Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Rånarna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2004-01-09

Medverkande

Sofia Helin
Klara Arvidsson

Mikael Persbrandt
Frank Wellerfors

Stefan Sauk
Greger Krona

Stina Ekblad
Marianne Ströman

Peter Franzén
Juri/Jarkko

Visa alla medverkande

Handling

På tysk tv rapporteras det att ICP Bank Deutschland har rånats. Rånarna kom inte över några pengar, men bilder av dem fångas på video. Det är vinter. Ute på landet i en röd stuga...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Rådgivare
Stuntkoordinator
Scripta
Specialeffekter
Dramaturg
Exekutiv producent
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Rollsättare
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Digital bearbetning
Musikarrangör
Orkester
Dirigent
Musikinspelning
Sångare
Musiker
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Praktikant
Juridisk rådgivare
Övrig medarbetare

Medverkande

Sofia Helin Klara Arvidsson
Mikael Persbrandt Frank Wellerfors
Stefan Sauk Greger Krona
Stina Ekblad Marianne Ströman
Jarmo Mäkinen Raimo
Peter Franzén Juri/Jarkko
Steve Aalam Tommy
Stig Engström Ingvar Hjälm, bankchef
Simon Averin-Markström Johan Hjälm, Ingvars son
Jens Hultén Mattsson, piketbefäl
Fred Johansson Dieter, rånare
Anna Pannone hotellreceptionist
Dag Elfgren pliten i poliscell
Jan Holmquist Patrik, terapeut
Daniel Larsson Auto-Dennis
Stina Zacco
Peter Parkrud Ragnar Hammarskjöld, säkerhetschef
Anna-Clara Blixt tysk journalist
Irma Schultz-Keller Jeanette Hjälm, bankchefens fru
Annika Lagemyr tysk kidnappad kvinna
Anders Erikson Jimmy Höglund
Björn Nylander Hans Koch
Anders Pettersson polis i skogen
Olof Larsson Bengt Gren, vice vd
Dennis Åsberg polisspanare
Christer Larsson polisspanare
Peter Lundberg piket 1/stuntförare
Jesper Lindblom piket 2
Janne Linqvist piket 3/rånare 2/stuntförare
Mikael Brolin piket 4/rånare 1/stuntförare
Jonas von Matérn piket 5
Henrik Odén piket 6
Christian Peterson piket 7
Peter Lindh piket 8
Fredrik Rydman rånare 3
Ludde Hagberg rånare 4
Sven Thellsson stuntförare
Nicke Niklasson stuntförare
Axel Nordberg body double för Peter Franzén
Jörgen Bergström polis

Bolag

Produktionsbolag Isis Cataegis Pictures
Röde Orm Film AB (i samprod m)
LiteGrip AB
Digital Film Finland Oy
Lefwander Film AB
Europa Post Production AB
AB Ekstranda
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB 2004
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2004
Övrigt bolag Stuntmakers (stunt)

