Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lion of the Desert
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1981-10-23

Medverkande

Anthony Quinn
Omar Mukhtar

Oliver Reed
Graziani

Irene Papas
Mabrouka

Raf Vallone
Diodiece

Gastone Moschin
Tomelli

Rod Steiger
Mussolini

Visa alla medverkande

Handling

1929. Mussolini utnämner general Graziani till militär guvernör i Libyen, där beduinerna i många år trotsat den italienska koloniseringen. Grazianis ankomst markeras av en rebell!attack...

Visa hela handlingen

Press

"Regissören och producenten är den syriskfödde Moustapha Akkad som gjorde "Mohammed -- härföraren" och finansierade "Alla helgons blodiga natt". Från "Mohammed" har han plockat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Anthony Quinn Omar Mukhtar
Oliver Reed Graziani
Irene Papas Mabrouka
Raf Vallone Diodiece
Gastone Moschin Tomelli
Rod Steiger Mussolini
John Gielgud El Gariani
Andrew Keir Salem
Sky Dumont Amedeo
Robert Brown Al Fadeel
Takis Emmanuel Bu-Matari
Stefano Patrizi Sandrini
Rodolfo Bigotti Ismail
Adolfo Lastretti Sarsani
Elenora Stathopoulou Alis mor
Luciano Bartoli Lontano
Claudio Gora domstolspresidenten
Giordano Falzoni lägerdomaren
Franco Fantasia Grazianis adjutant
Ihab Werfaly Ali
Ewen Solon fascictmajoren
Loris Bazoki den fete sergeanten
Alec Mango tankkommendanten
Filippo Degara skyttegruppens kapten
George Sweeney Biagi
Luciano Catenacci fanjunkaren
Victor Baring infanteriöversten
Pietro Brambilla en ung soldat
Pietro Tordi
Pietro Gerlini fältmarskalker
Massimiliano Baratta en kapten
Mario Feliciani Lobitto
Gianfranco Barra en vaktpost
Lino Capolicchio Bedendo

Bolag

Produktionsbolag Falcon International Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

1929. Mussolini utnämner general Graziani till militär guvernör i Libyen, där beduinerna i många år trotsat den italienska koloniseringen. Grazianis ankomst markeras av en rebell!attack ledd av veteranen Omar Mukhtar i vilken italienarna tillfogas betydande förluster. Som hämnd gör major Tomelli med sina trupper en räd mot en beduinby och verkställer ett antal avrättningar. Men Mukhtars män ligger i bakhåll för Tomelli. Graziani trappar upp sitt fälttåg genom att sätta en stor del av befolkningen i koncentrationsläger. Han låter också den humane överste Diodiece börja fredssamtal med Mukhtar, vilket visar sig vara förhalningstaktik medan italienska trupper understödda av tanks och flyg tillfogar motståndsrörelsen vid Kufra ett förödande nederlag. Graziani sänder efter Sherif El Gariani, en barndomsvän till Mukhtar, som medlare men denne stämplas av Mukhtar som förrädare. Medan Graziani far till Rom för att svara inför Mussolini börjar man sätta upp taggtrådsstängsel för att dela landet i två delar och skära av motståndsmännens förrådsvägar. Man lyckas och så småningom kan man också infånga Mukhtar. Han döms till döden vid en öppen rättegång i Bengazi den 16 september 1931 och hängs inför en sörjande folkmassa.

Censur / granskning

Censurnummer 122598
Datum 1981-07-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4470 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Regissören och producenten är den syriskfödde Moustapha Akkad som gjorde "Mohammed -- härföraren" och finansierade "Alla helgons blodiga natt". Från "Mohammed" har han plockat manusförfattaren H A L Craig, storfotografen Jack Hildyard ("Bron över floden Kwai", "Cleopatra") och Anthony Quinn som här spelar ökenlejonet Omar Mukhtar, framställd som en saktmodig godsint lärare och en stor krigare med Koranen och hög intelligens som vapen. Quinn är som klippt och skuren för rollen.

Oliver Reed som den blodtörstige Graziani är kanske lite väl karikerad, men man vet ju inte: flygbilden av filmens jättelika koncentrationsläger dokumenteras strax efteråt av riktiga flygbilder tagna av italienska flygare och där ser man att filmen har härmat verkligheten med stor exakthet.

I början fick Graziani stryk av beduinerna, trots massavrättningar, terrorbombningar av byar (sex år före Guérnica) och massiva truppinsatser. Akkad och hans medarbetare har gjort stora ansträngningar för att återskapa de gamla bataljerna mellan övermakten och gerillan.

Vi förs tillbaka mer än 50 år i tiden genom de omoderna stridsvagnarna, flygplanen, uniformerna, men det här är naturligtvis ingen historisk film. Den är inspelad i Libyen i modern tid. Det är en propagandafilm. Utomordentligt spännande och välgjord.

I slutet tar en liten pojke hand om gerillaledarens glasögon, symbolen för kunskap. Heter han kanske Khadaffi?" Jörgen Blom i Aftonbladet

"Den Syrienfödde och i USA verksamme regissören Moustapha Akkad har lyckats att skapa en stor, episk s k actionfilm som inte bara är rasande skickligt urförd i alla stycken.

"Ökenlejonet" är inte något tomt bländverk. Den visar utan falsk sentimentalitet eller frossande i blod med all önskvärd realism den väpnade maktens brutala övergrepp mot en värnlös civilbefolkning. Och hur våldet skärper motståndet.

Parallellerna till dagens frihetskamper i världen är tydliga: Indonesiens USA-stödda ockupation av det lilla landet Östtimor, Sovjets invasion i Afghanistan osv. Exemplen skulle kunna mångfaldigas.

"Ökenlejonet" slår fast en sanning som otaliga länder åskådliggjort under sina frihetssträvanden undet det krigshärjade 1900-talet.

Land kan ockuperas med övermakt. Men inte människors sinnen. Våldet föder ännu starkare motstånd." Jan Gustafsson i Dagens Nyheter

"Filmen om Mukhtar är en idealiserad skildring av kampen mellan en hänsynslös imperialist och en fin gammal patriot som försvarar sitt land, sin tro och sitt människovärde.

Den kan inte gärna vara annat.

Den är också en bloddrypande samling ökenslag -- och det är kanske inte lika nödvändigt.

Om Akkad klippt bort en halvtimme våldsscener hade han fått en bra film med vettig längd. För Anthony Quinn (som den gamle) och Oliver Reed (som Mussolinis energiske bödel) är utmärkta motpoler i det laddade spänningsfältet." Bernt Eklund i Expressen

"Frågan inställer sig varför man överhuvudtaget har gjort en film som "Ökenlejonet". Kan det vara så att man redan förevigat alla stora krigiska kampanjer och nu måste leta i ett så obskyrt hörn av historien som Italiens krig i Libyen för att hitta filmiskt stoff?

En annan och troligare förklaring till denna films existens ligger nog i de högar av petrodollar som finns i arabvärlden.

De nyrika arabisktalande länderna kan nu kosta på sig att få sin egen historia berättad enligt de konventioner som tidigare har varit Västerlandets ensamrätt. Och inget fel i det när resultatet blir så pass underhållande som "Ökenlejonet"." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1981-10-23 Astoria Stockholm Sverige 164 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?