Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Brusten himmel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-09-03

Medverkande

Thommy Berggren
Axel, hennes far

Margaretha Krook
Erikas farmor

Agneta Eckemyr
Märta, Erikas mor

Svea Holst
Erikas mormor

Fillie Lyckow
Ebba, Erikas moster

Visa alla medverkande

Handling

Erika sitter i köket och slår in en julklapp till mormor. Det uppstår gräl mellan föräldrarna. Mamma är missnöjd över ett skrymmande skåp som Erikas farmor håller på att sätta upp....

Visa hela handlingen

Press

Som helhet ett misslyckande - om än med berömliga enskildheter. Det var en vanlig kritikeruppfattning om Brusten himmel. Gunilla Boëthius, AB: "Filmens perspektiv är genomgående den...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Susanna Käll Erika
Thommy Berggren Axel, hennes far
Margaretha Krook Erikas farmor
Agneta Eckemyr Märta, Erikas mor
Svea Holst Erikas mormor
Fillie Lyckow Ebba, Erikas moster
Ernst Günther Molin, polis
Karin Ericson Barbro, Ebbas dotter
Christina Eriksson Greta, Ebbas dotter
Ola Strangeways Valle Olsson, pojken i övervåningen
Nike Lindström Stina
Kåre Mölder den blonde soldaten
Anders Åberg "Vårlöken", munspelaren vid majbrasan
Axel Düberg Nisse, suparkompis
Olle Grönstedt Ivar, suparkompis
Richard Dennery eldslukaren
Krister Nyström den nakne mannen på holmen
Maria Hjalmarson den nakna kvinnan på holmen
Gösta Liljekvist skolläraren
- Ej krediterade:
Lennart Ekstedt stuntman i kanot
Anette Nilsson körsångare
Maria Andersson körsångare
Anna-Karin Olsson körsångare
Kristina Hellström körsångare
Lena Linjamaa körsångare
Lena Ljung körsångare
Karin Höög körsångare
Marika Eriksson körsångare
Jenny Roos körsångare
Kerstin Hällberg körledare
Per Ola Höglund
Lennart Owén jr
Anna Skoglund

Bolag

Produktionsbolag MovieMakers Sweden AB (för)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1982
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Erika sitter i köket och slår in en julklapp till mormor. Det uppstår gräl mellan föräldrarna. Mamma är missnöjd över ett skrymmande skåp som Erikas farmor håller på att sätta upp. Det tar utrymme för mammas symaskin, familjens främsta inkomstkälla. Familjen bor i farmors hus.

Erika flyr ut från grälet. Hon åker skidor den långa vägen till mormor som blir glad över besöket. Men mormor orkar inte så mycket. Hon lägger sig att vila på sängen.

På hemvägen tittar Erika in hos farmor i affären. Där säljs mest leksaker. Farmor sköter den ensam. Pappa vägrar att ha med den att göra. Farmor hälsar hem att hon blir sen i kväll.

Pappa och mamma går på Stadt och lämnar Erika ensam hemma. Hon ser sig om i det skumma huset, innan grannpojken Valle lockar ut henne.

De sitter i en snögrotta, när han plötsligt smeker henne på kinden. Hon reser sig hastigt och slår huvudet genom snötaket. De skrattar befriat.

Nästa morgon är farmor ute och skottar snö. Pappa dricker öl till frukost. Inne på toaletten öppnar Erika ett skåp och finner en destilleringsapparat.

Farmor beger sig till affären för att ordna med julskyltningen.

På julaftons kväll är pappa full. Till Erika talar han nedsättande om affärsverksamhet. Det är tjuveri. Skaffa dig kunskaper, råder han Erika. Hon frågar efter hans kunskap. Det är ingen mening med livet, svarar han. Det är väl ingen kunskap, säger hon. Nej, det är ett tillstånd, säger han, ett djävla tillstånd.

Erika sover hos mamma på natten. På morgonen upptäcker de att de är instängda. Pappa har barrikaderat dörren. Erika får klättra ut genom fönstret och springa barfota i snön.

Vid påsktid bevittnar Erika en uppgörelse mellan farmor och pappa. Han dricker och latar sig. Om han hade skött sig, skulle Erika ha kunnat få studera, säger farmor. Herman och Klas skickade du på fina skolor, klagar pappa. Men jag fick sluta. Du ville ju inte studera, säger farmor. Då slår pappa till farmor.

