Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jönssonligan & DynamitHarry
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-09-17

Medverkande

Gösta Ekman
Charles-Ingvar '"Sickan'' Jönsson

Ulf Brunnberg
Ragnar Vanheden

Nils Brandt
Rocky

Björn Gustafson
Dynamit-Harry

Carl Billquist
kriminalkommissarie Persson

Dan Ekborg
kriminalassistent Gren

Visa alla medverkande

Handling

Det är kväll och Berns salonger i Stockholm håller på att släcka ner efter en galaföreställning. Det man inte vet är att Jönssonligan gömt sig i matsalen för att stjäla dagskassan....

Visa hela handlingen

Press

Jönssonligan & DynamitHarry är den andra filmen om Jönssonligan. Kritikerna var eniga om att den första var roligare. Jan Aghed, SDS: "Det första numret om Jönsson-ligan var inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Byggledare
Klädassistent
Synkläggning
Mixning

Medverkande

Gösta Ekman Charles-Ingvar '"Sickan'' Jönsson
Ulf Brunnberg Ragnar Vanheden
Nils Brandt Rocky
Björn Gustafson Dynamit-Harry
Carl Billquist kriminalkommissarie Persson
Dan Ekborg kriminalassistent Gren
Sten Ardenstam herr Appelgren
Mona Seilitz Catrin
Peder Ivarsson Bill
Per Grundén bankir Wall-Enberg
Lena Söderblom fru Lundberg
Jarl Borssén nattvakten
Weiron Holmberg Biffen
Peter Harryson observatören
Jan Nygren hans kollega
Börje Nyberg Berns-direktören
Philip Zandén direktörsassistenten
Gösta Krantz piketchauffören
Henrik S. Järrel cyklisten
Jan Waldekranz polis
Carl-Lennart Fröbergh polis

Bolag

Handling

Det är kväll och Berns salonger i Stockholm håller på att släcka ner efter en galaföreställning. Det man inte vet är att Jönssonligan gömt sig i matsalen för att stjäla dagskassan. Stick i stäv med Sickan Jönssons Plan har Vanheden bett sin kusin, DynamitHarry, att vara med på kuppen, men denne har inte dykt upp. Sickan får i all tysthet ett koleriskt anfall men fortsätter i alla fall som Planerat. Med hjälp av leksaker och liknande utrustning tar de sig förbi larmanordningen och in på kontoret. De är just i färd med att öppna Franz Jäger-kassaskåpet då DynamitHarry kommer in, höggradigt berusad och hojtande. Han utlöser larmet och flyr tillsammans med Vanheden och Rocky. Sickan försöker slutföra kuppen, men grips av polisen.

Tio månader senare lämnar Sickan Jönsson fängelset som en fri man. Till hans besvikelse är inte Vanheden och Rocky där för att möta honom, bara en ångerfull DynamitHarry. Denne berättar att han efter Berns-incidenten slutat dricka helt och hållet och erbjuder sig att arbeta ihop med Sickan. Det kryper fram att Vanheden och Rocky blivit hederliga och nu arbetar i radioaffär, där Vanheden också lägger an på chefens dotter. I brist på bättre alternativ accepterar Sickan skjuts på Harrys pakethållare.

Harry hade rätt. Vanheden och Rocky hälsar hjärtligt på sin gamle kumpan men vill inte höra talas om den nya Plan han tänkt ut under fängelsevistelsen. Vad är 150 stulna miljoner mot en resa till Mallorca på företagets bekostnad? Desillusionerad flyttar Sickan hem till DynamitHarry. Denne är visserligen absolutist nu, men han har öl i takkronan till gäster och kan beskriva varje nyans i den vällustiga känslan av att dricka en bärs.

Som en välkomstpresent ger han Sickan ritningar till ett kontor med kassaskåp och uppmuntrar honom att göra en kupp. Han vill dock inte vara med själv. När Sickan fått upp kassaskåpet upptäcker han att det inte finns några pengar där. Plötsligt kommer Vanheden och Rocky in. Sickan har gjort inbrott i radiobutiken. Han flyr, medan Vanheden och Rocky arresteras för inbrottsförsök.

