Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kommer du med mig då
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-11-14

Medverkande

Shanti Roney
Theodor

Tuva Novotny
Paula

Ing-Marie Carlsson
Britt-Marie, Paulas mor

Tord Peterson
Theodors farfar

Simon Norrthon
Gulliver

Visa alla medverkande

Handling

Teodor och Paula var under barndomen oskiljaktiga. När Paula åker från barndomshemmet tillsammans med Erland för att bli berömd sångerska, sörjer Teodor och tänker på allt de varit med...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Exekutiv producent
Platschef
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Optisk printer
Musiker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Tramp
Mixning
Praktikant
Textdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Shanti Roney Theodor
Tuva Novotny Paula
Ing-Marie Carlsson Britt-Marie, Paulas mor
Örjan Ramberg Erland
Tord Peterson Theodors farfar
Simon Norrthon Gulliver
Jesper Christensen Piips
Flavia Rivas Paula som barn
Noah Hellwig Theodor som barn
Margareta Stone skatteintendenten
Göran Ragnerstam Sigvard, Paulas läkare
Fredrik Hiller Erlands medhjälpare
Marta Oldenburg Lena
Ulf Drakenberg Gullivers kompanjon
Göthe Maxe chefredaktör Olsson
Carl-Åke Eriksson Svenska Kyrkans man
Sylvia Rauan reporter
Carl Wennerström graffitipojken
Caroline Rauf programledaren i tv
Bill Hugg Paulas far
Katarina Wikars Radioreportern
Ola Wahlström kommissarie
Tuvalisa Rangström sjuksyster
Mikael Göransson Gullivers utsände
Christine Floderer Teodors mamma
Peter Edding Theodors pappa
Gorki Glaser-Müller TV-fotografen
Michael Segerström man med mobil
Sonja Lund kliniksköterska
Ann-Sofie Nurmi kliniksköterska
Daniel Engman pressfotograf
Johan H:son Kjellgren säkerhetsförsäljare
Steve Kratz läkare på sjukhus
Emil Forselius slagskämpe Gröna Lund
Thérèse Andersson koreograf
Andreas Österberg koreograf
Joel Lundgren instruktören
Jerry Östlund auktionsutropare
In Flames band rockkonserten
Malin Sjöquist medlem i bandet som spelar på Gröna Lund
Sebastian Thott medlem i bandet som spelar på Gröna Lund
Didrik Thott medlem i bandet som spelar på Gröna Lund
Carl Falk medlem i bandet som spelar på Gröna Lund
Carl Björkman medlem i bandet som spelar på Gröna Lund
Montiverdi-Ensamblen kören i katedralen
Gunnar Englund Ledare av Monteverdi-ensamblen
Torgny Lindgren tågpassagerare

