Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Aus dem Leben der Marionetten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-01-24

Medverkande

Robert Atzorn
Peter Egermann, affärsman

Christine Buchegger
Katarina Egermann, hans fru, modedirektris

Martin Benrath
Mogens Jensen, professor i psykiatri

Rita Russek
Katarina "Ka" Krafft, prostituerad

Lola Müthel
Cordelia Egermann, Peters mor, f.d. skådespelerska

Walter Schmidinger
Tim, egentligen Tomas Isidor Mandelbaum, Katarina Egermanns kollega

Visa alla medverkande

Om filmen

Västtyskt tv-drama där lyckad affärsman drömmer om att skära halsen av sin fru, som redlös berättar för bekantskapskretsen vad han inte är i stånd att...

Visa hela texten

Handling

Peter och Katarina lever i ett äktenskap där ingen når den andra. Han är känslomänniska, hon vill förödmjuka. Peter blir så småningom besatt av tanken på att döda sin hustru.

Press

"Nere i München har Bergman kastat loss från sitt tummade och svenska familjealbum, vilket betyder att det som förlorats i hemtamhet i gengäld vunnits i fräschör och förnyelse. Robert...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Västtyskt tv-drama där lyckad affärsman drömmer om att skära halsen av sin fru, som redlös berättar för bekantskapskretsen vad han inte är i stånd att göra.

Det lyckade paret i Bergmans våldsamma förnedringdrama – gjord för tysk tv under exilen efter Bergmans skattedrama – heter Peter och Katarina, som det ena paret i Scener ur ett äktenskap. "Råhet och svineri" är Peters omdöme om tillvaron. Han drömmer att han skär halsen av sin fru, och har tvångstankar om att göra det på riktigt. Han konsulterar vännen Jesper, professor i psykiatri. Så snart Peter stängt dörren efter sig kastar sig Jesper på telefonen, och när Katarina kommer tycker han att de ska ha sex på mottagningens divan.

Katarina häller i sig sprit så fort hon har en publik, och ålar sedan runt på heltäckningsmattan och kallar hånskrattande sin man för impotent. Peter gör något ohyggligt med en prostituerad, och slutar på en plats där han ägnar timmar åt att få överkastet slätt.

"Du får din orgasm med näsan så långt ner i skiten att du nästan kvävs" är en representativ replik ur Bergmans skildring av vår ruttna existens. Sedan åkte han hem till Sverige och gjorde Fanny och Alexander.

Bergman var nöjd med Ur marionetternas liv. Hans anteckningar finns i faksimil i Mikael Timms bok "Lusten och dämonerna":

”14.12.79
FREDAG EFTERMIDDAG
JAG HAR GJORT EN
RUSKIG
LEDSAM
OBEHAGLIG
GRÅ
KONSTIG
FILM!
DET HAR JAG OCH DET ÄR JAG GLAD FÖR”

"[…] 'Ur marionetternas liv' […] baserar sig på konkreta erinringar. Temat om två mänskor som är oupplösligt och smärtsamt förenade och samtidigt sliter i sina fängsel har följt mig länge. Peter och Katarina gjorde sin första entré i 'Scener ur ett äktenskap'. Där fick de utgöra kontrapunkten till Johan och Marianne i det första avsnittet."  – Ingmar Bergman i sin bok "Bilder"

"Nere i München har Bergman kastat loss från sitt tummade och svenska familjealbum, vilket betyder att det som förlorats i hemtamhet i gengäld vunnits i fräschör och förnyelse. Robert Atzorn väcker visserligen ingen reservationslös hänförelse i sin manliga huvudroll: beroende på en orörlighet som gör att han både i aggressionens och förkrosselsens sekunder tonar fram som en pastorsadjunkt strax före nattvarden.
Men Christine Buchegger tillhör förvisso Bergmans gnistrande nyförvärv. Hon är sammansatt, uttrycksfull, oförutsägbar, på en gång en lockelse och en demon, en Circe och en Beatrice. Och här finns en tredje roll som formar sig till ett skärande virtuosnummer.
Det gäller Walter Schmidinger i närbilden av den homosexuelle klädskaparen Tomas Isidor Mandelbaum, alias Tim: en figur som smyger sig tätt intill Erland Josephson i 'Ansikte mot ansikte'. Han är 'barngubben', med ett utseende som den åldrade Harold Lloyd och två ögon som lyser av livsångest. I ett par långa och plågsamma scener vräker han fram sin självbekännelse: om de homosexuella och obarmhärtiga marknadskrafterna, om sina svek och sina piller och sin alkohol, sin jakt på turkiska och italienska småpojkar på Centralstationen, sitt tvång att upp till knäna stå nersjunken i själva skiten.
Vad Walter Schmidinger utför i den här profilstudien är faktiskt av den konstnärliga storleksordningen att det utan svårigheter klarar jämförelsen med Falconetti i Dreyers klassiska 'En kvinnas martyrium'." – Jurgen Schildt, Aftonbladet

