Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Pelle Svanslös
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-12-25

Medverkande

Mats Åhlfeldt
Pelle "Svanslös"

Ewa Fröling
Maja Gräddnos

Ernst-Hugo Järegård
elake Måns

Carl Billquist
Bill/stövlarna

Wallis Grahn
Gammel-Maja i domkyrkotornet

Visa alla medverkande

Om filmen

Omtyckt och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo...

Visa hela texten

Handling

Pelle föds på en bondgård men hamnar hos en familj i Uppsala. Där möter han andra katter och blir retad för att han saknar svans. Värst är elake Måns, som dock alltid kommer till...

Visa hela handlingen

Press

Pelle Svanslös är en film att glädjas åt, det var de flesta kritiker överens om.Göran Ribe, Chaplin: "Filmmakarna lyckas (-) frigöra sig från böckerna i själva troheten mot...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Omtyckt och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo Järegård.

Stig Lasseby som 1976 gjorde Sveriges första animerade långfilm – Agaton Sax och Byköpings gästabud och 1981 tog animationskonsten vidare med Pelle Svanslös. Leif Krantz, som även hade skrivit manus till Agaton Sax …, fick skriva manus utifrån de tolv böcker som Gösta Knutsson skrivit om den svanslösa katten mellan 1939 och 1972. Krantz plockade fritt ur de olika böckerna och lade också till några nya figurer. Filmen krävde 80 000 teckningar och tog tre år att färdigställa.

I filmen skildras den klassiska historien om ladugårdskatten Pelle, som fått svansen avbiten av en råtta. Han bor på en gård ute på landet men hamnar av en slump hos en familj i Uppsala, där han istället blir stadskatt. Han blir vän med den snälla katten Maja Gräddnos men lär också känna den elaka Måns och hans följeslagare Bill och Bull.

Pelle Svanslös togs emot med glädje av recensenterna. Invändningar mot bland annat Pelles präktighet yppades men på det stora hela var de flesta positiva. Särskilt hyllades Ernst-Hugo Järegård för sin insats som Måns röst. Elisabeth Sörenson skrev i Svenska Dagbladet: ”Vad Ernst-Hugo Järegård gör för den elaka katten Måns kan inte beskrivas, det måste höras - och ses. Hans tonfall kan nämligen avläsas i nosen på Måns, från glada grin till nästan omärkliga ryckningar i morrhåren. Det är det fina, att replikerna inte är inlästa till teckningarna utan motsatsen: Jan Gissberg har tecknat efter de inspelade rösterna.”

Filmen skildrar Pelles och Majas fina relation men den handlar även mycket om mobbning och främlingshat, ämnen lika aktuella på 30-talet som idag. Tydligast blir temat på ett möte vid Bollhuset, med referens till det kända studentinitierade Bollhusmötet 1939, där Måns hetsar de andra katterna mot Pelle.

1985 kom uppföljaren Pelle Svanslös i Amerikatt – en betydligt mer surrealistisk historia.

Lova Hagerfors (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

- Röster:
Mats Åhlfeldt Pelle "Svanslös"
Ewa Fröling Maja Gräddnos
Ernst-Hugo Järegård elake Måns
Carl Billquist Bill/stövlarna
Björn Gustafson Bull
Wallis Grahn Gammel-Maja i domkyrkotornet
Lena-Pia Bernhardsson Gullan från Arkadien
Charlie Elvegård Laban från Observatorielunden/en råtta
Åke Lagergren Murre från Skogstibble/Kalle Huggorm
Nils Eklund Rickard från Rickomberga
Jan Sjödin Fritz
Gunilla Norling Frida
Eddie Axberg den tjocka råttan
Gunnar Ernblad kråkan
Kajsa Bratt Birgitta
Niklas Rygert Olle
Helena Brodin mamma
Axel Düberg pappa
Sture Hovstadius ladugårdsförmannen

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Treklövern HB
Sandrew Film & Teater AB
Team Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1981
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2000
Laboratorium AB Film-Labor
Övrigt bolag AB Europa Film (musikstudio)

Handling

Pelle föds på en bondgård men hamnar hos en familj i Uppsala. Där möter han andra katter och blir retad för att han saknar svans. Värst är elake Måns, som dock alltid kommer till korta när det verkligen gäller.

Censur / granskning

Censurnummer 123029
Datum 1981-12-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2220 meter
Kommentar Aktlängder: 485-585-575-575 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2220 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pelle Svanslös är en film att glädjas åt, det var de flesta kritiker överens om.

Göran Ribe, Chaplin: "Filmmakarna lyckas (-) frigöra sig från böckerna i själva troheten mot dem. De går in i böckerna och tar ut svängarna. Böckernas vaga Uppsala-miljö blir i filmen en starkt påtaglig Uppsala-miljö med gluntserenader och allt. Alla de kända figurerna finns med, men deras typiska drag har förstärkts på ett fyndigt sätt. Pelle själv tecknas med några kryddande droppar ironi i den lite självgoda präktigheten, och den ondskefulle Måns från böckerna har utan våld gjorts till en mer realistisk översittare. (-)

Gösta Knutsson har ju kritiserats för det eviga grundmotivet i Svanslös-historierna: elak figurs onda anslag mot snäll figur slår ideligen tillbaka på den elake själv (-). Det kan ibland göra Knutssons böcker en aning obehagliga i sin tveeggade pennalism.

