Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En flicka på halsen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-08-13

Handling

Taxichauffören Bengt Persson är i knipa. Han har lånat ett stort belopp hos lånehajen Kurt och har inte råd att betala tillbaka. Kurt tvingar Bengt att skriva på en revers för en skuld...

Visa hela handlingen

Press

Övervägande delen av kritikerkåren var negativ - för att inte säga skoningslös - gentemot filmen. Men det fanns undantag, som tyckte att resultatet var hyfsat och gärna gav Björn Skifs...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Kläder
Smink
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Björn Skifs Johan
Liv Alsterlund Pia
Gösta Engström Bengt
Stig Ossian Ericson professor Bagge
Gösta Ekman Kurt
Roland Janson Felix
Anki Lidén Marie-Louise
Ragnar Frisk Lange
Marrit Ohlsson Strand
Karin Miller Britt
Marlou Mönnig sekreteraren
Åke Lagergren delegationsman
Fredrik Ohlsson polis
Gunnar Ernblad polis
Magnus Härenstam korvgubben
Henrik Järrel man med tidning

Bolag

Handling

Taxichauffören Bengt Persson är i knipa. Han har lånat ett stort belopp hos lånehajen Kurt och har inte råd att betala tillbaka. Kurt tvingar Bengt att skriva på en revers för en skuld som är mer än dubbelt så stor som det ursprungliga beloppet, men när Kurt också vill ha bilnycklarna till taxin protesterar Bengt och lyckas köra därifrån efter ett slagsmål med hejduken Felix. Under sin vådliga färd prejar han en överlastad småbil av vägen. Bilen tillhör den unga konstnären Marie-Louise, som fraktar sitt flyttgods till den nya lägenheten i just det hus där Bengt bor med sin dotter Pia.

Samtidigt på Arrheniuslaboratoriet får professor Bagge reda på att Wall-fonden utlovar en summa på 100.000 kronor till den forskare som först når resultat inom forskningen kring supraledarplast. Bagge kallar till sig den unge amanuensen Johan Svanström, som utan information om Wall-fondens pengar får i uppdrag att snarast arbeta vidare på professorns eget ofullbordade arbete inom området. Johan måste leverera resultat snarast annars hotar professorn att se till att hans amanuenstjänst inte förlängs.

Bekymrad beger sig Johan hemåt. Det visar sig att han också bor i samma hus som Bengt. Efter en vådlig cykelfärd genom porten välter Johan med cykeln så att de viktiga papperen om supraledarplasten hamnar på den våta asfalten. Lyckligtvis får han hjälp av Marie-Louise och Pia att samla ihop dem och hänga dem på tork i Marie-Louises kombinerade lägenhet och ateljé.

När Bengt återvänder hem på kvällen säger han åt Pia att hon ska åka till mormor snarast, men innan de hinner iväg ser han att Kurt och Felix är på väg upp i trappan. Snabbt lämnar han Pia i Johans olåsta lägenhet och beger sig iväg.

Johan kommer hem sent och upptäcker förvånat Pia. I handen har hon en lapp, där Bengt vädjar till Johan att ta hand om Pia ett tag. Johan blir förbannad. Han har inte tid med Pia nu när han fått en brådskande forskningsuppgift, och när hon lägger sig i hans säng för att sova skriker han åt henne att det är hans säng.

Nästa morgon ser vi dock hur Johan vaknar av att han trillar ned från en obekväm bädd gjord av stolar bara för att upptäcka att Pia inte ligger kvar i hans säng. Han hittar en lapp där hon skriver att hon begett sig till järnvägsstationen för att åka till släktingar. Johan hittar henne mycket riktigt på stationen, och ett våldsamt gräl utbryter när han vägrar låta henne åka. I stället släpar han henne med sig hem igen och låser in henne i lägenheten då han går till laboratoriet. Någonstans ute på en enslig plats hittar polisen Bengt sovande i sin taxi och arresterar honom.

En nervös och stirrig professor Bagge möter Johan på laboratoriet. Han pressar Johan att leverera ett avgörande forskningsresultat redan nästa dag. Anledningen berättar han dock inte: en delegation från Wall-fonden ska nämligen just då söka upp professorn för att ta del av hans forskning om supraledarplast.

Johan tar arbetet med sig hem, men blir omedelbart inbjuden av Marie-Louise, som vill att han ska hjälpa henne med en krånglande stereoanläggning. Medan han ser över hennes stereo kastar han en blick ut mot gården och får se den inlåsta Pia försöka klättra ut genom fönstret. Hon faller, men Johan har hunnit ut på gården för att i sista stund ta emot henne i fallet. Uppe i lägenheten utbryter ett nytt häftigt gräl. De försonas emellertid snart och kommer överens om att Pia inte ska störa Johan i hans arbete och i gengäld ska Johan aldrig mer låsa in Pia.