"Jag kan tänka mig två möjligheter att ta emot 'Ur marionetternas liv'. Antingen som anonym psykologisk thriller. Då är den estetiskt lyckad, men placeringen av mordet i begynnelsen ett missgrepp. Återstår möjligheten att se den som vad den är: ett kammarspel av Ingmar Bergman, fyllt av referenser och paralleller till hans tidigare filmer. Men då har han den här gången gjort ett kammarspel med så väl slutna dörrar att åtminstone jag känner mig tvingad kika genom nyckelhålet. Och det är en inte helt angenäm upplevelse." – Eva af Geijerstam, Dagens Nyheter

Nina Widerberg (2017)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Produktionsdesign
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Ljussättare
Dekor
Rekvisita
Kläder
Maskör
Ljudassistent
Mixning
Manusöversättare

Medverkande

Robert Atzorn Peter Egermann, affärsman
Christine Buchegger Katarina Egermann, hans fru, modedirektris
Martin Benrath Mogens Jensen, professor i psykiatri
Rita Russek Katarina "Ka" Krafft, prostituerad
Lola Müthel Cordelia Egermann, Peters mor, f.d. skådespelerska
Walter Schmidinger Tim, egentligen Tomas Isidor Mandelbaum, Katarina Egermanns kollega
Heinz Bennent Arthur Brenner
Ruth Olafs sköterskan
Karl-Heinz Pelser förhörsledaren
Gaby Dohm Frau Anders, Peters sekreterare
Toni Berger dörrvakten på porrklubben
Erwin Faber
Doris Jensen

Bolag

Produktionsbolag Bayerische Staatsschauspiel
Personafilm GmbH
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1981
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) Esselte Video AB 1982
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Kläder Heinz A. Schulze-Varell-Couture (modeshow)

Handling

Peter och Katarina lever i ett äktenskap där ingen når den andra. Han är känslomänniska, hon vill förödmjuka. Peter blir så småningom besatt av tanken på att döda sin hustru.

Censur / granskning

Censurnummer 121742
Datum 1980-10-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2840 meter
Kommentar Aktlängder: 475, 320, 430, 475, 465, 560, 115.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2834 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Nere i München har Bergman kastat loss från sitt tummade och svenska familjealbum, vilket betyder att det som förlorats i hemtamhet i gengäld vunnits i fräschör och förnyelse. Robert Atzorn väcker visserligen ingen reservationslös hänförelse i sin manliga huvudroll: beroende på en orörlighet som gör att han både i aggressionens och förkrosselsens sekunder tonar fram som en pastorsadjunkt strax före nattvarden.

Men Christine Buchegger tillhör förvisso Bergmans gnistrande nyförvärv. Hon är sammansatt, uttrycksfull, oförutsägbar, på en gång en lockelse och en demon, en Circe och en Beatrice. Och här finns en tredje roll som formar sig till ett skärande virtuosnummer.

Det gäller Walter Schmidinger i närbilden av den homosexuelle klädskaparen Tomas Isidor Mandelbaum, alias Tim: en figur som smyger sig tätt intill Erland Josephson i "Ansikte mot ansikte". Han är "barngubben", med ett utseende som den åldrade Harold Lloyd och två ögon som lyser av livsångest. I ett par långa och plågsamma scener vräker han fram sin självbekännelse: om de homosexuella och obarmhärtiga marknadskrafterna, om sina svek och sina piller och sin alkohol, sin jakt på turkiska och italienska småpojkar på Centralstationen, sitt tvång att upp till knäna stå nersjunken i själva skiten.

Vad Walter Schmidinger utför i den här profilstudien är faktiskt av den konstnärliga storleksordningen att det utan svårigheter klarar jämförelsen med Falconetti i Dreyers klassiska EN KVINNAS MARTYRIUM.

