Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tillfällig fru sökes
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-09-05

Handling

Fredriks flickvän Pia är gravid vilket gör Fredrik överlycklig. Han äger en korvkiosk där Tanja, som är från Ryssland, arbetar. Milla är socialarbetare och sedan 6 år tillsammans med...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Dramaturg
Coproducent
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Platsletare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
On-lineredigering
Digital bearbetning
Musikinspelning
Sångare
Musiker
Musikkonsult
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Förtexter
Grafisk design
Försäkring
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Illusion Film & Television AB
Samproduktionsbolag Sonet Film AB (i samprod m)
Film i Väst AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
MEDIA Programme of the European Community
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Digital bearbetning The Chimney Pot AB
Mixning Europa Post Production AB
Marknadsföring Sonet Film AB
Övrigt bolag Cinema Sweden AB (pressinformation)
LiteGrip AB (kamera- och ljusutrustning)
Svenska Stuntgruppen AB (stunt)

Handling

Fredriks flickvän Pia är gravid vilket gör Fredrik överlycklig. Han äger en korvkiosk där Tanja, som är från Ryssland, arbetar. Milla är socialarbetare och sedan 6 år tillsammans med Kjell som är gift och har barn. Tomme är delvis utvecklingsstörd, kär i Tanja och befinner sig alltid vid Fredriks kiosk.
På valborgsmässoafton utbringar Fredrik en skål för alla mammor och pappor. Han och Pia är och hemma hos några vänner som ska hämta ett adopitivbarn. Oväntat säger Pia att Fredrik inte alls är pappa till barnet hon väntar. Fredrik blir förtvivlad.
Samma kväll sitter Milla ensam hemma hos sig. Kjell har gått därifrån för att fira med sin familj. Milla fattar ett beslut. Hon dricker resten av vinet och går därefter till festen där Kjell och hans familj befinner sig. Hon säger till honom att hon inte tänker gå därifrån förrän hon fått löfte om att de ska leva tillsammans. När hon inte får något svar från Kjell klättrar hon över till grannens balkong och kommer då in till Fredrik som är ensam och olycklig. När han undrar vem hon är och vad hon gör där, kräks hon plötsligt på hallgolvet. Hon vill gå därifrån och får låna en kofta till skydd mot kylan.
Kjell har inte träffat Milla sedan hon ställde ultimatum och Milla är ledsen. Men en kväll ringer Kjell på dörren. Hon öppnar och kontakten är återupptagen.
Fredrik vill ha barn. Han pratar med en kamrat och säger att det bara är 5 veckor kvar till Pias förlossning. Kamraten ber honom släppa tanken på Pia berättar att hon redan fått barn. Fredrik rusar hem till henne med hopp om att han ändå skulle vara pappan, men Pia visar papper på att det inte är han som är far till barnet.
På kvällarna ser Fredrik ser kamraterna gå hem till sina familjer. Bara han och Tomme är kvar vid kiosken. Fredrik bestämmer sig för att adoptera.
Milla arbetar på socialkontoret och sysslar med adoptioner. Fredrik kommer dit och säger att han och hans fru vill adoptera. Han får veta att för att kunna göra en ansökan måste också hans fru vara med. De bestämmer en ny tid, men innan han går frågar Fredrik om det inte var Milla som var hemma hos honom valborgsmässonatten. Hon bekräftar och säger att han ska få tillbaka koftan.
Fredrik frågar Tanja om hon vill låtsas vara hans fästmö och följa med till adoptionsbyrån. Hon gör det på villkor att hon får 2 000 kr för besväret. Hon har barn hemma i Ryssland som hon måste försörja. Vid mötet på adoptionsbyrån visar det sig att de måste vara gifta för att givarländerna ska godkänna dem som adoptivföräldrar. Fredrik frågar Tanja om hon vill gifta sig med honom. Hon vill ha 25 000 kr och halva kiosken för att gå med på det.  Först nekar han till en sådan uppgörelse, men till slut ger han med sig och de gifter sig.
Milla och hennes arbetskamrat Cilla är hemma hos Fredrik. Tanja är också där och de tittar på en videoupptagning från bröllopet. Han och Milla går runt i lägenheten där det redan finns en barnsäng. Hon påpekar att han verkar ha längtat efter barn länge. Han säger att han varit extrapappa åt sin systers barn och frågar om inte Milla vill ha barn. Det vill hon inte.
