Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tur & retur
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-12-25

Om filmen

Machoidiot får stryk av prepubertal crossdresser som bytt identitet med Robert Wells-kopia i brudnäbbsklänning och hellre åker tilll en grisfarm vid...

Visa hela texten

Handling

Martin är 11 år, tillbakadragen och vill helst av allt bara spela piano. Robert Wells som är hans stora idol och han drömmer om att en gång spela fyrhändigt med honom. Julia är 11 år,...

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmen

Machoidiot får stryk av prepubertal crossdresser som bytt identitet med Robert Wells-kopia i brudnäbbsklänning och hellre åker tilll en grisfarm vid Riksgränsen än ser sin mamma gifta sig med en tv-gladiator.

Julia vill fan inte åka till sin "jävla kärring" till mamma som flyttat till den skånska brack-myllan med en tv-gladiator hon träffat på 7-Eleven. Martin vill inte åka till sin pappa, som flyttat hem till Riksgränsen och föder upp grisar. Julia har punkhår och Martin har Robert Wells-frisyr, men annars är de identiska. De får syn på varandra på Arlanda, där de väntar med varsin förnedrande jagärbaraelva-lapp om halsen. Gissa vems idé det är att byta adresslapp.

Tv-gladiatorn Pollux har en fet halslänk och en smal landningsbana av hår på huvudet. Han plockar upp Martin i sin guldbil, och är så fåfäng att han tror att en expedit vill ha hans autograf när hon vill ge honom ett kvitto. Martin har aldrig sett Gladiatorerna, och det är första gången hon får sitta fram.

Grisbonden Torkel är försenad när han hämtar Julia i pickupen. "Jag var mitt i en betäckning och kunde inte bryta…" förklarar han för den trötta flygvärdinnan. Han lyfter Julia högt i luften och berömmer hans nya muskler.

Det skånska Barbie-huset är fullt av rosa hjärtan och pastellfärgade ballonger. Kicki och Pollux ska gifta sig, och Martin provar en likadan brudnäbbsklänning som My, styvsystern med de midjelånga blonda lockarna. My tycker att det är mycket trevligare nu än i julas, när Julia sa att hon skulle klippa av henne håret när hon sov. Väldigt mycket trevligare…

I Norrland är det autentiskt värre, med en presenning över verandabygget, en värmelampa över kultingarna och tapeter från -72. Allt är hur trivsamt som helst. Otur bara att Martin är pianovirtuos och har lovat att spela på farmors födelsedagsfest. Farmor har Psycho-frisyr och säger att Martin är en flicka. Hennes son säger att hon har blivit senil. På födelsedagen väller det glada släktingar ur jeepar och färdtjänstbussar, med kryckor och frysväskor, ungsformar, termosar och paket. En femåring i cape och mask och storebrors långkalsonger rusar runt runt och ropar superhjältegrejer. Grisbondens snygga brorson gillar att hans kusin blivit annorlunda, och säger att förra året (när kusinen var kille) var han mer som en tjej.

Det här är en snäll saga. Kicki och Torkel har visserligen övergett sina barn, men ingen är ond. Någon blir orolig av nagellack och någon vet vad jordgubbsmönstrade underbyxor betyder. En man kallar sin brorson pianofröken, men det gör han inte om.

När brudparet i Skåne får altarfrossa säger Pollux plötsligt: "En orolig själ är en levande själ". Kicki stirrar på honom. Martin har berättat för den nervöse brudgummen vad hennes farmor brukar säga.

Tur & returs regissör är lika förtjust i identitetslekar som Shakespeare var. Och är rollfigurerna i hennes filmer inte utklädda så bär de sig i alla fall inte åt som förväntat. Manliga poliser bakar inte bröd, kvinnor slukar inte eld i tunnelbanan, bögpar adopterar inte femtonåriga ligister, återfunna pappor har inte rastaflätor, elvaåriga tjejer slår inte främmande män, och har man spetsklänning står man inte upp och kissar.

Ella Lemhagen, som föddes 1965, hade gjort filmer som Drömprinsen – filmen om Em (1996), Välkommen till festen (1997) och Tzatsiki, morsan och polisen (1999) när hon fick 2012 års Gullspira, det svenska priset för bästa insats inom barn- och ungdomsfilmen. Motiveringen var träffsäker: ”Med det lågmälda skrattet som verkningsmedel och skarp blick för den lilla människans stora mod, synliggör hon vardagens dramatik och hur närhet och förtroende kan uppstå mot alla odds.” Bland filmerna efter Tur & retur finns Patrik 1,5 (2008) och Kronjuvelerna (2011). Hennes första engelskspråkiga film är den spansk-svenska All Roads Lead to Rome (2016).

