Grundfakta

Originaltitel Człowiek z żelaza
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1981-11-02

Medverkande

Jerzy Radziwiłowicz
Maciek Tomczyk / Mateusz Birkut

Krystyna Janda
Agnieszka

Marian Opania
Winkel

Irena Byrska
fru Hulewicz

Wiesława Kosmalska
Wiesława Hulewicz

Visa alla medverkande

Handling

Augusti 1980 -- radioreportern Winkel åker till Gdansk för att göra ett reportage om den pågående varvsarbetarstrejken. I Gdansk informerar Badecki, en politisk talesman, honom om att han...

Visa hela handlingen

Press

""Järnmannen" tar vid där "Marmormannen" tog slut. Dvs 1976, året när polackerna erövrat kompassen till frihetens vägar och när det blev politiskt möjligt att inför offentligheten...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Jerzy Radziwiłowicz Maciek Tomczyk / Mateusz Birkut
Krystyna Janda Agnieszka
Marian Opania Winkel
Irena Byrska fru Hulewicz
Wiesława Kosmalska Wiesława Hulewicz
Bogusław Linda Dzidek
Franciszek Trzeciak Badecki
Janusz Gajos ställföreträdande chef i radiokommittén
Andrzej Seweryn kapten Wirski
Marek Kondrat Grzenda
Jerzy Trela Antoniak
Krzysztof Janczar Kryska
Krystyna Zachwatowicz Hanka Tomczyk, Tomczyks mor
Bogusław Sobczuk tv-redaktören
Wojciech Alaborski personalchefen
Leonard Andrzejewski SB-officer
Artur Barciś student
Zbigniew Buczkowski vice ordförande i radiokommittén
Jacek Domański tv-tekniker
Halina Łabonarska läkare vid psykiatriska sjukhuset
Bożena Dykiel personalassistenten
Jan Tesarz direktören
Lech Wałęsa sig själv
Anna Walentynowicz sig själv
Stanisław J. Borowczak sig själv
Zbigniew Lis sig själv
Teodor Kudła

Bolag

Produktionsbolag PRF "Zespoly Filmowe" - Zespól "X"
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Handling

Augusti 1980 -- radioreportern Winkel åker till Gdansk för att göra ett reportage om den pågående varvsarbetarstrejken. I Gdansk informerar Badecki, en politisk talesman, honom om att han ska ta reda på allt om Tomczyk, en av de strejkande. Genom att intervjua flera av Tomczyk närstående personer börjar Winkel att göra sig en bild av strejkledaren och upprorsmannen. Winkel träffar TV-teknikern Dzidek som varit skolkamrat med Tomczyk. Dzidek berättar bl a om en dispyt Tomczyk haft med sin far Mateusz Birkut under tiden för studentoroligheterna 1968 och om händelserna kring Birkuts död 1970. Winkel träffar också Tomczyks hustru Agnieszka som berättar om den tid som förflutit sedan hon gjorde Marmormannen, filmen om Tomczyks far som hon aldrig fick göra klar. Under arbetet med intervjuerna och medan strejken på varvet alltjämt fortgår börjar Winkel vackla mellan lojaliteten till sin arbetsgivare och en nyvunnen insikt om vad som håller på att hända innanför varvsgrindarna.

Censur / granskning

Censurnummer 122851
Datum 1981-10-15
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 4190 meter
Kommentar Aktlängder: 515, 550, 520, 380, 550, 555, 545, 575.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4269 meter
Längd i minuter 156 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

""Järnmannen" tar vid där "Marmormannen" tog slut. Dvs 1976, året när polackerna erövrat kompassen till frihetens vägar och när det blev politiskt möjligt att inför offentligheten tackla tilldragelserna i Gdansk och Gdynia 1970.

"Järnmannen" handlar om tre vakfnande insikter. Dels hos den Birkut junior som i den nya filmen avlöser Birkut senior och som efter sina avbrutna ingenjörsstudier blir en arbetare och en strejkare.

Dels hos Agnieszka, den kvinnliga filmaren som i "Marmormannen" strandade med sitt undersökande projekt och som i dag i stället kastar sig in i den fackliga kampen.

Dels och slutligen hos TV-reportern Winkel: journalisten som Hamlet. Det är han som, långsamt och tveksamt men dock, glider över från lojaliteten med centralstyrningen och TV-mogulerna till lojaliteten med demokratiseringen och den beträngda arbetarklassen.

