Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ebba the Movie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-05-14

Handling

Dokumentärfilm om rockgruppen Ebba Grön från Rågsved i Stockholm. Filmarna följer gruppen på konserter i Rågsved och på turnén "Turister i tillvaron" som Ebba Grön gjorde 1981...

Visa hela handlingen

Press

Bland kritikerna fanns oreserverat till försiktigt positiva röster, men också sådana som ansåg att filmen var ett misslyckande. Stig Larsson, StT: "Johan Donners debut Ebba the...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Dokumentärfilm om rockgruppen Ebba Grön från Rågsved i Stockholm.

Filmarna följer gruppen på konserter i Rågsved och på turnén "Turister i tillvaron" som Ebba Grön gjorde 1981 tillsammans med Dag Vag. Vi ser Ebba Grön på scenen men får också träffa dem i logen före och efter konserterna, på hotellrummen och under ändlösa bussfärder från det ena konsertstället till det andra.

Då och då har man lagt in intervjuavsnitt med gruppens medlemmar. Där talar de om hur de träffades och bildade Ebba Grön, om musikklimatet i Rågsved och de planer de hade för att förändra det.

I slutet av filmen möter vi dem också i studion under en skivinspelning.

Censur / granskning

Censurnummer 123356
Datum 1982-05-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2135 meter
Kommentar Aktlängder: 500-515-540-580 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2135 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bland kritikerna fanns oreserverat till försiktigt positiva röster, men också sådana som ansåg att filmen var ett misslyckande.

Stig Larsson, StT: "Johan Donners debut Ebba the Movie är inte en (-) utvändig ungdomsfilm. Det är som ni säkert förstår en film om Ebba Grön. Men den är inte gjord från en främmande position.

Det är inte en film som försöker komma gruppens medlemmar inpå livet, som försöker 'förstå' eller 'förklara' någonting. Man kan säga att den är ytlig, men då inte i en negativ mening. Det är inte ett socialt reportage, utan snarare en film gjord i ett liknande temperament som om Donner var en extra gitarrist (man kan tänka sig att han har en ljusgitarr). (-)

Han är inte någon farbror från TV som är intresserad av ungdomar. Genom den närheten får han en befriande position. Han kan gå över gränsen till det banala.

Alla dessa bilbilder med musik. Han kan arbeta med klichéer, samt acceptera att filmen till stora delar blir rätt monoton. Priset han betalar är att hans film inte blir intressant som konstverk. (Den ambitionen är annars ganska vanlig.) Men det han får är en självklar och ogenerad stil som jag upplever som ett genuint uttryck för den kulturen.

Han kan göra en ungdomsfilm utan citationstecken."

Margareta Norlin, Chaplin: "Man ska känna mödan bakom musiken. Och genom de tvära kasten i skildringen, extremt utdragna scener kopplade med snabba hastiga avsnitt med rörlig kamera och klipp, klipp, klipp skapar han perspektiv och djup. Genom de absoluta tystnaderna ger han volym och omfång åt musiken och undgår monotonin.

Man kan associera till Godard, men helt utan dennes intellektualism. Annars är det svårt att hitta några förebilder till Johan Donners filmande. Tidigare har han bara gjort ett elevarbete vid filmskolan: En stad under huden, och där använder han samma teknik om än mer extremt. Lite svagt kan man komma att tänka på 50- och 60-talens amerikanska avantgardefilmer. Men de rörde sig på ett slags psykoanalytiskt plan, symbolistiskt. Och hos Donner finns ingenting symboliskt, ingenting förfinat. Det är rakt på sak och intensivt. Det är inte tal om annat än att vi rör oss i den påtagliga verkligheten. (-)

En desperat men hoppfull film, och en mycket egen och lidelsefull debut. Med ett bildspråk som vi inte har någon motsvarighet till i övrig svensk film."

Eva af Geijerstam, DN: "Johan Donners film tycker jag dessvärre är tämligen livlös. Han har gjort - och därtill skiljer sig hans film på ett välgörande sätt från andra rockporträtt - ett försök att hitta en struktur, ett förhållningssätt till Ebba Grön. Han har påtat och plockat isär, använt musikbilden för att samtidigt med kameran fokusera delar i den, och någon av medlemmarna i gruppen.

Men han har framför allt konstruerat en 'kronologi', liksom för att ställa frågan vart det nu tog vägen med kärleken och upproret. (-)

Ändå förblir man osäker på Johan Donners avsikter. Vill han ge en bild av en utveckling? Att Ebbas rockmusik obönhörligt tunnas ut och förlorar sin innebörd - i samma takt som den blir brett spridd och populär och hamnar i 'produktionsapparaten' med skivor, konserter och turnéer. Att Ebba Grön inte längre är ett kvartersgäng från Rågsved, identiskt med sina lyssnare, bara med den skillnaden att de har rockmusiken som uttrycksmedel?

