Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hannah med H
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-12-12

Medverkande

Tove Edfeldt
Hannah Andersen

Joel Kinnaman
Andreas

Thomas Mørk
Jens Nosslin

Visa alla medverkande

Handling

Hannah år 17 år och går i andra klass i gymnasiet. Hon känner sig annorlunda funderar mycket över livet. Hon skolkar, och på ett kafé träffar hon Jens Nosslin som säger att han är...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Platsletare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Musikurval
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Maskörassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Tove Edfeldt Hannah Andersen
Joel Kinnaman Andreas
Adnan Zorlak Edin
Bibjana Mustafaj Milena
Thomas Mørk Jens Nosslin
Anna Larsson Anna
Neda Kozic Cattis
Anneli Martini Hannahs mamma
Niels Andersen Hannahs pappa
Pär Luttropp Martin, Hannahs bror
Johanna Wilson Martins fru
Rebecka Wetterhamn ena tvillingen
Fredrika Wetterhamn andra tvillingen
Robin Stegmar bildläraren
Patrik Karlson arg man på varuhus
Ingar Sigvardsdotter Anna Nosslin
Elsa Aurell Moa Nosslin
Karin Bertling mormor
Carl Löfgren morfar
Mathias Rust mobiltelefonkillen
Martin Wallström-Milkéwitz nyårsfestkille
Alexander Kingstam nyårsfestkille
Cliff Otterberg nyårsfestkille
Kushtrim Sulejmani Mirsad
Martin Henoch David
Cream hund hunden Busan
Magnus Kviske badvakten
Wossen Ericson Yasmine
Per Nilsson lärare
Marika Carlsson lärare
Frida Hellström-Ålander flicka i köpcentrum
Patrik Karlson arg man i köpcentrum
Christian Görtz vakt
Håkan Nilsson vakt
Magnus Johansson vakt
Lilly Stålrud dansk grannkvinna
Roger Johansson tevetekniker
Celeste Jeronimo dam i affär
Brita Billsten dam i affär
- Ej krediterad:
Rasmus Skoog skinnhuvud på badet

Bolag

Produktionsbolag CO.Film AB
Samproduktionsbolag Cine-Qua-Non AB
Filmkreatörerna AB
Crone Film Produktion A/S
Canal+ Television AB
Film i Väst AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
Det Danske Filminstitut
Distributör i Sverige (35 mm) Triangelfilm AB 2003
Kulturföreningen Kedjan 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Digital bearbetning The Chimney Pot AB
Mixning Cinepost Studios AB
Övrigt bolag Frithiof Film to Video AB (digital ljussättning)