Nina Widerberg (2018)

Hitta länk till filmhandledning under Länkar och resurser.

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Fotoassistent
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Scanner
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Sömmerska
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare
Övrigt bolag

Medverkande

Amanda Davin Martin / Julia
Jørgen Langhelle Torkel
Helena af Sandeberg Kicki
Torkel Petersson Peter
Julia Ragnarsson My
Leonard Goldberg Joakim
Henny Moan farmor
Bjørn Floberg farbror Sverker
Sara Lind faster Bodil
Ville Bergman Jonatan
Mattias Silvell Anders
Ia Langhammer Marianne
Sannamari Patjas Eva-Karin
Bengt Schött Birger
Maud Hyttenberg-Bartoletti Åshild
Inga Landgré Greta
Robert Wells Robert Wells
Tore Persson prästen
Alexandra Zetterberg Rose
Mia Poppe Linda
Ida Märak ena norrlandstjejen
Hanna Fredriksson andra norrlandstjejen
Anna Littorin UM 1
Maria Kuhlberg UM 2
Ulricha Johnson UM Hemavan
Åsa Johannisson flygvärdinna
Annika Kofoed blomförsäljare
Dennis Sångberg pojke på väg till London
Ninia Lemhagen-Vierth flicka på väg till London

Bolag

Produktionsbolag Filmlance International AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Nordisk Film Production A/S
Nordisk Film Production AB
Canal+ Television AB
Sveriges Television AB (SVT Fiktion)
CineStar Rental AB
AB Ekstranda
Produktionsstöd Fonds Eurimages du Conseil de l'Europe
Norsk Filmfond
Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2003
Distributör i Sverige (35 mm) Columbia TriStar Films (Sweden) AB 2003
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2020
Distributör i Sverige (DVD) Nordisk Film AB 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Nordisk Film Audio
Förtext StyleWar AB (för- och eftertexter)
Övrigt bolag Europa Post Production AB (optisk ton)
Cinesite (Europe) Ltd. (digital scanning)
The Syndicate Entertainment AB (digital bearbetning)
Nostromo Stockholm AB (trailer)
Ljudligan AB (ljudstudio)
Jörgen Hasselblad Tramp och Effektstudio AB (tramp)

