Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Rasmus på luffen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-12-12

Medverkande

Allan Edwall
Paradis-Oskar

Erik Lindgren
Rasmus

Jarl Kulle
Hilding Lif, bov

Håkan Serner
Liander, hans medhjälpare

Olof Bergström
länsman

Rolf Larsson
poliskonstapel Bergqvist

Visa alla medverkande

Om filmen

Allan Edwall ger allt som den sjungande luffaren som motvilligt tar med sig pojken som har för rakt hår för att bli adopterad. Astrid Lindgren skrev manus till sin favorit Olle...

Visa hela texten

Handling

Året är 1910.Rasmus är en föräldralös pojke som bor på Västerhaga barnhem tillsammans med många andra barn. Här råder ordning och reda under ledning av en sträng...

Visa hela handlingen

Press

Rasmus på luffen fick överlag mycket positiva recensioner. Främst rosades Allan Edwalls jordnära och mustiga porträtt av luffaren men även Hellboms doftrika skildring av svensk...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Allan Edwall ger allt som den sjungande luffaren som motvilligt tar med sig pojken som har för rakt hår för att bli adopterad. Astrid Lindgren skrev manus till sin favorit Olle Hellbom.

"Dom tar alltid flickor med lockigt hår" säger en luttrad barnhemspojke som inte ens tänker tvätta sig. Det är dags igen. Ett förmöget äkta par ska välja ett barn åt sig, och de föräldralösa står uppställda på rad och tindrar för livet. Utom Rasmus, som kommer för sent och säger att han varit på dass. Det gillar handelsmannen Lars Amble, men hans hustru Lena Nyman sträcker fram sin karamellstrut mot hemmets minsta och guldlockigaste flicka.

Rasmus hår är så spikrakt att han bestämmer sig för att själv skaffa sina föräldrar. Vackra och rika. På barnhemmets dass försöker han övertala sin enda vän att rymma med honom. Men vännen vågar inte, och när Gunnar somnat lägger Rasmus ett fint snigelskal på hans bröst och försvinner.

"Nu är det sommar nu är det sol, nu är det koskit i hagen, och käringskrället hon sitter där, med kakor uti hela magen" vrålar luffaren Paradis-Oskar när han fått en småkaka i stället för pengar av en herrskapsdam han spelat dragspel för.
Oskar har vaknat i samma lada som Rasmus och inte lyckats skaka av sig den märkligt hela och rena pojken. Nu är de hungriga och står och huttrar under en gran i ösregnet. "Dina vackra och rika föräldrar, jag hoppas du hittar dem snart."
I ett ödehus bäddar luffaren med granris och pojken möblerar med sockerlådor och sätter blommor i en tomflaska. Hans högsta önskan är att de ska ha det så på riktigt.

Scenen med det lilla hemmet är gripande på allvar. Det finns en till, en som lätt hade kunnat bli för mycket. Ska man få erfarna åskådare med sig i bryggscenen gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Barnhemsbarnen är på badutflykt och Rasmus gömmer sig i vassen, i kalsongerna. När han och Gunnar tjutande tryckt ner varandra under vattnet sitter de på en brygga och pratar, som de gjorde på dasset. Gunnar frågar om Rasmus hittat någon som han får vara hos. Rasmus virar ett vasstrå runt ena foten och svarar att han inte riktigt vet hur det ska gå. Så lägger Gunnar armen om sin väns axlar, för de vet inte om de ska ses igen i livet.

Rasmus på luffen var Olle Hellboms sista film. När han dog 1982 hade han gjort nära tjugo Astrid Lindgren-filmatiseringar, den första 1957. Han var författarens utvalda regissör, och innan han tog itu med Rasmus hade han tacklat mästerdetektiven Blomkvist, barnen i Bullerbyn, barnen på Saltkråkan, Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren skrev manus och barnfilmslegenden Olle Nordemar producerade, för bolaget Artfilm.

