Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Liten Ida
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-03-01

Medverkande

Sunniva Lindekleiv
Ida, sju år

Lise Fjeldstad
hennes mamma

Arne Lindtner Næss
nya pappan, SS-officer

Howard Halvorsen
Bjørn, Idas äldre bror

Minken Fosheim
Helga, Idas storasyster

Visa alla medverkande

Handling

Det är i Nordnorge 1944, berättar en text. Lilla Ida kommer med sin äldre bror Björn och mamma till en samling barackliknande hus, där de flyttar in i en lyhörd källarvåning....

Visa hela handlingen

Press

De svenska kritikerna tog till sig Liten Ida i starkt berömmande ordalag. Efter urprmiären hade de norska kritikerna visat sig betydligt svalare. Elisabeth Sörenson, SvD: "Liten Ida...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Dirigent
Dekor
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Smink
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Sunniva Lindekleiv Ida, sju år
Lise Fjeldstad hennes mamma
Arne Lindtner Næss nya pappan, SS-officer
Howard Halvorsen Bjørn, Idas äldre bror
Minken Fosheim Helga, Idas storasyster
Ellen Westerfjell Reija
Rønnaug Alten mor Revåsen
Gunnar Olram gubben Revåsen
Anne Lise Tangstad orgeldamen på söndagsskolan
Odd Remen söndagsskolläraren
Erik Hivju en tysk soldat
Randi Koch Reijas mor
Jan Erik Aune en tysk officer
Anne Toft Olsen kockan
Bernt Erik Lindekleiv den ryske fången som får en brödbit av Ida
Sverre Axelsen tysk underofficer
Hildur Solberg flickan med dockan
Roar Westeraas dräng hos paret på Revåsen
Rune Dybedahl
Mette Lange Nielsen

Bolag

Produktionsbolag Norsk Film A/S
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994 manusrätt utgick 2006
AB Svensk Filmindustri 1982
Laboratorium AB Film-Labor
Övrigt bolag Kommunernes Filmcentral A/S (norsk distributör)

Handling

Det är i Nordnorge 1944, berättar en text.

Lilla Ida kommer med sin äldre bror Björn och mamma till en samling barackliknande hus, där de flyttar in i en lyhörd källarvåning. Mamma säger att hon är glad över att de äntligen ska vara tillsammans igen. Ida undrar var den nye pappan finns. Han är borta på permission, säger mamma.

De andra barnen i området vill inte ha med Ida att göra. Tyskunge! ropar de efter henne.

På kvällen vill hon sova i mammas säng, men mamma säger nej.

Ida står på ett vidsträckt fält ett stycke från ett högt stängsel. En tysk soldat patrullerar innanför stängslet. Hon går fram till honom och säger att mor arbetar här. Soldaten släpper in henne.

Hon besöker modern i en tvättstuga. Sedan ser hon en grupp fångar stappla fram på den leriga marken. En soldat schasar bort henne.

Hon berättar för Björn om fångarna och soldaterna. Det är åt soldaterna mor lagar mat, säger han.

En larmsignal ljuder i natten. I ett välfyllt skyddsrum sitter Ida tillsammans med mamma. Det hörs ljudliga viskningar om tyskhoran.

En kväll har mamma med sig några ägg från arbetet. Hon rör ut dem med socker. Hon och Ida låter sig väl smaka. Men Björn vill inget ha.

Sedan reser Björn hemifrån.

Ida besöker söndagsskolan. När hon sätter sig på en bänk långt bak, lämnar de andra barnen bänken och söker upp nya platser.

På stranden träffar Ida en äldre flicka som samlar bränsle. Tyskarna har tagit hennes far, och hon blir upprörd, när hon får veta var Ida bor. Men det kan förstås inte Ida hjälpa. Flickan berättar att hon heter Reija.

Ida säger till mamma att de tyska soldaterna slår fångarna.

Mamma ger henne smisk på stjärten och ropar samtidigt: Du har inte sett något.

Ida frågar mamma vad en tyskertös är för något. Men jag älskar honom, säger mamma och börjar gråta. Jag kan inte leva ensam. Det bara blev så.

Ida ger sin docka smisk och skriker: Du ljuger och ljuger och ljuger.

Ida har följt med Reija hem - där det vimlar av tyska soldater. De för bort Reijas mor.

