand om sin egen skit.
Stämningen på kontoret är fullständigt under isen – men Lotta vill inte ge upp. En dag knackar två kunder med hund på hennes dörr. De har sökt henne åtskilliga gånger, men nu flyr Lotta. Hon orkar inte med dem. Hon hamnar på taket där Joppe odlar egen potatis och hon hånar honom.
Erik, Bill och ekonomichefen Lennart Johansson tittar på listan över människor som Bill vill sparka.  Erik blir hungrig och vill ha mat, men inte från matsalen. Samtidigt ringer Pernilla till Lotta, som ursäktar sig aggressivt. Hon vill köpa korv. Pernilla vill också ha korv. Hon går till grillen.
Erik tar bilen till grillen.  Det gör också Lotta och plötsligt inser att hon inte är sig själv. Erik slumrar till vid ratten och kör på Pernilla. Lotta kör också nästan på Pernilla, men går ur bilen för att se efter var hon tog vägen. Hon hittar henne gömd bakom ett träd. Lotta kramar om henne och ber om förlåtelse. Pernilla berättar att någon kört på henne och att hon blivit sparkad från jobbet.
Bill tvingar Erik att säga upp sig eftersom kvartalsrapporten var så dålig. Erik vill köpa villa och Bill säger att han kan det. Bill har svindlat företaget och de måste snabbt vidare utomlands. Där kan de köpa villa.
Bill och Erik går ombord på ett flygplan för färd till varmare länder. Styrelsen stänger kontoret och personalen får gå hem.
Lotta vet inte vad hon ska göra när hon inte får jobba, men Pernilla påminner henne om att hon tidigare sagt att hon bara ville ligga hemma och titta på video.
Det vill också resten av Lottas arbetskamrater. De lägger sig alla i Lottas stora säng och tittar på video.

Censur / granskning

Censurnummer 139075
Datum 2003-01-08
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2894 meter
Kommentar Aktlängder: 525, 519, 517, 498, 405, 430.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2894 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Inspelning

Trollhättan Sverige 2002 2002

Visningar

Sverigepremiär 2003-01-17 Filmstaden Göteborg Sverige 106 min
2003-01-17 Röda Kvarn Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 2008-05-06 SVT1 Sverige 102 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2886


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2894


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kontorstid av Sofia Fredén. Inspelningsversion. 020111.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kontorstid av Sofia Fredén. Version 7.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kontorstid av Sofia Fredén. Version 11A.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kontorstid av Sofia Fredén. Utkast till scener.
Omfång 54 s.
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?