Med sin snillrikhet är det en lätt match för Sickan att frita sina kamrater. Han presenterar nu sin Plan för dem, att ta sig in till affärsmannen Wall-Enberg och stjäla de pengar som finns i kassaskåpet och som inom kort ska hämtas av en tysk affärsman. Man ska ta sig in i byggnaden genom kloakens mynning vid vattnet och därifrån vidare till kontoret med kassaskåpet. För att finansiera denna kupp rånar man försäkringsbolaget Trofast. Vanheden lyckas övertyga Sickan om att man behöver DynamitHarry för att klara kuppen. Det lyckas, även om sprängladdningen är litet överdimensionerad för ändamålet...

Sickan tar med sina kumpaner på rekognoscering och pekar ut bland annat polisens spaningslägenhet -- även poliserna är intresserade av Wall-Enbergs affärer och planerar ett tillslag vid samma tillfälle som Jönssonligan. Jönssonligan tar sig in på kontoret, förklädda till tyska affärsmän, för att utröna hur larmet fungerar.

Allt är klart för kuppen samma natt. Då dyker radiohandlaren och hans dotter upp, säger att de insett att inbrottet var ett misstag och förklarar sig beredda att förlåta allt och bjuder på middag. Vanheden och Rocky överger genast Sickan för att återgå till det hederliga livet.

Sickan vänder sig i desperation till DynamitHarry, men denne vägrar att vara med på kuppen eftersom man måste ta sig in i kloaken från sjösidan och han inte tål att åka båt. Ensam ger sig Sickan Jönsson ut för att genomföra kuppen. Han tar sig in som planerat, lyckas undvika vakterna och klarar av att få upp kassaskåpet och tar portföljen med alla pengarna.

Under tiden stiger stämningen alltmer på radiohandlarens middag. Han erbjuder Vanheden att bli delägare - mot en summa av 85 000:-! Vanheden och Rocky inser att de är lurade, radiohandlaren har inga pengar och vill ha dem med för att slippa slå igen. I ilska lämnar de huset för att följa Sickan.

Sickan är framme vid kloaköppningen med bytet då han måste gömma sig i ett frysrum för en vakt. Han blir inlåst och försöker påkalla hjälp genom att dunka två djupfrysta kycklingar mot dörren. Samtidigt kommer Vanheden och Rocky. De hör ropen på hjälp, men inser att de inte kan få upp dörren utan hjälp. De återvänder och tvingar DynamitHarry att följa med.

De tar sig in på området med hjälp av en lastbil de stjäl från en läskedrycksutkörare. DynamitHarry sitter i lastutrymmet och upptäcker att där inte bara finns läsk, utan också öl i massor.

Vanheden parkerar bakom fryshuset och letar tillsammans med Rocky efter bakväggen till rätt frysrum. Lastrummet öppnas av en totalt berusad DynamitHarry som inte kunnat låta bli ölflaskorna. Han minerar hela väggen och spränger den i samma ögonblick som poliserna stormar området. Medan polisen upptäcker att kassaskåpet är tomt lämnar Jönssonligan området i lastbilen.

Vanheden och Rocky försöker tina den djupfryste Sickan. För sent inser de att DynamitHarry, fortfarande berusad, apterat sprängladdningar på portföljen eftersom han inte fått upp kodlåset. I explosionen förstörs pengarna. Sickan Jönsson söker tröst hos sin sko, som han tror är en katt, medan svartbrända miljoner regnar ner över honom.

Censur / granskning

Censurnummer 123581
Datum 1982-09-06
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2905 meter
Kommentar Aktlängder: 565-535-570-560-565-110 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2905 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Jönssonligan & DynamitHarry är den andra filmen om Jönssonligan. Kritikerna var eniga om att den första var roligare.

