Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sista budet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-02-27

Medverkande

Bodil Mårtensson
Lisett Ahl

Anders Lönnbro
Roger Ahl

Hans Alfredson
Joakim ''Jocke'' Berger

Carl-Axel Heiknert
Anders Berger

Weiron Holmberg
Gamle Stan

Roland Janson
fackordföranden

Visa alla medverkande

Handling

Lisette och Roger kastar glädjerusiga ut soffan genom fönstret. Lille sonen Harald hjälper till. De har just fått veta att de har 13 rätt på tipset. Lisette säger att hon aldrig har...

Visa hela handlingen

Press

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Till de tio budorden borde fogas ett elfte och sista: 'Du ska aldrig åka fast!'Så menar åtminstone Kennet Ahl i sin senaste film. Den dyker rakt ned i ett...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bodil Mårtensson Lisett Ahl
Anders Lönnbro Roger Ahl
Hans Alfredson Joakim ''Jocke'' Berger
Carl-Axel Heiknert Anders Berger
Weiron Holmberg Gamle Stan
Roland Janson fackordföranden
Inga Ålenius Rosita
Sven Wollter poliskommissarien
Maria Hörnelius Den onde
Karin Holmberg Kicki
Mats King Texas
Ami Rolder Mona
Bo Hörnelius länsarbetschefen
Harald Andersson landshövdingen
Harald Lönnbro Harald (ej krediterad)

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
AB Europa Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Ri-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Lisette och Roger kastar glädjerusiga ut soffan genom fönstret. Lille sonen Harald hjälper till. De har just fått veta att de har 13 rätt på tipset. Lisette säger att hon aldrig har varit så lycklig.

Roger kör taxi. Han har en passagerare i bilen. I bilradion meddelas utdelningen på tipset. Det blir 823 kronor på 13 rätt. Roger stannar bilen och skriker av besvikelse. Han kastar ut passageraren.

Lisette har redan köpt en skinnsoffa för 8.000 kronor.

Nu bestämmer hon och Roger att de ska satsa på trav i stället.

Lisette arbetar på en fabrik som på sistone har gått dåligt. Många har oroat sig för jobben. En dag tillkännages att storföretagaren Anders Berger ska ta över anläggningen. Centrala och lokala myndigheter har lämnat generösa bidrag till uppgörelsen.

När Lisette och Roger är på travet, stöter hon samman med Jocke Berger som ger ett säkert stalltips - Express Super. Jocke och hon jobbade ihop i Kivik, berättar hon för Roger.

Roger skickas i väg att satsa på Express Super men träffar en kompis och blir nu offer för motstridiga stalltips.

Lisette ser lycklig hur Express Super springer in som vinnare. Sedan berättar Roger att de inte har några pengar att hämta.

Roger får sluta att köra taxi. Han kastar ju av passagerarna.

Lisette kommer hem och berättar att hon har fått avsked från fabriken. Men hon vet att hon kan ordna nytt jobb hos Jocke.

Servitrisjobbet hos Jocke leder till att hon också åtar sig att servera vid en flott tillställning hemma hos hans bror - Anders Berger. Denne är omgiven av samhällets stödgivande toppar, när han tillkännager en utbyggnad av sin nyligen förvärvade fabrik, trots att den inte är särskilt lönsam.

Efter festen talar Lisette med bröderna Berger om sin dröm att ute i förorten öppna en enkel, billig restaurang för vanligt folk.

Genom arbetsförmedlingen får Roger nytt jobb. Berger-verken behöver svetsare. Han får utbildning också.

De utbyggda delarna av fabriken invigs högtidligen.

Roger undrar en del över hur fabriken utrustas. Gamla maskiner levereras och målas om.

Lisette knäar av alla nattliga extrauppdrag åt Jocke. Den egna restaurangen verkar avlägsen. Jocke lockar med en tripp till Paris. Hon ska bara hämta en chokladask åt honom. Ja, egentligen handlar det om att smuggla smycken. 10.000 kronor ska hon få för besväret.