Ida är i fånglägret. Hon sitter och tuggar på ett stycke bröd. Bakom ett stängsel ser hon en ensam fånge som mödosamt gräver med en spade. Hon ser sig om, springer fram till stängslet och kastar in sitt bröd. Han tackar på ryska.

Ida är finklädd när den nye pappan kommer tillbaka från permissionen i Tyskland. Han har med sig paket till både mamma och Ida. Ida får en fin docka som hon genast placerar på en byrå. Så att den inte blir smutsig, säger hon.

På natten kommer Ida in till mamma och den nye pappan som ligger i mammas smala säng. Mamma leder Ida tillbaka till hennes egen säng.

Ida väcks ur en mardröm av mamma som säger att nu går det inte längre. Ida måste resa bort.

Ida kommer till en äldre bondkvinna och hennes man på den ensligt belägna gården Revåsen. De två behandlar varandra barskt, men mot Ida visar de också varmare sidor. Mest är det kvinnan som ägnar sig åt flickan.

En dag upptäcker Ida att det finns radio på gården. Det är ju farligt, säger hon. Ja, om tyskarna får veta det, svarar kvinnan.

Det kommer ett brev från mamma. Hon kallar på Ida. Storasyster har kommit hem från Tyskland.

Hemma i källarvåningen bevittnar Ida en uppsluppen fest. Tyska soldater roar sig med hennes vuxna syster och mamma.

Ida försöker sova. Men i mörkret bredvid henne ligger systern och en soldat omslingrade. Mamma kommer in, börjar skrika och försöker skilja paret åt.

Vid ett frukostbord sitter mamma, Ida och hennes syster. Inte ett ord blir sagt. Ida tar sin ryggsäck och går.

Tillbaka på Revåsen berättar bondkvinnan för Ida om sina döda barn. Jag ska ha hundra barn, när jag blir stor, säger Ida.

På radion kommer fredsbudet: Norge är åter ett fritt land!

Ida skickas hem.

Hon får bevittna hur en man klipper av mamma allt hår.

Hon ser hur fångarna släpps fria ur lägret.

Hon gör sig fin och går ut på stan med en girland av små norska flaggor runt halsen. Överallt hörs nationalsången. Hon niger artigt för en tant - som ger henne en örfil och sliter bort flaggorna.

Hemma väter Ida en handduk och baddar ansiktet.

Censur / granskning

Censurnummer 123060
Datum 1982-01-13
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2170 meter
Kommentar Aktlängder: 450-460-510-490-260 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2165 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De svenska kritikerna tog till sig Liten Ida i starkt berömmande ordalag. Efter urprmiären hade de norska kritikerna visat sig betydligt svalare.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Liten Ida är en film som uppmärksammats mer utomlands än i regissören Laila Mikkelsens hemland Norge. Det beror väl på den gamla vanliga bristen på generositet mot egna profeter. Men kanske tillkommer också något annat: Liten Ida river i ännu inte läkta sår efter den tyska ockupationen av Norge under andra världskriget. (-)

Det blir patetiskt ibland, men det är patetik som verkligheten stundom tillhandahåller och som blir särskilt upprivande när dess centrum är ett skyddslöst barn. Också när Laila Mikkelsen, som i skildringen av en fyllfest, tar till litet grova och enkla effekter behåller hon sin spiksäkra känsla och känslighet för barnets reaktioner.

Hon ger oss också tillfälle att andas ut. När mamman skickar Ida till en fosterfamilj på landsbygden anar man det värsta men här faller ett oväntat ljus in: i bondkvinnan 'Mor Revåsen', som för ett livslångt krig med sin gubbe, får Ida en vän, sträv men varm. Rønnaug Alten ger rollen ett slags okuvlig och tidlös mänsklig värdighet. (-)

Laila Mikkelsen har tecknat en tidsbild och lyft fram en konkret situation men samtidigt har hon åstadkommit en barnskildring av stor allmängiltighet. Vi behöver ständigt påminnas om barnens utlämnade situation i en värld av vuxna. Jag vägrar att hålla med dem som kallar Liten Ida en smal film. För ingen som står barn nära kan den vara 'smal'."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Liten Ida är inte enbart en beskrivning av några öden i ett ockuperat land, utan också en berättelse om barndom och om en värld sedd med ett barns iakttagande, avslöjande ögon. Ida är utstött och tror sig därför vara annorlunda. Hon förstår en del, men begriper inte allt. (-)

