Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Smala Sussie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-10-03

Medverkande

Tuva Novotny
Smala Sussie

Jonas Rimeika
Erik Svärd, Sussies bror

Kjell Bergqvist
Billy Davidsson, polis

Malin Morgan
Sandra

Lotta Tejle
Gudrun Mårtensson

Visa alla medverkande

Handling

Någon jagar Erik och Pölsa. De skiljs åt vid en vägkorsning och springer åt varsitt håll. Erik springer in på en pizzeria där tv:n är påslagen. En lerfigur i tv-rutan får en pistol...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Scripta
Dramaturg
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Platsletare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Scanner
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Patinerare
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Praktikant
Förtexter
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Tuva Novotny Smala Sussie
Jonas Rimeika Erik Svärd, Sussies bror (filmdebut)
Björn Starrin Pölsa (filmdebut)
Kjell Bergqvist Billy Davidsson, polis
Malin Morgan Sandra
Lotta Tejle Gudrun Mårtensson
Michael Nyqvist Mörka rösten
Lena Dahlman Gerd Johansson
Johan Andersson Micke Tretton (filmdebut)
Anders Blomberg Tore Tumör
Nicky Horn Billys fru
Bengt Alsterlind Gunnar, Gudruns man
Lena Wallman-Alster Sussie och Eriks mor
Rolf H. Karlsson biografmaskinisten
Olle Wirenhed Konsumbiträdet
Vilma Rogsten-Zammel Davidssons dotter
- samt
Andreas Galle
Annie Karlsson Mary, den gamla kvinnan
Arne Hasselblad
Claes Hallquist
Conny Hultgren
Daniel Marsell
Daniel Wahlgren
Hampe Söderqvist
Johan Nordström
Kenneth Ringius
Lars Nilsson
Leif Persson
Mattias Wåhlander
Monica Starck
Oskar Söderlund
Per Steffensen
Robert Björk
Royne Karlsson

