Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Du ska nog se att det går över
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-02-28

Handling

1986 var Cecilia Neant-Falk 14 år gammal och då satte hon in en annons i tidningen Okej : ”Finns du tjej som dras till både killar och tjejer? Jag är i alla fall en sådan 14-årig tjej...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Musik
Klippning
Regiassistent
Coproducent
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
Ljussättare
Redigering, klippning
Ljudläggning
Mixning
Praktikant
Final Checking
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

- Medverkande:
Natalie Durbeej
Johanna "Joppe" Svensson
My Sörensson
Marika Sörensson Mys mamma
Göran Persson Mys pappa
Annika Svensson Joppes mamma
Krister Svensson Joppes pappa
Sissela Kyle (arkivbilder)
Selma Lagerlöf (arkivbilder)
Eva Dahlgren (arkivbilder)
Malena Ivarsson (arkivbilder)
Ulf Ekman (arkivbilder)
Victoria kronprinsessa av Sverige (arkivbilder)
Arne Weise (arkivbilder)

Bolag

Produktionsbolag Riot Reel AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB (SVT-Dokumentär)
Oy Yleisradio Ab TV1 (Samproduktionsavdelningen)
Team Production ApS
Kinotar Oy
Film i Värmland
Produktionsstöd Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Nordisk Film- & TV Fond
Det Danske Filminstitut
Folkhälsoinstitutet
Konstnärsnämnden
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002 (utökat förhandsstöd)
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning SES Film Sound Oy
Övrigt bolag The Chimney Pot AB (print)