Handling

På tysk tv rapporteras det att ICP Bank Deutschland har rånats. Rånarna kom inte över några pengar, men bilder av dem fångas på video.
Det är vinter. Ute på landet i en röd stuga sitter Klara, som är polis, och tittar på bilder från ett rån. Hennes fästman Frank, som är läkare, tittar uppskattande på henne.
Vid ett möte i polishuset ser Klara på videoupptagningen av rånet. Hennes chef Marianne Ströman kommer in och Klara säger att man kan tro att rånarna var poliser eller militärer. Det är något med deras rörelser. Ströman ger henne rätt och hon får en mapp med bilder av två f d poliser, Jimmy Höglund och Hans Koch, som misstänkts för tidigare värdetransportrån. Ströman vill att Klara kollar upp dem. Ytterligare ett rån äger rum, också denna gång mot Sveabanken,
En bil brinner i skogen och en maskerad man med gevär släpper en väska i marken. Polisbefäl Greger Krona anländer platsen. Han ger order till olika grupper av poliser samt till en helikopter med värmesökande kamera. Den maskerade mannen flyr. Polisens hundar förlorar plötsligt alla spår. Krona är arg och anser att ett spår inte kan upphöra på en viss plats mitt i skogen. Senare är han ute i skogen där rånarna försvann och rekognoserar.
Klara är på banken för att fråga bankansvariga vilka det var som kände till valutaleveranserna vid tiden för rånet. Bankchef Ingvar Hjälm svarar att han gjorde det, respektive bankchef, vice vd Bengt Green och säkerhetschefen Ragnar Hammarskjöld. Securitas skötte transporten.
När Klara kommer hem säger Frank att han tittat på ett hus i Bohuslän. Hon är artigt intresserad och berättar sedan att hon tittat på några tjänster i Göteborg, men att hon vill avsluta det fall hon håller på med innan hon är beredd att flytta. Senare går Klara till kyrkogården och sätter blommor vid sin dotters grav. Dottern dog i en drunkningsolycka bara 7 år gammal.
Spaningsgruppen har möte i polishuset och Ströman säger att rånarna vid två tillfällen kommit över 24,5 miljoner kronor, bara minuterna efter att de levererats. Klara berättar bankens säkerhetschef är en f d polis. Hon tror att rånen begås av de f d poliserna Höglund och Koch, och att rånet i Stockholm kan ha förbindelse med ett rån mot en ICP-bank i Tyskland. Greger är inkallad för att delta i spaningsgruppen. Han visar arrogans gentemot Klara, men berättar att han nu vet hur rånaren kunde försvinna ute i skogen. Det fanns en linbaneanordning i luften mellan några träd och han tog sig upp på ett berg och in i en minimal grotta.
Greger och Klara spanar på Höglund och Koch när de sätter sig i en bil och kör till en bilverkstad. Klara och Greger in när expoliserna lämnar platsen. Under en skåpbil sticker två ben fram. Greger tar tag i ena benet, rycker till och får en protes i handen. Greger hotar mekanikern Dennis med att såga sönder protesen om han inte svarar på hans frågor och Dennis säger då att Höglund och Koch bett honom göra bilen skottsäker och att de ska ha bilen en vecka senare.
Klara tittar på nya bilder och konstaterar att det är samma rörelsemönster vid det senaste rånet som vid de tidigare. Greger frågar vilka det var som kände till värdetransporterna och Klara säger att det är Hjälm, Hammarskjöld och Gren. Han undrar om de kollat upp deras fruar och om inte så skett, ska de göra det.
De åker till bankdirektör Hjälms hus. Hans fru Jeanette öppnar. Under förevändning att de söker hennes man blir de inbjudna. Klara frågar efter toaletten och när Greger kallpratar med Jeanette snokar hon runt i huset. Hon ser att de har en liten son och när hon kommer tillbaka frågar hon var han befinner sig. Jeanette svarar att Johan är i skolan, ett internat. Klara ringer skolan och där säger de att han inte varit i närvarande på 14 dagar. Greger drar slutsatsen att rånarna har Hjälms son som gisslan.
En insatsstyrka bryter sig in i Höglunds hus och konstaterar att pojken inte finns där, men hittar en karta med två inringade platser i Stockholm där det ligger banker.
Klara visar spaningsgruppen en bild på Johan Hjälm och säger att man troligen har en gisslansituation där de drabbade föräldrarna inte vågat gå till polisen. Dagen därpå ska det ske en valutatransport på 23 miljoner kr till Sveabanken på Klara Västra Kyrkogata. Inför valutatransporten kommer flera piketstyrkor att vara inkallade, liksom civilklädda poliser och prickskyttar. Föräldrarna får inte heller ana att polisen vet om att deras son är kidnappad, men man avlyssnar telefonen och har spanare som bevakar familjen.
Klara dammsuger när Frank kommer hem. Han frågar om något hänt och hon berättar om det kommande rånet, om pojken som är gisslan och som kanske kommer att dö om de misslyckas.
Insatsstyrkan och de övriga poliserna får instruktioner inför dagens uppdrag. Den manipulerade skåpbilen anländer och polisen ger order om att avvakta. Penningtransporten kommer. Klara och Greger bevakar den, då han undrar om hon pallar med alltsammans. Hon kallar honom för jävla idiot och går därifrån.
Säkerhetschefen Hammarskjöld ringen Klara och säger att det gått ytterligare en leverans på 14 miljoner, fast till Hornsbruksgatan. Hon vänder sin bil och kör dit.  Penningleveransen till Sveabanken på Klara Västra Kyrkogata avlöper friktionsfritt. Inget inträffar och insatsstyrkan får information om att ett rån i stället sker på Hornsbruksgatan. Klara är redan där och ser hur en av de beväpnade rånarna kommer ut från banken. En polisman skjuter mot rånaren som besvarar elden. Polismannen faller till marken. Klara skjuter mot rånaren som träffas. Ytterligare en rånare kommer ut och försvinner genom en avloppslucka i gatan. Den andre rånaren blir gripen.