Men i övrigt, således, är jag osäker på filmen. Schmidingers bikt åsido lägger den ingen tum till Ingmar Bergmans växt. Den drar heller ingen millimeter ifrån den." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Jag kan tänka mig två möjligheter att ta emot UR MARIONETTERNAS LIV. Antingen som anonym psykologisk thriller. Då är den estetiskt lyckad, men placeringen av mordet i begynnelsen ett missgrepp. Återstår möjligheten att se den som vad den är: ett kammarspel av Ingmar Bergman, fyllt av referenser och paralleller till hans tidigare filmer. Men då har han den här gången gjort ett kammarspel med så väl slutna dörrar att åtminstone jag känner mig tvingad kika genom nyckelhålet. Och det är en inte helt angenäm upplevelse." Eva af Gijerstam i Dagens Nyheter

"Vad händer i en människa som bryter samman? Och varför? Bergman har frågat förr.

Den här gången plockar han som en mordutredare en bit här och en bit där. Lite som det faller sig kan tyckas. Men det är naturligtvis skenbart. Ingmar Bergman lägger inte puzzel, han tillverkar puzzel.

Och han vet att en massa bitar är på avvägar redan från början. En rätt hygglig bild av det centrala motivet kan vi få om vi anstränger oss. Men de blå bitarna som ska föreställa himmel eller havsdjup är svåra att hitta. Och utan dem blir tavlan inte helt begriplig.

Även om vi tycker oss se förklaringarna -- och det gör vi, som i alla goda deckare -- så handlar UR MARIONETTERNAS LIV framför allt om att det inte finns några slutgiltiga svar på frågor som:

Varför blir Peter Egerman mördare? Varför blir en engelsk lastbilschaufför en ny Jack Uppskäraren?" Bernt Eklund i Expressen

"Överhuvudtaget är filmen uppbyggd av askar med nästa vattentäta skott. Allting är närbilder, nästan alla scener är enskildheter, och varje scenbild kommenteras med en kort text som anger rum och tidpunkt.

Metoden är dödsföraktande och en utmaning mot all traditionell filmteknik. Ingen annan än Ingmar Bergman skulle väl kunna bemästra den. Men jag tror att han har lyckats. Genom att så att säga skära filmen i bitar och sedan sammanfoga dem har han åstadkommit ett förlopp som är paradoxalt levande och överraskande. Närmare obundenhet av både tid och rum har han sällan nått -- och ändå försiggår handlingen inom mycket kort tidsrymd.

Som de flesta av Ingmar Bergmans stora filmer har också denna ett drag av djävulens bländverk, men tekniskt och artistiskt är den oantastlig. Att den också har en psykologisk intensitet som är enorm räcker kanske ändå inte till för att övertyga oss om att själva förklaringen till mordet på flickan Ka finns inom filmens ram.

Det menar inte heller Bergman -- han säger uttryckligen att han överlåter åt åskådarna att dra sina egna slutsatser. Generöst, Herr Professor, men i mitt tycke möjligen en aning lättsinnigt. För det är väl inte meningen att vi skall nöja oss med den determinism som själva titeln UR MARIONETTERNAS LIV implicerar?" Åke Janzon i Svenska Dagbladet

Inspelning

Västtyskland 1980 1980
Bavaria-Filmstudios Geiselgasteig, München

Visningar

Sverigepremiär 1981-01-24 Sandrew Göteboprg Sverige 104 min
1981-01-24 Sandrew Linköping Sverige 104 min
1981-01-24 Sandrew Malmö Sverige 104 min
1981-01-24 Grand Stockholm Sverige 104 min
1981-01-24 Sandrew Uppsala Sverige 104 min
Urpremiär 1980-11-07 Västtyskland 104 min
Annan visning 1980-10-08 Paris Frankrike
TV-visning 1984-01-28 TV1 Sverige 99 min
Dvd-release 2005-09-21 Sverige
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-10-01 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-13 Babylon Berlin Tyskland
2018-09-20 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-10-05 Cinema Orion Helsinki Finland
2018-09-19 Det Danske Filminstitut Köpenhamn Danmark
2018-02-16 British Film Institute London Storbritannien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-10-19 CineStar Lübeck - Stadthalle Lûbeck Tyskland
FIAF-visning 2018-12-01 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-01 Filmfest München München Tyskland
2018-11-05 Cinemania Fest/Cinema House Sofia Bulgarien
2018-11-05 Cinemania Fest/LumieRE Pl Sofia Bulgarien
2018-11-05 Cinemania Fest/Odeon Sofia Bulgarien
TV-visning 2018-08-24 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2018-12-05 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Touch Me, Take Me
Sångare Rita Wright


Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2835


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2829


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2832


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2827


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 78 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Ur Marionetternas liv. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 141 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 7
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit och färg
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


Biografdistribution

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit och färg
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2836


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Biografdistribution

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit och färg
Dialogspråk
Textad


Bestånd Film

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2833


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?