Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Göta Kanal eller Vem drog ur proppen?
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-12-18

Medverkande

Kim Anderzon
Lena Andersson

Janne Carlsson
Janne Andersson, ägare till Anderssons varv

Stig Ossian Ericson
Sigurd, båtkonstruktör på Anderssons varv

Yvonne Lombard
Rut, försäljningschef på Uniship

Nils Eklund
Rune, mekaniker på Uniship

Stig Engström
Björn H:son Larson, båtracerförare

Visa alla medverkande

Handling

Två båtföretag konkurrerar om en stororder på 1 000 motorbåtar från en arabisk oljeshejk. Han har svårt att välja, och därför anordnas en tävling på Göta Kanal. Den firma, vars...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga kritiker gjorde tummen ned för Göta Kanal. Både begreppet nypilsnerfilm och paralleller till Ragnar Frisks Åsa-Nisse-filmer var vanliga. Filmens undertitel Vem drog ur proppen?...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Produktionssekreterare
Pressinformation
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiktekniker
Snickare
Rekvisita
Kläder
Smink
Chaufför
Byggledare
Klippassistent
Ljudläggning
Effektläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Kim Anderzon Lena Andersson
Janne Carlsson Janne Andersson, ägare till Anderssons varv
Stig Ossian Ericson Sigurd, båtkonstruktör på Anderssons varv
Yvonne Lombard Rut, försäljningschef på Uniship
Nils Eklund Rune, mekaniker på Uniship
Stig Engström Björn H:son Larson, båtracerförare
Magnus Härenstam kronofogde Peter Black
Rolv Wesenlund norrmannen Ole
Per Oscarsson Ulf Svensson, exportföreningens representant
Georg Rydeberg slussvakten Gustav
Peter Harryson polis
Svante Grundberg kanotist
Lars Amble Leif Andersson, ägare till Uniship
Marie Göranzon Astrid Ohlsson, medarbetare på Uniship
- samt (i alfabetisk ordning)
Frank Andersson man i segelbåt
Kent Andersson Göteborgsfilosof
Sten Ardenstam slussvakt
Christer Boustedt John, husvagnskille
Ulf Brunnberg Allan, polis
Gösta Engström Martin, husvagnskille
Mirjam Eriksson kvinna i segelbåt
Lars Hansson polis på båtutställningen (ej krediterad)
Weiron Holmberg Göteborgsfilosof
Anna-Lotta Larsson spådam
Christer Lindarw drottning Silvia
Liselott Lindeborg slussvakt
Bernt Lundquist Bertil, polis
Sune Mangs serviceman
Raymond Nederström man med mjärde
Per Eric Nordquist radioröst
Bertil Norström slussvakt
Anders Nyström fiskaren Tage
Bosse Parnevik kung Carl-Gustav
Jannis Pesketzis grekisk båtköpare
Gunvor Pontén Gustavs hustru
Nadim Sawalha prins Kahlifa bin Hirscham al Saba
Michael Segerström slussvakt
Mona Seilitz Sivan
Marvin Yxner Kjell, matros
Inger Säfwenberg journalist
Måns Ekman pressfotograf

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm AB
AB Europa Film
AB Ri-Film
AB Triangelfilm
Sveriges Television AB TV2
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1981
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Specialeffekter, ljud Cinefix
Svenska Stuntgruppen AB
Övrigt bolag AB Göta Kanalbolag (tack)
AB Orrskär Båtar (tack)
Storebro Bruks AB (tack)
SAAB (tack)
Honda (tack)
Watski (tack)
Helly Hansen AB (tack)
JC-butikerna (tack)
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (tack)
Grekiska föreningen i Linköping (tack)

Handling

Två båtföretag konkurrerar om en stororder på 1 000 motorbåtar från en arabisk oljeshejk. Han har svårt att välja, och därför anordnas en tävling på Göta Kanal. Den firma, vars båt kommer först till Göteborg, kammar också hem ordern.