Osäkerheten beror på Ebba Grön självt - som är tillräckligt bångstyriga för att så att säga motsäga Johan Donners kronologi. (-)

[Filmen] låter dem uppträda i ett genomfört vakuum. Här finns visserligen några klichémässiga ödsligheter med nattliga förortssilhuetter, förbirullande tunnelbanetåg och långa hotellkorridorer.

Men det finns inga andra människor som uttrycker något - inte en tjej till exempel - inga miljöer, inte en referens till livet som omger Ebba Grön och som ändå är grunden för dem som personer och själva verksamheten.

Så isolerade och ensamma är inte Ebba Grön."

Arne Norlin, AB: "Långfilmsdebuterande Joakim [det står faktiskt så; min anm] Donner (Jörns son) har fallit i nästan alla gropar som väntar en dokumentärfilmare, framför allt i den största: att inte ha kunskap nog att göra den film han i förväg bestämt sig för att göra.

Något porträtt av Ebba Grön är det inte.

I stället har det blivit en tämligen ordinär rockfilm om tre hyggliga grabbar från Rågsved.

Ni kan redan ana hur bilderna ser ut: Trist hotellrum, svettiga musiker bakom scenen, i skivstudion, massor med turnévägar och solnedgångar och - naturligtvis - den obligatoriska bilden av förbiilande träd i backspegeln, som var ett pangnummer redan i Erik M Nilssons film om Shanes 1967.

De enda ögonblick som filmen lever är när Ebba Grön står på scen och vrålar 'Totalvägra', 'Slicka uppåt, sparka neråt' eller 'Staten och kapitalet' (5 ggr) i Dolby Stereo.

Bra band, usel film."

Kommentar Svensk filmografi

Johan Donner, f 1955 i Helsingfors, läste medicin innan han genomgick Dramatiska institutets regilinje 1978-80. Hans slutfilm från skolan, En stad under huden, vann det stora priset vid kortfilmsfestivalen i Tammerfors, Finland, 1982. Han är son till författaren m m Jörn Donner.

Inspelningen av EBBA the Movie ägde rum under hösten 1981 och våren 1982.

Rockgruppen Ebba Grön, bildad i Rågsved i slutet av 1977, bestod av Joakim "Pimme" Thåström (sång, elgitarr), Lennart "Fjodor" Eriksson (elbas), och Gunnar "Gurra" Ljungstedt (trummor). Medlemmarna kom i själva verket från andra stockholmsförorter, Högdalen och Hagsätra, men fick stark anknytning till Rågsved genom de spelningar och konserter som kulturföreningen Oasen anordnade i fritidslokalerna i Rågsveds centrum och där Ebba Grön kom att inta en framträdande plats. Gruppens LP "Kärlek och uppror" valdes 1981 till årets LP vid en läsaromröstning i Aftonbladet. Stilmässigt var gruppen inspirerad av punk och engelsk rhythm & blues. I februari 1983 upplöstes Ebba Grön.

Rockbandet Dag Vag, som Ebba Grön gemensamt turnerar med i filmen, existerade 1977-83.

Visningar

Sverigepremiär 1982-05-14 Draken Stockholm Sverige 78 min
1982-05-14 Filmstaden Stockholm Sverige 78 min
TV-visning 1983-02-15 TV2 Sverige
1984-10-17 TV2 Sverige
1996-04-05 SVT1 Sverige
Urpremiär 1982-05-14 Draken Stockholm Sverige 78 min
1982-05-14 Filmstaden Stockholm Sverige 78 min
Festivalvisning 2003-09-22 Idun Umeå Sverige 78 min (Umeå Filmfestival)
Videorelease 1996-08 Sverige 52 min Ebba the Movie - The Hardcore Version

Musikstycken

Originaltitel Samma sak
Kompositör Dag Vag
Textförfattare Dag Vag


Originaltitel Bright Lights
Kompositör Jimmy Reed


Originaltitel Den ena handen vet vad den andra gör
Kompositör Blå Tåget
Textförfattare Leif Nylén


Palme (2012) Ebba the Movie (1982)

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Musik
DK Ungdomskultur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix


Typ Slutmix


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista".
Omfång 43 s. Personlista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 37 s. Personlista (1 s.) ingår.


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista".
Omfång 45 s. Personlista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista".
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Filmen om Ebba Grön. Av Johan Donner.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Färg papper 6
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Hemvideodistribution

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd DVD
Hastighet 24
Längd i minuter 52 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DVD


Typ Slutmix
Bredd DAT


Typ Slutmix
Bredd DAT


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?