Emil tycker att det är en bra idé att hissa upp en femåring i en flaggstång, Karlsson på taket är en praktnarcissist med propeller och Pippi är så gränslös att hon får dem att framstå som normala. Det längsta Rasmus har gått är att stjäla en skorpa. Det är en bedrift att lyckas göra en film om en så genomgod och kärleksfull pojke. Utan Allan Edwalls hedonistiska luffare hade det aldrig gått.

Kritikerna var överlag mycket positiva till Rasmus på luffen (som är en nyinspelning av Rolf Husbergs Luffaren och Rasmus från 1955, där Åke Grönberg spelar Oskar). Särskilt Edwall fick beröm. Så här skrev Eva af Geijerstam i DN: "Rasmus på luffen är först och sist Allan Edwalls film. Det finns inte en replik, inte en gest, inte en trudelutt som inte Allan Edwall balanserar med enastående känsla. Ibland är det i sanning en balansakt på slak lina med sentimentaliteten och idyllen lurande bak varje smörblomma."

Nina Widerberg (2018)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Allan Edwall Paradis-Oskar
Erik Lindgren Rasmus
Jarl Kulle Hilding Lif, bov
Håkan Serner Liander, hans medhjälpare
Olof Bergström länsman
Rolf Larsson poliskonstapel Bergqvist
Lena Brogren Martina, Paradis-Oskars fru
Tommy Johnson Nilsson i Stensättra, storbonde
Lars Amble handlarn, mannen som kommer till barnhemmet för att hämta ett barn
Lena Nyman handlarns fru
Gösta Linderholm Sju Attan, luffare
Göran Graffman Rosasco, luffaren med papegojan Vackra Klara
Ulla-Britt Norrman första kvinnan som Oskar och Rasmus besöker
Roland Hedlund poliskonstapel Andersson
Emy Storm föreståndarinnan på Västerhaga barnhem
Svea Holst Lille-Sara
Lottie Ejebrant fru Nilsson
Georg Adelly Lusknäpparn, skärslipare och luffare
Bertil Norström borgmästaren
Pål Steen Gunnar, barnhemsbarn
Fredrik Ljungdahl barnhemsbarn
Stefan Delvin barnhemsbarn
- Ej krediterade:
Jonas Karlsson barnhemsbarn
Jonas Larsson barnhemsbarn
Viktoria Törnkvist barnhemsbarn
Björn Kinberg kung Gustaf V
Eddie Axberg biträdet i handelsboden
Maud Hansson ena damen i handelsboden
Karin Miller andra damen i handelsboden
Catti Edfeldt fru Hedbergs piga

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Olle Hellbom
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2003
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning FilmMixarna AB

Handling

Året är 1910.

Rasmus är en föräldralös pojke som bor på Västerhaga barnhem tillsammans med många andra barn. Här råder ordning och reda under ledning av en sträng föreståndarinna. Här bor även hans bäste kompis Gunnar. Men helst av allt önskar Rasmus att han hade egna föräldrar.

Då och då kommer det barnlösa herrskap för att välja sig ett barn. Men de väljer alltid flickor med lockigt hår, aldrig pojkar med rakt hår - som Rasmus har.

En dag beslutar sig Rasmus för att rymma men kompisen Gunnar vågar inte följa med.

På natten rymmer Rasmus. Han övernattar i en lada.

På morgonen visar det sig att även en luffare övernattat i samma lada. Han heter Oskar, allmänt kallad för Paradis-Oskar.

Rasmus berättar att han letar efter en far och mor och ber att få slå följe med Oskar. Denne är först mycket tveksam men övertalas så småningom.

Oskar stannar till vid olika gårdar, tar fram sitt dragspel och sjunger visor medan Rasmus samlar in småmynt i Oskars hatt. Ibland får de även hugga ved för att få en matbit, även om Oskar inte är förtjust i kroppsarbete.

Under vandringen hittar de också på en egen visa, "Tänk, jag drömde i natt, att jag hade en katt..." De trivs allt bättre i varandras sällskap.

