Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Cat People
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1982-07-02

Medverkande

Nastassja Kinski
Irena Gallier

Malcolm McDowell
Paul Gallier

John Heard
Oliver Yates

Annette O'Toole
Alice Perrin

Ruby Dee
Female

Ed Begley Jr.
Joe Creigh

Visa alla medverkande

Handling

Irena Gallier möts på New Orleans flygplats av sin bror Paul från vilken hon varit skild sedan barndomen. Han berättar om deras märkliga familjearv och att de två hör ihop. Förskräckt...

Visa hela handlingen

Press

"Regissören Paul Schrader, känd bl a som manusförfattare till "Taxi-driver" och "Tjuren från Bronx" har här kastat loss från all realism och gjort denna djupdykning in i människan. Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Nastassja Kinski Irena Gallier
Malcolm McDowell Paul Gallier
John Heard Oliver Yates
Annette O'Toole Alice Perrin
Ruby Dee Female
Ed Begley Jr. Joe Creigh
Scott Paulin Bill Searle
Frankie Faison detektiv Brandt
Ron Diamond detektiv Ron Diamond
Lynn Lowry Ruthie
John Larroquette Bronte Judson
Tessa Richarde Billie
Patricia Perkins taxichauffören
Berry Berenson Sandra
Fausto Barajas Otis
John H Fields massageinstitutets direktör
Emery Hollier Yetman Brewer
Stephen Marshal Moonie
Robert Pavlovitch Ted
Julie Denney Carol
Arione de Winter modern i indianbyn
Francine Segal kvinnan i kyrkan
Andrea Esterhazy järnvägstationens tjänsteman
David Showacre mannen i baren
Neva Gage den kattliknande kvinnan
Marisa Folse
Danelle Hand indianflickor
John C. Isbell polisofficeren
Roger Reid
Charles Joseph jr. Konya
Marco St. John poliskonstaplar
Brett Alexander
Gregory Gatto
Terc Martinez vargungarna
David Ross McCarty mannen på flygplatsen
Harold D Hauss
James Deeth helikopterpiloter
Ray Wise
Jo Ann Dearing paret i ''såpoperan''
The Black Pope DJ:s röst

Bolag

Produktionsbolag Universal
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB

Handling

Irena Gallier möts på New Orleans flygplats av sin bror Paul från vilken hon varit skild sedan barndomen. Han berättar om deras märkliga familjearv och att de två hör ihop. Förskräckt avvisar Irene hans närmanden. Samma natt förvandlas Paul till en svart panter och skadar svårt en prostituerad innan han sövs ner och infångas av Oliver Yates, intendent vid ortens zoo. Oliver möter Irene när hon besöker den inspärrade pantern och attraheras av henne. Han ger henne ett jobb i souvenirbutiken på zoo under överinseende av Alice Perrin som är kär i Oliver. Pantern försvinner sedan den rivit av en vårdares arm. Paul återvänder till Irena och insisterar handgripligt på att endast om de två älskar med varandra kan de behålla sin mänskliga skepnad -- älskar de med vanliga människor släpps djuret fram i dem. Oliver ökar på Alices svartsjuka genom att bjuda ut Irena på en fisketur i sumpmarkerna. Han börjar få klart för sig hennes verkliga natur och hon antyder att hon aldrig kan älska med honom. Efter ytterligare massakrer skjuts Paul av Alice sedan han återtagit sin panterform och gett sig ut efter Irena och Oliver. I sitt försök att fly kontaktas Irene av Paul som för in henne i drömlandskapet av deras gemensamma förflutna och talar om för henne att hon måste återvända till Oliver. Efter samlaget med Oliver förvandlas Irena till en panter, men flyr till hans stuga ute i sumpmarkerna. Oliver binder henne i sängen sedan hon bett honom att ännu en gång ha samlag med henne. Senare kan han införliva en ny panter med sitt zoo . . .

Censur / granskning

Censurnummer 123401
Datum 1983-02-17
Originallängd 1340 meter
Längd efter klipp 1303 meter


Censurnummer 123401
Datum 1982-06-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3250 meter
Längd efter klipp 3158 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Regissören Paul Schrader, känd bl a som manusförfattare till "Taxi-driver" och "Tjuren från Bronx" har här kastat loss från all realism och gjort denna djupdykning in i människan. Det passar honom illa.