Efter parisexpeditionen tycker hon att restaurangen inte längre är så avlägsen, och med bröderna Bergers medverkan övervinner hon de sista svårigheterna. Men det sker till priset av slitningar och till sist en ren brytning med Roger.

På fabriken råder oro. De undermåliga maskinerna medför ständiga avbrott, men facket tycks inte ta problemen på allvar.

Det har kommit mycket folk från fabriken till invigningen av Lisettes restaurang, och när även Roger dyker upp, strålar hon av lycka över återföreningen.

Också bröderna Berger kommer efter en stund, och Anders Berger får genast frågor om fabriken. Är det sant att gamla uttjänta maskiner har installerats? Den saken lovar han undersöka. Och kommer det att bli nya varsel? Ja, tyvärr kommer cirka 50 anställda att sägas upp.

Lisettes låga priser gör att restaurangen har svårt att gå runt, trots att det kommer mycket folk. Jocke säger att hon måste höja priserna och utnyttja hans erbjudanden om svarta inköp. Lisette ber om ett lån i stället. Jocke svarar med att erbjuda nya utlandsresor.

En kväll kommer Roger hem och berättar att 200 personer har fått sparken - däribland han själv. Lisette har gjort sig i ordning för ett extra serveringsjobb vid en mottagning hos Anders Berger. Om du går dit, är det slut mellan oss, säger Roger. När hon har gått, slår han sönder en spegel.

I det festliga vimlet försöker Anders Berger locka Lisette med idén att hennes restaurang ska utvecklas till en hel kedja. Hon blir VD, och han är beredd att satsa många miljoner.

En stund senare tillkännager han stora nyheter. De nuvarande Berger-verken måste beklagligtvis läggas ned. Men i stället ska han överta en annan fabrik och satsa på den, och här ska investeras i maskiner. Närvarande representanter för anslagsgivande myndigheter applåderar initiativet.

Arbetarna har ockuperat den dödsdömda fabriken. Polis har samlats utanför grindarna.

I enrum med Anders Berger frågar Lisette om det är sant att han har köpt skrotmaskiner av sig själv till fabriken - och om det ingår knarkaffärer i hans affärsimperium.

Han tar fram en pärm och visar siffror på att nedläggningen är nödvändig - men att den har kunnat göras lönsam. Han visar också siffror på hur hennes restaurang kan bli en lönsam kedja.

Inte min restaurang, säger hon.

Du äger ingen restaurang, säger han, bara en skuld till mig.

Hon slår ned honom och flyr med pärmen. Den avslöjar alla skumraskaffärer.

Hon kommer med pärmen till fabriken och släpps i skymundan in på området.

Ockupationen pågår tills vi fått garantier att alla får behålla sina jobb! beslutar ett enhälligt stormöte.

Roger och Lisette har funnit lite avskildhet. Det var bra att du kom med pärmen, säger han.

Sex månader senare, anger en text.

I högtidstalen ordas om hans sociala ansvar.

Men ännu pågår ockupationen av Berger-verken. Lisette och Roger rör sig bland publiken med skramlande insamlingsbössor.

Stöd ockupanterna på Berger-verken! ropar de.

Censur / granskning

Censurnummer 122165
Datum 1981-02-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3300 meter
Kommentar Aktlängder: 580-495-515-540-575-595 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3300 meter
Längd i minuter 120 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Till de tio budorden borde fogas ett elfte och sista: 'Du ska aldrig åka fast!'

Så menar åtminstone Kennet Ahl i sin senaste film. Den dyker rakt ned i ett rykande aktuellt Sverige med varvsnedläggningar, svarta affärer, narkotikahandel och annan guldkantad hantering. Vi möter bland andra en stor finansman som har för vana att köpa in och rusta upp fallfärdiga företag for att 'rädda jobben'. Han hyllas följaktligen av svansande kommunalpolitiker för sitt 'sociala ansvar'.

Det är bara det att välgöraren sen raskt lägger ned samma företag och tjänar grova pengar på alla avskedade jobbare. Så kan det 'sociala ansvarets' riddare fortsätta sin lönsamma hjältesaga.

