Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Misa mi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-12-19

Medverkande

Magnus Krepper
Misas pappa

Sverre Porsanger
Gustavs pappa

Visa alla medverkande

Handling

 Misa Mis mamma är död och hennes pappa och hans nya kvinna planerar att tillbringa sommaren i Skåne. Misa vägrar att följa med. Hon vill åka upp till mormor i...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Line Producer
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Stuntkoordinator
Regi, andrateam
Scripta
Medproducent
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Platsletare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Optisk printer
Orkester
Dirigent
Musikinspelning
Musiker
Orkestrering
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Maskörassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Praktikant
Juridisk rådgivare
Övrig medarbetare
Guvernant
Tack till

Medverkande

Kim Jansson Misa
Lena Granhagen Misas mormor
Per Nijla Svendsen-Sara Gustav
Magnus Krepper Misas pappa
Anna Maria Blind Akkú
Sverre Porsanger Gustavs pappa
Sara Margrethe Oskal Gustavs mamma
Tomas Kärrstedt Nijla
Sannamari Patjas Mia
Henrik Gustavsson Gustavs farbror
Pierre Lindstedt Herman Andersson
Mikael Odhag polisen
Hakim Jakobsson jägare 1
Anton Raukola jägare 2
Ingemar Raukola jägare 3
Hakim Jakobsson jägare 3
Jessica Forsberg Camilla
Rolf Sundberg helikopterpilot
varg Boomer varg
varg Devil varg
varg Eros varg
hundvalp Fasette vargunge
hundvalp Glace vargunge

Bolag

Produktionsbolag FilmHaus/Casa Nova Lagnö AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Sweetwater AB
Filmpool Nord AB
Paradox Spillefilm A/S
CineStar Rental AB
Sveriges Television AB (SVT Fiktion)
Produktionsstöd Europeiska Unionen/Europeiska Regionala Utvecklingsfonden
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
Norsk Filmfond
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2003
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Digital bearbetning The Syndicate Entertainment AB
Ljudstudio Ljudligan AB
Mixning Europa Post Production AB
Förtext StyleWar AB (design för- och eftertexter)
Juridisk rådgivare ATN All Together Now AB
Catering Kraja Stugby
Silverhyttan
Food for Every Mood Catering
Övrigt bolag UNO Film (platsletning)
FilmTeknik AB (digital filmrecording)
Cinesite (Europe) Ltd. (digital filmscanning)
Stuntmakers (stunt)
Tack till Kolmårdens Djurpark AB
Kraja Stugby

Handling

 