Med dessa tre personer i centrum har Wajda gjort en film som hektiskt och oförtröttligt panorerar över händelserna 1968, 1970, 1976 och 1980. Till styrkan och märkligheten i hans grepp hör förmågan att varva dokumenten med fiktionen och få fiktionen att anta dokumentets konturskarpa skepnader. Summan av delarna har blivit ett filmiskt manifest som är bräddfullt av dramatik och som förmedlar på en gång vrede och trosvisshet och optimism." Jurgen Schildt li Aftonbladet

"Men visst kan det också synas att Wajda arbetat under tidspress. Politiska slutsatser kan varken han eller publiken formulera, eftersom "Järnmannen" står mitt uppe i en politisk utveckling som inte har och knappast kommer att få entydiga "segrare".

Så blir "Järnmannen" i första hand en beundransvärd politisk handling, präglad av den brist på rädsla som är slutsumman av alla dess gestalter -- både i filmen och i den verklighet som förr den." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Efter visningen i Cannes i våras var jag långt ifrån övertygad om "Järnmannens" storhet. Jag saknade den våldsamma kraft som bar upp "Marmormannen". Den fanns samlad hos en kvinnlig filmskoleelev (det var hon som sökte sanningen om den degraderade mönsterarbetaren) och satsades mot den förstenade verklighet som omgav henne.

I "Järnmannen" finns en motsvarande roll. En alkoholiserad radioreporter får i augusti -80 i uppdrag att åka till Gdansk för att samla uppgifter om den döde mönsterarbetarens son, hos myndigheterna känd som bråkmakare. Han går utan entusiasm in i sitt uppdrag, han rä den personifierade kraftlösheten.

Här är det inte huvudpersonen som för handlingen framåt utan tvärtom.

För verkligheten öppnar sig inför den trötte reporterns ögon. Tidigare dolda sanningar blir uppenbara även för honom, samhället påverkas så att även han börjar tro att en verklig förändring är möjlig.

Verkligheten öppnar sig i mötet med järnmannen, med hans bakgrund, hans faderskonflikt och hans ur desperation födda fanatism. Järnmannen är symbolen för dagens polack. Reportern möter honom framför allt i andra människors berättelser.

Han möter honom också hos filmskoleeleven från den förra filmen. Vi får su hur hon blir järnmannens fru.

Lech Walesa och Anna Walentynowicz spelar bröllopsvittnen.

Så suddar Wajda ut gränserna mellan sina diktade figurer och verkligheten. De historiska ögonblicken i det pågående polska dramat finns med i autentiska dokumentärupptagningar.

Känslostyrkan i spelscenerna ligger ibland nära melodramen men den är avvägd mot stämningen i dokumentära skildringar av gatuvåld eller massgudstjänster.

Det är verkligheten som är motorn i Wajdas nya film.

Och när han nu finslipat detaljerna så är det bara att konstatera att effekten är väldigt." Bernt Eklund i Expressen

"Man kan invända att "Järnmannen" ibland känns lite lång. Eller att "Marmormannen" var mer enhetlig och genomarbetad.

Men ändå. Vanliga invändningar blir vanligt futtiga och förmätna. Här ser vi, i två timmar, med tårar i ögonen och utan att snegla på klockan, en film som handlar om politik och till största delen består av prat. Hur kan det komma sig? Vem kunde tro att verkligheten är mer spännande än någonsin en amerikansk äventyrsfilm?

Är det ämnesvalet eller sättet att berätta som gör Wajdas "Järnmannen" så handfast fascinerande? Men det är egentligen en oväsentlig fråga." Mia Tottmar i Stockholms-Tidningen

"Jämfört med Marmormannen är Järnmannen naturligtvis ändå en mer positiv film som gläds över vad den får och kan säga. Men denna frihet har också gjort filmen relativt okomplicerad och paradoxalt nog inte lika satiriskt underhållande eller tänkvärd i sin kritik av samhället och den polska socialismen som Marmormannen där ironin mot det stalinistiska 50-talets Polen med sina arbetshjältar och politiska häxprocesser ibland har rent sataniska undertoner. Även om Marmormannen på flera sätt är en mer givande film än Järnmannen så har den senare givetvis också sådana kvalitéer att ingen som är intresserad av sin samtid får lämna den osedd." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Inspelning

1981 1981
Gdansk Polen
Gdynia Polen

Visningar

Sverigepremiär 1981-11-02 Filmstaden Stockholm Sverige 153 min
Urpremiär 1981-07-27 Warszawa Polen 156 min
Festivalvisning 1981-05-02 Cannes Frankrike (Cannes Film Festival)
TV-visning 1982-05-30 TV2 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

British Academy of Film, Television and Arts London 1981
International Inter-Church Film Center Cannes 1981
Festivalpris Lagów 1981 (Srebrne Grono)
Palme d'Or (Guldpalmen) Cannes 1981

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 4140


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 4132


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Polska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?