Handling

Martin är 11 år, tillbakadragen och vill helst av allt bara spela piano. Robert Wells som är hans stora idol och han drömmer om att en gång spela fyrhändigt med honom. Julia är 11 år, utåtriktad och ständigt arg. Speciellt just nu, när hennes mamma Kicki ska gifte om sig med Peter som är med i tv-programmet Gladiatorerna och har en 11-årig dotter som heter My. Julia känner sig överflödig och hon vill absolut inte åka till Skåne för att vara med på sin mammas bröllop.
Martins föräldrar är också skilda. Hans pappa har tagit ”time-out” och flyttat tillbaka till Norrland, där han bor hos Martins farmor.
Martin och Julia möts på Arlanda när de ska åka till sina respektive föräldrar. De upptäcker att de är ovanligt lika varandra, nästan som tvillingar. Impulsivt kommer Julia med idén att de ska byta plats med varandra. Innan Martin vet ordet av har Julia eskorterats till Norrlandsplanet och Martin finner sig sitta på flyget till Malmö.
Ingen av deras föräldrar märker att de fått fel barn som dessutom har ”fel” kön. Den enda som är misstänksam är Martins farmor, men ingen lyssnar på henne eftersom hon är gammal.  Julia får klart för sig att hon ska spela piano på farmors födelsedag och Martin ska kläs i en vacker klänning till bröllopet.
Till gården i Norrland kommer den machoagerande brodern till Martins pappa Torkel med sin familj för att fira farmoderns födelsedag. Sonen i den familjen heter Joakim och är också 11 år. Han noterar att hans kusin är annorlunda och mycket mer framåt än tidigare. Men när han vill åka in till byn för att spana på tjejer vill kusinen hellre spana på honom.  
Födelsedagskalaset går av stapeln och farmor har sett fram emot att få höra Martin spela piano.  När middagen är över och det är dags för Julia att sätta sig vid pianot så kan hon inte spela en ton. För att klara sig ur knipan improviserar hon och får till slut familjen att slå takt på alla tillgängliga hushållsföremål. Ändå är det besvärligt för Julia att upprätthålla bilden av att hon är Martin. Hon och Joakim sover i samma rum och när Joakim får syn på hennes flicktrosor blommar homofobin ut och hon är nästan avslöjad.
I Skåne är det dags för bröllop. Martin har också svårt att klara sig ur situationer där alla förväntar sig att han är flicka. På väg till bröllopet måste han gå ur bilen och kissa. Trots att han springer långt in i skogen så hinner My upp honom och han är avslöjad. Strax innan vigselakten ska äga rum berättar han allting för Julias mamma. Bröllopet ställs in eftersom hon inte vill gifta sig om inte Julia är med.
I Norrland brister det till slut för Julia. Hon rusar upp på rummet storgråtande. Farmor följer efter och Julia berättar att hon inte är Martin. Farmor säger att hon vetat det hela tiden och Julia berättar att hon känner sig överflödig i mammans nya familj.
Just när hon berättat klart ringer Julias mamma och vill prata med sin dotter. Martins pappa förstår inte vad hon talar om, men Julia kommer fram till telefonen och säger som det är. Hon och Martin har bytt plats.
De bestämmer att alla ska träffas på Arlanda dagen därpå. Alla fyra träffas och Julia får klart för sig att hennes mamma inte ville gifta sig om inte Julia tyckte att det var ok.
Ett kort tag senare gifter sig Peter och Julias mamma Kicki. Kyrkan är den här gången tom på folk så när som på prästen och brudparet med sina respektive barn. På läktaren är det Martin som spelar bröllopsmusiken på orgel.

Censur / granskning

Censurnummer 140108
Datum 2003-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2429 meter
Kommentar Aktlängder: 545-499-553-483-349


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Inspelning

Stockholm med omnejd Sverige 2003-04-25
Malmö/Lund-regionen Sverige
Västerbotten Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2003-12-25 BioPalatset Göteborg Sverige 89 min
2003-12-25 Royal Göteborg Sverige 89 min
2003-12-25 BioPalatset Malmö Sverige 89 min
2003-12-25 Astoria Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 BioPalatset Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 Filmstaden Heron City Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 Grand 1 Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 Royal Stockholm Sverige 89 min
2003-12-25 Victoria 1 Stockholm Sverige 89 min (samt ytterligare 55 platser)
TV-visning 2008-07-18 SVT1 Sverige 85 min
Dvd-release 2004-07-07 Sverige
TV-visning 2011-06-24 SVT2 Sverige
Festivalvisning 2013-03-15 Filmstaden 1 Malmö Sverige 91 min BUFF filmfestival, 2013.
Cinemateksvisning 2014-10-28 Filmhuset Stockholm Sverige
2014-10-30 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Burden
Kompositör Kaada (2003)
Framförs av Kaada


Originaltitel Love So True
Kompositör Kaada
Framförs av Kaada


Originaltitel Convictions
Kompositör Kaada
Framförs av Kaada


Originaltitel Sommardröm
Kompositör Robert Wells
Framförs av Robert Wells


Originaltitel Nutrocker
Kompositör Pëtr Čajkovskij ("Nötknäpparsviten")
Arrangör Robert Wells
Framförs av Robert Wells


Originaltitel Rhapsody in Rock 1
Kompositör Robert Wells
Framförs av Robert Wells


Originaltitel Kantat, BWV 147, "Herz und Mund und Tat und Leben". Jesus bleibet meine Freude
Kompositör Johann Sebastian Bach


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2422


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DVD


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2420


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 65 s. + 12 s. trailer (2 s.), musiklistor (4 s.) samt för- och eftertexter (6 s.)
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 19 s. + 1 s. trailer.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tur och retur. Filmmanuskript av Ella Lemhagen och Sara Heldt. Version Ella 1. 15 november 2002.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tur och retur. Filmmanuskript av Ella Lemhagen. Inspelningsversion 2003-04-22.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tur och retur. Filmmanuskript av Ella Lemhagen. Version Ella 3. 2003.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flygplatsen. Filmmanuskript av Sara Heldt. Version 4. 2001.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 16:9
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?