Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Heaven's Gate
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1981-08-07

Handling

Jim Averill, förmögen överklassyngling, beger sig västerut till Wyoming, där han hoppas kunna vara till hjälp för de fattiga immigranter, som fulla av förväntningar invaderar västern....

Visa hela handlingen

Press

"Av detta kunde ha blivit ett dugligt epos, en klasskampshistoria om förtrycket och revirtanken under USA:s blodstrimmade gårdagar. Det blev det inte, men av polacken Vilmos Zsigmond...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Kris Kristofferson Averill
Christopher Walken Champion
John Hurt Irvine
Sam Waterston Canton
Brad Dourif Mr Eggleston
Isabelle Huppert Ella
Joseph Cotten rektorn, teologie doktor
Jeff Bridges John H Bridges
Roseanne Vela den vackra flickan
Ronnie Hawkins Wolcott
Geoffrey Lewis trappern
Paul Koslo borgmästare Lezak
Richard Masur Cully
Mary Catherine Wright Nell
Nicholas Woodeson den lille mannen
Stefan Shcherby den store mannen
Waldemar Kalinowski fotografen
Terry O'Quinn kapten Minardi
John Conley Morrison
Margaret Benczak Mrs Eggleston
James Knobeloch Kopestonsky
Erika Petersen Mrs Kopestonsky
Robin Bartlett Mrs Lezak
Tom Noonan Jake
Marat Yusim ryske köpmannen
Aivars Smits Mr Kovach
Gordana Rashovich Mrs Kovach
Jarlath Conroy legoknekten i nya kostymen
Allen Keller Dudley
Caroline Kava Stefka
Mady Kaplan Kathia
Anna Levine lilla Dot
Pat Hodges Jessie
Mickey Rourke Nick Ray
Kevin McClarnon Arapaho Brown
Kai Wulff tyske köpmannen
Steve Majstororvic tjeckiske köpmannen
Gabriel Walsh Zindels notarie
Norton Buffalo en menig
Jack Blessing immigrantpojken
Jerry Sullivan Wyomings guvernör
Jerry McGee
Cleve Dupin
Stephen Bruton
Sean Hopper
David Mansfield
T-Bone Burnett Heaven's Gate-bandet
David Cass mustaschprydde legoknekten
Paul D'Amato skäggige legoknekten
Peter Osusky Peter

Bolag

Produktionsbolag Partisan Productions
Distributör i Sverige (35 mm) United Artists AB

Handling

Jim Averill, förmögen överklassyngling, beger sig västerut till Wyoming, där han hoppas kunna vara till hjälp för de fattiga immigranter, som fulla av förväntningar invaderar västern. För att hålla svälten borta tvingas många av immigranterna stjäla boskap, och de rika boskapsuppfödarna skickar en lejd mobb till Johnson County, där Averill är sheriff, med uppgift att döda 125 människor som finns uppsatta på en s k dödslista. Lönen är 50$ per lik, och paniken sprider sig bland immigranterna. Till slut beslutar de sig för att försöka slå tillbaka och ett regelrätt slag utspelar sig. Bland personerna på dödslistan befinner sig Ella Watson, en prostituerad som både Jim och hans vän Nate Champion älskar. Nate arbetar för boskapsuppfödarna men byter sida sedan Ella våldtagits av några av mobben och blir själv skjuten av sina f d arbetsgivare. Jim är bland de få överlevande efter slaget och lämnar desillusionerad Wyoming, sedan även Ella skjutits ned omedelbart efter deras vigsel.

Censur / granskning

Censurnummer 124591
Datum 1984-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 5994 meter


Censurnummer 122640
Datum 1981-07-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4095 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Av detta kunde ha blivit ett dugligt epos, en klasskampshistoria om förtrycket och revirtanken under USA:s blodstrimmade gårdagar. Det blev det inte, men av polacken Vilmos Zsigmond durkdrivet fotograferad mastodontfilm, ett planschverk där vi förgäves spejar efter några mänskliga profiler och där de bägge bildsköna deltagarna Kris Kristofferson och Isabelle Huppert envist avtecknar sig mot prärieskyarna. Lägg därtill generaluppbådet av teaterbönder och konstgjort folklore och en storstilad finalbatalj där vi inte ser filmen för bara rök.