Handling

Hannah år 17 år och går i andra klass i gymnasiet. Hon känner sig annorlunda funderar mycket över livet. Hon skolkar, och på ett kafé träffar hon Jens Nosslin som säger att han är gymnasielärare , skild och har små barn.
Dagen därpå går hon åter till kaféet för att träffa Jens som läser en bok av Paul Auster, något som Hannah noterar och uppskattar. Hannah säger att hon vill slippa det som hör till när man är ung: prylar, ytlighet, skola och sex. Hon vill göra något viktigt, påverka och förändra världen.
Jens har tagit reda på att Hannah i en egen lägenhet i Malmö. Han kommer tillsammans med två män till Hannahs adress och bär något tvärs över gården. Därefter åker de igen.  På natten ringer det hos Hannah, hon går upp naken ur sängen och svarar, men ingen svarar när hon lyfter luren.
Hannahs två kamrater vill att hon ska följa med på nyårsfest. Hon har ingen lust och går ensam från skolan och funderar över varför det är så stigmatiserande i andras ögon att vara ensam. Hon går åter till kaféet och hoppas att Jens ska vara upp. När han inte är det letar hon i telefonkatalogen, och hittar en Anna Nosslin som hon antar är hans övergivna fru. Hon går till den angivna adressen och på gården träffar hon Milena som undrar om hon har någon pojkvän och när hon skakar på huvudet så erbjuder Milena henne sin storebror Edin. Efter tjat skriver hon upp sitt telefonnummer på en lapp. På natten ringer det igen och när Hannah svarar är det åter alldeles tyst.
Hannah tillbringar julen hos sin familj. En viss diskussion uppstår eftersom Hannah är vegan, men annars löper julaftonskvällen på traditionsenligt. Hannah berättar för sin pappa om samtalen på nätterna och han föreslår att hon köper en nummer–presentatör.
Hannah går på nyårsfesten trots allt, men känner sig inte hemma. Dagen därpå träffar hon Jens som ger henne en bok i julklapp och säger att han gärna skulle läsa något hon skrivit.
På natten ringer telefonen och Hannah rusar upp ur sängen. Men nummer–presentatören anger ”skyddat nummer”. Nästa kväll ringer det åter och ingen svarar när hon tar upp luren. Däremot visas ett nummer som hon omedelbart ringer upp. Det är Milena som svarar och den som ringt är Edin. Hon bjuder hem Edin och Milena och när de kommer anklagar hon Edin för att ringa på nätterna, men han förnekar och säger att han bara ringt en enda gång.
Vid ett annat besök hos Hannah ser Edin en lapp där det står om lyckan Hannah känt när hon lärt sig cykla och simma. Edin säger att han inte kan simma. Hon erbjuder sig att lära honom. I ett fönster tvärs över gården står Jens och tittar på dem och han hör också via högtalare vad de säger.
Hannah är i en galleria när en skinnskalle, som hon tidigare träffat på nyårsfesten, angriper en muslimsk kvinna klädd i sjal. Hannah protesterar högljutt mot hans angrepp. Mannen drar av kvinnan huvudduken och tillsamman vecklar de ut den till en banderoll på vilken det står: ”All religion är kvinnoförtryck”. De kysser varandra. Hannah går hem och telefonen ringer. Det är Andreas, skinnskallen, som vill be om ursäkt för att hon blev lurad av aktionen i Gallerian.  Andreas kommer hem till henne och hon anklagar också honom för att ringa på nätterna. Han nekar och hon tror honom.
Simlektionerna med Edin fortsätter och han kan nu nästan simma. På hemväg från badhuset ser hon Jens och vinkar. Hennes två kamrater frågar hur hon har det med kärleken och hon svarar att hon kan välja mellan en frånskild 2-barnspappa, en 18-årib bosnier eller en skinnskalle.  De säger att de inte verkar vara några vinstlotter direkt och förmår henne följa med på fest nästkommande fredag. Festen är misslyckad och Hannah går därifrån. I skolan dagen därpå tycker hennes kamrater att hon är alltför allvarlig. Hannah går hem och utanför sin port träffar hon Jens, som låtsas att han inte vet att hon bor där. Han bjuder på restaurang och Hannah visar honom vad hon skrivit.
Hannah fyller 18 år och har bjudit hem sin familj på middag. Edin kommer med blommor, men vill inte stanna eftersom han ska ta hand om sin syster Milena.  Så kommer Andreas som blir presenterad för familjen. Hannah säger att de ska spela teater ihop. Andreas vill att de ska spela upp ett drama i gallerian och att de ska döda två kycklingar. Effekten av det kommer att bli att de kan rädda 1000-tals andra kycklingar, säger han.
I skolan använder Hannah skolans kopieringsapparat för att trycka upp en pamflett för djurens rätt. När hon träffar Andreas noterar han att hon ser trött ut. Han undrar om någon ringt igen under natten. Hon bekräftar att det är så och han följer med henne hem på kvällen. Han sitter i mörkret när Hannah lagt sig.  Telefonen ringer och Andreas kastar sig över luren och hotar uppringaren. Andreas påpekar att någon måste spionera på henne. Telefonen hade ju ringt just som hon släckt lampan.  Hon säger att hon anar vem det är, men att hon inte velat se det tidigare.
Hon ringer upp alla Nosslin i telefonkatalogen och också till den skola Jens sagt sig arbeta på. Ingen känner till honom.
Edin och Hannah är i simhallen. Edin är betryckt och han berättar att någon ringt och hotat Melina och sagt åt henne att åka till Bosnien igen. Han säger att om någon rör Milena kommer han att döda honom.
Hannah säger till Andreas att hon inte vill vara med på djurrättsaktionen och döda två kycklingar. Andreas gör det då själv men vill att Hannah ska dela ut flygblad under aktionen. Aktionen går snett och polisen tar Andreas som råkar peta till kycklingarnas glasbur så att den rasar i golvet och dödar kycklingarna. Barnen i gallerian börjar gråta.  Hannah är trött på alltsammans och åker till Köpenhamn där hennes farmor bor. Hon är inte hemma och när Hannah går runt på sta’n kan man i tv-monitorer se den misslyckade aktionen från gallerian i Malmö.  Hannah sjunker ned i ett gathörn och Jens dyker upp. Hon frågar vem han är. Han bor i Köpenhamn och hon följer med honom hem.  Hon vaknar på natten och hör honom prata i telefonen om Andreas och Melina. Osedd smiter hon ut ur lägenheten.
Andreas ringer på dörren och ber om ursäkt för den misslyckade aktionen. Hannah berättar vad hon hört Jens säga och att han dessutom sagt att slutet inte går att ändra.  Andreas och Edin ska mötas. Andreas vet inte vem Edin är och Hannah berättar.
De tillbringar följande dag tillsamman och på kvällen har de samlag med varandra. Hannahs första. I fönstret tvärs över gården står Jens och filmar alltsammans.  Jens är programledare för en dokusåpa: Real Life Television som presenterar A diffrent way of beeing young. De har följt Hannah utan hennes vetskap ända sedan hon träffade Jens första gången. Levande och oförfalskad verklighet, som Jens säger.   Programmet har sänts i Danmark.
Andreas går ut på gatan. Han tar upp en stillett. Från andra hållet kommer Edin också han med en stillett i handen.  Från fönstret filmas alltsamman. Jens kommer fram till fönstret. Plötsligt kan Hannah se både honom och kamerorna. Hon förstår plötsligt hur det hänger ihop.  Hon rusar ut på gatan och undrar vad Edin gör där. Han berättar om ett telefonsamtal där någon sagt att han skulle gå till Hannah. När han kom fram fick han syn på Andreas och tänkte då på skinnskallen som hotat Milena. Jens kommer ut på gatan och Andreas är upprörd över att Jens iscensatt  främlingsfientlighet och skapat våld mellan en skinnskalle och en invandrare och hotat en liten flicka för att nå sitt mål som är att sända en dokusåpa.
Senare på stranden pratar Andreas och Hannah med varandra och undrar hur någon kan sjunka så lågt att man kränker en annan människas integritet och sänder direkt ur hennes liv. Och varför har ingen sagt något? Kanske för att ingen förstod att det filmats i smyg. Från stranden ropar Edin. De springer dit och förenar sig med Edin, Milena och de andra.