Handling

1986 var Cecilia Neant-Falk 14 år gammal och då satte hon in en annons i tidningen Okej : ”Finns du tjej som dras till både killar och tjejer? Jag är i alla fall en sådan 14-årig tjej som vill brevprata om det här speciella problemet.
1999 år satte hon in samma annons.
Du ska nog se att det går över handlar om tre av de unga kvinnor som svarade. Cecilia Neant-Falk följde dessa flickor periodvis under 3 år. Mycket av materialet har de filmat själva. De har filmat sina familjer, sina vänner men allra mest har de filmat när de, var och en för sig, uttrycker tankar och funderingar kring det de har gemensamt – bi- eller homosexualitet. Insprängt i filmen finns också citat och tankar från de brev som Cecilia Neant-Falk fick som svar när hon var 14 år gammal.
My, 14 år, bor i Landskrona och hon träffar Cecilia Neant-Falk i hemlighet eftersom hon inte vill berätta för någon vad filmen ska handla om.  – I början trodde jag att det var en fas jag gick igenom, men sedan började jag undra hur lång den fasen är. […]
– Sedan blev jag kär i Scully i Arkiv X . Det var då jag började fatta. My berättar att hon träffat några kompisar som pressat henne att berätta vem hon var kär i. De spekulerade över om hon är kär i en tjej.  Det verkade som om de visste. Men My tror  inte att de gör det, utan att det bara var ett skämt. My bor med sin mamma, bror och en hund. Föräldrarna är skilda och hon bor 14 dagar hos sin mamma och 14 dagar hos sin pappa.  Mys föräldrar vet inte varför hon filmar utan tror att det är ett skolarbete. My förkastar tanken på att berätta för sina föräldrar. Då skulle de genast vilja att hon berättade för hela den jättestora släkten ”… och de tycker att homosexualitet är jätteäckligt”. Så det tänker hon inte göra. Hon säger att allt är skitjobbigt. Hon är medveten om att alla har problem men att hon har en extra börda att bära.
Joppe bor i Öregrund som har 1 500 invånare, och säger att hon skulle vilja berätta för hela världen att hon är kär i en tjej - men att hon inte kan tala med någon. Hon tror samtidigt att alla vet, men att hon inte vet hur de vet. Joppe är ofta i Uppsala. Inte heller hon har berättat för sina föräldrar varför hon filmar utan de antar att det har något med skolan att göra. Joppe önskar att hennes föräldrar skulle fråga henne om hon var lesbisk. Då skulle det vara lättare att säga som det är.
Den första tjejen Joppe var kär i var Sara. De låtsades att de var kompisar, men det gick inte i längden. Så Sara gjorde slut och Joppe var väldigt ledsen. Men, hon kunde åka till sina vänner i Uppsala och strunta i alla problem i Öregrund.
Ett år senare:
My har fortfarande inte berättat för föräldrar eller vänner. Men, hon känner sig säkrare. Hon hade hoppats på att vara bisexuell, för då hade man kunna hålla det hemligt, men så är det inte. Det goda som insikten för med sig är att hon accepterat sig själv. Hon är den hon är och kan inte göra så mycket åt det. Hon berättar också om kompisar som uttryckt förakt och avsky för homosexuella och om hur ledsen och liten hon känner sig då. Sådana upplevelser har lett till att hon blivit expert på att dölja sina känslor. – Ingen kan höra vad jag känner […] även om jag ljuger.
Joppe har flyttat till Uppsala och går på mediagymnasium. Hon har berättat för sina vänner att hon är bisexuell och det har gått bra.
Natalie är 21 år och vill bli rockstjärna. Hon kommer från Vålberg i Värmland men bor nu i Stockholm. Cecilia Neant-Falk träffade henne första gången när hon var 18 år. Hennes mamma vet lite grann om hur hon lever i Stockholm, men inte pappan. Tre år tidigare berättade hon för sina föräldrar att hon var lesbisk, men det föll inte i god jord. Natalie tror att det mest beror på att föräldrarna är rädda för vad grannarna ska säga. Vålberg har 5 000 invånare och alla känner alla. Ingen får avvika. Där finns också uppfattningen att homosexuella bara finns i storstäderna och att de är farliga typer. Natalie har varit ihop med killar, men det har inte fungerat. Hon blir helt enkelt inte kär.
Joppe har träffat Hanna på fiskarfesten i Öregrund. Hanna tog senare anonymt kontakt med Joppe via Internet och där frågade Hanna om de skulle gå ut tillsammans. Hanna vill inte ha ett förhållande med Joppe utan vill att de ska träffas då och då. Det gör Joppe förvirrad och eftersom hon är förälskad också ledsen. Hon vet att hon inte borde träffa Hanna, men hon gör det i alla fall. I ett anfall av ledsnad rakar hon av sig håret. – Behövde göra något kreativt!
Månader senare när hon och hennes kamrater förbereder en demonstration för djurens rätt. träffar hon Hanna på stan. Hon känner ingenting längre och tycker att hon tidigare slösat tid på att tycka synd om sig själv.
På julen är hon hemma i Öregrund. Hon har berättat för sina föräldrar och det har gått bra. Familjen har lagat veganmat till Joppe att ha på julbordet och det uppskattar hon även om hon inte tycker om julen.
My är ledsen. Hon flyr fast hon inte vill. Hon tycker att det inte går att komma undan, känner sig instängd i en bur som hon inte kan ta sig ur.
Natalie hälsar på i Vålberg och tycker att det känns konstigt att komma hem. Hemma är det tyst och knepigt utan att man för den skull är ovänner. Men familjen är inte van att prata om känslor. Natalie tror dock att många av hennes kamrater förändrat sin inställning till homosexualitet efter det att hon berättat om sig själv för dem.
My har nu börjat i gymnasiet.  Hon tänker att kommer det ut, så kommer det ut.  Hon har berättat för sin mamma i ett brev. Mamman uppmanades att läsa det på tåget till jobbet. Hon blir fruktansvärt ledsen när hon läser, men inte för att My är lesbisk, utan för tanken på att My varit så ensam och för att hon måste ha haft det så svårt.  På avslutningen i skolan berättar hon, på uppmaning av en skolkamrat, att hon är lesbisk. My känner det nu som om de nu är närmare vänner än tidigare. Hon berättar också att hon gärna vill ha barn och att hon förstår att det inte blir så lätt, men att hon ska göra allt för att få uppleva det.
My och Joppe går på tjejklubb där Natalie spelar. Det blir succé. Joppes mamma är med och My tycker att det är en konstig känsla när det bara är tjejer men att var mycket roligare än hon tänkt sig.