På sjukhuset får Klara reda på att kulan inte skadat några vitala organ på rånaren. Hon andas ut, och Ströman föreslår att hon ska ta ledigt några dagar. Greger är fortsatt arrogant men säger att han hört att hon räddat livet på en kollega. Frank möter Klara utanför polishuset. Greger kommer och ber om ursäkt för sitt arroganta uppträdande. Klara sitter tyst i bilen och Frank undrar om något hänt. Hon berättar att hon skjutit en man. Hon kan inte prata sammanhängande och Frank säger att han blir orolig och att han inte vill att det ska hända henne något. Hon säger att hon förstår. Under natten sover Klara, men Frank är vaken.
Den häktade rånaren förhörs av Greger men svarar inte utan sitter tyst. Klara ser hans tatueringar, och går in till kontoristen Eva och ber henne kolla upp tatueringen på Internet. Eva berättar att man hittat spår av rånarna i avloppstunneln som under jorden delar sig i tre delar. En går till en el-station, en till Riddarfjärden och den tredje till tunnelbanan.
Greger och Klara åker till bankdirektör Hjälm och frågar om han känner igen bilderna på Koch, Höglund och den häktade rånaren. De berättar att de vet att rånarna har Johan som gisslan och att de har bevakning och telefonavlyssning, men att polisen måste få veta om Hjälm blir kontaktad. Till slut går han med på deras önskan.
Eva berättar att tatueringen är från Främlingslegionen. Hon hade mejlat bilden på rånaren till ett befäl som sa att han hette Jarkko Lehtinen och var död. Lehtinen och tre andra hade dött på ett uppdrag i Afghanistan. Befälet hade fått Klaras mejladress och ska skicka bilder på de två andra.
Klara kommer hem och Frank möter med en god middag. Klara går upp och byter om. Hon öppnar sin dator. Bilderna från främlingslegionen har kommit. En av bilderna föreställer Frank. Nere i köket får Frank ett sms där det står att Klara vet. Klara går in på toaletten och kräks. Genom dörren frågar Frank om Jarkko lever och berättar att han har en tvillingbror. Hon svarar och frågar om Johan lever. När hon öppnar toalettdörren har Frank gått.
Frank är i brottslingarnas högkvarter och Juri, vars tvillingbror sitter häktad, vill döda Klara. Frank säger att de ska avbryta och att han ska ordna alltsammans. I polishuset berättar Eva att de hittat Höglunds gård utanför stan. Greger och piketbusset är på väg dit. Klara slår in Franks namn i datorn. Hon får ingen träff. Då slår hon in namnet Rickard Holm, som Frank hette enligt Främlingslegionens papper och får fram att han dog 1995. Hon ger sig iväg för att hitta Franks adress. Den går till Park Hotell. Klara åker dit och frågar receptionisten om hon känner igen mannen på bilden hon håller fram. Hon känner igen honom som Rickard Holm och det finns post som väntar. Klara tar hand om den.
Greger ringer och berättar att Höglund och Koch ligger skjutna i ett av uthusen vid gården. Klara tackar för upplysningen och går till sin bil där Frank överraskande sitter. Han säger att de ska göra ett byte. De får Jarkko och hon får Johan. Han ger henne en tablett och instruktioner om att ge den till Jarkko kl 19.00. Han kommer strax därefter att behöva föras till sjukhus och bara hon ska sitta i ambulansen med honom. På väg till sjukhuset kommer utväxlingen att ske. Hon säger nej och Frank säger att pojken i så fall kommer att dö. Klara tar upp en pistol och riktar mot Frank som stiger ur bilen. Klara förmår inte skjuta. Hon tar tabletten och åker till Jarkko i häktet, men får besked om att Greger tagit upp honom till förhör. Hon går till Eva och frågar var avloppsledningarna gick ut. Greger stannar henne och undrar över fotona från Främlingslegionen och hon säger att de ännu inte kommit. Tillbaka i häktet ger hon Jarkko tabletten och berättar att han kommer att bli fritagen under ambulanstransporten. Tabletten gör sin verkan, ambulansen kommer och Klara insisterar på att åka med ensam i transporten samtidigt som Greger får bilderna från Främlingslegionen och känner igen Frank.
Frank och de övriga stoppar ambulansen. Jarkkos bror, Juri skjuter sjukskötaren och drar ut Jarkko. Greger, som förstått sammanhanget har kommit fram till platsen och öppnar eld. Jarkko hoppar på Klara och försöker strypa henne. Greger skjuter honom. Frank och de övriga rånarna kommer undan. Greger letar efter Klara, men hon är försvunnen.
Hon sitter ensam på en bänk och kommer plötsligt ihåg brevet till Frank som finns i fickan. Det är en elräkning till en kajplats vid Riddarfjärden. Hon åker dit och går ombord på båten. Den verkar tom, men i båtens köl kommer en dykarklädd man upp ur en vattenfylld tunna. Det är Juri. Klara hitta Johan i ett låst utrymme. När hon ska ta loss honom åstadkommer hon ljud. Juri och Frank, som också kommit genom tunneln till båten hör ljudet och beger sig beväpnade dit.
Klara får ut Johan genom ett hyttfönster. Hon uppmanar honom att springa och går tillbaka in i båten. Plötsligt står hon mittemot Frank. Båda är beväpnade och de siktar på varandra. Han låter henne smita undan. Nya ljud hörs. Klara är i gömd i maskinrummet, där hon ser Juri och ytterligare en rånare. Frank dödar rånaren och åter möts Frank och Klara med pistoler riktade mot varandra. Hon ber honom om hjälp att komma ut. Juri lyssnar, gömd bakom en vägg och han skjuter mot Frank. Klara smiter undan. Hon hör skott och hittar Juri skjuten på golvet. Det bubblar ur tunnan som rånarna tidigare kommit upp från.
Greger möter Klara när hon kommer ut på landgången. Hon frågar efter Johan och får veta att han klarat sig. Greger sätter henne i sin bil och de åker därifrån.