Det är sommar. Mamma, pappa och Erika är ute i en liten stuga i skogen. Mamma har börjat måla väggarna inomhus i blå färg. Vi hade ju kommit överens om rött, klagar pappa. Och han börjar måla från andra hållet - i rött.

Det är vid midsommartid. Erika badar i en älv. Då ser hon på land något vitt som är på väg mot vattnet. Det liknar ett spöke. Sedan upptäcker hon att det är pappa. Han har famnen full av en vit börda som han vräker i vattnet. Sedan hörs mammas upprörda röst: Har du blivit tokig? Bästa linneduken och allt matsilvret! Nu slipper du tjata om den jävla disken, skriker pappa.

Mormor har fått besök av Erika. Mamma är i Östersund och pappa är ute och fiskar, konstaterar mormor. Och så är farmor på sjukhus.

På natten väcks Erika av åska. Hon blir rädd, men mormor tröstar.

Mormor får hjälp av Erika att tvätta fötterna. Sedan lutar sig mormor tillbaka på sängen och sluter ögonen.

Mormor begravs. Och farmor orkar inte längre med affären.

Mamma är i mormors stuga och ställer i ordning de efterlämnade tillhörigheterna. Hemma festar pappa med några törstiga vänner. Men nu är det helt utsupet. Vännerna beundrar ett par Bruno Liljefors-tavlor som tillhör farmor. Pappa skänker dem till en av vännerna i utbyte mot att denne snabbt hämtar brännvin. Erika är vittne till uppgörelsen.

Erika talar med mamma om att studera vidare. Men det finns ingen skola på orten. Sedan tar det till att börja med tre, fyra år, säger mamma, och det är ändå ingen utbildning. Vi måste anpassa oss till situationen som den är.

Erika kommer till pappa som har gjort upp eld utanför ett tält nära en älv. Kommer du inte hem mer? undrar hon. Nej, svarar han. Han står inte ut med allt mammas tjat.

Hur gammal är du? frågar han. Tretton, säger hon, snart fjorton. Och hon berättar att hon vill bli flygplansförare eller språklärarinna.

Mamma och Erika har packat för att flytta. En lastbil väntar utanför huset. Men farmor ingriper. Ni kan flytta bäst ni vill, säger hon. Men ni får inte ta något med er.

Mamma sjunker ihop. På avstånd står pappa och betraktar situationen utan att ingripa.

Jag far nog i alla fall, säger Erika till mamma. Jag får ju bo hos morbror Bosse. Mamma kan väl komma efter. Det är inte så långt till Stockholm.

Sedan åker bilen i väg med Erika som passagerare.

Censur / granskning

Censurnummer 123524
Datum 1982-08-31
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2695 meter
Kommentar Aktlängder: 570-545-545-450-585 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2695 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Som helhet ett misslyckande - om än med berömliga enskildheter. Det var en vanlig kritikeruppfattning om Brusten himmel.

Gunilla Boëthius, AB: "Filmens perspektiv är genomgående den trettonåriga Erikas. Plötsligt ser hon det destruktiva, våldsamma maktspelet mellan föräldrarna med halvt erotiska undertoner.

Ofta tvingas hon bli sina föräldrars förälder och får den snabba mognad som barn i olyckliga äktenskap har. Debutanten Susanna Käll gör här en mycket fin rolltolkning.

Men filmen berättar inte bara om Erika och hennes föräldrar. Här finns också det norrländska landskapet, farmor och mormor, skolkamraterna, vardagen i det lilla samhället skildrat med en blandning av förtjusning och vemod. Den första, blyga träffen, fniss mellan väninnor, skidturer till mormor tidiga vintermornar från allt bråket därhemma.

Det är ingen action-film Ingrid Thulin gjort. Filmen har en poetisk ton som vi är ovana vid i svensk film, den låter episoderna komma ungefär som minnesbilder och bilda sin egen helhet.

Samtidigt finns intensiteten och smärtan där framför allt i skildringen av fadern som tvångsmässigt bryter ner alla mänskliga relationer omkring honom.