Jan Aghed, SDS: "Det första numret om Jönsson-ligan var inte precis någon minnesvärd uppryckning av den artistiskt och humoristiskt avsomnade svenska filmkomedin. Men den hade två saker som i ljuset av dagens fortsättning framstår som ovärderliga.

Det hade en manusförfattare, Rolf Börjlind, med ett inte oävet sinne för humor och för en farsintrigs konstruktion. Och framför allt hade det en professionell regissör, Jonas Cornell, som garanti för den tekniska skicklighet, bildkänsla, scenrytm och klippning som kunde uppväga ett i grund och botten torftigt komedimaterial.

Jönssonligan & DynamitHarry har visserligen två manusförfattare - ingen av dem Börjlind - plus regissör, men bara på papperet. Resultatet på filmduken demonstrerar, under utvecklande av en mördande tråkighet, att samtliga tre är nollor i rolighetsbranschen. Från början till slut är filmen en katastrof, en alldeles jämmerlig uppvisning av filmindustrins iver att mjölka en oförtjänt publiksuccé på ännu mer pengar med hjälp av aldrig så klantigt hopsnickrade efterföljare."

Eva af Geijerstam, DN: "Men Jönsson-ligans trygghetsskapande förmåga ska inte underskattas. Så länge det finns plats för småbus finns det plats för småfolk. Det är nyckeln till ligans framgångar både på duken och i kassorna. Och sen spelar det mindre roll vad recensenten tycker."

Jurgen Schildt, AB: "När leken är som bäst ska man sluta upp, menar det svenska ordstävet. Del 1 av eposet om Jönsson-ligan var om inte annat en lekfull och ganska skojig fars. Därmed borde man lämpligen ha gjort halt eller åtminstone vilat sig. Det har man, berusad av kassarapporten, inte gjort. Det är synd. Fortsättningen blev nämligen en slappgask i 106 minuter. Den uppnår inte ens medelvärdet för den inhemska brukskomiken, och det är som bekant inte svindlande. (-)

[Gösta Ekman] är rolig när han ett par korta ögonblick, under kuppen mot Wall-Enbergs rövarpengar, pratar tyska med samma katastrofala framgång som Chico Marx talar amerikanska.

Därmed är roligheten undanstökad. Om första timmen är stendöd är återstoden osorterad och fridlyst från både sinnrikhet och komiska poänger. Man nojsar för att nojsa."

Elisabeth Sörenson, SvD: Jönssonligan är sin egen genre: ett svenskt skott på den dåraktiga komedins stamträd. Kom hit via den danska grenen som kallas Olsen-bandet. (-)

Andra upplagans regissör Mikael Ekman vandrar klokt vidare på den upptrampade men ännu inte uppslitna vägen. I de inledande sekvenserna har han hittat en miljö så stockholmsk att den kunde hedrat en Stieg Trenter-deckare. I fortsättningen blir det på flera sätt mer diffust. (-)

När Gösta Ekman som Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson kliver från en motorbåt ned i en roddbåt så slår han till och med sina egna Papphammar-rekord. Film är lyckan i sådana ögonblick.

Ett snilledrag var det också att förstärka ligan med Björn Gustafson. (-) [Han] har plockat fram en gubbe som är så svensk och så underbar i sin svaghet att han brakar igenom alla ölgubbe-klichéer och vi ser en alldeles levande människa."

Bernt Eklund, Expr: "Gösta Ekman är - naturligtvis - ansvarig humorist. Jönssonligan står och faller med honom.

Som så mycket annat.

Gösta Ekman får idag som gudabenådad komiker och stor publikfavorit bära praktiskt taget hela den svenska filmen på sina vingliga ben. Med bävan undrar man hur länge han ska klara det konststycket."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "För Gösta Ekman gäller alltjämt att karln är vansinnigt begåvad, men att även begåvningar bör avnjutas i sparsammare doser. Han sliter på gamla skämt, fumlar och drumlar runt, inte enbart till igenkännandets glädje."

Sven E Olsson, Arbetet: "Med härmningar är det som bekant så i konstens värld att det är mer än tillåtet att härma andra. Pinsamt och trist blir det först när härmningsakten är baksidan av det egna.

