Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel True Confessions
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1981-10-02

Medverkande

Robert De Niro
Des Spellacy

Robert Duvall
Tom Spellacy

Burgess Meredith
Seamus Fargo

Charles Durning
Jack Amsterdam

Ed Flanders
Dan T Campion

Cyril Cusack
kardinal Danaher

Visa alla medverkande

Handling

Des är präst och står nära kardinalen och i tur för en biskopstjänst. Hans arbetsuppgifter är ytterst världsliga och han konfronteras med affärskontakter som försöker reparera sitt...

Visa hela handlingen

Press

"Filmen är för lång och alldeles för många bitar fattas i pusslet. Vad har gått snett mellan bröderna? Hur stor roll spelar religionen i det fallet? Och varför är polisen nästan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Robert De Niro Des Spellacy
Robert Duvall Tom Spellacy
Burgess Meredith Seamus Fargo
Charles Durning Jack Amsterdam
Ed Flanders Dan T Campion
Cyril Cusack kardinal Danaher
Kenneth McMillan Frank Crotty
Rose Gregorio Brenda Samuels
Dan Hedeya Howard Terkel
Gwen Van Dam Mrs Fazenda
Tom Hill Mr Fazenda
Jeanette Nolan Mrs Spellacy
Jorge jr. Cervera Eduardo Duarte
Susan Myers bruden
Louisa Moritz horan
Pat Corley Sonny McDonough

Bolag

Produktionsbolag United Artists
Chartoff-Winkler Productions (för)
Distributör i Sverige (35 mm) United Artists AB

Handling

Des är präst och står nära kardinalen och i tur för en biskopstjänst. Hans arbetsuppgifter är ytterst världsliga och han konfronteras med affärskontakter som försöker reparera sitt dåliga rykte genom nära kontakt med kyrkans projekt. Framför allt är det en Mr. Jack Amsterdam, om vilken det går så många rykten, att Des funderar på att avveckla samarbetet med honom. Des bror Tom är polis och arbetar på ett flickmord, som inträffat i trakten. Flickan är en ung prostituerad och har haft samröre med både Mr. Amsterdam och andra inom den kyrkliga intressesfären -- även Des själv har haft en ytlig kontakt med flickan. Ingen av dem är dock mördaren, men trots att Tom vet det, skandaliserar han Jack Amsterdam och förstör därmed även sin brors karriär i något slags hämndbegär, främst mot Jack Amsterdam men även mot brodern. Des hamnar som präst i en liten församling i öknen, där Tom efter många år besöker honom. Då är Des döende . . .

Censur / granskning

Censurnummer 122760
Datum 1981-09-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2960 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Filmen är för lång och alldeles för många bitar fattas i pusslet. Vad har gått snett mellan bröderna? Hur stor roll spelar religionen i det fallet? Och varför är polisen nästan sjukligt besatt av tanken på att sätta dit den rike affärsmannen?

Svaren på frågorna finns inte i filmen men möjligen i den bok som aldrig borde ha filmats." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

"Det finns en illusionslös människosyn i Ulu Grosbards film som kan påminna om andra katolska samtidsskildringar -- här avbildas en tillvaro där snuten lika väl som kyrkans och samhällets stöttepelare består av en samling kärlekslösa mutkolvar.

Nå, så småningom får både hederligheten och den sanna religiositeten sin beskärda del, och det tillhör kanske det mindre intressanta i filmen.

Någon djupare betraktelse över de existentiella villkoren eller problematiken kring Guds och kejsarens tillhörigheter är det inte heller fråga om.

Mera en originell snutfilm, där de polisiära schablonerna ett tag hotar att ta överhanden, men där den ovanliga balansgången mellan skilda världar i stort sett hålls vid liv.

Främst genom Robert De Niros och Robert Duvalls fina samspel i brödrarollerna, som tar fram släktskapen bakom det milsvida sociala avståndet.

En lite annorlunda amerikanare på repertoaren, som är värd sin uppmärksamhet!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Med ett raffinerat växelspel mellan grönskande social kyrklighet och sjabbig undrevärld gör den för mig okände regissören Ulu Grosbard en film som framgångsrikt korsar den västamerikanska kriminalberättelsen från Dashiell Hammetts dagar med en svartsynt katolsk moralitet som kunde tilltalat Graham Greene den yngre.

Det är utomordentligt gjort, i en stil som ofta ytligt påminner om Coppolas i "Gudfadern", och vad som framför allt gör denna överraskande och bittra film så sevärd är DeNiros och Duvalls insatser som de två bröderna.

Här kan man verkligen tala om aktörernas film, i begreppets mest seriösa och intelligenta bemärkelse.

Så länge det görs om än bara enstaka filmer som "Avslöjandet" finns det ingen anledning för den erfarna biopubliken att kasta in handduken." Lasse Bergström i Expressen

"Avslöjandet kan tyckas något överbelastad men Ulu Grosbard lyckas hålla både intrigen väl sammanhållen och göra bröderna till ett trovärdigt om än ganska originellt par.

Avslöjandet är en välspelad, spännande och intressant film som trots sin historiska klädnad är rykande aktuell." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel True Confessions (Roman)
Författare John Gregory Dunne


Visningar

Sverigepremiär 1981-10-02 Rialto Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 1992-09-28 TV3 Sverige
1995-11-12 TV3 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2942


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?