Censur / granskning

Censurnummer 123018
Datum 1981-12-15
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 585-550-525-560-480 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2700 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga kritiker gjorde tummen ned för Göta Kanal. Både begreppet nypilsnerfilm och paralleller till Ragnar Frisks Åsa-Nisse-filmer var vanliga. Filmens undertitel Vem drog ur proppen? besvarades unisont med: Hans Iveberg, och det var få som trodde på publiksuccé. Ändå fann många försonande enskildheter i filmen.

Hanserik Hjertén, DN: "Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet. Men bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor. Det må vara i filmens anda, men klöver kostar det ju. Egentligen förvånar det inte att det gått illa. För den här filmsorten kan se lätt ut men är i själva verket oerhört svår. Att göra fars av folk som jagar varandra i maskinåldern kräver professionell precision och sinne för situationskomikens inre ekonomi i stället för pretentiös yvighet.

Alltså egenskaper som drivits till mästerskap av filmgossarna väster ut, ett väderstreck som jag förmodar Iveberg sneglat åt med åtminstone ena ögat. Med det andra har han gissningsvis sneglat på den inhemska begivenhet på området som hette Åsa-Nisse i rekordform [1969/31]. Det finns påfallande likheter. Fast hos Nisse gick förstås firmakriget av stapeln i Roslagen i stället för på Göta Kanal, och kändisen som sköljdes upp av svallvågorna heter Alice Timander och inte Frank Anderson. Men var det verkligen 80-talets Ragnar Frisk vi behövde?"

Gunnar Rehlin, GT: "Det främsta felet i denna berättelse om två firmors vilda tävling genom Göta Kanal i jakten på ett fett kontrakt med en oljeschejk är att Iveberg för ofta förhandsannonserar skämten. När man en minut innan ett skämt vet om vad som ska hända är själva utförandet inte särskilt roligt. Men när det kommer som en överraskning fungerar det ibland bra. Det märks att Iveberg är novis på personinstruering. Det är actionscenerna som han klarar bäst. Några av dialogavsnitten känns mer än lovligt stela och det innebär att det av honom eftersträvade tempot här mattas. Och detta trots att skådespelarna gör sitt bästa.

Av dessa blev jag positivt förvånad över Janne Carlsson. Han är mycket nertonad och vad vi får här är ett rätt dämpat spel till skillnad från allt "hö-hö"-ande med Loffe. Det har han vunnit mycket på. Göta Kanal är en filmisk bagatell. Dess enda målsättning är att roa och jag tror nog att den kommer att gå hem hos den stora publiken. Själv hade jag dock velat ha lite mer kött på benen, och en kraftigare åtstramning. Nu känns det som en ibland underhållande men ibland också oroväckande tomgångsgående film - trots de höga farter dess flytetyg framförs med."

Lars Lönroth, SDS: "Det finns i filmen en glimt av äkta komik: Svante Grundbergs stumfilmsliknande mimik i rollen som den ensamme kanotisten som hela tiden får kämpa för att hålla sig flytande i svallvågorna efter multinationella Uniship och lilla privatägda Carina. När kanotisten till slut ger upp, viker ihop sin farkost och slänger den i sopcontainern medan de båda "Göteborgsfilosoferna" Kent Andersson och Weiron Holmberg förvånat tittar på - den scenen är kul, den bjuder vi på. Men för övrigt måste man sänka sina anspråk betydligt både vad gäller film och komik för att kunna uppskatta detta sällsynt ohämmade exempel på båtbuskis och kanalhumor."

Stig Larsson, StT: "Det som ger Göta Kanal dess dåliga bismak är att den är gjord utan någon som helst ironisk distans. Man har försökt upprepa den gamla svenska pilsnerfilmen med dess solidaritet med de små och obesuttna. Här är skurkarna det anonyma storföretaget och de tråkiga överklassare som medföljer Uniship. Hjältarna är enkla svenskar. Även om Kim Anderzon mer liknar en progressiv hemspråkslärare, mindre herr Medelsvenssons fru Ulla i förorten. Men det finns samma kvasi-sociala engagemang här som i andra ny-pilsnerfilmer som Sista budet.