Jönssonligan har redan i sin andra svenska version av det danska och folkekomiska Olsen-bandet drabbats av denna för en fars så förödande form av däst självbelåtenhet. Den stöter i smått förhöjda rap upp det mesta som gjorde Varning för Jönssonligan till den hittills bästa av våra burkölsfarser."

Björn Fremer, KvP: "Det ironiska är att när vi hade det bättre än någonsin på 60-talet med ständigt ökad levnadsstandard fick vi genomlida filmer där svenska regissörer målade upp en nattsvart bild av sin situation.

I dag när det plötsligt börjat gå grus i välståndsmaskineriet är det dags med filmer som ger oss en bild av svenskarna som ett folk bestående av galna komiker som töntar omkring och har roligt.

Jönssonligan & DynamitHarry fortsätter i samma spår som den första filmen med otaliga misslyckade kupper ledda av den geniale Sickan alias Gösta Ekman. Den här gången har man dragit upp tempot och det händer mera grejor.

Problemet är Björn Gustafson som DynamitHarry. Han ruinerar varenda scen han är med i genom ett sådant överdrivet spel att man vill mörda honom. Han lyckas t o m förstöra det för Gösta Ekman genom sitt överspel. Var finns regissören?"

Kommentar Svensk filmografi

Den första filmen om Sickan Jönsson och hans gäng, Varning för Jönssonligan, hade en framgång som resulterat i 800.000 biobesökare och 17 Mkr i intäkter. Det var huvudanledningen till att filmbolaget valde att göra nummer 2 så snart därefter och med kort inspelningstid. Liksom den första filmen bygger Jönssonligan & DynamitHarry på den danska förlagan Olsen-bandet. Intrigen är i stort sett densamma som i den danska filmen, men Sven Melander och William Aldridge har bytt dansk folkhumor mot svensk. Även Gösta Ekman, som presenterat Jönsson-idén för den svenska producenten och skrivit manus till första filmen tillsammans med Rolf Börjlind, medverkade i manusarbetet till den nya filmen.

Den snabba lanseringen av den andra filmen och det faktum att det spelats in 15 filmer med Olsen-bandet gjorde vissa kritiker skeptiska. SvDs Elisabeth Sörenson skrev. "[Vi] får (-) kanske räkna med att leva med Jönsson-ligan rätt många år. Det kan bli tjatigt men behöver inte bli det. Om bara ingen av de inblandade får för sig att roliga kriminalkomedier går att göra som något slags lätt extraknäck så kan man väl en gång om året stå ut med att träffa gamla stolliga bekanta." (18.9.1982). Signaturen "-n" i Ludvika Tidning undrade: "Håller filmerna om Jönsson-ligan på att bli 80-talets Åsa-Nisse-filmer? För fjärde veckan går nu Jönssonligan och DynamitHarry på Röda Kvarn i Ludvika." (23.11.1982). Gösta Ekman slog ifrån sig: "Det ska vara en familjefilm och det är inget fel att göra film för 7-107-åringar," sa han i samtal med Schlagers Thore Soneson (29.6.1982).

Soneson såg en djupare förklaring till Jönssonligans publika framgångar. "Samhället är ohederligt idag, folk uppmuntras av skattesystemet. Därför gillar man att se 'Bosse Högberg-syndromet', boven som klarar sig, som fixar det, [Gösta Ekman].

Det är en sorts moderna stråtrövare, Robin Hood-figurer som stjäl från de rika och ger, inte till de fattiga, men till sig själva. Också de förlorare i de snabba klippens samhälle.

-- Det är varianter på det klassiska temat från Kvartetten som sprängde, säger Mikael Ekman. Eller Peter Sellers Rosa Pantern-figur. Idag ligger det i tiden med positiva bovar. Figurer som känns igen från vardagen" (Schlager 29.6.1982).

