Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel La provinciale
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1981-09-14

Handling

Christine, som är byggnadsriterska, reser en dag från sin hemstad Lorraine till Paris -- utan anställning, utan pengar, utan förbindelser. Arbetsmarknaden är emellertid hårdare än hon...

Visa hela handlingen

Press

"Det är ett kallt, aggressivt och förstört samhälle som Goeretta manar fram. Med en stillsam, vemodig vardagsrealism följer han några månader i en ung kvinnas liv men under vemodet finns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Christine, som är byggnadsriterska, reser en dag från sin hemstad Lorraine till Paris -- utan anställning, utan pengar, utan förbindelser. Arbetsmarknaden är emellertid hårdare än hon tänkt sig. Hon söker flera jobb men får inget stadigvarande. Hon lär känna Rémy och har ett förhållande med honom. Under en lantlig sammankomst där flickorna springer hinderlöpning för en ordentlig prissumma -- med chans att tjäna ytterligare pengar -- vinner Christine. Hon föredrar att återvända till sin hemstad.

Censur / granskning

Censurnummer 122325
Datum 1981-04-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3065 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det är ett kallt, aggressivt och förstört samhälle som Goeretta manar fram. Med en stillsam, vemodig vardagsrealism följer han några månader i en ung kvinnas liv men under vemodet finns en vrede över samhällets slöseri med människor. Ändå är detta ingen deprimerad film. Just kylan och likgiltigheten tvingar oss att ställning, menar Goretta: vill vi kämpa emot?

Gunilla Boñthius i Aftonbladet

""Resan till Paris" vore knappast mer än en moralitet i bildnovellens form, om inte upphovsmannen hette Claude Goretta.

Han har gjort det tidigare: Vägt upp en hotande uddlös sentimentalitet med skarpögt stillsamma iakttagelser av ett klassamhälles förvridna värdeskalor.

Ibland varsamt, ibland fyrkantigt direkt klär han av dem: Reklammannen som förlorade livslusten när familjen övergav honom, läkemedelsnasaren som drömde om att bli musiker men ger upp för en hägrande direktörspost, fuskbyggaren som prånglar ut bostadsrätter till ockerpriser.

Till hjälp har han också några utmärkta skådespelare: Nathalie Baye som Christine, vars ansikte speglar den rätta stoltheten.

Bruno Ganz som älskaren som säljer sin kärlek för karriären. Pierre Vernier som reklammannen -- sällan såg man en sådan övergiven och övertygande krogrondsfylla på bio!

Och så har förstås Goretta beklämmande rätt i att pengar ger makt, och tillsammans med manskön dubbel makt. Liksom i att den västerländska krisekonomin gör att arbete inte längre fås efter yrkeskunskap, utan ges den som har mer att sälja.

Att få se en kvinna som bekämpar de villkoren gör trots allt Paris en resa värd tillsammans med Christine." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Filmen är som bäst i de små, grå nyanserna men tyngs av en ibland påklistrad symbolik. Något gränsar det till det banalt moraliska -- hade filmen varit svensk hade pekfingrarna kunnat stå som spön i backen.

Därmed inte sagt att dessa varningstecken är obehövliga i dag -- så till vida är det lätt att känna igen Christines dilemma." Camilla Lundberg i Expressen

"Claude Goretta, som tidigare gett oss intressanta och tänkvärda kvinnoporträtt i Bjudningen och Spetsknypplerskan, har med Resan till Paris gjort en viktig samtidsskildring om arbete och jämlikhet. Han bemödar sig i både manus och bilder om att föra in åskådaren i Christines värld och det han säger är att om kvinnan någonsin skall uppnå jämlikhet får hon som individ inte i något läge ge vika, inte intala sig att det bara är tillfälligt eller att det är hon som i ögonblicket tjänar mest på en eftergiven handling.

Goretta kommer inte med en samling entydiga planscher utan låter Christine leva i en trovärdig värld där inte alla män är knölar eller flämtande sexdårar utan där det också finns vänlighet, värme och försök till kärlek men där arbetslivet och ett traditionellt rollspel gör att gamla fördomar befästs och nya uppstår utan att människorna vill eller vågar sätta stopp.

Resan till Paris är trots sin deprimerande lägesbeskrivning en positiv film som visar att förändringar någonstans ändå är möjliga. Dessutom har den humor, ett högt underhållningsvärde samt en känsligt registrerande Nathalie Baye i huvudrollen, vilket tillsammans gör den till en av höstens intressantaste filmer." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1981-09-14 2001 Stockholm Sverige 112 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Färg papper 11
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?