I arresten vägrar Bengt uppge sitt namn - uppenbarligen för att han känner sig säkrare i fängelset än hemma i lägenheten. Johan bjuder Pia på korv hos en märklig och ständigt småsjungande korvgubbe. De har sällskap av Marie-Louise, och det är tydligt att hon intresserar sig för Johan. I regnet försöker han förklara sitt forskningsarbete för henne. På sitt kontor håller Kurt en föreläsning om självbehärskning för Felix medan han förgäves försöker få på sig ett axelhölster. Hemma igen sent på kvällen med en sovande Pia på ryggen börjar Johan bli mer ömsint mot sin skyddsling då han klär av och lägger henne. Tyst och sömnigt försöker han gå igenom professorns papper. I en bil utanför huset spanar Kurt och Felix mot Bengts lägenhet. Kurt ser spaningen som ett lärostycke i självbehärskningens konst.

Morgonen därpå väcks Kurt och Felix av att bilen fraktas bort av ett bärgningsbolag. Uppe hos Johan är det bråk igen med Pia. Nu vill hon följa med till laboratoriet eftersom hon alltid följde med Bengt på hans arbete. Johan säger bestämt nej och åter nej, men Pia får följa med i alla fall. På laboratoriet är professor Bagge nervös av det viktiga besöket från Wall-fonden. Han kallar till sig Johan och ber honom ta med sig några kemiska prover från experimenten med supraledarplasten. Men Pia har i ett obevakat ögonblick blandat två av proverna, och blandningen exploderar strax efter det att Johan levererat den till Bagges rum. Johan och Pia flyr hastigt därifrån. Samtidigt på polisstationen smiter Bengt iväg under ett förhör.

Samma kväll tar sig Bengt in fönstervägen hos Kurt. Han hittar sin revers i Kurts skrivbord och stoppar den på sig, men då han ska klättra ut igen kommer Kurt och Felix in i rummet. Gömd bakom en gardin hör han hur de smider planer om att kidnappa Pia för att tvinga honom att betala. Just som Kurt upptäcker att fönstret är öppet och förbereder sig på att skjuta mot den fladdrande gardinen hörs springande steg nedanför fönstret. Bengt har lyckats ta sig ut.

Hemma ligger Johan på sin säng och stirrar apatiskt i taket. Pia försöker muntra upp honom genom att frivilligt erbjuda sig att städa. Hon släpar ner ett antal sopkassar till tunnorna på gården då telefonen ringer. När Johan lyfter luren är det Bengt som berättar om kidnappningsplanerna. Johan och Pia blir rädda och låser in sig. De försöker sova men det blir mest att de ligger vakna och tycker sig höra konstiga ljud från Bengts lägenhet ovanför.

Nästa dag går Johan till polisen, som betraktar honom skeptiskt då han drar sin berättelse. Efter det att han gått sin väg, ringer polismännen till sociala centralnämnden, som skickar ut en socialsekreterare för att undersöka flickans hemförhållanden. Marie-Louise har samtidigt släppt in Felix, som utger sig för att arbeta inom polisens spaningsrotel, och ger honom information i god tro.

När Johan återvänder och får syn på Felix hos Marie-Louise blir han misstänksam. Han låser åter in sig och Pia och då socialsekreteraren ringer på låtsas de inte vara hemma. Hon lämnar dock en lapp i brevlådan. Felix följer efter socialsekreteraren till socialkontoret, där han vinner hennes förtroende. Han påstår sig vara Pias morbror Rolf som letar efter sin försvunna systerdotter. Olyckligtvis kommer också Johan och Pia dit i tron att socialsekreteraren kan hjälpa dem. Pia flyr omedelbart tillbaka till huset då hon får syn på Felix och Johan hamnar på efterkälken.

Professor Bagge blir uppringd på sitt laboratorium. Det är Wall-fonden som låter meddela att den mystiska massa som blev resultatet av explosionen vid deras besök är just prima supraledarplast och att pengarna ska betalas ut så snart de fått se den kemiska formeln. Bagge beger sig omdelbart till Johans lägenhet. I huset letar Johan efter Pia, som gömt sig i källaren. Felix, som nu fått sällskap av Kurt, letar uppe på taket, men Kurt ramlar och klamrar sig fast vid ett lossnande stuprör. En granne, som fattat misstankar mot Kurt och Felix, ringer efter polisen samtidigt som Johan, Pia, Marie-Louise och några grannar oroligt trycker i Johans lägenhet. Plötsligt ringer någon på dörren och kliver in. Johan överfaller personen, som visar sig vara Bagge.