Det är oerhört spännande att se hur hon tar sig igenom den frusna vardagen, utan att ge upp hoppet om gemenskap och värme. Hon möter mammans tyske vän och är reserverad. Hon närmar sig barnen på lekplatsen och stöts bort. Den svältande fången bakom taggtrådsstängslet ger hon sitt bröd. Kärlek och värme får hon av bondgumman, som till slut tar hand om henne, när livet i byn blir för hårt. Alla dessa möten är laddade av tysta budskap.

Det är häpnadsväckande hur denna lilla figur med sina korviga strumpor, sitt stripiga hår och med trasdockan tryckt i famnen, lyckas spegla en hel vuxenvärld och en hel barndom i sin kantiga kropp.

Laila Mikkelsen är inte bara en skicklig personinstruktör. Landskapet, 40-talet, miljön och musiken ger helhet och djup åt skildringen. Mikkelsen berättar utan pekpinnar och med en brutal realism i handlingen och en mjukhet i känslan som imponerar stort.

Liten Ida (-) upprör och berör och den har någonting att berätta för unga människor och för dem som upplevde krigsåren."

Maaret Koskinen, Chaplin: "Filmen är något så ovanligt som ett slags tragisk pikaresk med barnsliga förtecken. I den klassiska pikaresken betraktas samhället nerifrån i figurativ mening. I Liten Ida blir detta perspektiv mer bokstavligt: Barnet som vandrar omkring i de vuxnas grymma värld. (Detta speglas f ö också fint i att kameran filmen igenom konsekvent befinner sig i Idas ögonhöjd.) (-)

Kriget tillåts i all sin påtaglighet förbli ett krig samtidigt som det, genom det individuella barnet Ida, står för den skrämmande och oförståeliga omvärld alla barn utsätts för.

Såtillvida liknar Liten Ida Tarkovskijs Ivans barndom. Lyhört och samtidigt återhållsamt har Mikkelsen hittat en fruktbar balans mellan Idas inre och yttre värld. Varken den inre eller yttre världen reduceras i förhållande till varandra.

Därtill kommer att filmen, sitt ämne till trots, långt ifrån är uppgiven. I filmens början räddar Ida sitt alter ego, dockan, ur vattnet, och i filmens långa slutscen blir Idas ansiktstvätt ett slags rituellt, andligt reningsbad, som sköljde hon av sig nederlagets smuts - både det förgångnas och framtidens.

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Liten Ida" av Marit Paulsen (f 1939) utkom 1979.

1981/82 års guldbagge för bästa kvinnliga skådespelerska delades mellan Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad och Rønnaug Alten i Liten Ida.

Förlaga

Originaltitel Liten Ida (Roman)
Författare Marit Paulsen


Inspelning

Norge 1980 1980
Norsk Film A/S Jar (ateljé)
Brønnøysund (exteriörer)
Oslo (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1982-03-01 Bostock Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1984-01-19 TV1 Sverige 76 min
1995-12-27 TV4 Sverige 76 min
1996-06-09 TV4 Sverige 76 min
2004-11-23 SVT1 Sverige 76 min
Urpremiär 1981-03-05 Brønnøysund Norge 79 min

Musikstycken

Originaltitel Ja, vi elsker dette landet
Kompositör Rikard Nordraak (1864)
Textförfattare Bjørnstjerne Bjørnson (norsk text 1859)


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1982 Bästa skådespelerska Sunniva Lindekleiv
Stockholm 1982 Bästa skådespelerska Lise Fjeldstad
Stockholm 1982 Bästa skådespelerska Rønnaug Alten
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1982 (bidrag om 381 979,25 kr)

Ämnesord

DK Drama
DK Litterära förlagor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2164


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2164


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2164


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2164


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Barndomens vår eller Liten Ida. Marit Paulsen febr. 1979.
Omfång 113 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Little Ida by Marit Paulsen. First draft.
Omfång 113 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Liten Ida.
Omfång 14 s. + 1 s. censurbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Norsk dialogliste. Liten Ida.
Omfång 28 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Manustitel Growing up.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?