Det är inte bara p g a att det är dåliga tider som man vill göra filmer som är roliga. Det finns ett ekande dåligt samvete hos många svenska filmare. Vart tog min publik vägen? Var försvann det svenska folket, detta rekorderliga bullrigt skrattande folk? Om en film verkligen ska vara rolig kan den inte vara moraliserande. Hur plågsamt är det inte att se vissa av Chaplins sena patetiska filmer. Och hur befriande är det inte att se Bröderna Marx. En riktigt rolig film är som en hjärtlös galen person som koncentrerar hela sin verksamhet till andra människors magar. Skrattet är överlägset alla normer, därför att en norm man inte kan skratta åt är en verkligt skrattretande norm.

Göta Kanal blir helt enkelt inte särskilt rolig. Trots detta finns det ljusglimtar. Per Oscarsson vars humor jag inte alltid uppskattat är här verkligen mycket bra. Förutom honom är alla större roller genomförda på det sätt man väntat. Visst är t ex Rolv Wesenlund och Magnus Härenstam rätt bra, men ingen gör någonting utöver sitt vanliga register. Däremot är Ulf Brunnberg mycket bra som polis i en mindre roll. Han har fördelen att inte behöva falla från en brygga för att vara rolig. Ni som har tänkt se filmen kommer nog att se den ändå. För det kan ju hända att jag har fel, att jag helt enkelt är en person som saknar humor. Ja, då jag tänker efter är det nog så att jag inte tycker så mycket om att skratta. Det brukar finnas roligare saker."

Kommentar Svensk filmografi

Hans Iveberg (f 1941) debuterade som filmregissör med Göta Kanal. Den enda tidigare regimeriten var TV-serien Engelen (1976). Desto flitigare hade Iveberg varit som producent på Drakfilm, dels för spelfilmer som Mackan (1977/22), Jag är Maria (1979/19) och Blomstrande tider (1980/1), dels för ett antal TV-produktioner.

Göta Kanal inordnades snart bland andra samtida svenska filmkomedier, som Repmånad (1979/3), Sällskapsresan (1980/18) och Sista budet (1981/4), i vad som kallades en nyväckt pilsnerfilmsvåg. Flera artiklar ägnades åt spekulationer om paralleller mellan 1930- och 1980-tal, och klyftan mellan kritikernas avsky och publikens kärlek då som nu. För Göta Kanal blev - trots de flesta kritikernas profetior - en hejdundrande kassasuccé i klass med Sällskapsresan.

Det enda publiken riktade sin kritik mot var det dåliga ljudet, något som ledde till insändare i flera tidningar. Hans Iveberg själv bemötte kritiken i Expressen 25.2.1982 med att skylla på hur man i Sverige traditionellt spelar in ljud, med en strävan efter att göra närmast total naturalism - en filmad radioteater med Ivebergs egna ord.

En anmärkningsvärd artikel i Eskilstuna-Kuriren 5.8.1983 handlar om reklamfinansierad spelfilm med Göta Kanal som exempel. Artikeln har sitt ursprung i en konferens för skatterevisorer som hölls i Göta Kanal-kommunen Söderköping och där man studerade just hur Göta Kanal använder olika produkter och ger företag gratis annonsplats i den särskilda Tack till-skylt som visades efter de sedvanliga eftertexterna. Diskussionen på konferensen handlade om huruvida filmen skulle reklambeskattas.

Iveberg själv förnekade reklamfinansiering, men Urban Jäfvert och Per Håkansson vid Stockholms universitet hade via intervjuer fått det bekräftat att det var just frågan om reklamfinansiering och dokumenterat i en uppsats hur firmorna på olika sätt fick sina varor exponerade i bild som gentjänst för att inspelningsteamet fick använda produkterna.