Censur / granskning

Censurnummer 139265
Datum 2003-02-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2095 meter
Kommentar Aktlängder: 527-542-523-503


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2003-02-28 Hagabion Göteborg Sverige 76 min
2003-02-28 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 76 min (samt ytterligare 2 platser)
TV-visning 2004-02-19 SVT1 Sverige 73 min
2004-02-22 SVT1 Sverige 73 min
2004-07-29 SVT1 Sverige 73 min
2004-08-01 SVT1 Sverige 73 min
Festivalvisning 2003 Göteborg Sverige 76 min (Göteborg Film Festival)
2004-01-27 Stadsmuséet Göteborg Sverige 76 min (35 mm, Göteborg Film Festival)
2004-01-29 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 76 min (35 mm, Göteborg Film Festival)

Musikstycken

Originaltitel Ung och stolt
Kompositör Eva Dahlgren
Textförfattare Eva Dahlgren
Sångare Eva Dahlgren


Originaltitel Righteous Tango
Kompositör Anna Adeniji
Maria Törnqvist
Marcella Svensson
Henrik von Euler
Saemundur Johann Karlsson
Framförs av MJM Propaganda


Originaltitel Something Nice
Kompositör Stina Nordenstam (1994)
Textförfattare Stina Nordenstam (1994)
Sångare Stina Nordenstam


Originaltitel Life Wish
Kompositör Jonas Lindgren (2000)
Sebastian Öberg (2000)
Mattias Helldén (2000)
Christian Olsson (2000)
Örjan Högberg (2000)
Framförs av Fläskkvartetten


Originaltitel All of My Pride
Kompositör Nina Ramsby (1998)
Ricky Tillblad (1998)
Carl-Michael Herlöfsson (1998)
Textförfattare Nina Ramsby (1998)
Ricky Tillblad (1998)
Carl-Michael Herlöfsson (1998)
Framförs av Baxter


Originaltitel I See You Again
Kompositör Stina Nordenstam (1994)
Textförfattare Stina Nordenstam (1994)
Sångare Stina Nordenstam


Originaltitel Cloud Blood
Kompositör Ani Di Franco
Textförfattare Ani Di Franco
Sångare Ani Di Franco


Originaltitel Grey
Kompositör Ani Di Franco
Textförfattare Ani Di Franco
Sångare Ani Di Franco


Originaltitel Moments in Vain
Kompositör Katharina Nuttall (2001)
Textförfattare Katharina Nuttall (2001)
Framförs av Sidewalker


Originaltitel There Is a Light That Never Goes Out
Kompositör Morrissey (1986)
Johnny Marr (1986)
Textförfattare Morrissey (1986)
Johnny Marr (1986)
Framförs av Schneider TM


Originaltitel Hot Topic
Kompositör Sadie Benning (1999)
Johanna Fateman (1999)
Kathleen Hanna (1999)
Textförfattare Sadie Benning (1999)
Johanna Fateman (1999)
Kathleen Hanna (1999)
Framförs av Le Tigre


Originaltitel New Direction
Kompositör Dan Lepp (2000)
Nina Ramsby (2000)
Jim Tegman (2000)
Textförfattare Dan Lepp (2000)
Nina Ramsby (2000)
Jim Tegman (2000)
Framförs av Grand Tone Music


Originaltitel C'mon Now
Kompositör Gene Simmons
Leila K. (1996)
Max Martin (1996)
Denniz Pop (1996)
Vincent Cusano
Herbert Crichlow (1996)
Textförfattare Leila K. (1996)
Max Martin (1996)
Denniz Pop (1996)
Herbert Crichlow (1996)
Sångare Leila K.


