Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den tredje vågen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-10-15

Medverkande

Jakob Eklund
Johan Falk

Irina Björklund
Rebecca Åkerström

Nicholas Farrell
Frank Devlin

Visa alla medverkande

Handling

Ola Sellberg, den arbetslöse f d polisen Johan Falks tidigare chef, är nu chef för avdelningen för organiserad brottslighet i Europol. Vid ett seminarium i anslutning till hans...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
FAD (First Assistant Director)
Stuntkoordinator
Bakgrundsregi
Scripta
Second Assistant Director
Specialeffekter
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Assistent till producenten
Runner
Rollsättare
Platsletare
Platsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
Produktplacerare
Marknadsföring
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Foto, andrateam
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
On-lineredigering
Digitala effekter
Digital ljussättning
Specialeffektstekniker
Specialeffektsriggare
Musikmixning
Instrumentalist
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Kostymör
Maskör
Chaufför
Byggledare
Kostymassistent
Maskörassistent
Catering
Vapenansvarig
Stunt
Klippassistent
Supervising Film Editor
B-ljud
Ljudassistent
Tramp
Mixning
Praktikant
Juridisk rådgivare
Bakomfilm
Övrig medarbetare
Guvernant
Arrangör

Medverkande

Jakob Eklund Johan Falk
Irina Björklund Rebecca Åkerström
Nicholas Farrell Frank Devlin
Ben Pullen Kane
Marie Richardson Helén
Sylvester Groth Dauphin
Lennart Hjulström Ola Sellberg
John Benfield Stevens
Robert Giggenbach Sorensen
Pierre Deny Leblanc
Emmanuel Limal Rocca
Jacqueline Ramel Anja
Hanna Alsterlund Nina, Heléns dotter
Joram Voelklein Van Nuys
Joep Sertons Van Effen
David Frederickson Harrows
Christian Greger Martins
László Hágó Ebenhardt
Stefan Marling Terry
Jonatan Blode Bodine
Ralph Mondi Miller
Eric Voge Stanton
Richard Froelich Müller
Patrik Karlson Garcia
Alain Azerot Monteux
Paul Munday St. John-Smythe
Henrietta Helldin Elisabeth
Sabinije Von Gaffke EuroSecs radiooperatör
Maria Gruber sköterska i London
Hans Hatwig portier på Motel Röhmer
Ingvar Haggren långtradarchaufför
Johan Wikström polis inne på München Plaza
Tina Ljung polis utanför München Plaza
Roger Brett engelsk tv-reporter
Maxime Desbans Dauphins äldste son
Antoine Desbans Dauphins yngste son
Maria Biederbeck Dauphins fru
Maria Zetter Johnsson Garcias fru
Willie Schnorrenberger hovmästare Haag
Anna Sara Roucoulet München Plazas portier
Mikael Fjelldal mobiltelefonförsäljaren
Mika Porkka tysk tv-reporter
Lee's Lee Shimura
Fredrik Dolk Kroon
Jerker Fahlström Borglund
Maria Hörnelius länspolismästare Franzén

Bolag

Produktionsbolag Sonet Film AB (i samarb m)
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
The Chimney Pot AB
Anders Nilsson Filmproduktion
Blind Spot Pictures Oy
Suomen Elokuvasäätiö (i samverkan m)
Sandrew Metronome Sverige AB
SF Bio AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2003
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2003
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2008
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Ljudlabbet AB
Mixning Europa Post Production AB
Grafisk design Tempel
Juridisk rådgivare Advokatfirman Lindh Stabell Horten KB
Catering Restaurang Spikön
Försäkring Media Insurance Brokers ApS (försäkringskonsult Tommy Saks)
Produktplacering InBetween Entertainment AB
Övrigt bolag Swiss International AB (additional effects)
Stuntmakers (stunt)
Datimab (datorleverantör, Ulf Florman)
BTI Nordic (resor)
Ljudlabbet AB (eftersynkronisering)
Europa Post Production AB (eftersynkronisering, tramp)
The Chimney Pot AB (HD-camkopiering, on-line/digitalt efterarbete. Ar
Active Driving 365 AB (bilförare stunt)