På en samtalsgrupp för blivande adoptivföräldrar blir Tanja arg på en av deltagarna som säger att om man adopterat bort sitt barn har man förbrukat rätten att vara förälder. Tanja säger åt henne att man aldrig kan veta varför någon gjort så. När de kommer tillbaka till kiosken är Fredrik arg på Tanja och säger att de aldrig kommer att få adoptera om hon bråkar. Hon säger att hon aldrig vill bli en svenne som han.
Det ösregnar och när Fredrik kör förbi en busskur får han se Milla stå där med sin cykel. Han stannar och frågar om han kan bjuda på skjuts. Hon tackar ja och hemma hos henne följer han med upp för att hämta koftan hon lånade på valborgsmässoafton. De pratar och har trevligt och när Fredrik ska gå kysser de varandra och de hamnar i säng. På morgonen försäkrar de att det bara var en engångsföreteelse. Han har Tanja och hon har sin Kjell. Dessutom är han hennes klient och därmed får de inte ha någon relation. Hon försäkrar att det som hänt inte ska påverka adoptionsbeslutet.
Det är nytt möte i adoptionsgruppen. Fredrik och Milla tittar på varandra i smyg. Gruppen diskuterar sexualitet och Tanja talar högljutt om att hon och Fredrik har det väldigt bra och att hon till skillnad från svenska kvinnor har ett väldigt bra förhållande till sin vagina. Turbulens uppstår.
Något senare får Fredrik får ett brev från adoptionsmyndigheten där det står att han och Tanja är godkända som adoptivföräldrar.
Milla berättar gråtande för Cilla att hon är gravid och att hon måste göra abort, men först vill hon veta vem som är far till barnet. Fredrik eller Kjell. Men hur det än är så är båda gifta. Väninnan säger att det inte funkar så, hon måste själv bestämma om hon vill ha barnet eller inte.
Kjell bjuder Milla på middag – i korvkiosken. Tomme berättar en sexistisk historia, men har glömt poängen. Kjell fyller i och Milla blir arg och går därifrån. Kjell rusar efter och plockar upp henne i sin bil. När de åkt en bit ber Milla Kjell att stanna bilen eftersom hon måste kräkas. Milla berättar att hon är med barn och Kjell ber henne att fixa det eftersom hon ändå inte vill ha barn. Milla säger att hon tänkte så innan hon var med barn. Hon säger också att hon inte vill sitta ensam med sitt barn som hans fru Ulla fått göra, hon vill att han ska älska bara henne. Hon går därifrån. Mitt i natten, långt senare, ringer Kjell på Millas dörr. Han vill flytta in och Milla blir glad.
Fredrik är irriterad på Tanja, men hon säger att han inte ska vara ledsen. Han är en bra man och att han kommer att bli en underbar pappa. Hon bjuder honom på vodka och Fredrik blir full. De dansar och Fredrik snubblar över några lådor på lagret. Han upptäcker att det är smuggelvodka och förstår att Tanja har skaffat dit den. Han blir arg på Tanja och säger att hon inte får sälja från hans kiosk. Hon genmäler att det också är hennes kiosk - hon äger hälften. Han vägrar att ge henne några 25 000 kr och Tanja blir vansinnig. I tumultet som uppstår knuffar hon till Fredrik så att han slår i huvudet och blir medvetslös.
Fredrik vaknar upp i Tanjas husvagn. Han rusar till kiosken och upptäcker att den är tömd på inredningen. Tanja har lämnat ett brev där hon skriver att hon åkt hem till Ryssland och att hon tagit köket med sig.
Fredrik har inte längre rätt att adoptera eftersom det förutsätter att paret som söker fortfarande lever tillsammans. Milla frågar varför han gjorde som han gjorde och han berättar att han längtar efter barn väldigt mycket.
En dag berättar Milla för Kjell att barnet hon bär på kanske inte är hans. Han tar omedelbart sina saker och går därifrån. När Milla berättar det för Cilla säger hon att bara Milla själv kan bestämma. Karlar kommer och går.
Milla fortsätter att leda grupper för par som ska adoptera. Hon är synligt gravid. En kväll går hon till Fredriks kiosk och äter en ”Milla special”. Hon sätter sig vid ett bord och sitter kvar till stängningsdags. Fredrik och hon småpratar och av samtalet framgår att Kjell har flyttat. Till slut säger Milla att barnet hon bär kan vara Fredriks och att hon frågar om han kan tänka sig att vara pappa för barnet utan att för den skull vara tillsammans med henne. Fredrik ber henne dra åt helvete.
Dagen därpå går han till Millas jobb. Han måste få veta om hon vill vara tillsammans med honom. Han skulle inte klara av om det visade sig att barnet är hans och han inte fick leva tillsammans med Milla. Han trasslar in sig i förklaringar och Milla ber honom dra åt helvete. Han går och Milla rusar efter men hittar honom inte. Hon går tillbaka till sitt rum och där sitter Fredrik. De ler mot varandra.
Någon tid senare är Fredrik och Milla på BB. De föder barn och allt går bra.