Ingrid Thulin har försökt fånga de känsligaste åren i en ung människas liv och hon har gjort det med stark inlevelse. Det är en ovanlig, osvensk film hon har gjort med en alldeles speciell atmosfär."

Maaret Koskinen, Chaplin: "Helheten har blivit mindre än summan av de många gånger lyckade delarna.

Möjligen beror detta på att Thulin inte alltid har haft den nödvändiga distansen till materialet. De många oavslutade scenerna kan vara ett tecken på att 'verkligheten' har tillåtits styra konsten, att det bokstavliga elementet i de självupplevda minnena blivit viktigare än deras konstnärliga gestaltning.

Kanske beror den misslyckade helheten också på att Thulin inte alltid verkar ha varit säker på den filmiska 'rörelsen', berättandets riktning. Ibland har hon gett sig tid att utforska stämningar och nyanser, och det är ofta här hon lyckas. Här blir berättandet s a s 'vertikalt', utan att för den skull bli statiskt: Såsom när en sten slängs i klart vatten och vi kan se inte bara stenens väg ner mot djupare vatten utan också de ringar den sätter i rörelse på ytan.

Andra gånger tycks Thulin sliten mellan den 'vertikala' formen och det mer traditionella berättarsättet, den 'horisontella' framåtrörelsen (som koncentrerar sig på händelser mer än stämningar och nyanser). Resultatet blir då att berättandet inte går någonstans, att stenen faller i grumligt vatten och ytan förblir stilla.

Och det är synd. Ty trots dessa osäkerheter - och trots andra problem som en ibland alltför litterär dialog och en ojämn personinstruktion (det är egentligen bara superproffsen Thommy Berggren och Margaretha Krook som undkommer helt oskadda) - äger Brusten himmel en egensinnighet som ofta överträffar det mesta i nutida svenskt filmberättande."

Bernt Eklund, Expr: "En liten flicka på väg mot vuxenhet i en liten norrländsk ort på 30-talet. (-)

Flickan ser och inser. Kvinnorna är begripliga. Svårare är det med männen - med pappa.

Han har gett upp. Han super och förstör, gör konstiga och patetiska utbrytningsförsök - när han inte slår fru eller mor för att han är den han är.

Så den lilla flickan riktar oftast sina stora ögon mot just pappa - den skrämmande och lockande och svårbegriplige. Som Thommy Berggren spelar honom blir han också - med sin förbittring och desperata förvirring - den levande personen i Brusten himmel.

För annars är det här en lite valhänt film. Ingrid Thulin har inte riktigt hittat formen för sin dynamiska berättelse.

Den har en trygg förankring i 30-talsmiljön. Där forsar den fram genom gnistersnö och sommarsol, genom jul och midsommar.

Det händer saker - men tonläget i filmen påverkas obetydligt. Mamman, spelad av Agneta Eckemyr, fortsätter att komprimera sina känslostormar till entonigt gnäll. Och att flickan, spelad av Susanna Käll, verkligen mognar till ett liv i världen känns osäkert. Hennes väl förberedda utbrytning kommer som en överraskning.

Men även om Brusten himmel inte är helt lyckad, så är den inte ointressant. Den är trots allt en rapport om en familjesituation (som finns även i dag) sedd inifrån av en ung flickas oskyddade ögon."

Kommentar Svensk filmografi

Brusten himmel var Ingrid Thulins debut som långfilmsregissör.

Filmen visades vid flera utländska festivaler. I Chicago 1982 belönades den med guldplakett för bästa debutfilm.

I Bernt Eklunds recension i Expressen påstås att filmen utspelas under 30-talet (se Pressreaktion). I själva verket är tiden början av 40-talet.

