Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Movie Movie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1979-06-25

Medverkande

George Burns
presentatören

George C. Scott
Gloves Malloy

Trish Van Devere
Betsy McGuire

Red Buttons
Peanuts

Eli Wallach
Vince Marlowe

Harry Hamlin
Joey Popchik

Visa alla medverkande

Handling

Dynamite Hands:Joey Popchik lever tillsammans med sina föräldrar i New York slummen. Han har beslutat sig för att studera juridik och gifta sig med bibliotekarien Betsy McGuire. För...

Visa hela handlingen

Press

"Vad som börbinder boxningsfilmen med revyfilmen är bl a George C Scott, denne stabile och omutlige och mångsidige aktör. Men framför allt känsligheten, övertydligheten den genomförda...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Episodtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning

Medverkande

George Burns presentatören
- Dynamite Hands:
George C. Scott Gloves Malloy
Trish Van Devere Betsy McGuire
Red Buttons Peanuts
Eli Wallach Vince Marlowe
Harry Hamlin Joey Popchik
Ann Reinking Troubles Moran
Bob Fosse papa Popchik
Jocelyn Brando mama Popchik
Barry Bostwick Johnny Danko
Art Carney Dr Blaine
Clay Hodges Sailor Lawson
George P. Wilbur Tony Norton
Peter T. Stader Barney Keegle
James Lennon utroparen
Charles Lane domaren
Dick Winslow reportern
Brendan Dillon juryns ordförande
- Baxter's Beauties of 1933:
George C. Scott Spats Baxter
Barbara Harris Trixie Lane
Barry Bostwick Dick Cummings
Trish Van Devere Isobel Stuart
Red Buttons Jinks Murphy
Eli Wallach Pop
Rebecca York Kitty Simpson
Art Carney Dr Powers
Maidie Norman Gussie
Jocelyn Brando Mrs Updike
Charles Lane Mr Pennington
Barney Martin mc-polisen
Dick Winslow Tinkle Johnson

Bolag

Produktionsbolag Incorporated Television Company (ITC)
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Dynamite Hands:

Joey Popchik lever tillsammans med sina föräldrar i New York slummen. Han har beslutat sig för att studera juridik och gifta sig med bibliotekarien Betsy McGuire. För att få ihop 20,000 dollar till sin syster Angies ögonoperation börjar Joey boxas hos Gloves Malloy.

På vägen mot de stora matcherna frestas han av ett anbud från Vince Marlowe och frestas också av sångerskan Troubles Moran. Starx innan den stora fighten får Joey reda på att Marlow endast tänker betala honom om han förlorar. Ännu värre blir det när Joey får höra att Gloves satsat sina sista pengar på honom. Men Joey vinner matchen. Och det efter att Johnny Danko, en av Marlowes hejdukar som blivit ärlig, gift sig med Angie och lovat betala hennes operation. Marlow skjuter Gloves.

När Joey blivit allmän åklagare sänder han Marlowe till elektriska stolen och gifter sig med Betsy.

Baxter's Beauties of 1933:

Impressarion Spats Baxter får veta att han har inte långt kvar att leva. Han vill sätta upp en sista succémusical för att kunna överlämna pengarna till sin dotter, som han inte sett sedan hans hustru dog.

Ovetandes om hennes identitet ger han en av rollerna till sin dotter Kitty och kontrakterar nykomlingen Dick Cummings för att skriva musik och text till sin stjärna Isobel Stuart.

När Isobels nycker kapsejsar produktionen ställer Kitty anonymt upp med pengarna. Hon avskedas dock på grund av Isobels svartsjuka för Dicks intresse i henne. Men Isobels drickande gör henne oförmögen att ställa upp på premiärkvällen och Kitty får ersätta henne. Spats, som nu fått reda på vem Kitty är, hinner precis ge henne och Dick sina lyckönskningar innan ridån faller och han dör på scenen.

Censur / granskning

Censurnummer 120293
Datum 1979-06-18
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2905 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Färgtyp Färg


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Vad som börbinder boxningsfilmen med revyfilmen är bl a George C Scott, denne stabile och omutlige och mångsidige aktör. Men framför allt känsligheten, övertydligheten den genomförda naivismen, de tidstrogna förstoringarna av amerikanismens sjunkna drömmar. Så här säreget - nästan exakt - betedde man sig alltså i Hollywood strax före skrällen i MÜnchen.

Skillnaden mellan Donens lyckade pastischer och de andra återblickarna tycks vara en generationsfråga. Donen är vuxen nog att veta vad han talar om och vem han talar till. Han känner gångarten och mytologin och jargongerna och leker med dem. Han har tillägnat sig sina förlagor med en kärlek som är tillräckligt generös att ge spelrum för den ironiska eller sarkastiska klarsynen. Han mördar med en pannkyss och en smekning.

Egenvärdet i hans film är egentligen noll. Men som igenkänningsnummer om inte annat, förblir den en attraktion och en rolig sällsynthet." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det är tidstypiska gottköpishistorier, som Stanley Donen återger med kärleksfull hand och lätt parodiska tonfall i både bilder och dialog.

Följaktligen har man roligt åt de sorgligaste saker. Som när den magnifike George C Scott först avlider i skepnad av en boxningstränare som tar den sista räkningen och sen som en teaterproducent som succékvällen utandas sin sista suck på den vräkige dekoren.

MOVIE MOVIE är mest en filmhistorisk kuriositet, som ingalunda kan mäta sig med Stanley Donens roliga återupplivande av ljudfilmens födelse i SINGIN' IN THE RAIN.

Men den är säkert gjord coh duger som sommarlätt underhållning." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Den här märkliga satsningen är alltså en parodi på 30- och 40-talsfilm. De båda berättelserna löper efter samma melodramatiska spår. George C Scott är centralfigur i båda och Red Buttons gråter i slutscenerna.

Det är roligt. Åtminstone för den som inte glömt förebilderna. Och trots att skämten i dialogen ofta fastnat i översättningen." Bernt Eklund i Expressen

"MOVIE MOVIE är en film som med vänlig och kärleksfull parodierar den amerikanske 30-tals-filmen, dess miljöer och dess gester. Här finns hela porträttgalleriet från vampen till flickan på biblioteket, från gangsterchefen till grabben i huset mittemot.

MOVIE MOVIE är en mycket underhållande liten historia och ännu mer underhållande blir den naturligtvis för dem som sett många filmer från det aktuella decenniet och kan följa med i den vimsiga och ordvitsfyllda dialogen. Men även annars är det en film att glädja sig åt i en repertoar som för närvarande är tämligen tunn på nyheter." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1979-06-25 Grand 1 Stockholm Sverige 106 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2888


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?