Ett halvår efter filmpremiären (30.7.1982) TV-visades en dokumentär med titeln Hur dom drog ur proppen som handlade om de mycket omskrivna - och för svenska förhållanden avancerade - stunteffekterna med båtar som kör upp på land och bilar som kör ner i vattnet. Och inför den första TV-visningen av filmen 5.2.1985 publicerade AB en intervju om stuntarbetet med Johan Thorén från Svenska Stuntgruppen.

Inspelning

Sverige (sommaren) 1981 1981
AB Europa Studio Sundbyberg
Stockholm (exteriörer)
Göta kanal (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1981-12-18 Ritz Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Rival Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Saga Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Söderbio Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1985-02-05 TV2 Sverige 95 min
1986-11-30 TV2 Sverige 95 min
1988-07-30 TV2 Sverige 95 min
1988-07-31 TV2 Sverige 95 min
1991-12-24 TV2 Sverige 95 min
1996-05-15 SVT2 Sverige 95 min
1999-01-02 SVT2 Sverige 95 min
1999-12-25 SVT1 Sverige 95 min
2005-12-24 SVT1 Sverige 95 min
2006-12-26 SVT1 Sverige 95 min
Urpremiär 1981-12-18 Ritz Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Rival Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Saga Stockholm Sverige 99 min
1981-12-18 Söderbio Stockholm Sverige 99 min
Videorelease 1997-12 Sverige 95 min
TV-visning 2008-01-26 TV4 Sverige 95 min
Dvd-release 2004-04-01 Sverige
TV-visning 2010-08-16 TV4 Sverige 95 min
2013-12-25 TV4 Sverige
2017-01-02 TV4 Sverige
2017-09-02 TV4 Sverige
2018-01-28 TV4 Sverige
2018-01-07 TV12 Sverige
2018-01-28 TV4 Sverige
2018-04-06 TV4 Film Sverige
2019-05-03 TV4 Film Sverige
2019-05-04 TV4 Film Sverige
2019-06-05 TV4 Film Sverige
2019-06-06 TV4 Film Sverige
2019-08-05 TV4 Film Sverige
2019-09-14 TV4 Film Sverige
2019-09-15 TV4 Film Sverige
2019-09-30 TV4 Film Sverige
2019-10-02 TV4 Film Sverige
2019-10-23 TV4 Film Sverige
2019-10-24 TV4 Film Sverige
2019-11-02 TV4 Film Sverige
2019-11-07 TV4 Film Sverige
2019-11-11 TV4 Film Sverige
2019-11-25 TV4 Film Sverige
2019-11-26 TV4 Film Sverige
2019-11-29 Sjuan Sverige
2020-01-03 TV4 Sverige
2019-01-02 TV4 Sverige
2019-01-03 TV4 Sverige
2019-01-15 TV4 Film Sverige
2019-01-16 TV4 Film Sverige
2019-03-02 TV4 Film Sverige
2019-03-03 TV4 Film Sverige
2019-04-03 TV4 Film Sverige
2019-04-09 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Spy Ring
Kompositör David Holland


Originaltitel Razzle-Dazzle
Kompositör David Holland


Originaltitel Black Bottom
Kompositör Ray Henderson (1926)
Textförfattare B.G. DeSylva (1926)
Lew Brown (1926)


Originaltitel Money, Money, Money
Av Björn Ulvaeus (1976)
Benny Andersson (1976)
Framförs av ABBA (ej i bild)


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)
Framförs av Janne Carlsson (munspel)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? (1981)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2696


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2700


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Göta Kanal eller Full fart framåt! [Av] Hans Iverberg. Version 5.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Göta Kanal (Arb. namn). Version 6.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 234 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Göta Kanal. Dialoglista.
Omfång 41 s. + 1 s. trailer + 2 s. teaser. Produktionsuppgifter (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 99 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?