Bolag

Handling

Teodor och Paula var under barndomen oskiljaktiga. När Paula åker från barndomshemmet tillsammans med Erland för att bli berömd sångerska, sörjer Teodor och tänker på allt de varit med om under uppväxten. Paulas mamma är lycklig över att Paula ska bli berömd. Hennes pappa slog henne och föräldrarna är skilda.
Teodors pappa och mamma dog när han var liten och han har vuxit upp hos sin farfar och bor fortfarande kvar i ramverkstaden som de har tillsammans.
Teodor är starkt fascinerad av bilder på människor. På en auktion ser han en tavla av en kvinna och han känner att han absolut måste äga den. Gulliver, en hårdför man som agerar som bulvan för någon, har också beslutat köpa den. Teodor förstår att han behöver mycket pengar för att få tavlan och han ringer Paula som kommer. Hon är skönhetsopererad eftersom hennes manager Erland beslutat göra om henne. Hon är olycklig men hon ger Teodor de pengar som hon sparat ihop. De kommer inte att räcka så Teodor tar fram asken där farfar sparat pengar sedan långt tillbaka.  Sammanlagt är det 125 400 kr. Teodor åker till auktionen och den blir dramatisk, men till slut vinner Teodor budgivningen och han får tavlan för 125 000 kr. Han åker hem för att visa farfar men när han kommer fram sitter farfar död i köket. Ramen till tavlan är trasig och när han lossar den ser han att det är en triptyk han köpt.
Ryktet om tavlans höga pris har spritt sig och snart står press och media utanför dörren. Men Teodor vill inte sälja sin tavla, han vill bara ha den och visa dess skönhet för andra människor. Han ställer den i skyltfönstret.
Paula ringer och berättar att hon rymt från stjärnlivet och att hon satt sig på en buss. Hon vet inte var hon är och hon tänker tillbaka på de upplevelser de hade som barn. Teodor känner att det nu är slut på ensamheten och att det ska bli de två igen.
Gulliver kommer oannonserat hem till Teodor. Han säger hotfullt att hans uppdragsgivare lämnat ett bud på tavlan och att han måste anta det, men Teodor vägrar.
På natten ringer Paula och säger att hon inte vet var hon är, men att allt är vackert och på morgonen ger sig Teodor ut för att leta efter henne och finner henne i Erlands musikstudio där hon pressas att göra en musikvideo där hennes rörelser och klädsel blir alltmer sexuellt utmanande. Teodor erbjuder Erland de pengar han kan få för tavlan för att köpa loss Paula – men Paula vill inte. Hon vill oväntat fortsätta sitt liv som stjärna.
Skatteverket dyker upp hos Teodor och konstaterar att hans räkenskaper inte är i ordning. De tar tavlan i beslag. Skatteintendenten blir betagen av tavlan och på natten återvänder hon till Teodor och försöker förföra honom. Hon misslyckas. Paula ringer och säger att livvakten försökt förgripa sig på henne och att kärlek inte finns. Hon ber Teodor blåsa på henne, som han gjorde när de var barn. Teodor blir starkt berörd och samtidigt upprörd. Han går ned i ramverkstaden och där står Piips med tavlan. Piips har besökt Teodor var dag sedan auktionen. Teodor börjar gråta och undrar hur han fått loss den. Piips säger att han själv har målat den, men ber Teodor att hålla hemligt att den är falsk. Teodor slår in tavlan och åker iväg med ett tåg.
Teodor kommer till Paulas studio där Erland just ordnat ett möte mellan Paula och hennes far. Erland vill att det ska vara ett gripande återseende som kan användas för att få medial uppmärksamhet. Plötsligt reser sig pappan och går och det gör också Paula. Teodor följer henne in i hennes rum. Erland undrar om han har tavlan med sig och säger att han ska ordna en säker väska till honom. När Teodor går därifrån har han tavlan i en väska som är fäst med handklovar kring hans handled. Han blir förföljd och nedslagen och vaknar upp på ett sjukhus utan tavla och utan hand. Man frågar efter hans närmaste anhöriga. Han säger att han inte har några och han hallucinerar om en begravning där hans mamma, pappa, farfar och farmor är med. Det är hans hand som blir begravd.
Teodor vill inte polisanmäla eftersom han tycker att alltsammans är hans eget fel. När han kommer hem är hans hus till salu och Paulas mamma har hittats död i ett buskage. Gulliver kommer med tavlan under armen och vill be om förlåtelse. Han säger att Teodor kunde ha berättat att den äkta tavlan var hos kronofogden. Teodor klipper till honom med armstumpen.
Teodor går på Paulas mammas begravning. Erland har bjudit in 100 människor och ett stort pressuppbåd. Kroppen har av misstag förts till hemadressen och en tom kista fylls i stället med 60 kg veckotidningar som alla innehåller artiklar om Paula. Paula klarar inte att sjunga på begravningen och gråter i stället ut i en okänd mans armar.
14 dagar senare har Paula premiär på en ny show. Teodor är i publiken men sitter lite vid sidan av. I stället för att sjunga börjar Paula tala osammanhängande till publiken. Hon talar om sin mamma och om fejkade videos. Tumult utbryter och Teodor räddar henne från kaoset. De tillbringar 6 dagar instängda i Paulas lägenhet.
Erland kommer dit och skäller ut Paula. Teodor går in i ett annat rum och när han kommer tillbaka är polisen där. Erland har fallit ut genom fönstret och polisen karaktäriserar det inträffade som en olycka. När de gått berättar Paula att hon tror att det var hon som knuffade honom.
Det ringer på dörren och in kommer mannen som tröstade Paula på mammans begravning. De går in i ett rum och Teodor kan inte låta bli att smygkika på dem genom dörrspringan. Mannen drar ett finger över Paulas kropp och när de kommer ut säger Paula att mannen är kirurg och att hon vill göra ett nytt ingrepp. Plötsligt anklagar hon Teodor för att vara den som håller henne kvar i barndomen och han skriker åt henne att inte göra allt så fult. Anklagelserna dem emellan accelererar och grälet slutar med att båda ligger apatiska på golvet. Till slut frågar Paula om han kommer med henne. Han vet inte var de ska, men följer med.
I bilen får de båda en bindel för ögonen för att inte veta lära sig vägen till den plastkirurgiska klinik dit de är på väg. Framme får Teodor frågan hur han vill se ut. Han visar upp en bild på en man som ser ut att kunna försvara sig. Efter operationen går de, liksom de övriga patienterna, i sex veckor med bandagerade ansikten. Plötsligt en dag får Teodor ett utbrott då en sköterska påpekar för honom att eftersom han inte kan se så det är enklare att kissa om han sitter ned. Han sliter i bandaget och det börjar blöda. Han irrar runt och stöter på läkaren och han ber om att få tillbaka sitt ansikte. Läkaren säger att det är för sent och Teodor springer ut och ställer sig nedanför Paulas fönster. Han skriker att han älskar henne och att han vill säga det innan han blir en annan. Hon frågar vad orden betyder och han säger att han inte vet men att det var de enda ord han kom på att säga. Han säger att han alltid älskat henne och hon säger att hon alltid älskat honom – fast hon inte ville.
De tar av bandagen och ser ut som tidigare. – Du är du, säger Paula.  – Vi är vi, säger Teodor. De går ut tillsammans med armarna om varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 139656
Datum 2003-07-25
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3002 meter
Kommentar Aktlängder: 522-581-432-419-546-502


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Förlaga

Inspelning

Sverige 2002-05-13

Visningar

Sverigepremiär 2003-11-14 BioPalatset Göteborg Sverige 109 min
2003-11-14 BioPalatset Malmö Sverige 109 min
2003-11-14 AMC Stockholm Sverige 109 min
2003-11-14 BioPalatset Stockholm Sverige 109 min
2003-11-14 Grand 1 Stockholm Sverige 109 min (samt ytterligare 3 platser)

Musikstycken

Utmärkelser

Guldbagge Göteborg 2004 Bästa prestation 2 Bo Persson (yrkeskategorierna ljudtekniker, mixare och kompositör)
Göteborg 2004 Bästa prestation 2 Stefan Ljungberg (yrkeskategorierna ljudtekniker, mixare och kompositör)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2998


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3002


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Kommer du med mig då
Omfång 19 s. (+ 6 sidor för- och eftertexter + musiklista i ex 1).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film. Sommaren 2001.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kommer du med mig då. Fritt efter romanen Till sanningens lov av Torgny Lindgren. Kjell Grede, 2002.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 15
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?