Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Four Seasons
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-08-28

Medverkande

Alan Alda
Jack Burroughs

Carol Burnett
Kate Burroughs

Len Cariou
Nick Callan

Sandy Dennis
Anne Callan

Rita Moreno
Claudia Zimmer

Jack Weston
Danny Zimmer

Visa alla medverkande

Handling

Tre medelålders par har umgåtts flitigt i flera år, rest på semester tillsammans etc. Men en dag säger en av männen att han vill skiljas och när han sedan för in en ny, yngre kvinna i...

Visa hela handlingen

Press

"Spelet och personinstruktionen är hedervärda och på ett par händer förträffliga; i den släntrande och spontanistiska stil som Alda tillägnat sig hos den fem nummer större landsmannen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Alan Alda Jack Burroughs
Carol Burnett Kate Burroughs
Len Cariou Nick Callan
Sandy Dennis Anne Callan
Rita Moreno Claudia Zimmer
Jack Weston Danny Zimmer
Bess Armstrong Ginny Newley
Elizabeth Alda Beth
Beatrice Alda Lisa
Robert Hitt hotellportiern
Kristi McCarthy servitrisen
David Stackpole läkaren

Bolag

Produktionsbolag Universal Pictures
Distributör i Sverige (35 mm) Cinema International Corporation

Handling

Tre medelålders par har umgåtts flitigt i flera år, rest på semester tillsammans etc. Men en dag säger en av männen att han vill skiljas och när han sedan för in en ny, yngre kvinna i gemenskapen, är det slut på harmonin.

Censur / granskning

Censurnummer 122566
Datum 1981-06-26
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2970 meter
Kommentar Aktlängder: 515-510-510-485-490-460 = 2970 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Technicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Spelet och personinstruktionen är hedervärda och på ett par händer förträffliga; i den släntrande och spontanistiska stil som Alda tillägnat sig hos den fem nummer större landsmannen John Cassavetes. Berättelsen innehåller också ett antal s k roliga intermezzon.

Men vad den egentligen ska användas till är aningen mer än jag lyckas urskilja. Kvar av Aldas bemödanden blir ännu en tablåsamling om joggargenerationen, ännu en putslustig och strövis nöjsam skymningskomedi om den frusterade och övre medelklass som sett Carter tåga ut och och Reagan tåga in utan att komma närmare Vivaldi för den skull." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Alan Alda sägs ha inspirerats till den här filmen av Vivaldis musiksvit "De fyra årstiderna" och det är Vivaldis musik som ackompanjerar filmen. Också relationerna mellan människor förändras och mognar liksom årstiderna skiftar.

Alan Aldas film är varm, medmänsklig och positiv. Liknande ämne har t ex John Cassavetes gjort film om i "Äkta män" från 1970. Men där Cassavetes är cynisk, är Alda medkännande och kärleksfull. Mänskliga relationer tål att skrattas åt med värme.

"Fyra årstider" har en väldigt kvick dialog. Det är därför den är så underbart rolig. Ändå känns varje tonfall äkta. Lägg därtill en dråpligt vardaglig intrig, fina skådespelarinsatser på alla kanter och ett bitvis poetiskt foto -- årstiderna -- så blir det en gedigen film för alla årstider. Dessutom tillåten från 11 år.

Missa inte "Fyra årstider"! Jan Gustafsson i Dagens Nyheter

"Amerikanska filmer om samlivets problem är ofta hårt programerade. De leder rakt genom psykologiboken mot målet -- vilket det sedan må vara.

"Fyra årstider" orienterar lite mer på fri hand, utan att för den skull gå vilse eller bryta med några grundregler. Ibland hotar den att bli renodlad pratshow, men sentimentaliteten hålls tillbaka så att humorn får plats.

Framför allt Carol Burnett och Jack Weston tar vara på möjligheterna." Bernt Eklund i Expressen

"Målet i livet är att vara tillsammans i vänskap, har Alan Alda sagt varför man får anta att "Fyra årstider" är avsedd att vara en hyllning till vänskapen. Men så som han skildrar vännerna och alla deras "glada upptåg" inger mig den här formen av vänskap bara rysningar: en krets av medelålders omogna som omedvetet bromsar varandras utveckling och konserverar ungdomsårens infantila förströelser som skydd mot tomheten.

Glada komedier är ofta rätt beklämmande." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1981-08-28 Metropol Malmö Sverige 108 min
1981-08-28 Sture Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 2001-11-06 TV3 Sverige
2001-11-17 TV3 Sverige
Dvd-release 2009-05-06 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2943


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Dia 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?