Censur / granskning

Censurnummer 139495
Datum 2003-05-09
Åldersgräns Tillåten från 7 år


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Akter 5 rullar


Inspelning

Trollhättan Sverige 2002-07-15 2002-08-27

Visningar

Sverigepremiär 2003-09-05 Filmstaden 1+2 Göteborg Sverige 101 min
2003-09-05 Filmstaden 1 Malmö Sverige 101 min
2003-09-05 AMC Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Filmstaden Kista 2 Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Filmstaden Sergel 6 Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Filmstaden Söder 2 Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Rival Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Saga 1 Stockholm Sverige 101 min
2003-09-05 Vågen Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 26 platser)
TV-visning 2006-05-26 TV4 Sverige
2007-01-20 TV4 Sverige
2012-11-06 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel The Wind Starts Blowing
Kompositör Theodor Jensen (2001)
Nicklas Korssell (2001)
Mikael Furugärde (2001)
Textförfattare Theodor Jensen (2001)
Nicklas Korssell (2001)
Mikael Furugärde (2001)
Framförs av The Plan


Originaltitel Stay Right Here
Kompositör Theodor Jensen
Nicklas Korssell
Mikael Furugärde
Textförfattare Theodor Jensen
Nicklas Korssell
Mikael Furugärde
Framförs av The Plan


Originaltitel Daybreak
Kompositör Theodor Jensen
Nicklas Korssell
Mikael Furugärde
Textförfattare Theodor Jensen
Nicklas Korssell
Mikael Furugärde
Framförs av The Plan


Originaltitel Stay Tonight
Kompositör Pernille Rosendahl (2001)
Jonas Struck (2001)
Textförfattare Pernille Rosendahl (2001)
Jonas Struck (2001)
Framförs av Swan Lee (2001)


Originaltitel Devocka s severa/Devotjka s severa
Kompositör Kim Brejtburg (2002)
Textförfattare Karen Kavalerjan (2002)
Evgenij Fridljand (2002)
Irina Antonjan (2002)
Framförs av Prem'er-Ministr (2002)


Originaltitel Propadaju ja
Kompositör I. Azarov
Textförfattare Regina Lisits
Sångare Ljubov' Uspenskaja


Originaltitel Open Those Eyes
Kompositör Jakob Nyström
Textförfattare Jakob Nyström
Framförs av Isolation Years


Originaltitel Shady Lady
Kompositör Martin Olson (2002)
Jonas Hultqvist (2002)
Peter Malmquist (2002)
Jonas Ottosson (2002)
Textförfattare Martin Olson (2002)
Jonas Hultqvist (2002)
Peter Malmquist (2002)
Jonas Ottosson (2002)
Framförs av Revolvo


Originaltitel Delfinernas sång
Av Björn Melander
Framförs av Björn Melander (1995)


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare Chalmers sångkör


Originaltitel All I Wanna Do (Is Make Love to You)
Kompositör R.J. Walsh
D. Winslow


Originaltitel Money Thang
Kompositör John Costello
David Hilker
A. Brown
L. Smith


Originaltitel La belissima estate
Kompositör Luciano Michelini
Alberto Pomeranz


Originaltitel Country Days
Kompositör Georges Gasquy
Sauveur Mallia


Utmärkelser

Festivalpris Torino 2004 Gustaf Hammarsten (bästa skådespelare, Toriono Cinema delle donne)
Torino 2004 (tredjepris, Toriono Cinema delle donne)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2620


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tillfällig fru sökes. En romantisk komedi. Version 11. 2002-06-17.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tillflällig fru sökes. Dialoglista.
Omfång 37 s. + 9 s. för- och eftertext samt musiklista.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Unlimites stories 2. En romantisk komedi. Version 6 2002-04-08.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?