Handling

Ola Sellberg, den arbetslöse f d polisen Johan Falks tidigare chef, är nu chef för avdelningen för organiserad brottslighet i Europol.
Vid ett seminarium i anslutning till hans utnämning beskriver han dagens organiserade brottslighet som ”Den tredje vågen” . Det handlar inte längre om narkotika som är en högriskverksamhet utan om människosmuggling, cigarett- och spritsmuggling, momsbedrägerier och bidragsfusk.
Den tredje vågen är övertaganden av företag och att man sätter in pengar på insynsskyddade konton i en internetbank som i hemlighet ägs av kriminella syndikat. Ola Sellberg säger att detta krig måste Europol vinna.
I Londons finanshögkvarter gör Phoenix Kane upp planer på en mycket komplicerad finanstransaktion för det konsortium han arbetar för.
Kanes flickvän Rebecca arbetar på Harrows Capital Management. Hon har upptäckt att Kane, som hon sedan 10 år lever tillsammans med, köpt en ljusskygg bank för 45 000 euro. Hon granskar hans affärer och finner att han, trots löfte om motsatsen, under hela deras tid tillsammans ägnat sig åt brottsliga affärer. Hon har levt på en lögn.
Kane kommer till deras gemensamma bostad och hon konfronterar honom med alla uppgifter hon fått fram och säger att hon lämnar honom. Han blir rasande och misshandlar henne. Därefter rusar han ut från lägenheten och korsar gatan utan att se sig för. En bil kör på honom och han hamnar på sjukhus.
Kanes affärskontakter ser vad som sker och när Rebecca kommer ut från huset tar de med henne till sjukhuset. Hon väntar utanför Kanes rum och ser i en påslagen tv Sellberg hålla sitt tal om den organiserade brottsligheten. När Kane vaknar upp ur medvetslösheten har Rebecca gått därifrån. Han ber en medhjälpare att hitta henne.
Sellberg vill anställa Johan Falk i Europol. Johan är i Dunkerque med sin familj och Sellberg bjuder in dem på middag. Johan tvekar, men beslutar att ta hemvägen via Haag.
Rebecca är på väg till Holland med en färja från Harwich. Via hennes mobiltelefon kan Kanes medhjälpare se var hon befinner och ge torpeden Jean Monteux  order om att ta henne när hon anländer till Holland. På hennes arbetsplats Harrows varnar säkerhetschefen för att hon kan skada företaget och också de beslutar att hon ska hittas. Rebecca är jagad av två olika organisationer.
Rebecca når Holland. Monteux och en kollega har förklätt sig till poliser och de följer efter Rebecca från färjan och vidare in mot Haag. Samtidigt sitter Johan på en krog i Haag tillsammans med Sellberg och polisen Fredrik van Nuys. Johan vill inte ha det erbjudna jobbet i Europol. Han går därifrån samtidigt som Rebeccas taxi anländer till krogen. Hon sätter sig vid Sellbergs bord och de förföljande falska poliserna går in för att gripa henne. Sellberg visar sin legitimation och de blir osäkra.  När van Nuys tar upp sin pistol blir han skjuten av Monteux. Johan som har återvänt till krogen för att åter tala med Sellberg ser genom fönstret hur också Sellberg blir skjuten. Johan får med sig Rebecca men de de två torpederna jagar dem.
Rebecca ringer London och får klart för sig att det är Kane som startat jakten på henne. Hon berättar för Johan att hennes f d pojkvän Kane är en del av den organiserade europeiska brottsligheten. Hon ber Johan ta med henne till Europol så att hon ska kunna berätta sin historia på plats. Johan ringer en f d kollega i Göteborg och ber henne ta reda på om Europol vet vilka som befann sig på restaurangen. Han är rädd att brottslingarna ska kunna hota hans familj. Europol vet vem torpeden är med har inte identifierat Johan. Johan träffar sin fru Helén och säger att han ska ta fast den som dödat Sellberg. Han kan inte gå till polisen och berätta vem han är eftersom han då är rädd att det ska läcka ut till motståndarna. Helén berättar att hon är gravid och säger att hon inte vill att han ska delta i mördarjakten.
Rebecca säger till Johan att hon vet vem det är som ligger bakom det stora smugglingssyndikatet i Europa.  Den liga som sprängts tidigare av Europol var bara bulvaner och alla lastbilar och all verksamhet har återköpts av de verkliga brottslingarna och att verksamheten är i gång som tidigare. Kane är inte en av ägarna men han förvandlar de svarta pengarna till vita och plöjer ned dem i vanliga företag. Han arbetar med en 10-12 bankdirektörer i lika många länder så att man inte ska se något samband. Dessutom vet hon att Kane måste vara i München dagen därpå. Johan beslutar att först åka till Düsseldorf med Rebecca och familjen som sedan ska vidare till Sverige,  och därefter vidare till München.