I Sandö träffar de andra luffare. Samtidigt sker här ett rånöverfall. Rasmus och Oskar skymtar två mystiska män i mörkret och förstår att något otrevligt har inträffat. De ger sig av.

Nästa dag infångas Oskar av polisen men släpps efter ett förhör med länsman i staden.

Oskar och Rasmus stannar kvar i staden, sjunger bl a för fru Hedberg och åser invigningen av järnvägen med kung Gustaf V.

Under tiden blir fru Hedberg bestulen på ett värdefullt diamanthalsband. Man misstänker att stölden begåtts av en luffare med en liten pojke.

Oskar och Rasmus ger sig skyndsamt av från staden till en förfallen ödegård i skogen.

Så hör de röster. Det är de två tjuvarna - Lif och Liander - som kommer. Dessa har i ödegården sin tjuvgömma, som innehåller massor av pengar samt även fru Hedbergs halsband.

När tjuvarna gett sig av gömmer Oskar tjuvgodset på ett annat ställe.

Tjuvarna återvänder oväntat och det blir handgemäng. Rasmus flyr jagad av Liander men lyckas låsa in honom i en potatiskällare, medan Oskar avväpnar och klarar av Lif.

Oskar och Rasmus ger sig av från ödegården. De beslutar att kontakta länsman. Oskar skriver ett brev, ger det till den gamla Lille-Sara och ber henne att överlämna brevet till länsman.

Vid en insjö, där barnhemsbarnen tar sig ett dopp, träffar Rasmus på nytt kompisen Gunnar. Rasmus upptäcks av föreståndarinnan men innan han infångats, lyckas Oskar rädda honom med hjälp av en roddbåt.

Oskar arresteras av polisen misstänkt för stölderna - Lille-Sara har aldrig överlämnat brevet till länsman, som är på kalas.

Rasmus lyckas fly från polisen men infångas i stället av de två tjuvarna. Dessa vill ha reda på var stöldgodset finns. Men endast Oskar vet var, säger Rasmus.

Tjuvarna beslutar sig då för att befria Oskar och tvinga honom att visa det nya gömstället.

Under hot för Oskar tjuvarna till den gamla ödegården. Men här ligger länsman på lur. Tjuvarna infångas och bytet överlämnas till polisen.

Oskar blir rentvådd från alla misstankar. Länsman bjuder honom på cigarr.

Oskar och Rasmus ger sig åter ut på luffen.

Det snälla, barnlösa paret Nilsson på den fina gården Stensätra vill gärna ha en pojke. De frågar Rasmus om han vill stanna hos dem.

Rasmus tvekar men redan följande morgon har han bestämt sig; han vill följa med Oskar. I stället föreslår han Nilssons att ta kompisen Gunnar på barnhemmet i Västerhaga.

Rasmus hinner ifatt Oskar.

- Jag vill vara med dig, Oskar. Kan inte du vara min far?, ber Rasmus.

Lyckligt sjungande fortsätter de vandringen tillsammans.

De kommer fram till en liten stuga. Här bor Martina, som visar sig vara Oskars hustru.

Rasmus erbjuds att stanna hos dem. Han får även ta hand om några kattungar.

Martina sätter Oskar i arbete, vilket han något motsträvigt utför. På tu man hand med Rasmus säger Oskar:

- Men nästa vår, du Rasmus, då går vi allt en sväng igen, du och jag.

Oskar och Rasmus vandrar i ett fagert sommarlandskap sjungande

"Jag vill vara fri som en fågel, fri som en fågel..."

Censur / granskning

Censurnummer 122966
Datum 1981-12-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2875 meter
Kommentar Aktlängder: 560-495-330-555-415-520 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2875 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Rasmus på luffen fick överlag mycket positiva recensioner. Främst rosades Allan Edwalls jordnära och mustiga porträtt av luffaren men även Hellboms doftrika skildring av svensk sommaridyll och de musikaliska inslagen framhölls.

