Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mr. Klein
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1977-10-19

Medverkande

Alain Delon
Robert Klein

Jeanne Moreau
Florence

Suzanne Flon
värdinnan

Visa alla medverkande

Handling

Paris i mars 1942. Robert Klein, 40-årig oppurtunistisk konsthandlare, finner ett nummer av en judisk nyhetstidning i sin post. Han är elsassare från Strasbourg och hans förfäder var...

Visa hela handlingen

Press

"Det är en styvt berättad historia där Losey skickligt varvar rafflande spänning med stunder av finstämd eftertänksamhet. Men som åskådare känner man sig nästan manipulerad av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Alain Delon Robert Klein
Jeanne Moreau Florence
Suzanne Flon värdinnan
Michel Lonsdale Pierre
Juliet Berto Janine
Francine Bergé Nicole
Jean Bouise mannen med tavlan
Louis Seigner gamle Klein
Michel Aumont tjänsteman vid polishögkvarteret
Massimo Girotti Charles
Francine Racette Nathalie/Françoise/Cathy/Isabelle
Roland Bertin tidningsredaktören
Étienne Chicot
Pierre Vernie polismän
Jacques Maury dr. Montandon
Gérard Jugnot fotografen
Jean Champion tjänsteman på bårhuset
Pierre Frag tidningsförsäljaren
Fred Personne poliskommissarien
Isabelle Sadoyan kvinna under förhör
Maurice Vallie mannen i väntrummet
Christian De Tiliere auktionisten
Rosine Rochette kvinnan på auktionen
François Viaur portvakten vid teatern
Magali Clement Lola
Hermine Karagheuz arbetande flicka
Dany Kogan Michelle
Mireille Franchino kvinnan på bussen
Maurice Jany chauffören
Michel Delahaye gamle Kleins kamrat
Alain David pagen vid La Coupole
Stephane Quatrehomme Pierres son
Maurice Maquet cellisten

Bolag

Handling

Paris i mars 1942. Robert Klein, 40-årig oppurtunistisk konsthandlare, finner ett nummer av en judisk nyhetstidning i sin post. Han är elsassare från Strasbourg och hans förfäder var franska katoliker ända från Ludvig XIV:s dagar. Övertygad om att ett misstag begåtts, går Klein till tidningsredaktionen och får där beskedet att de lämnat över prenumerantregistret till polisen. Robert Klein 2 (en namne vi aldrig får se) har medvetet och genialt blandat ihop de två identiteterna i syfte att skydda sina mystiska aktiviteter och sin egen officiella identitet. Alla Kleins undersökningar leder bara tillbaka till honom själv. Han tar kontakt med sin advokat, Pierre, och ber denne ordna kopior på sina förfäders födelseintyg. Polisen börjar intressera sig för Klein och han accepterar att Pierre ordnar falska papper åt honom samt köper hans rörelse. Klein lyckas ordna ett möte med sin namne, men erfar att denne strax före mötet arresterats. Även Klein arresteras och förs till Vélodrom d'Hiver där myndigheterna samlat ihop judar för vidare transport till koncentrationslägren. Pierre anländer med de sista handlingarna som skall bevisa Kleins ariska ursprung. Robert Kleins namn ropas upp, han ignorerar Pierre, och pressas fram mot godsvagnarna, angelägen att få en första glimt av sin alter ego.

Censur / granskning

Censurnummer 116947
Datum 1977-05-12
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3400 meter
Kommentar Aktlängder: 495, 585, 535, 570, 520, 470, 225.


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det är en styvt berättad historia där Losey skickligt varvar rafflande spänning med stunder av finstämd eftertänksamhet. Men som åskådare känner man sig nästan manipulerad av proffsigheten.

Att skildra hur en vanlig medborgare dras in i problem som inte "borde" angå honom är ett bra grepp. Det gör att fler förmodligen kan identifiera sig med huvudpersonen. Alla kan drabbar av förtryck av vilket slag som helst. Det går inte att gömma sig i liknöjdhet.

Solidariteten blir filmens viktigaste budskap. Det är skäl nog att se den." Suzanne Gottfarb i Aftonbladet

"Det är en oerhört välgjord film. Den håller åskådaren i ett nästan oavbrutet grepp fast inget dramatiskt händer förrän i slutbilderna och Alain Delon inte är världens mest spännande fransman.

En sällsamt fängslande film som bärs på mörka underströmmar." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"MR KLEIN är ett mörkt, instängt kammarspel om ett samhälle som strävar efter att upplösa den privata identiteten och kanalisera aggresiviteten mot en utvald folkgrupp. Robert Klein själv är en person som vill se åt sidan och undvika problemen. När han överallt möts av sin egen spegelbild måste han ta konsekvenserna. Han kan inte leva i samhället utan att ta ansvar för dess utseende.

MR KLEIN är ingen lättillqänglig film. Det är en historia som hela tiden ändrar utseende inför vårt betraktande, ungefär på samma sätt som en tavla av René Magritte." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

"Joseph Losey, som gjort filmen om Mr. Klein, är en av de tunga regissörerna. Han blev utkastad ur USA av McCarthy för mer än 25 år sedan och vet hur förtryck känns.

Hans porträtt av antisemitismen och av terrorns mekanismer är målat med lågmälda färger, återhållna penseldrag och ett stort allvar.

Alain Delon har producerat MR. KLEIN och gör själv huvudrollen. Mannen som först låter terrorn ge sig ett lyxliv men sedan blir dess offer, är en av de bästa roller han gjort." Bernt Eklund i Expressen

Visningar

Sverigepremiär 1977-10-19 Rialto Stockholm Sverige 124 min
Cinemateksvisning 2017-11-05 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3356


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 19
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?