Det finns ett avsnitt i filmen, en idrottstävling, där trakasserimotivet blir väl tydligt. Annars hålls ett stilläge som gör moralen stiliserad och därmed acceptabel. (-)

Däremot finns vissa svagheter i berättelsens inre logik, som kanske är särskilt viktig just i en barnfilm. Måns' auktoritet bland de andra katterna framstår inte som särskilt begriplig. Han är så billigt stöddig, och hans argument är så klena, att man inte fattar varför han flera gånger får de övriga med sig mot Pelle.

Detta hänger samman med något annat som jag tycker är en brist. På ett ställe förs ett djupare tema in i handlingen - främlingshatet mot den nye och avvikande. Men det är en kort, lite klumpigt påklistrad och övertydlig scen. Intoleranstemat hade kunnat förankras bättre i filmen som helhet. Då hade man fått en större känslomässig spänning som ersättning för den Knutssonska moralen. Filmen hade vunnit dramatiskt på det. (-)

Annars är Jan Gissbergs formgivning av figurerna lika säker och frisk som i de tidigare filmer där han svarat för den uppgiften. Det är en talang som han inte delar med alltför många av dem som sysslar med animation. Den entandade kattungen Fridolf måste nämnas speciellt! (-)

Rent virtuos är animeringen av Måns, som blivit en oerhört plastisk och uttrycksfull varelse. Man kan jämföra det med vad Disney-studion, med sina resurser, åstadkommer i fråga om personlighetsanimation nu för tiden! Det är långt underlägset. (-)

Med Pelle Svanslös har Stig Lassebys studio nått ett bra stycke längre än i den förra långfilmen, Agaton Sax. Den var mycket välgjord den med, men hanteringen av materialet är mer personlig den här gången. Det är uppmuntrande att se att Sverige kan hålla sig med en produktion av animerade långfilmer på denna nivå."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Efter tre års möda är alltså filmen om Pelle Svanslös klar och resultatet är imponerande. Vilken fräschör i påhitten och vilken variationsrikedom! En tät animerad film i sansat tempo. Det är Stig Lassebys Team Film som producerat den (-). Det är Jan Gissberg som svarar för det konstnärliga utförandet. Han har skapat figurerna och gjort regiarbetet. Peter Gissberg, bror till Jan, har gjort alla bakgrunderna, så Uppsalaatmosfären är hans förtjänst.

På tal om förtjänster så har Leif Krantz lyckats åstadkomma ett manus som i sin grundton är troget förlagan, Gösta Knutssons böcker, men känns friskt 'modernt'.

Vad Ernst-Hugo Järegård gör för den elaka katten Måns kan inte beskrivas, det måste höras - och ses. Hans tonfall kan nämligen avläsas i nosen på Måns, från glada grin till nästan omärkliga ryckningar i morrhåren. Det är det fina, att replikerna inte är inlästa till teckningarna utan motsatsen: Jan Gissberg har tecknat efter de inspelade rösterna."

Camilla Lundberg, Expr: "Framför allt Pelle själv har fått en mycket lyckad gestaltning, en alldeles vanlig och bussig svensk bondkatt. En del av hans vänner och ovänner råkar ut för en schablonisering à la Disney, men miljön är omisskännligt svensk. (-)

Berättelsen om Pelle har en hel del att säga om mobbning, men har främst blivit både rolig och spännande. Det enda onödiga är den talanglösa musiken, som inte ens går att gnola."

Calle Pauli, DN: "I Pelle Svanslösfilmen finns mycket att glädjas åt. Och ungefär lika mycket att gäspa åt. Paret i centrum, Pelle och Maja Gräddnos, är än mer präktiga och slätstruket hyggliga än vad jag minns dem från böckerna. Och den familj som tar hand om den svanslöse kattungen är så tärande schablonmässigt gjord att filmens första halvtimme bara blir en lång utslätad suck. (-) Men allt är lyckligtvis inte lika kvalmigt.

Här finns elake Måns, beledsagad av Ernst-Hugo Järegårds mest infama tonfall och väsanden. Ondskan är ju roligare att skildra än godheten. Och visst har Stig Lasseby och Jan Gissberg och deras team lagt ner betydligt mer glädje och skaparkraft på den elake Måns och hans enfaldiga vapendragare Bill och Bull än på det beskedliga paret Pelle och Maja.

Många figurer och situationer i filmens periferi är omsorgsfullt och färgstarkt tecknade. Det är i centrum det liksom inte vill sig."