Summan av Ciminos opus II liknar ett osorterat mellanting av Buffalo Bill och Sam Peckinpah, John Ford och Delsbo-Stintan och John Wayne vid Iwo Jima.

För 200 miljoner kronor är det inte överdrivet mycket. För fältherren Cimino är det i värsta fall ett Waterloo." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Vad Cimono inte klarat är att avgränsa sin berättelse. Han börjar i en ända och slutar lätt i något ovidkommande -- det gäller både enskilda scener och i filmen som helhet. Vad som mest saknas är ett hållbart manus.

Men ändå är "Heavens Gate" en bra bit bättre än sitt rykte. Innanför de luddiga konturerna av den film som visas ser jag en annan, intressantare film.

Det är kollektivskildringen från ett samhälle i primitiv kamp mellan de besuttna och de hungrande invandrarna. Rullskridskobalen i invandrartältet är det bästa exemplet på hur regissören får känsla och bild att stämma. Men Vilmos Zsigmonds lysande foto målar över huvud taget bäst när hela kollektivet är i rörelse.

Hade "Heavens Gate" hållit sig till denna episka huvudlinje, kunde den kanske ha blivit något av den händelse och det ställningstagande till västernhistorien som Michael Cimino uppenbarligen tänkt sig och drömt om. Det finns en stor kontrast mellan hans sätt att hantera masscenerna och livlösheten i den kärlekshistoria med Kris Kristofferson och Isabelle Huppert han samtidigt håller i gång.

Till slut ligger filmen där som en gammal västernvagn med axelbrott och kusken skjuten." Mauritz Edström i Dagens Nyheter

"Det är bara i rent teknisk mening "Heavens Gate" fortfarande är en film -- till sin funktion är den ett kadaver, brottstycken av vad som en gång var en film.

Av brottstyckena anar man sig till ett grandiost misslyckande.

Skuggan av Ciminos succé "The Deer Hunter" faller långt över denna skildring av 1890-talets grymma krig mellan boskapskungar och nybyggare i den amerikanska Västern.

Här finns masscenerna där kameran kastar sig från helbild till snabba, extremt följsamma närbilder. Här finns de brutala klippen från stunder av nästan religiös stillhet till myllrande, bullriga infernovisioner. Kameran är nästan ständigt i rörelse, och faktiskt känns filmen trots sina 2,5 timmar inte lång." Mårten Blomkvist i Expressen

"Vad man i korthet kan säga om Heaven's Gate är att den är ett intressant misslyckande, en film med ett brett och imponerande anslag som man under den första timmen sitter och väntar på skall öppna sig till ett stort episkt verk i den amerikanska traditionen. Men Cimino har haft för stora planer, velat skapa ett mästerverk på egen hand och inte velat ha hjälp ens på manussidan vilket är mycket ovanligt i USA. Misslyckandet har därför i ovanligt hög grad glatt alla dem inom industrin (utom möjligen på United Artists) som tyckt att regissörerna har börjat få och ta sig alltför stor makt.

Heaven's Gate är också i sin kortaste version en film med mycket miljö och lite ande, den vill berätta om klassmotsättningar, känslomässiga bindningar och samtidigt ge en kritik av det fundament dagens USA kommit att stå på. Men Cimino lyckas inte få ihop delarna till en fungerande helhet utan ingredienserna glider isär på ett sätt som gör filmen svårförståelig när den skulle ha varit subtil, fånig när den skulle varit sublim och cirkusaktig när den skulle ha varit dramatisk.

Misstagen dröjs något av Vilmos Zsigmonds superba foto som fyllt av dagrar, dis och damm ger så pass fin stämning att felen i all enkelhet skuggas ned till allmän tråkighet." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1981-08-07 Rigoletto Stockholm Sverige 149 min
1984-04-13 Rialto Stockholm Sverige 219 min (lång version)
TV-visning 1993-01-09 TV3
2000-08-14 TV4
Cinemateksvisning 2016-08-25 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 5973


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?