Originaltitel Sexual Revolution
Kompositör Jean-Pierre Barda (1994)
Alexander Bard (1994)
Michaela de la Cour (1994)
Anders Wollbeck (1994)
Dominika Peczynski (1994)
Textförfattare Jean-Pierre Barda (1994)
Alexander Bard (1994)
Michaela de la Cour (1994)
Anders Wollbeck (1994)
Dominika Peczynski (1994)
Framförs av Army of Lovers


Originaltitel No Connection
Kompositör Sophie B. Hawkins (1999)
Textförfattare Sophie B. Hawkins (1999)
Sångare Sophie B. Hawkins


Originaltitel Oh My Love
Kompositör Nina Ramsby
Ricky Tillblad
Carl-Michael Herlöfsson
Textförfattare Nina Ramsby
Ricky Tillblad
Carl-Michael Herlöfsson
Framförs av Baxter


Originaltitel Kom änglar
Kompositör Lars Winnerbäck (2001)
Textförfattare Lars Winnerbäck (2001)
Sångare Lars Winnerbäck


Originaltitel VGI
Kompositör Julie Ruin
Textförfattare Julie Ruin
Framförs av Julie Ruin


Originaltitel I Can't See Why
Kompositör Nina Ramsby
Ricky Tillblad
Carl-Michael Herlöfsson
Textförfattare Nina Ramsby
Ricky Tillblad
Carl-Michael Herlöfsson
Framförs av Baxter


Originaltitel My Own Zero
Kompositör Marie Daulne (1999)
Textförfattare Marie Daulne (1999)
Framförs av Zap Mama


Originaltitel So What
Kompositör Ani Di Franco
Textförfattare Ani Di Franco
Sångare Ani Di Franco


Originaltitel For Tommy Rae
Kompositör Bikini Kill
Textförfattare Bikini Kill
Framförs av Bikini Kill


Originaltitel Frequent Flyer
Kompositör Nina Persson (2001)
Nathan Larson (2001)
Textförfattare Nina Persson (2001)
Nathan Larson (2001)
Framförs av A Camp


Originaltitel King of Silence
Kompositör Miho Hatori (1999)
Yuka Honda (1999)
Textförfattare Miho Hatori (1999)
Yuka Honda (1999)
Framförs av Cibo Matto


Originaltitel Girl About Town
Kompositör Helen Love (1997)
Textförfattare Helen Love (1997)
Framförs av Helen Love


Originaltitel Razor Tongue
Kompositör Patrik Henzel (2000)
Robert Wåtz (2000)
Rasmus Lindwall (2000)
Leopoldo Mendez (2000)
Textförfattare Patrik Henzel (2000)
Robert Wåtz (2000)
Rasmus Lindwall (2000)
Leopoldo Mendez (2000)
Sångare DJ Mendez


Originaltitel Another Picture
Kompositör Betsy Sharp
Framförs av Betsy Sharp


Originaltitel Oh Dear
Kompositör Sophie Zelmani
Lars Halapi
Textförfattare Sophie Zelmani
Lars Halapi
Sångare Sophie Zelmani


Utmärkelser

Guldbagge Göteborg 2004 Bästa dokumentärfilm
Festivalpris Val de Marne 2004 (Prix AFJ (Association des Femmes Journalistes9, Festival International de Films de Femmes de Créteil et du Val de Marne)
Turin 2004 (Publikpriset, Turin International Gay & Lesbian Film Festival)
Turin 2004 (Hedersomnämnande av juryn i dokumentärfilmsektionen, Turin International Gay & Lesbian Film Festival)
Sydney 2003 (speciellt omnämnande av FIPRESCI-juryn)

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DVD


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2095


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2095


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2095


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 16 s. + 5 s. för- och eftertext samt musiklista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Omfång 4 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?