Möjligen är det den amerikanska skräckfilms-traditionen som ligger honom i fatet. Han verkar se människans inre som något slags ostädad skräpkammare där vilka grova effekter som helst är tillåtna. Här spränger människoarmar upp ur döda pantrar. Här exploderar den vackra kvinnans ansikte som ett duralex-glas så att hennes rätta panter-jag kan komma fram. Allt mystiskt, hemlighetsfullt och okänt inom oss visar Schrader i grälla, övertydliga bilder som om det vore fråga om något slags Walt Disneyversion av Freud. Men samtidigt har Schrader inga klarare begrepp om vad han vill skildra. Han gör ett enda hopkok av gamla myter och inre drifter utan vare sig rim eller reson. Det han missar i klarhet tar han igen i effekter. Det är som att slå med hammare på ett spindelnät." Gunilla Boëthius i Aftonbladet

"Men trots sexuella anspelningar av detta smått töntiga slag lyckas regissören Paul Schrader ofta ge sin film -- av reklamen kallad "en erotisk fantasi" -- den sugande sensualism som utmärkte hans "American Gigolo" häromåret. Så är han t ex mycket stilistiskt medveten och låter här, liksom i "Gigolo", på ett nästan Fassbinderskt vis skarpt kontrasterande färgytor spela mot varandra över filmduken; ett slags visuell motsvarighet till filmens dubbelgångarmotiv, om man så vill.

Därtill kommer att Schrader inte hastar fram med hjälp av skräckkonventionernas automatiska växellåda. I stället låter han kameran fundersamt bromsa in inför sin omgivning, vilket ibland skapar en märklig poetisk förtätning. Så t ex när kameran på ett nästan besvärjande sätt gång på gång återkommer till statyer av allehanda kattdjur -- som väntade den på att de till slut skulle spränga sina stenhöljen.

Ty att våga spränga sina höljen är vad filmen under ytan egentligen handlar om. Statyerna och de instängda djuren på zoo är en bild av det olyckliga djur -- passionen, sexualiteten -- som vi människor ofta tvingas hålla inspärrat." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Här finns alltid någonting att titta på.

Men denna intensitet, som alltså gör "Cat People" till en i ordets bokstavliga bemärkelse klart s e v ä r d film, denna intensitet är också Paul Schraders stora problem som filmmakare.

Schraders filmskapande har drag av psykoterapeutisk process, men inte en som syftar till att reda ut något, utan en process där han avreagerar sig.

Det finns något aggressivt, t o m sadistiskt i hans sätt att göra film. Varje bild ska bräcka den föregående, vara ännu starkare, ännu mer utstuderad. Publiken ska inte tillåtas slappna av en enda sekund.

Så kan man inte göra film, åtminstone kan inte Paul Schrader.

Men lita på att han vet hur han ska få oss att titta!" Mårten Blomkvist i Expressen

"PAUL SCHRADERS "Cat People" har alla förutsättningar för att bli sågad av kritiken.

En utstuderat elegant erotisk fantasi; syskonen Paul och Irena förvandlas till svarta pantrar om de idkar samlag utanför släkten, för att återfå sin mänskliga skepnad måste de mörda någon.

En spekulation i nakenhet, skräck och mysticism, med instoppade freudianska munsbitar åt den som tycker om att analysera, t ex varför en orm -- till synes onödigt -- återkommer i bild.

Det låter väl inte klokt att säga att jag tycker det är en bra film.

Och förmodligen kan jag inte övertyga någon: "Cat People" låter oerhört fånig i beskrivning -- dess förtjänster finns i bilderna, stämningen, det outtalade." Mia Tottmar i Stockholms Tidningen

"Schrader, som ändå tillhör de mer intressanta manusförfattarna och regissörerna i dagens amerikanska filmindustri, har med Cat People hamnat i en återvändsgränd. Han kan inte här som i tidigare filmer (Hardcore, American Gigolo) på ett naturligt sätt härleda sin sexuella problematik till samhällsutveckling och religiösa förträngningar utan tvingas in i skräckfilmens psykoanalytiska skämtvärld och väl där slänger han sig lika girigt som tanklöst över symbolerna med nyvässade klor och självlysande ögon.

Cat People har med förlov sagt blivit en ganska fåig film, pretentiös och ytlig, där Nastassia Kinski som en av pantrarna är det enda som fascinerar." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1982-07-02 Aveny Göteborg Sverige 115 min
1982-07-02 Sture Stockholm Sverige 115 min
TV-visning 1995-12-10 TV3 Sverige
2001-03-29 TV3 Sverige
2001-07-05 TV3 Sverige

Musikstycken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3207


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 14
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?