Verkligheten gav på sitt sätt ett visst stöd åt Sonesons tankegångar. I Expressen (22.10.1982) finns en notis om en polispatrull som vid en rutinkontroll av en bil hittat svetsutrustning och tjuvgods. Tjuvarna hade sett Jönssonligan & DynamitHarry på biografen Spegeln i Stockholm. Efter föreställningen hämtade de svetsaggregatet, bröt sig in och länsade kassaskåpet på dagskassan (6 000:-). Därefter åkte de till Draken, som också visade filmen, men där blev bytet ingenting. "Det var filmen som tände oss..." sa de modstulna tjuvarna till polisen, som försäkrade att klantigheten hos verklighetens liga inte stod filmens efter.

Förlaga

Originaltitel Olsen-banden (Fiktiva personer)
Skapade av Erik Balling
Henning Bahs


Inspelning

Gröndalsstudion Stockholm Sverige (Svenska Filminstitutets studio)

Visningar

Sverigepremiär 1982-09-17 Palladium Borlänge Sverige 106 min
1982-09-17 2001 Borås Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Kalmar Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Lund Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Malmö Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Växjö Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Eskiltuna Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Halmstad Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Karlskrona Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Karlskrona Sverige 106 min
1982-09-17 Filmstaden 1 Falun Sverige 106 min
1982-09-17 Filmstaden 1 Östersund Sverige 106 min
1982-09-17 Spegeln Gävle Sverige 106 min
1982-09-17 Victoria Göteborg Sverige 106 min
1982-09-17 Kaparen Göteborg Sverige 106 min
1982-09-17 Göta Lejon Stockholm Sverige 106 min
1982-09-17 Spegeln Stockholm Sverige 106 min
1982-09-17 Draken Stockholm Sverige 106 min (samt ytterligare 7 platser)
TV-visning 1995-12-30 Kanal 1 Sverige 102 min
1997-10-15 SVT2 Sverige 102 min
2001-12-26 SVT1 Sverige 102 min
2002-12-21 TV4 Sverige 102 min
2004-07-10 TV4 Sverige 102 min
2005-01-15 TV4 Sverige 102 min
2005-11-19 TV4 Sverige 102 min
2005-12-27 TV4 Sverige 102 min
Urpremiär 1982-09-17 Palladium Borlänge Sverige 106 min
1982-09-17 2001 Borås Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Kalmar Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Lund Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Malmö Sverige 106 min
1982-09-17 Palladium Växjö Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Eskiltuna Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Halmstad Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Karlskrona Sverige 106 min
1982-09-17 Skandia Karlskrona Sverige 106 min
1982-09-17 Filmstaden 1 Falun Sverige 106 min
1982-09-17 Filmstaden 1 Östersund Sverige 106 min
1982-09-17 Spegeln Gävle Sverige 106 min
1982-09-17 Victoria Göteborg Sverige 106 min
1982-09-17 Kaparen Göteborg Sverige 106 min
1982-09-17 Göta Lejon Stockholm Sverige 106 min
1982-09-17 Spegeln Stockholm Sverige 106 min
1982-09-17 Draken Stockholm Sverige 106 min samt ytterligare 7 städer
TV-visning 2008-07-04 TV4 Sverige 102 min
Dvd-release 2006-10-25 Sverige
2002-11-22 Sverige
TV-visning 2011-01-04 TV4 Sverige
2013-12-30 TV4 Sverige
2014-12-30 TV4 Sverige
2017-01-20 TV4 Sverige
2018-07-28 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En gång jag seglar i hamn
Kompositör Stig Olin (1953)
Textförfattare Stig Olin (1953)


Ämnesord

DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smäll av! med Jönssonligan. Baserat på ett manus av Erik Balling & Henning Bahs i översättning av Lennart Norbäck & William Aldridge.
Omfång 157 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jönssonligan & DynamitHarry. Baserat på ett manus av Erik Balling & Henning Bahs. Bearbetning Sven Melander & William Aldridge.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jönssonligan & DynamitHarry. Baserat på ett manus av Erik Balling & Henning Bahs. Bearbetning Sven Melander & William Aldridge.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 16
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 106 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?