Bolag

Handling

Någon jagar Erik och Pölsa. De skiljs åt vid en vägkorsning och springer åt varsitt håll. Erik springer in på en pizzeria där tv:n är påslagen. En lerfigur i tv-rutan får en pistol riktad mot huvudet. Detsamma händer Erik. Han bedyrar sin oskuld inför den hotfulle mannen och ber att få berätta sin historia:
Dagen innan hade han fått ett telefonsamtal från Sandra som sa att Sussie, Eriks syster, var försvunnen. Erik liftade hem till byn i Värmland.
När han kommer fram ringer han på Sussies dörr och minns när han, sista gången, var på bio i byn. Sista akten saknades och biografmaskinisten kom ned och berättade slutet på filmen.  Erik beslöt sig då för att flytta till Stockholm. Sussie ville följa med, men Erik hade sagt att det var för farligt. Ingen öppnar, men han träffar Ture Tumör som har ensam vårdnad om sin nyfödda bebis.
Erik går hem till sin alkoholiserade mamma som inte vet vad som hänt Sussie. I byn finns också Micke Tretton som just lyckats häfta fast höger kind i golvet med en häftpistol, samt Pölsa som älskar film och ständigt har en videokamera med sig.
Erik går in på byns pizzeria och träffar Sandra som säger att Sussie varit där en vecka tidigare för att betala skulder. Erik frågar vad polisen säger, och får veta att polisen Billy är en tvångskommenderad stockholmare som bara pratar om sina egna problem. Sandra säger också att Sussie inte längre är sig lik för i så fall hade hon inte varit ihop med Pölsa.
Erik går hem till Pölsa. Han förnekar att han varit ihop med Sussie och säger att hon varit full och olycklig sista gången han såg henne. Erik frågar varför, och Pölsa berättar att Sussie blivit kär i Banarne som varit och spelat vid invigningen av nya sporthallen.
Erik vill åka till polisen men inte med Pölsa vid ratten eftersom han druckit. Men Pölsa tar videokameran och sätter sig i sin gamla utrangerade polisbil och kör. Kameran ramlar från taket, där Pölsa lagt den, och den plockas upp av Gudrun Mårtensson som cyklar förbi.
Erik och Pölsa stannar vid videobutiken och pratar med ägaren Gerd, som säger att det inte är så konstigt att Sussie försvunnit såsom hon hade levt. Erik blir upprörd.
Pölsa har fått soppatorsk och när Erik hjälper till med att skjuta på, förlorar Pölsa kontrollen över bilen och den kör genom staketet rakt in i polisen Billy Davidssons trädgård. De bjuds på kaffe och Billy säger att det är för tidigt att dra igång en skallgångskedja. När Billys son kommer åkande på moped ser Erik att det är hans, en gång stulna moped, som sonen kör. Billy pratar sig ur situationen och Erik får tillbaka mopeden.
Hemma hos Gudrun Mårtensson och hennes man Gunnar har Gudrun tagit ut bandet ur den upphittade videokameran för att titta på det. Det hon får se är hur Pölsa bryter sig in hos Sussie och hittar henne till synes död i badkaret.
Erik sover hos Sandra som säger att hon tror att Sussie är död och att det är många som vet att det är så. Hon hade t ex sett något konstigt i videobutiken. Polisen Billy behövde inte betala Gerd när han hyrde film och han tog dessutom en mängd påsar Gott och Blandat utan att hon protesterade.
Erik går ut för att få en nypa luft och träffar Ture Tumör som är ute och går med sin bebis. Ture har tidigare hittat Sussies krockade, men tomma bil upp- och nedvänd på vägen. Han hade krupit in och hittat en lapp hon skrivit och där det stod: ”Om något händer mig, leta i stupröret”. Men det berättar han inte för Erik.
Sandra berättar också för Erik att Sussie bara pratat om Banarne, blivit konstig och börjat knarka. Erik blir upprörd över upplysningen och undrar var hon fick knark ifrån. Sandra säger att det var från jobbet – hemtjänsten, men att Pölsa var den som introducerat knark för henne. De hör ett obekant ljud från stupröret. Det är Ture Tumör som letar. Han hittar inget i stupröret och sparkar ned det, men det hör inte Sandra och Erik som ägnar sig åt varandra.
Dagen därpå är Erik arg och går till Pölsa som säger att han inte dödat Sussie och att ingen annan heller har gjort det. Erik ser en pistol och undrar var Pölsa fått den ifrån. Han säger att han fått den från Ture.
Erik tar sig in i Sussies lägenhet. Plötsligt kommer Billy in genom dörren. Erik pekar på ett kulhål i badkaret, men Billy säger att han får ta upp det med värden och så uppmanar han Erik att åka hem till Stockholm. Han kan inte längre garantera Eriks säkerhet.
När Erik går ut från Sussies lägenhet hör han rop på hjälp. Han tar sig in i lägenheten från vilken han hört ropen. På golvet ligger Micke Tretton, fortfarande fasthäftad vid golvet. Erik hjälper honom upp och undrar vilka svin det är som gjort så med honom.
Micke säger att han gjort det själv därför att han hade sådana skuldkänslor så att han bara ville dö. Micke säger att det är om Sussie och att han vill berätta allt. Och han berättar:
Gudrun och Sussie arbetade ihop på äldreboendet. De upptäckte att gamla Mary var död. När de flyttstädade hittade Gudrun ett skrin fyllt av pengar. Sussie upptäcker henne när hon står med en bunt tusenlappar i händerna. Gudrun delar med sig och Sussie går direkt till videobutiken och betalar sin skuld hos Gerd. Men Gerd nöjer sig inte utan nitar fast Sussie i golvet med en häftpistol och frågar var Sussie fått pengarna ifrån. Sussie berättar.
När Sussie, Micke Tretton, Pölsa och Ture sitter och tittar på en film kommer Gerd och säger att Gudrun lurat Sussie och att det fanns mer pengar. Hon föreslår att de ska stjäla pengarna från Gudrun. Det är riskfritt att stjäla från en tjuv. Sussie får ansvar för att genomföra stölden och när polis Billy kommer till videobutiken rekommenderar Gerd en film som handlar om en tjuv som blir bestulen på de pengar hon stulit. När tjuven går till polisen gör de ingenting. Billy öppnar videofodralet och där ligger ett antal tusenlappar. Billy tycker att det verkar vara en bra film.
När stölden ska ske får var och en uppgift att utföra. Det fungerar inte riktigt, men Sussie lyckas ändå genomföra stölden. Efteråt samlas de hos Gerd i videobutiken.
De får 2000 kr var av Sussie, som säger att det inte fanns mer. Sedan åker hon till Sandra i pizzerian och säger att hon ska flytta och undrar om hon vill flytta med. Hon skriver lappen där det står ”Om något händer mig, leta i stupröret” och åker sedan hem och lägger sig i badkaret.
Ture, Micke Tretton och Pölsa dyrkar upp låset till hennes lägenhet. Pölsa har som vanligt videokameran påslagen. Ture har pistol. Sussie ligger stilla i badkaret och av misstag fyrar Ture av pistolen. Alla blir skräckslagna och när någon tar i ytterdörrens handtag flyr de genom fönstret och springer till videobutiken och Gerd. Hon blir rasande och beordrar dem att flytta kroppen. När de åter kom till lägenheten är kroppen redan försvunnen. Erik frågar Micke Tretton vem som tog kroppen och han säger att han inte har någon aning.
Ture har smyglyssnat på samtalet. När han hört nog sms:ar han till Gerd: ”Tretton tjallar, mer pengar finns”
Erik spyr på Micke Trettons golv och det ringer på dörren. Utanför står Gerd och Pölsa beväpnad med pistol. De tvingar Erik och Micke ut till en bil.
Gudrun kommer in på polisstationen och vill bekänna något. Hon berättar att hon hittat ett brev på golvet i sin lägenhet efter att de stulna pengarna stulits från henne. Brevet är till Banarne och bara Sussie skrev sådana. Därför rusar hon hem till Sussie och konfronterar henne. Sussie låser in sig i badrummet och kommer inte ut förrän Gudrun hotat slå sönder hennes Banarne-tavla. Gudrun säger att hon gärna delat pengarna, men att hon glömt var hon gömt dem. De blir ett gräl och Gudrun dränker Sussie i det vattenfyllda badkaret. Hon rusar därifrån och det andra gänget är just på väg in. Gudrun hämtar en resväska och återvänder till Sussies lägenhet just när de andra flytt genom fönstret. Hon lägger Sussie i resväskan och ser sedan till att hon hamnar i samma kista som gamla Mary och begravs med henne. Polisen tror henne inte, men hon tar fram videokameran och säger att allt finns dokumenterat där.
Under tiden kör Pölsa och Gerd ut Erik och Micke till en tom lokal vid sågverket. De vill tvinga dem att tala om var pengarna finns. Vid sågverket vill Pölsa inte längre vara med. Han går till bilen och Gerd skjuter honom. Pölsa segnar ned och dör. Billy kommer och ser Gerd med dragen pistol. Han larmar andra radiobilar och hon skjuter Billy som samtidigt avlossar ett skott mot Gerd som dör.
Erik och Micke Tretton har sett vad som hänt och rusar fram till Pölsa. Då kommer den första av radiobilarna och de rusar iväg och Erik fångas in på pizzerian.
Polisen som lyssnat på berättelsen undrar varför de flydde när de inte gjort något. Erik svarar att han inte vet. Polisen säger att han hatar sorgliga slut och släpper Erik.
Sandra har just kört fram bilen och Erik sätter sig i den. De åker från bruket, men när de ska köra iväg backar de in i pizzerians stuprör. Pengarna rasar ut ur stupröret.  De åker från bruket med bilen fylld av pengar.