Just som alla lugnat ned sig igen försöker Felix åter få tag på Pia. Hon undkommer, men Felix tar i stället Marie-Louise som gisslan. Ute på gården distraheras Felix av ett tjuvlarm som Pia sätter igång, och han kan övermannas av den plötsligt uppdykande Bengt med viss hjälp av Johan. Polisen anländer och arresterar Felix och Kurt. Bengt och Pia återförenas, men tas till förhör hos polisen.

Någon dag senare ska Johan och Marie-Louise gå ut och äta en fin middag och har klätt upp sig för tillfället. Men då de ska gå iväg överraskas de av att en finklädd Pia väntar på gården för att göra dem sällskap.

Censur / granskning

Censurnummer 123491
Datum 1982-07-29
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2470 meter
Kommentar Aktlängder: 565-555-505-550-295 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2470 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Övervägande delen av kritikerkåren var negativ - för att inte säga skoningslös - gentemot filmen. Men det fanns undantag, som tyckte att resultatet var hyfsat och gärna gav Björn Skifs en eloge för hans filmdebut.

Mia Tottmar, StT: "Varför är det ingen som sätter stopp för alla dessa svenska filmkomedier? Här ser vi Göta Kanal, Varning för Jönssonligan, Sällskapsresan, Mannen som blev miljonär, och allt vad de heter. Samma skådespelare, samma uppbyggnad, samma publikfrieri och samma innehållslöshet. Ändå framstår de i ett förklarat ljus i jämförelse med Tomas Löfdahls En flicka på halsen. Jag blir så förbannad. Hur kan någon satsa pengar, tid och arbete på detta? Hur kan någon tro att det går att upprepa samma trick och göra film på detta slafsiga oengagerade vis i all oändlighet? Det är förbanne mig en förolämpning mot publiken.

Låt Gösta Ekman göra en rolig gubbe, låt Magnus Härenstam visa sig på duken, använd en berättarteknik som lärts av amerikanska deckarserier - snabba klipp, dramatisk musik och ångestladdade bildvinklar - och låt alltihopa upplösas näpet och oförargligt. Det finns ingen tanke, inget sammanhang, ingenting alls. och det är inte ens roligt längre, bara oändligt tröttsamt."

Mauritz Edström, DN: "Vad Tomas Löfdahl i själva verket gjort är att han fjärran från all fantasi och upplevelse saxat till några pappdockor och satt dem i rörelse på det enfaldigaste sätt enligt det konstnärliga recept som säger att vad svensk film nu mest behöver är den amerikanska filmens dramaturgi. Nog för att svenska filmer ofta behöver ett bättre dramatiskt handlag. Men mig veterligen har ingen dramaturgi i världen lyckats väcka döda till liv. Och det krävs någonting mer än smart anpasslighet för att skapa en komedi. Den enda spänning filmen väcker är undran om vart den skall ta vägen. Sen tar den vägen bit för bit under stor tråkighet. Om den vore ett misslyckat resultat av verkliga ambitioner hade saken varit en annan. Men den är genomsyrad av en slapphet som inte ens gitter hålla reda hur mycket klockan är i bilderna. Regissören borde inte vara någon duvunge efter att ha producerat program för TV i tio år. Eller också är det där han blivit fördärvad.

Skådespeleriet blir därefter. Björn Skifs kommer nog att vilja glömma sin filmdebut, men jag uppmuntrar honom gärna att försöka på nytt i ett vettigare sammanhang. Liv Alsterlund är en mycket mer tränad filmflicka, men som historien är beskaffad gör hennes spel ett alldeles för kalkylerande intryck. Mest förvånande är dock att Gösta Ekman ställer upp. Manuskriptet måste ju ha lyst av obegåvning lång väg, och så mycket av gaget kan det väl inte bli kvar efter marginalskatten. Han går på rutin och till råga på allt bryter han på tyska i uppenbar parodi på Harry Schein. Det är inte roligt mer än tio sekunder, och vad än allas vår vän Harry kan lastas för, så har han inte gjort sig förtjänt av detta. Det är nog dags att Gösta Ekman börjar hushålla med den nationella tillgång som komikern Gösta Ekman är, så att han inte förvandlas till en landsplåga. Men bedrövligast av allt är att se hur den svenska filmens knappa medel används. Får den här sortens klåpare hållas är den förlorad."