Misa Mis mamma är död och hennes pappa och hans nya kvinna planerar att tillbringa sommaren i Skåne. Misa vägrar att följa med. Hon vill åka upp till mormor i Norrland.
Människor i Misas omgivning säger att hennes mamma finns på den andra sidan och Misa tänker att det värsta inte är sorgen utan att inte veta var mamma är. Misas mormor har ingen tv, men hon har kaniner och när Misa matar dem tänker hon på Spider, hennes råtta som dog. Hon undrar om döda djur och döda människor befinner sig på samma plats.
Mormor och Misa åker flakmoped byn och gubbarna där talar om att det finns varg i trakten. Gustav en samepojke i samma ålder som Misa finns också i byn.  Gustavs pappa säger att hon kan följa med på renskiljning. På kvällen tänker Misa på sin mamma. Mormor pekar på gårdsplanen och där står vargen som man pratat om i affären.
På morgonen matar Misa kaninerna och när en av dem, Charlie, rymmer springer hon mot skogskanten för att leta. Hon tycker sig skymta vargen och blir rädd.
Misa följer motvilligt med på fjället. Gustav erbjuder Misa ett par grövre skor, men hon avböjer. Turen över fjället är lång men till slut är de framme vid samebyn och Misa ser en renhjord komma springande. Hon imponeras och gläds åt den ståtliga synen. Gustav säger att han har en egen ren, men att han inte kan se den i hjorden. Han tror att vargen tagit den.
På kvällen sitter de i kåtan och Misa visar upp ett skavsår. De går till Akkú, hans farmor för att få hjälp. Akkú lägger ett förband gjort av näver på såret och hon ser på Gustav att han är ledsen över renen, men farmor säger att den inte är död – den finns inte på den andra sidan. Misa blir intresserad och Akkú berättar att vid det högsta fjällets fot finns en sjö och dit kommer de som gått över till andra sidan. Berättelsen avbryts när Gustavs pappa kommer och säger till barnen att lägga sig och sova. Innan Misa går får hon en liten börs av Akkú med ett samiskt tecken ingraverat i skinnet.
Misa säger till Gustav att hans farmor verkar lite konstig. Men Gustav säger att gamla människor tror att allting lever vidare, både människor och djur och så pekar han ut det högsta fjället. Misa undrar om han varit vid sjön som hans farmor pratade om, men Gustav har somnat. Hon går ut ur kåtan och plötsligt ser hon Gustavs vita ren komma springande.
Kaninen Charlie har försvunnit och mormor uppmanar Misa att leta i skogen. Misa invänder att vargen kan ha tagit honom, men mormor säger att så farlig är inte vargen. Det är ett rovdjur, men äter inte upp alla djur i skogen. Misa går tvekande mot skogskanten och på mormors uppmaning går hon allt längre in i skogen för att leta. Efter ett tag inser hon att hon är vilse. Hon sätter sig ned och plötsligt ser hon att vargen står och tittar på henne. Hon tittar tillbaka och frågar vargen om den verkligen är så farlig som alla säger. Vargen springer därifrån och Misa springer efter. När hon sprungit ett tag inser hon att vargen visat henne vägen till mormors hus.
På morgonen upptäcker Misa att mormor har både gevär och patroner.  Hon hittar också en bok som tillhört hennes mamma. I den finns samma tecken som det  som fanns i väskan hon fått av Akkú.
Nästa gång Misa ger sig ut i skogen tar hon med sig ett nystan så att hon kan sätta garnstumpar i träden den väg hon går. Plötsligt dyker vargen upp. Misa slår följer med den tills de kommer till en varghåla. Där finns det två vargungar. Hon sätter sig ned och tittar på dem.
Gustav är också ute i skogen och får syn på garnet i träden och följer den snitslade vägen. Han möter Misa som är på väg tillbaka till mormor. Gustav säger att han letade efter vargen och att han hittat de här spåren. Misa låtsas inte om att det är hon som satt upp dem. Några jägare går förbi dem med gevär och hundar.
Hemma hos mormor sitter Herman och dricker kaffe. Mormor antyder att han är en av dem som tagit dit tjuvjägarna för att skjuta vargen. På Misas fråga säger mormor att man inte får skjuta varg om det inte finns anledning till det. Herman säger att vargen gör stor skada och undrar varför man ska vänta tills den redan är skedd.
På kvällen när de spelar kort säger Misa till mormor att hon tycker att man ska låta vargen vara i fred. Mormor håller med henne, men säger också att ibland kan vargen vara farlig t ex om den är skadad eller har ungar. Misa undrar om det är därför hon har ett gevär och mormor nickar bekräftande.
Misa har nu blivit vän med vargen. Hon går till varghålan och hon får klappa ungarna. På natten hör Misa ett skott i skogen och dagen därpå i affären får hon höra att de skadskjutit vargen och att de måste leta efter den. När de kommer hem rusar Misa till varghålan. Där hittar hon ungarna och bredvid dem ligger vargen död.  Hon börjar gråta och säger att den kan gå över till andra sidan nu, och hon lovar att ta hand om ungarna. Hon springer hem genom skogen och möter Gustavs pappa som säger att hon inte får vara i skogen för att det är livsfarligt. Misa sägar att hon hittat den döda vargen. Hon tittar på när de kommer till byn med den döda vargen. En av männen säger att den har mjölk i spenarna och att det måste finns ungar i närheten. Herman Andersson lovar tjuvjägarna lika mycket pengar för var unge som de fick för vargen.
Misa rusar till skogen och ungarna. Plötsligt dyker Gustav upp. Misa säger att hon lovat ta hand om ungarna. Hon säger att Akkú kanske hade rätt, men Gustav förstår inte vad hon menar. Han säger att hon måste fatta att de blir stora och då är de inte så gulliga. Gustav säger att han ska gå till sin pappa och berätta var de finns. De börjar slåss och Misa slår till Gustav i ansiktet. Han går därifrån.
På kvällen försöker Misa ta mat ur kylskåpet och smita ut. Mormor upptäcker henne och förbjuder henne att gå. På kvällen funderar hon över det Akkú sagt om var människor och djur på den andra sidan fanns och hon bestämmer sig för att gå dit.
Misa går till vargungarna och tar dem i en väska och börjar gå mot högsta fjället. En pojke, Nijla, ser garnresterna i trädet och följer dem in i skogen. Hemma upptäcker mormor att Misa inte ligger i sängen, utan att hon gått ut. I byn hör Gustav att Herman Andersson är arg över att de inte hittat ungarna ännu. Nijla säger att han vet var de finns. Han säger att han hittat hålan och att om de får dit hundarna kan de få upp spår. Gustav cyklar iväg för att leta efter Misa.
Hemma hos mormor har polisen kommit för att ställa frågor om Misas försvinnande. Misas pappa är också där. De organiserar en skallgångskedja för att leta och en helikopter börjar cirkla över området.
Gustav hittar Misa och berättar att de letar efter henne. Han hjälper henne med vargungarna och visar en bättre väg att gå. De hör ett skott. Det är en av jägarna som skjutit en fågel enbart för att det är roligt. Han kastar den döda fågeln åt sidan och Nijla, som är med, tittar på illa berörd.
Jägarna närmar sig barnen och de gömmer sig i ett hålutrymme en bit upp på fjället. Misa har tappat börsen hon fått av Akkú. Nijla hittar den. När han beordras upp för att titta i hålan säger han till jägarna att den är tom. Gustav och Misa delar på sig. Jägarna hinner ikapp Gustav och undrar vad han gör där. De förstår att Nijla ljugit för dem och börjar skälla på barnen. Plötsligt hörs helikoptern och barnen säger att det är polisen som letar efter tjuvskyttar. De tar till flykten för att inte bli avslöjade.
Misa har kommit fram till sjön vid foten av fjället. Det är stilla och öde och hon sätter sig vid strandkanten. Hon ber vargungarna att inte dö ifrån henne och så tänker hon att det inte finns någon där. Då kommer Akkú förbi. Hon säger att allt finns även om det inte syns. Misa säger att vargungarna dör – de vill inte äta. Akkú säger att de måste till sin pappa, att bara han kan hjälpa dem. Så försvinner Akkú bort. Misa tittar över sjön och ser en stark ström dra över vattnet. Sekunden senare står det en varg och tittar på henne. Den lägger sig ned och ungarna går mot honom. Misa springer hem över fjället.
I byn hämtar polisen Herman och tjuvjägarna. När Misa är nästan hemma hos mormor träffar hon Gustav och berättar att det gick bra med vargungarna. Gustav räcker henne börsen som Nijla hittat. Misa återförenas med sin mormor och sin pappa. Hon tänker att hon inte vet vad det var som hände, men att hon vet att hennes mamma är med henne, trots att hon är död.