 

Censur / granskning

Censurnummer 139945
Datum 2003-10-29
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2623 meter
Kommentar Aktlängder: 548-512-527-549-487 = 2623 m.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2623 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Förlaga

Originaltitel Ett annat sätt att vara ung (Roman)
Författare Per Nilsson


Inspelning

2002-10-07 2002-11-22
Uddevalla Sverige
Malmö Sverige
Köpenhamn Danmark

Visningar

Sverigepremiär 2003-12-12 BioPalatset Göteborg Sverige 96 min
2003-12-12 BioPalatset Malmö Sverige 96 min
2003-12-12 BioPalatset Stockholm Sverige 96 min
2003-12-12 Filmstaden Heron City Stockholm Sverige 96 min
2003-12-12 Grand Stockholm Sverige 96 min
2003-12-12 Royal Stockholm Sverige 96 min (samt ytterligare 5 platser)
TV-visning 2006-05-27 Kanal 5 Sverige 92 min

Utmärkelser

Festivalpris Zlín 2004 (The Milos Macourek Award - hedersomnämnande för ungdomsfilm, International Film Festival for Children and Youth)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2616


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2623


Typ Digitalt negativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hannah med H. Ett filmmanuskript av Per Nilsson. Manusmedverkan: Annika Thor. EFter Per Nilssons bok "Ett annat sätt att vara ung". Version 7. Juni 2002.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s. + 8 s. för- och eftertext samt musiklista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett annat sätt att vara ung. Ett filmmanus av Per Nilsson. Efter Per Nilssons roman. Manusmedverkan Annika Thor. Version 4. Stockholm Februari 2002.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett annat sätt att vara ung. Ett filmmanus av Per Nilsson efter Per Nilssons roman. Manusmedverkan Annika Thor.Stockholm december 2001.
Omfång 86 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ett annat sätt att vara ung. Synopsis av Per Nilsson efter romanen med samma namn. Juni 2001.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?