Harrows säkerhetsmän från Euro Sec har kommit till Haag och de upptäcker att den man som förde med sig Rebecca är svensk. De finkammar alla hotell för att se vilka svenskar som varit inbokade. De hittar Johans namn och följer efter honom när han och familjen åker till Düsseldorf. Under natten bokar familjen in sig på ett motell och Harrows män kommer in i receptionen och vill att Rebecca ska följa med till London. Johan bryter strömmen så att hon och hans familj kan fly till bilen. Euro Sec försäkrar Johan att de kan hjälpa dem alla i säkerhet. Johan känner Euro Sec som ett av Europas bästa säkerhetsföretag, men Rebecca genmäler att Harrows ägs av ett insynsskyddat finansinstitut som ägs av Harrows Capital som i sin tur ägs av en stiftelse som kontrolleras av Kane.
Kanes män har också nått fram till motellet. De avvaktar i en skogsdunge. Plötsligt upptäcker Euro Sec den andra styrkan och skottlossning utbryter. De får in Johans familj och Rebecca i en bil och en jakt startar. Männen från Euro Sec kan inte förstå hur de blivit spårade, men Rebecca säger att sedan deras säkerhetsfirma gick i konkurs och köptes upp av Harrows har Kane använt dem som sin privata polisstyrka. Euro Secs män tvivlar. En av deras män har blivit skadade i en skottlossning och behöver sjukhusvård. De meddelar huvudkontoret att de är på väg till Düsseldorf.
Johan har under tiden sprungit i skogen. Han ringer sin kontakt Åsa i Göteborg och säger att det är finansmannen Phoenix Kane som ligger bakom mordet på Sellberg och Euro Sec fört med sig Helén, Nina och ett hemligt vittne. Han vill ha Åsas hjälp att få exakta uppgifter om när Kane landar i München och var han ska bo.
Euro Sec med chefen Frank Devlin har kommit fram till sjukhuset. Plötsligt ser de Kanes mannar och undrar över hur de kunde veta vilket deras mål var. De åker därifrån och blir åter jagade. Devlin beordrar chauffören att stänga av GPS och positionssystemet i bilen och Kanes mannar förlorar kontakten med dem. De förstår att Rebecca hade rätt – deras huvudbas kontrolleras av fienden.
Johan får lift till München och från Åsa får han reda på var Kane ska bo. När han rekognoserar vid hotellet ringer telefonen. Det är Frank Devlin som säger att han omvärderat situationen och att de nu har en gemensam fiende.
De möts alla på ett hotell beläget mitt emot Plaza, där Kane ska bo. De skissar upp en plan med den svårigheten att de måste ta sig in på Plaza. Hotellet är det officiella konferenshotellet för det EU-toppmöte som pågår samtidigt och mycket strängt bevakat.
De har ingen relevant utrustning för uppdraget och Johan köper mobiltelefoner och videokamereror.
Heléna går ned till Plaza och lyckas få ett passerkort som är giltigt för henne personligen. Hon listar ut vilket rum Kane bor i. Hon tar sig in i rummet och placerar ut mobiltelefoner som får fungera som buggningsutrustning.
Kanes olagliga transaktioner ska äga rum på Deutsche Eurobank som ligger vägg i vägg Plaza. Frank Devlin lyckas placera en mobiltelefon under inlåningsdisken.
Kane och hans män går in i banken. De säger till bankchefen att de tänkt göra hans bank till huvudbank och honom till huvudbankir, men allt vad förmåner det innebär. Under samtalet, som avlyssnas av Johan, lossnar den dolda mobilen.  Transaktionerna som gör svarta pengar till vita påbörjas. Plötsligt lossnar mobilen helt och faller i golvet. Kanes kollega tar upp den och Johan märker att det blir alldeles tyst i luren.
Men så ringer telefonen och det är Kanes livvakt som meddelar att han tagit Heléna som gisslan när hon försökte ta sig ut från Plaza. Han säger att Heléna kommer att dö om inte Johan tar med sig Rebecca till hotellobbyn inom en kort stund. Johan tar sitt vapen och går ensam ned i lobbyn.
Plötsligt försvinner strömmen i banken och över halva München. Ingen vet om penningtransaktionerna genomförts eller om de stannat i cyberrymden. Demonstranterna utanför banken angriper fönster och dörrar med stenar och Kanes kunpaner flyr. Kane själv är kvar vid datorn.
Utanför hotellentrén är det fullt kaos när Johan kommer ned. Plötsligt hör han en röst som ber honom lägga ifrån sig pistolen. Han gör det och hör att mannen rapporterar till bilen där Heléna finns att han kommit utan Rebecca. Några poliser kommer in i lobbyn med en skottskadad kollega Johan flyr ut på gatan. Bilen som Heléna sitter i blir påkörd av en polisbil och hon flyr från bilen men ser då Johan bli skjuten av mannen som höll henne fången. Han frågar var Rebecca är och när han inte får något svar skjuter han också Heléna.
Rebecca har gått in i banklokalen där Kane sitter. Hon ber honom stoppa transaktionen som nu åter kommit igång. En polis kommer genom dörren och skjuter Kane som har en pistol. Kane dör i Rebeccas armar.
Johan och Heléna är lindrigt skadade och vill hem. Frank Devlin och hans mannar säger till Johan att de ska städa på sin egen bakgård och ta kontakt med en viss finansfirma i London.
På Sellbergs begravning är Johan åter klädd i uniform. Han följer han sina europeiska kolleger ut efter begravningen.