 

Censur / granskning

Censurnummer 139937
Datum 2003-10-24
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2261 meter
Kommentar Aktlängder: 555-574-573-559


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2261 meter
Längd i minuter 82 min


Inspelning

Arjeplog med omnejd Sverige 2002-07-22 2002-09-06

Visningar

Sverigepremiär 2003-12-19 Filmstaden Göteborg Sverige 82 min
2003-12-19 Filmstaden Malmö Sverige 82 min
2003-12-19 Filmstaden Heron City Stockholm Sverige 82 min
2003-12-19 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 82 min
2003-12-19 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 82 min
2003-12-19 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 82 min
2003-12-19 Rigoletto Stockholm Sverige 82 min (samt ytterligare 16 platser)
Dvd-release 2004-07-28 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Satin Con Blonde
Kompositör Surferosa
Textförfattare Mariann Thomassen
Framförs av Surferosa


Originaltitel Don't Give Up
Kompositör Eagle-Eye Cherry (2003)
Mattias Torell (2003)
Textförfattare Eagle-Eye Cherry (2003)
Mattias Torell (2003)
Sångare Eagle-Eye Cherry


Originaltitel Love
Kompositör Anders Öberg
Textförfattare Anders Öberg
Framförs av The Daddys


Utmärkelser

Festivalpris New York 2006 (bästa långfilm/best feature film, BAMkid’s Film Festival, New York, USA)
Toronto 2004 (ungdomsjuryns pris för bästa film vid Sprockets Toronto International Film Festival for Children)
Frankfurt am Main 2004 (Lucas, Kinderfilmfest Frankfurt am Main, festivalens stora pris)
Giffoni 2004 (andrapris, Presidency of the Italian Chamber of Deputies Award)
Giffoni 2004 (Gnam-fest Award, "First Screen Section" Giffoni, Italien)
Schlingel 2004 (bästa film, Schlingel - International film Festival for Children and Young Audience, Tyskland)
Amsterdam 2004 (hedersomnämnande, Cinekid, Amsterdam, Nederländerna)

Ämnesord

Nationella minoriteter, samer
Samer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2261


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2261


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Misami. Bio.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 86 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Misa Mi.
Omfång 20 s. + 6 s. eftertexter samt musiklistor.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Misami av Martina Stöhr. Version 13 mars 2002.
Omfång 83 s. + 6 s. brev och manusstatus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Misami. Version 310301. Av Martina Stöör.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Misami av Martina Stöhr. Version 19 juni 2002.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Misami av Martina Stöhr. Version 16 juli 2002 (grön).
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?