Censur / granskning

Censurnummer 139728
Datum 2003-08-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2763 meter
Kommentar Aktlängder: 502, 548, 467, 521, 527, 198.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Längd i meter 2763 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Inspelning

Bengtsfors, Dalsland Sverige 2002-09-17 2002-11-08

Visningar

Sverigepremiär 2003-10-03 BioPalatset Göteborg Sverige 101 min
2003-10-03 Draken Göteborg Sverige 101 min
2003-10-03 BioPalatset Malmö Sverige 101 min
2003-10-03 AMC Stockholm Sverige 101 min
2003-10-03 BioPalatset Stockholm Sverige 101 min
2003-10-03 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 101 min
2003-10-03 Royal Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 69 platser)
Dvd-release 2004-05-05 Sverige
TV-visning 2007-11-30 SVT1 Sverige 97 min
2019-02-09 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Dirty and Cheap
Kompositör Randy
Textförfattare Randy
Framförs av Randy


Originaltitel No Right
Kompositör Björn Olsson
Textförfattare Björn Olsson
Framförs av Whyte Seed


Originaltitel Billy the Coach
Kompositör Leif Karate
Textförfattare Leif Karate
Framförs av Leif Karate


Originaltitel Newfound Lover
Kompositör Tuva Novotny
Textförfattare Tuva Novotny
Sångare Tuva Novotny


Originaltitel Stupid
Kompositör Camela Leierth
Textförfattare Camela Leierth
Sångare Camela Leierth


Originaltitel Palace Station
Kompositör Kristofer Östergren (2002)
Textförfattare Kristofer Östergren (2002)
Framförs av Melody Club


Originaltitel Notes About Freedom
Kompositör Rolf Wendin (1974)
Textförfattare Rolf Wendin (1974)
Framförs av Act II


Originaltitel Live It Up
Kompositör Daniel Wahlgren
Textförfattare Daniel Wahlgren
Sångare Papa Dee


Originaltitel Hip Teens (Don't Wear Blue Jeans)
Kompositör Sam Leigh-Brown
Philip Noha
Frank Popp


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2763


Typ Tonpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smala Sussie. Absolut sista versionen: 2002-08-14. Av. Ulf Malmros och Petteri Nuottimäki.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Smala Sussie. Dialoglista.
Omfång 54 s. + 7 s. för- och eftertexter samt musiklista i ex. 1.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tretton. Ingen vanlig helg på landet ... av Petteri Nuottimäki. Manus under utveckling - 20 juni 2001.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tretton av Petteri Nuottimäki. Manus under utveckling - 5 november 2001.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smala Sussie (13) av Petteri Nuottimäki och Ulf Malmros. 3 april 2002.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smala Sussie. Manus av Petteri Nuottimäki och Ulf Malmros. 6 maj 2002.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smala Sussie. Manus av Ulf Malmros och Petteri Nuottimäki. Inspelningsversion 1 juli 2002.
Omfång 102 s. + 5 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?