Lars Lönroth, SDS: "Olle Hellbom är ju vår meste Astrid Lindgren-regissör med ett tjugotal filmatiseringar av hennes böcker bakom sig. Här är det alltså ett riktigt barnfilmsproffs som varit i farten igen, och med Rasmus på luffen.

Den poetiska lyster som fick filmen om Bröderna Lejonhjärta att slå ut i full blom har tonats ned, men så befinner sig ju historien om Rasmus på ett något vardagligare plan. Sekelskiftesmiljön är precist fångad utan att som i Göran Graffmans Madicken -filmatisering framstå som en romantiserad bild av fattigdoms-Sverige. Hellbom suger aldrig för länge på de vackra bilderna av det idylliska småstadslivet med kungabesök och allt. Gustav V ses stiga av tåget vid den lilla stationen, några strofer hörs ljuda ur svenska hjärtans djup och ur nationalsången, men sedan går Hellbom raskt vidare till nästa scen.

Det är sparsmakat men bra. Ty det viktiga i filmen är ju Rasmus och Oskar, och när de båda under sin vandring mot okända äventyr klämmer i med Lillebror Söderlunds Kattvisa får de hela den svenska sommarhagen att sjunga."

Arne Norlin, AB: "Det finns en värme i allt Astrid Lindgren gör, vare sig det är en enkel bilderbok eller ett filmmanus. En gång i tiden (Pippi Långstrump t ex) gjorde Olle Hellbom schabloner av denna värme. I dag (Bröderna Lejonhjärta och Rasmus på luffen) har han lärt sig att ta vara på den."

Eva af Geijerstam, DN: "Rasmus på luffen är först och sist Allan Edwalls film. Det finns inte en replik, inte en gest, inte en trudelutt som inte Allan Edwall balanserar med enastående känsla. Ibland är det i sanningen en balansakt på slak lina med sentimentaliteten och idyllen lurande bak varje smörblomma.

Han medverkar till och med till att den moderniserade Kalle Blomkvist-historien med de båda bovarna Lif och Liander får en viktig extra botten.

Och nog måste det kännas bra att äntligen ersätta bilden av Emils ryande pappa med Oskars skrovliga kärlek i barnens sinnen!"

Bernt Eklund, Expr: "Paradis-Oskar spelas av Allan Edwall. Och Allan Edwall är klippan som bär upp Olle Hellboms vänliga värld. Han har gjort det förr och han gör det nu - mer uppenbart än nånsin.

Rasmus har hos honom turen att hitta inte bara den värme och trygghet han söker, utan också alla de andra motstridiga och komplicerade egenskaper som sammantaget gör en levande vandringsman.

I den oklanderliga sörgårdsidyllen som Olle Hellbom bygger upp (där varken länsman eller bovarna Lif och Liander hotar den grundläggande snällheten) behövs en sån Paradis-Oskar. Med honom blir luffandet inte bara en promenad under blå himmel utan verkligen en vandring i solen.

Erik Lindgren, 8-åringen som gör Rasmus, har visserligen rakt hår men är annars en personlighet av den guldlockiga hjärtkniparsorten."

Mia Tottmar, StT: "Svensk sommar, såsom man vill minnas den, det är Olle Hellboms filmer. Aldrig är solen så glittrande, abborrsjöarna så ljuvt trolska eller ängarna så härligt doftande som där.

Nu har han gjort en nyinspelning av Astrid Lindgrens Rasmus på luffen. Förstås. Vem skulle annars ha gjort det?

Och naturligtvis kommer inga förväntningar på skam. Inte heller har Hellbom blivit något mer, eller annorlunda, än just Hellbom.

