Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Atomic Cafe
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-11-19

Handling

Ett farsartat men likväl mycket skrämmande collage av propagandafilmer och journalfilmer som visar USA:s officiella och inofficiella attityd till atombomben under 40- och...

Visa hela handlingen

Press

"Hur kan man göra en fars om den yttersta fasan: atombomben? Det är i alla fall vad bröderna Kevin och Pierce Rafferty och Jayne Loader ägnat de senaste fem åren av sina liv åt. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Archives Project Inc.
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1982
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1996
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

Ett farsartat men likväl mycket skrämmande collage av propagandafilmer och journalfilmer som visar USA:s officiella och inofficiella attityd till atombomben under 40- och 50-talet.

Den historiska odyssén inleds 1945 med bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Till tonerna av käcka atombombs-schlagers visas sedan den massiva propagandaapparat som prisade bombens tillförlitlighet, allt för att få allmänhetens accepterande. Men när den stora fienden i öst, Sovjetunionen, utvecklar en egen bomb framläggs paradoxala teorier som hävdar att endast 15 procent av befolkningen skulle stryka med vid ett anfall och att 85 procent därmed oroar sig helt i onödan. Små enkla och finurliga knep lärs ut så att man ska överleva ett anfall; genom en slogan, "ducka och ta skydd", ska skolbarn söka skydd under skolbänkar, familjeutflykten räddas genom att man kryper in under picknick-filten o s v. Detta varvas med exempel på 50-talets kommunisthets som samtidigt blev en garant för en fortsatt utveckling av bomben. Några som fick lida av detta var befolkningen på ön Bikini som i mänsklighetens tjänst tvångsevakuerades från sina hem ­ under parollen att en flytt skulle förgylla deras tillvaro ­ för att ge plats åt nya provsprängningar.

"Jag har svårt att föreställa mig en bättre propaganda för freden än Atomic Café." (GP) "sänder kalla kårar av skratt och skräck utefter ryggraden." (DN) "lika vanvettigt komiskt som isande fasansfullt." (AB)

Censur / granskning

Censurnummer 123730
Datum 1982-11-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2325 meter
Kommentar Aktlängder: 570, 455, 465, 435, 400.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2325 meter
Längd i minuter 85 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Hur kan man göra en fars om den yttersta fasan: atombomben? Det är i alla fall vad bröderna Kevin och Pierce Rafferty och Jayne Loader ägnat de senaste fem åren av sina liv åt.

Utan att själva bidra med så mycket som en ruta egen film har trion åstadkommit en av årets mest omtalade filmer i USA. "Atomic Café" är ett dokumentärfilmscollage som har blivit lika vanvettigt komiskt som isande fasansfullt.

"Atomic Café" ger en mycket avslöjande bild av hur stormakten Amerika ser på sig själv och omvärlden under två ödesdigra decennier: 40- och 50-talen.

Och det är inte speciellt smickrande." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"Atomic Café" är med andra ord en utomordentligt sevärd film, och aktuell eftersom en viss bagatellisering av kärnvapnens effekter fortfarande gör sig bred. Dessutom är det en av de roligaste filmerna på repertoaren.

Det låter förstås hemskt. Men världen är tyvärr så galen!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Idén är genialt enkel: man rotar igenom en mängd amerikanska filmarkiv och plockar ut fyrti- och femtitalens journal- och propagandafilmer om atombomben.

Så väljer man ut de bitar som passar, sätter samman dem på ett intelligent sätt, och låter olika bisarra atombombs-schlagers bli bakgrundsmusik.

Den sammantagna blåögdheten är förstås både dråplig och lite skrämmande, men lyckas också säga en hel del om hur amerikanerna såg på sig själva de där åren efter andra världskriget. Det är ett stycke tidsanda lagd på burk." Mårten Blomkvist i Expressen

"En propaganda som i denna koncentration och 30 år senare blir löjlig och naiv. Den är så uppenbar att den borde slå tillbaka mot sig själv, tycker man.

Men det gjorde den nu inte och "Atomic Café" väcker tankar om hur propagandan ser ut idag. Hur mycket av det vi aningslöst sväljer idag kommer att verka olovligt naivt om 30 år? En blick framåt hade inte skadat som slutvinjett till filmen." Mia Tottmar i Stockholms Tidningen

"Filmen berättar om ett samhälle som från Hiroshima till vätebomben försökte ställa in sig på att det gick att skydda sig med en filt när eldstormen kom allt medan kommunister jagades med samma naiva idealism, vilken dock kunde förvandlas till lynchningsmentalitet som när paret Rosenberg avrättades i elektriska stolen efter att ha dömts som atomspioner.

Epokens kanske mest klassiska filmscen finns också med i Atomic Café och det är naturligtvis den där Richard Nixon, som samlade bevis i fallet Chamberg-Hiss, mitt framför filmande journalfilmskameror går rakt ut på ett fält, öppnar en preparerad pumpa och hittar en rulle mikrofilm som så småningom anses bevisa Hills skuld.

Atomic Café är en film gjord helt utan nutida kommentarer och förklaringar, men sådana hade kanske behövts åtminstone utanför USA, eftersom en del ingredienser är relativt okända också här i vårt Lilla Amerika. Dessutom hade man genom en sådan möjligen kommit från den tendens till rundgång som finns i filmen och där samma typ av klippkombinationer återkommer alltför ofta.

Men hur som helst är Atomic Café en intressant sammanställning av tidsdokument och kan ses både som absurd underhållning och som nyttig information." Hans Schiller i Svenska dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1982-11-19 Filmstaden Stockholm Sverige 85 min
Videorelease 1996-02 Sverige 82 min

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Krig
DK Sociala och politiska förhållanden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2323


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?