 

 

Censur / granskning

Censurnummer 139983
Datum 2003-11-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2870 meter
Kommentar Aktlängder: 566-526-566-502-515-195


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i meter 2870 meter
Akter 6 rullar


Inspelning

Sverige 2003-02-03 2003-03-31
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2004-01-09 Filmstaden Göteborg Sverige 105 min
2004-01-09 Filmstaden Malmö Sverige 105 min
2004-01-09 Filmstaden Heron City Stockholm Sverige 105 min
2004-01-09 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 105 min
2004-01-09 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 105 min
2004-01-09 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 105 min (samt ytterligare 48 platser)
Dvd-release 2004-06-09 Sverige
TV-visning 2016-06-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Where's My Love
Kompositör Stephen Simmonds
Textförfattare Stephen Simmonds
Sångare Stephen Simmonds


Originaltitel By the Grace of God
Kompositör Nicke Andersson (2002)
Kenny Håkansson (2002)
Textförfattare Nicke Andersson (2002)
Kenny Håkansson (2002)
Framförs av The Hellacopters (2002)


Originaltitel Take All You Want
Kompositör Glen Scott
Isak
Textförfattare Glen Scott
Isak
Sångare Isak


Utmärkelser

PlexiDraken Göteborg 2005 Martina Eriksdotter (bästa produktionsledare)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2870


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 121 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Rånarna. Dialoglista.
Omfång 21 s. + 3 s. för- och eftertexter samt musiklista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 39 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?