För mig faller Rasmus sönder i två delar. Det är skönt och varmt att ta ledigt från vintern ett par timmar och komma in i professionell celluloid-sommar. Barnen är söta och välregisserade, miljöerna välfunna, skurkarna lagom skojiga och lagom otäcka, grusvägarna mönstergillt fotograferade och Allan Edwalls luffare lyfter den stundtals sirapsdroppande historien över både longörer och banaliteter."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Nu gör Olle Hellbom verkligen inte några skräckskildringar och litet mer sug kunde man väl önska ibland - överhuvudtaget är det ju så att den nypa salt som finns i Astrid Lindgrens original nästan alltid försvinner i filmerna. Men Hellbom vet väl vad han gör: han vet att filmen är så mycket mer påträngande än ordet och han glömmer inte att filmen skall ses av barn.

Han jolmar ändå inte till det - han garderade sig redan när han rollbesatte filmen. Med Allan Edwall som luffaren Oskar riskerar man inte falska tonfall och bräkande idyller. Hans Oskar är en frihetsälskare som under sina vandringar hunnit tänka en del på de stora och raka frågorna. Han kan skilja på smått och stort och vet vad som väsentligen är rätt eller fel. Han är heller ingen publikfriande krumelur. Edwall får det att verka som om visorna föddes i ögonblicket, text såväl som musik. Det är för övrigt han och Gösta Linderholm som svarar för musiken i filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Rasmus på luffen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus (1955/30).

Astrid Lindgren (f 1907) skrev manus till båda filmerna och gjorde även en radiobearbetning som sändes hösten 1955. Boken "Rasmus på luffen" utkom 1956.

Den första filmen regisserades av Rolf Husberg (f 1908), luffaren spelades av Åke Grönberg (1914-69) och Rasmus av Eskil Dalenius (f 1945).

Till nyinspelningen strök Astrid Lindgren några scener i det gamla manuset och skrev till några nya scener.

Under inspelningen, som ägde rum juni-augusti 1981 med en budget på 6 Mkr, sa regissören Olle Hellbom:

"- Vi har nog en mera psykologisk bakgrund till händelserna i den här filmen. På en punkt är den mycket annorlunda och det är när Rasmus träffar luffaren. I den gamla versionen accepterade luffaren Rasmus direkt - här är luffaren, och det är nog helt naturligt, väldigt tveksam innan han går med på att bli pappa för Rasmus.

- Det är alltid svårt att hitta bra barnskådespelare men till sist fann vi Rasmus. Fast det var värre när vi skulle spela in Pippi Långstrump. Då testade vi flera tusen flickor.

Det fanns dock 700 unga pojkar som kände sig hågade att spela Rasmus. Valet föll på Erik Lindgren (f 1971), som gick i andra klass på Kristofferskolan i Bromma.

I rollen som Gustaf V uppträder med stor porträttlikhet Björn Kinberg, till vardags redaktör för tidningen Sunt Förnuft.

Filmen inspelades till stora delar i Dagabygden i östra Sörmland, i trakterna kring Ånhammar, Björndammen med flera platser. Stadsbilderna togs i gamla Linköping. Järnvägsinvigningen spelades in på Dala-Järna station.

Rasmus på luffen blev Olle Hellboms sista regiarbete. Han avled 5.6.1982 och stod då mitt uppe i förberedelserna till en filmatisering av Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter". Se även Kommentar till Raggare! (1959/21).

Ronje Rövardotter (1984/21) kom i stället att regisseras av Tage Danielsson (1928-85).

Förlaga

Originaltitel Rasmus på luffen (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Luffaren och Rasmus (Film)
Författare Rolf Husberg (manus)
Astrid Lindgren (manus)
Regi, förlaga Rolf Husberg


Inspelning

Sverige 1981-06 1981-08
Daga härad Gnesta kommun
Fäboden Berggården Gagnef
Björndammen Flens kommun
Ånhammars säteri Gnesta kommun
Trosa
Gamla Linköping
Dala-Järna (= staden Malminge)