Inspelning

Sverige (med en och en halv månads uppehåll) 1981-03-15 1981-07-12
Filmhuset Stockholm (ateljé)
Gisselgård Ragunda (exteriörer)
Österdöviken Ragunda (exteriörer)
Kullsta skola Ragunda (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1982-09-03 Cinema Stockholm Sverige 98 min
1982-09-03 Sandrew Umeå Sverige 98 min
Urpremiär 1982-09-03 Cinema Stockholm Sverige 98 min
1982-09-03 Sandrew Umeå Sverige 98 min
TV-visning 1984-11-22 TV1 Sverige
1991-11-23 Kanal 1 Sverige
1998-12-22 SVT1 Sverige
2007-05-14 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-10-04 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Glädjens blomster
Arrangör Hugo Alfvén
Musikarrangör Björn Isfält


Originaltitel Jag unnar dig allt gott
Musikarrangör Björn Isfält


Originaltitel Staffansvisan


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare kör


Originaltitel On the Banks of the Wabash (Far Away)
Kompositör Paul Dresser (1897)
Textförfattare Paul Dresser (engelsk text 1897)
Karl-Ewert (svensk text 1914)


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)
Musikarrangör Björn Isfält


Originaltitel The Lambeth Walk
Kompositör Noel Gay (1937)
Douglas Furber (1937)
Textförfattare Kar de Mumma (svensk text 1938)
Noel Gay (engelsk text 1937)
Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text 1939)
Musikarrangör Björn Isfält


Originaltitel Tango Jalousie
Kompositör Jacob Gade (1925)
Musikarrangör Björn Isfält
Folke Erbo


Originaltitel Min soldat
Kompositör Jokern (1940)
Textförfattare Jokern (1940)
Musikarrangör Björn Isfält
Folke Erbo


Originaltitel The Night Is Young and You're So Beautiful
Kompositör Dana Suesse (1936)
Textförfattare Irving Kahal (engelsk text 1936)
Billy Rose (engelsk text 1936)


Originaltitel Obligationsmarschen
Kompositör Lars-Erik Larsson (1940)
Textförfattare Alf Henrikson (1940)
Sångare Sven-Olof Sandberg (grammofonskiva Sonora 6830 124)


Originaltitel Gläns över sjö och strand
Kompositör Alice Tegnér (1893)
Textförfattare Viktor Rydberg (1891)
Arrangör Martin Hederos


Originaltitel On the Sunny Side of the Street
Kompositör Jimmy McHugh (1930)
Textförfattare Dorothy Fields (engelsk text 1930)
Sölve Forsell (svensk text 1930)


Originaltitel Kära hjärtanes Amanda
Kompositör Kai Gullmar (1938)
Textförfattare Gus Morris (1938)
Sångare Adolf Jahr (grammofonskiva Sonora 3446)


Originaltitel Tacka vet jag gubben far
Kompositör Bert Carsten (1927)
Textförfattare Dardanell (1927)
Sångare Ernst Rolf (grammofonskiva Odeon)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1983 (bidrag om 453 104,41 kr)
Festivalpris Karlovy Vary 1982 (festivaldirektörens diplom)
Chicago 1982 Ingrid Thulin (guldplakett för bästa debut)

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2687


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2683


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2695


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2695


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kunskapens träd (Tack min Gud, för allt som varit). Manus/regi: Ingrid Thulin.
Omfång 167 s. + [ca 24 s. inspelningsplanering] + 8 polaroidbilder.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kunskapens träd (Tack min Gud, för allt som varit). Manus/regi: Ingrid Thulin.
Omfång 167 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brusten himmel (Tack min Gud, för allt som varit). Manus/regi: Ingrid Thulin.
Omfång 167 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kunskapens träd (Tack min Gud, för allt som varit). Manus/regi: Ingrid Thulin. Version 2.
Omfång 176 s.
Språk Svenska


Typ Cutting continuity
Manustitel Kunskapens träd (Arbetsnamn). Manus/regi: Ingrid Thulin.
Omfång 186 s.
Språk Svenska


Typ Cutting continuity
Manustitel Broken sky. Screenplay/Direction: Ingrid Thulin. Translated by Barrie Selman.
Omfång 186 s.
Språk Engelska


Typ Cutting continuity
Manustitel Hyvän ja pahan tiedon puu (työnimi). Käsikirjoitus/ohjaus: Ingrid Thulin.
Omfång 186 s.
Språk Finska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Broken sky. Screenplay/Direction: Ingrid Thulin. Translated by Barrie Selman.
Omfång 186 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tryggarekan.
Omfång [ca 368 s.]
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tryggarekan.
Omfång [ca 360 s.]
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Brusten himmel.
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Broken sky. Subtitles in order of dialog.
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Broken sky.
Omfång 67 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Färg papper 12
Bakombild papper 3
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 99 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?