Kommentar Svensk filmografi

Under åren 1939-72 skrev Gösta Knutsson (1908-73) totalt tolv böcker om Pelle Svanslös. Av stoff från dessa gjorde Leif Krantz (f 1932) en fri bearbetning. I en FLT-artikel av Hans Brattberg (Hudiksvalls-Tidningen 11.1.1982) kommenterar han sitt förfaringssätt: "- När jag (-) läste igenom böckerna för att hitta en sammanhängande story för en långfilm upptäckte jag att det var omöjligt. Den enda jag fann var "Pelle Svanslös i Amerika", men den var olämplig av flera skäl. Man kan inte börja med att skildra Pelle i Amerika, för där är han ju normalt inte. Och boken var starkt präglad av fyrtiotalet och dess amerikabåtar, säger Leif Krantz.

- De andra (-) böckerna består av en massa korta - ur filmsynpunkt tunna - episoder med mycket prat. Filmens upptakt - hur Pelle kommer till stan, eldsvådan och idrottstävlingen stämmer delvis med böckerna. I övrigt har jag plockat ihop fragment ur olika episoder och skapat nya, som passar att gestalta på film.

- Man kan säga, att jag har översatt boken till filmspråk, men försökt behålla tonen, rollgestalterna och deras inbördes förhållande."

I samband med bearbetningen tillkom också nya rollfigurer, som alltså saknas i böckerna, t ex bulldoggen Berntsson och Kalle Huggorm.

Beträffande utformningen av Pelle konstaterade regissören Stig Lasseby (1925-97) i samma FLT-artikel att totalt elva tecknare hade ritat honom tidigare, i bokillustrationer eller i serieform. Bäst tyckte han om Ejnar Norelius Pelle som var seriefigur i Folket i Bild i nitton år och fick dennes tillstånd att göra film-Pelle ganska lik serie-Pelle.

Pelle Svanslös tog tre år att färdigställa och krävde knappt 80.000 teckningar. Det var Stig Lassebys andra animerade långfilm efter Agaton Sax och Byköpings gästabud (1976/18). Även här medverkade Leif Krantz som manusförfattare.

Filmens sluttext lyder: "Alla filmer är målade med Bell-Interiör från Alcro."

"Pelle Svanslös i Amerika" (1941) bildade underlag för den animerade långfilmen Pelle Svanslös i Amerikatt (1985/21) i regi av Jan Gissberg och Stig Lasseby.

Förlaga

Originaltitel Pelle Svanslös på äventyr (Barnbok)
Författare Gösta Knutsson


Originaltitel Pelle Svanslös på nya äventyr (Barnbok)
Författare Gösta Knutsson


Inspelning

Sverige 1978 1981

Visningar

Sverigepremiär 1981-12-25 Sandrew Göteborg Sverige 81 min
TV-visning 1997-08-24 SVT1 Sverige
Sverigepremiär 1981-12-25 Sandrew Halmstad Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Helsingborg Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Linköping Sverige 81 min
1981-12-25 Cinema Lund Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Malmö Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Norrköping Sverige 81 min
1981-12-25 Sollentuna Bio Sollentuna Sverige 81 min
1981-12-25 Grand Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Kista Bio Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Victoria Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Sundsvall Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Södertälje Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Uppsala Sverige 81 min
Urpremiär 1981-12-25 Sandrew Göteborg Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Halmstad Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Helsingborg Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Linköping Sverige 81 min
1981-12-25 Cinema Lund Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Malmö Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Norrköping Sverige 81 min
1981-12-25 Sollentuna Bio Sollentuna Sverige 81 min
1981-12-25 Grand Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Kista Bio Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Victoria Stockholm Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Sundsvall Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Södertälje Sverige 81 min
1981-12-25 Sandrew Uppsala Sverige 81 min
Dvd-release 2000-10-01 Sverige
Cinemateksvisning 2014-03-23 Filmhuset Stockholm Sverige
2018-11-11 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Pelle-visan
Kompositör Berndt Egerbladh
Textförfattare Leif Krantz
Sångare James Hollingworth
kör


Originaltitel Till strömmingens lov
Kompositör Berndt Egerbladh
Textförfattare Leif Krantz
Sångare kör ("Katternas Allmänna Sångförening")


Originaltitel Säg mjau till livet
Kompositör Berndt Egerbladh
Textförfattare Leif Krantz
Sångare James Hollingworth
kör


Utmärkelser

Festivalpris Manilla 1983 (barnfilmpris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1982 (bidrag om 470 128,31 kr)

Ämnesord

DK Barnfilm animerad film
DK Litterära förlagor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2215


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial
Arkivalietitel Skisser.
Teknik tusch
Storlek 6 blad.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Första manusutkastet. En långfilm efter Gösta Knutssons böcker.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanus av Leif Krantz efter Gösta Knutssons böcker.
Omfång 81 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanus av Leif Krantz efter Gösta Knutssons böcker.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialog list. Petey No-Tail.
Omfång 46 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Peter No-Tail.
Omfång 19 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper 19
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 81 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?