Visningar

Sverigepremiär 1981-12-12 Draken Göteborg Sverige 105 min
1981-12-12 Scania 1 Malmö Sverige 105 min
1981-12-12 Scania 2 Malmö Sverige 105 min
1981-12-12 Draken Stockholm Sverige 105 min
1981-12-12 Sergel Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1986-09-13 TV1 Sverige (S)
1993-02-11 TV1 Sverige (S)
1993-02-20 TV1 Sverige (S)
2000-08-25 SVT1 Sverige (reprisseriestart)
2002-05-04 SVT1 Sverige (reprisseriestart)
2004-06-20 SVT1 Sverige (reprisseriestart)
Urpremiär 1981-12-12 Draken Göteborg Sverige 105 min
1981-12-12 Scania 1 Malmö Sverige 105 min
1981-12-12 Scania 2 Malmö Sverige 105 min
1981-12-12 Draken Stockholm Sverige 105 min
1981-12-12 Sergel Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 2007-04-09 TV4 Sverige
2008-06-06 TV4 Sverige
Dvd-release 2003-11-05 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 2011-04-25 TV4 Sverige
2011-12-28 TV4 Sverige
2012-04-08 TV4 Sverige
2012-12-27 TV4 Sverige
2013-05-01 TV4 Sverige
2018-12-25 TV4 Sverige
2018-01-02 TV4 Sverige
2018-04-02 TV4 Sverige
2018-12-25 TV4 Sverige
2019-12-31 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Berättelse och sång om Löjtnant Sparre och Elvira Madigan, den sköna konstberiderskan, hvilka båda för egen hand och af kärlek sköto ihjäl sig i Tåsinge, Danmark
Textförfattare Johan Lindström Saxon (1889)
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Här kan du se en luffare
Kompositör Allan Edwall
Textförfattare Allan Edwall
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Björkens visa
Kompositör Gustaf Raab
Textförfattare Zacharias Topelius (dikt 1853 "Björken berättar vad som kan hända")
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Nu är det sommar, nu är det sol
Textförfattare Eric Engstam
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Gällivarevisan
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Mannevisan
Kompositör Gösta Linderholm
Textförfattare Allan Edwall
Sångare Allan Edwall


Originaltitel I Eksjö sta' på Ränneslätt ...
Sångare Allan Edwall
kör (manskör)


Originaltitel Kattvisan
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1955)
Textförfattare Astrid Lindgren (1955)
Sångare Allan Edwall
Erik Lindgren
kör


Originaltitel Silver Threads Among the Gold
Kompositör Hart Pease Danks (1873)
Textförfattare Valdemar Dalquist (svensk textbearbetning 1915)
Emil Norlander (svensk text)
Eben E. Rexford (engelsk text 1873)
Sångare Allan Edwall


Originaltitel Gubben och gumman
Sångare Allan Edwall
Erik Lindgren


Originaltitel Lincoln-visan
Textförfattare Hans Henric Hallbäck (1865 "Will ni höra så ynkelig en händelse")
Lars Bondeson (1893 "Har ni hört den förskräckliga händelsen")
Sångare Allan Edwall
Erik Lindgren


Originaltitel Kungssången
Kompositör Otto Lindblad (1844)
Textförfattare Talis Qualis (1844)
Sångare kör


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist
Sångare kör


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)
Sångare Allan Edwall


Originaltitel 'Tis the Last Rose of Summer
Textförfattare Thomas Moore (1805 efter en irländsk folkmelodi)


Originaltitel Aldrig komma de igen
Sångare Erik Lindgren
Allan Edwall
Gösta Linderholm (repris)
Arrangör Gösta Linderholm


Originaltitel Här går vi vid vägen och rullar
Sångare Gösta Linderholm
Allan Edwall


Originaltitel Luffarvisan
Kompositör Gösta Linderholm (1981)
Textförfattare Astrid Lindgren (1981)
Sångare Allan Edwall
Erik Lindgren


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1982 (bidrag om 279 838,28 kr)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2868


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rasmus på luffen av Astrid Lindgren.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rasmus på luffen av Astrid Lindgren. Andra versionen.
Omfång 135 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Färg papper SET
Dia 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 105 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?