Camilla Lundberg, Expr: "Tomas Löfdahl, som tydligen sagt upp sig från trygglunken på TV, kan nog se framtiden an. Hans första långfilm är inte bara en väldigt fin debut och en riktigt hyfsad thriller, utan har också alla utsikter att bli en verklig publikframgång. Han vänder sig ju till alla och stöter sig med ingen. Jo, med Stockholms invandrare, kanske, såsom göteborgare och Harry Schein. Den senare imiteras nämligen av Gösta Ekman i rollen som kamelhårsbov. Likt Ville Vessla håller sig denne med en förståndshandikappad hejduk, en gottegris från Gbg, samt därtill en svartskalle till chaufför. Men schablonerna slutar inte här. Poliser är dumma, socialassistenter fyrkantiga, professorer tankspridda, grannar bussiga, barn rättrådiga. Ändå har det blivit en bra svensk åttiotalskomedi, mer besläktad med Jacques Tatis torra mildhet än med den aktuella uppsjön på blågul buskis."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Tomas Löfdahl (f 1942) gjorde här sin filmdebut. Han var vid tillfället producent på SVT TV2s barnredaktion, men hade tagit tjänstledigt för att regissera filmen efter eget manus. Mitt under inspelningen sade han upp sig från sin tjänst för att helt satsa på film. Det blev emellertid inga fler.

Björn Skifs (f 1947) filmdebuterade också, om man bortser från den korta skymt man får av honom som munk i Per Oscarssons Sverige åt svenskarna (1980/17). Han hade vid inspelningstillfället under hösten 1981 framgång även som musikalförfattare och -artist med Spök i Stockholm.

Filmens verkliga veteran - förutom regissören Ragnar Frisk i en mindre biroll - var elvaåriga Liv Alsterlund, som tidigare bl a gjort sig känd som Madickens lillasyster Elisabeth och som kidnappad statsministerdotter i Mannen som blev miljonär (1980/13).

Vid internationella barnfilmfestivalen i italienska Giffoni 1983 vann filmen barn- och ungdomsfilmcentrets pris med motiveringen (enligt artikel i SDS och AB 15.9.1983): "Filmens budskap är mänskligt därför att den visar hur vuxna genom att ha ansvar för ett barn blir vänligare och mer hjälpsamma mot varandra. Detta förmedlas på ett filmiskt spännande och roande sätt. Huvudrollen Pia spelas professionellt och övertygande."

Inspelning

1981-10-05 1981-12-10
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1982-08-13 Centrum Borlänge Sverige 91 min
1982-08-13 Götan Göteborg Sverige 91 min
1982-08-13 Fyren Göteborg Sverige 91 min
1982-08-13 Falken Jakobsberg Sverige 91 min
1982-08-13 Royal Karlstad Sverige 91 min
1982-08-13 Grand Malmö Sverige 91 min
1982-08-13 Saga Stockholm Sverige 91 min
1982-08-13 Söderbio Stockholm Sverige 91 min
1982-08-13 Saga Örebro Sverige 91 min
TV-visning 1992-12-21 TV3 Sverige 86 min
1998-08-21 TV4 Sverige 86 min
1999-06-25 TV4 Sverige 86 min
2004-12-26 TV4 Sverige 86 min
2006-10-24 Kanal 5 Sverige 86 min
Urpremiär 1982-08-13 Centrum Borlänge Sverige 91 min
1982-08-13 Götan Göteborg Sverige 91 min
1982-08-13 Fyren Göteborg Sverige 91 min
1982-08-13 Falken Jakobsberg Sverige 91 min
1982-08-13 Royal Karlstad Sverige 91 min
1982-08-13 Grand Malmö Sverige 91 min
1982-08-13 Saga Stockholm Sverige 91 min
1982-08-13 Söderbio Stockholm Sverige 91 min
1982-08-13 Saga Örebro Sverige 91 min
TV-visning 2007-04-03 Kanal 5 Sverige 86 min

Utmärkelser

Festivalpris Giffoni 1983

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En unge på halsen (f.d. Johan och Pia). Filmmanus av Tomas Löfdahl. Version nr 5.
Omfång 221 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En unge på halsen (f.d. Johan och Pia). Filmmmanus av Tomas Löfdahl. Version nr 5.
Omfång 226 s. + 58 s. inspelningsplaner, ritningar och div. kringmaterial.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista "En flicka på halsen".
Omfång 50 s. + 2 s. dialoglista trailer. Produktionsuppgifter (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Saddled with a girl. (Orig. Swedish title: "En flicka på halsen"). Complete dialogue. Written & directed by: Tomas Löfdahl.
Omfång 50 s. + 2 s. trailer. Produktionsuppgifter (4 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Saddled with a girl. (En flicka på halsen). Engelska sub-titles.
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?