Samhällssatirens köttyxa svänger ofta så att blodet skvätter - om några ironiskt förfinade nålstick är det inte precis fråga. (-)

Men nog kan man avlyssna många nyttiga sanningar kring det elfte bud som i vårt folkhem har så många kapitalstarka trosanhängare."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "En mer göteborgsk film än Sista budet har jag inte sett. Det är inte bara så att filmen är inspelad i Göteborg och att majoriteten talar en göteborgska, som är svår att överrösta. (-)

Författarteamet Kennet Ahl (alias Christer Dahl, Anders Lönnbro och Bodil Mårtensson) förstärker därtill både atmosfären och historien med alla tänkbara schabloner om vad som präglar Göteborg.

Sista budet är en berättelse i svart och i vitt. Den hårdrar den politiska polariseringen, den gör klyftan mellan direktören och arbetare oöverstiglig. Det är bara facket som gör desperata försök att hoppa emellan. I en stor del av filmen står de också på fel sida av klyftan. (-)

Regissören Christer Dahl blandar allvaret med komiken, mjukheten med de hårda överdrifterna, farsen med vardagstonen på ett sätt som jag tycker är mycket underhållande en lång stund. Men sen planar filmen ut och blir alltför kantig i både manus och människobehandling. (-)

Christer Dahl och de övriga bakom namnet Kennet Ahl har självklara dramatiska talanger. Jag tycker att de underskattar både sina egna förmågor och oss åskådare, när de som i Sista budets senare hälft förvandlar alla till skurkar eller hjältar. Förvisso använder de medvetet dessa svart/vita metoder men det gör varken historien roligare eller mer allvarligt träffande."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Tråkigt nog har det blivit en film som just inte övertygar om någonting, kanske därför att den inte har någon riktigt enhetlig form. Den drar åt många håll i många stilarter och blir besynnerligt opersonlig.

De många budskapen har vi mött förut om än inte alla tillsammans. Chez Nous tog upp den ekonomiska brottsligheten. Kennet Ahls egen mycket fina TV-film, den nu fem år gamla Det löser sig, tog upp industrinedläggelsen och kom i sin skildring nära de människor som drabbas.

Sista budet fjärmar sig i stället från verklighetens människor genom sina våldsamma överdrifter. Det finns en naturligtvis alldeles avsiktlig dragning mot farsen men det är sällan den fungerar. Sällan den bryter igenom klichéerna och får in en fullträff. Alltför ofta skriks den sönder eller stelnar i grimaser.

Det är en mycket skrikig film, men det som skulle sägas hörs inte bättre för det."

Visningar

Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Borås Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Borås Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Grand Eskilstuna Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Grand Eskilstuna Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Prisma Göteborg Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Prisma Göteborg Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Halmstad Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Halmstad Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Spegeln Helsingborg Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Spegeln Helsingborg Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Grand Kristianstad Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Grand Kristianstad Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Linköping Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Linköping Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Reflex Lund Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Reflex Lund Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Grand Malmö Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Grand Malmö Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Grand Norrköping Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Grand Norrköping Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Falken Stockholm Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Falken Stockholm Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Ricardo Stockholm Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Ricardo Stockholm Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Stockholm Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Stockholm Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Folkan Sundsvall Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Folkan Sundsvall Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Uddevalla Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Uddevalla Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Fågel Blå Uppsala Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Fågel Blå Uppsala Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Hansa Visby Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Hansa Visby Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Växjö Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Växjö Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Örebro Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Örebro Sverige 120 min
Sverigepremiär 1981-02-27 Saga Östersund Sverige 120 min
Urpremiär 1981-02-27 Saga Östersund Sverige 120 min

Musikstycken

Originaltitel De' ä' grabben me' chokla' i
Kompositör Helge Lindberg (1927)
Textförfattare Gösta Stevens (1927)


Originaltitel Sköna maj, välkommen till vår bygd igen
Kompositör Lars Magnus Béen
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (1870)


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1981 (bidrag om 192 949,85 kr)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3290


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Varggropen. Ett filmmanus av Kennet Ahl.
Omfång 105 s. Personförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 54 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 57 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 121 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?