Censur / granskning

Censurnummer 139849
Datum 2003-10-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Inspelning

med omnejd Trollhättan 2003-03-03 2003-05-23
Vänersborg Sverige
Uddevalla Sverige
London Storbritannien
Haag Nederländerna
München Tyskland
Dunkerque Frankrike
Grevenmacher Luxemburg
Harwich Storbritannien
Hoek van Holland Nederländerna
Göteborg Sverige
Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2003-10-15 Filmstaden 10 Göteborg Sverige 114 min
2003-10-15 Palladium Göteborg Sverige 114 min
2003-10-15 Royal Malmö Sverige 114 min
2003-10-15 AMC 9 Stockholm Sverige 114 min
2003-10-15 Filmstaden Kista 2+6 Stockholm Sverige 114 min
2003-10-15 Filmstaden Sergel 2 Stockholm Sverige 114 min
2003-10-15 Filmstaden Söder 1 Stockholm Sverige 114 min
2003-10-15 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 114 min
2003-10-15 Vågen Stockholm Sverige 114 min (samt ytterligare 96 platser)
Festivalvisning 2004-01-28 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 114 min (35 mm, Göteborg Film Festival)
TV-visning 2006-04-02 TV3 Sverige 114 min
2007-01-21 TV3 Sverige
2008-02-22 TV3 Sverige
Dvd-release 2008-08-06 Sverige
TV-visning 2012-05-19 TV4 Sverige
2020-03-16 TV4 Film Sverige
2020-03-31 TV4 Film Sverige
2020-04-07 TV4 Film Sverige
2020-04-10 TV4 Film Sverige
2020-05-02 TV4 Film Sverige
2020-05-04 TV4 Film Sverige
2020-05-12 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Message from My Heart
Kompositör Bengt Nilsson
Anders Olsson
Textförfattare Anders Olsson


Utmärkelser

Festivalpris Luxemburg 2004 (Grand Prix, Cinénygma Luxembourg International Film Festival)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3256


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Den tredje vågen. Spottad lista. Komplett dialog med tidskod.
Omfång 70 s. + 18 s. förtext på engelska (2 s.), sluttext (15 s.) samt musiklista (1 s.).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The third wave. By Anders Nilsson & Joakim Hansson. Dialogue supervisor Matthew Allen. Fourth draft (4.1) original English/Swedish version.
Omfång 125 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The third wave. By Anders Nilsson & Joakim Hansson. Dialogue supervisor Matthew Allen. Fourth draft (4.0) original English/Swedish version.
Omfång 125 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The third wave. By Anders Nilsson & Joakim Hansson. Dialogue supervisor Matthew Allen. Secong draft (2.1) original English/Swedish version.
Omfång 123 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Färg papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?