Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Victor/Victoria
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1982-07-16

Handling

Paris, 1934. Sångerskan Victoria Grant misslyckas i sin uppsjungning på den homosexuella nattklubben Chez Lui vars stjärna är Carroll "Toddy" Todd. Samma kväll kommer han i gräl med sin...

Visa hela handlingen

Press

". . . något mer malplacerat än Julie Andrews som den syndiga gränsöverskridaren kan jag svårligen föreställa mig. När hon vill sälja sin dygd för en köttbulle tvivlar man starkt på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Julie Andrews Victor/Victoria
James Garner King
Robert Preston Toddy
Lesley Ann Warren Norma
Alex Karras Squash
John Rhys-Davies Cassell
Graham Stark kyparen
Peter Arne Labisse
Sherloque Tanney Bovin
Michael Robbins hotellchefen 3e klass
Norman Chancer Sal
David Gant restaurangchefen
Maria Charles Madame President
Malcolm Jamieson Richard
John Cassady Juke
Mike Tezcan Clam
Christopher Good scenchefen
Matyelok Gibbs Cassells receptionist
Jay Benedict Guy Langois
Oliver Pierre Langois' kompanjon
Martin Rayner portvakten
George Silver den fete som äter bakelse
Joanna Dickens den stora kvinnan på restaurangen
Ina Skriver Simone Kallisto
Stuart Turton pojkvän till aktris
Geoffrey Beevers polisinspektören
Bill Monks LeClou
Elizabeth Vaughan operasångerskan
Terence Skelton äkta mannen
Sam Williams
Simon Chandler koruspojkarna
Neil Cunningham nattklubbens presentatör
Vivienne Chandler hotellstäderskan
Perry Davey balanserande mannen
Paddy Ward fotografen
Tim Stern hotellreceptionisten 3:e klass

Bolag

Produktionsbolag Peerford i samarb m Artista Management
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB

Handling

Paris, 1934. Sångerskan Victoria Grant misslyckas i sin uppsjungning på den homosexuella nattklubben Chez Lui vars stjärna är Carroll "Toddy" Todd. Samma kväll kommer han i gräl med sin älskare Richard, vilket utmynnar i ett allmänt slagsmål på klubben och Toddy får sparken. Han förenar sig med Victoria i en middag hon inte kan betala för och i det handgemäng som uppstår när Victoria "hittar" en kackerlacka i salladen lyckas de undkomma. I Toddys våning byter hon ut sina blöta och krympta kläder mot en av hans kostymer. På morgonen kastar hon ut den uppdykande Richard, som tror hon är en man, och Toddy får idén att lansera henne som dragsångare -- greve Victor Grazinski. Med hjälp av impressarion Cassell är "Victor" snart en succé och väcker företagaren King Marchans intresse. King hyser misstankar om "Victors" rätta kön, men hans intresse för "Victor" upprör flickvännen Norma som han sänder tillbaka till Chicago. Han får sina misstankar bekräftade när han spionerar på "Victor" i badrummet och sedan hon gjort ett nummer med Toddy på Chez Lui (vilket resulterar i att stället ännu en gång blir sönderslaget) erkänner hon sanningen för King och att hon älskar honom. Hon vägrar emellertid att ge upp sin karriär vilket resulterar i intrycket att han måste vara homosexuell. Hans livvakt Squash berättar att han också är det och snart dyker Kings bekymrade kompanjoner från Chicago upp efter ett tips från Norma. Slutligen avslöjar Victoria sanningen för alla. Men Labisse, Chez Luis ägare, som låtit en detektiv skugga Victoria, misslyckas i sina försök att avslöja hennes bedrägeri i och med att Toddy tar över hennes roll.

Censur / granskning

Censurnummer 123353
Datum 1982-05-05
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3665 meter
Kommentar Aktlängder: 445, 485, 440, 470, 445, 565, 550, 265.


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

". . . något mer malplacerat än Julie Andrews som den syndiga gränsöverskridaren kan jag svårligen föreställa mig. När hon vill sälja sin dygd för en köttbulle tvivlar man starkt på att någon verkligen skulle nappa på anbudet.

Julie Andrews förblir präktigt helylle, hur mycket hon än lägger manken till för att infria makens förväntningar åt Bo Derek-hållet.

"Victor/Victoria" låtsas ställa fördomar om homosexuella på huvudet. Om man nu trodde att en bög inte kunde vara rugbyspelare eller boxare, kanske man knatar ut från föreställningen en insikt rikare." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"För det mesta lyckas regissören Edwards ta hem poänger av detta fruktbara slag. Men när det hela sedan utvecklar sig till en ordinär kärlekshistoria mellan Victoria och gangstern blir det allt längre mellan såväl de visuella som verbala gagsen. Samtidigt förfaller Andrews intressanta androgynitet till den välkända "Sound of music"--mimiken, och i en film som denna är en sådan oskuld minst sagt malplacerad.

Eller som Toddy, filmens livsnjutande och sympatiske resonör uttrycker saken: "Dygd? Nä, usch!" Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Vi i biosalongen ser varje sekund att Julie Andrews är kvinna (även om hon inte visar brösten den här gången). Hon är en usel herrimitatör -- och det fördärvar en del av den komplicerade historien.

Däremot har hon andra kvaliteter -- som sång, dans och underhållningsartist. Victor/Victoria är god showfilm av den gamla fina sorten. Julie Andrews håller den position som förr var vikt för Fred Astaire.

Men tyvärr är det lite långt mellan shownumren.

De homosexuella skämten kring manligt och kvinnligt ges god skärpa av Robert Preston.

Blake Edwards regi är rutinerat proffsig. Ett gediget arbete -- och det känns lite otacksamt att påpeka att det blir roligare när han jobbar i farstempo (som senart i "SOB -- paniken i drömfabriken").

Men så är det." Expressen

"Han har förlagt smörjan till 30-talets Paris troligen med baktanken att göra en nutida version av äldre Hollywood-komedier, någonting åt "Singing in the rain"-hållet. Om man vill vara snäll kan man säga att de gamla filmerna kanske blivit bättre med ålderns patina.

Men mer sanningsenligt; så är de helt enkelt bättre.

Victor/Victorias föregivet kvicka dialog är tung och krystad, shownumren tjatiga och bifigurerna karikerade." Mia Tottmar i Stockholms Tidningen

"Dragshower och gayklubbar. . . allt sådant tycks ha blivit attraktivt för en bredare allmänhet. Plötsligt tycker alla modekänsliga personer att det är vansinnigt roligt med män i kvinnokläder.

I och för sig har väl engelsmännen alltid odlat genren som en av ingredienserna i ett bredare sortiment men nog surfar engelsmannen Blake Edwards på en modevåg. Det sker med viss elegans.

Edwards drar ett par varv till med veven och får som belöning ut en eller ett par saker värda att begrunda. På plussidan finns också en bitvis kvick dialog. Situatinskomiken, med sängkammarfarsens vanliga inslag fast perspektiven är spegelvända, övergår ibland i en buskis som kan bli påfrestande men inte outhärdlig eftersom Blake Edwards är snabb i vändningarna" Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1982-07-16 Look Stockholm Sverige 133 min
TV-visning 2003-02-01 SVT1 Sverige 128 min
2003-07-23 SVT1 Sverige 128 min
Cinemateksvisning 2018-10-29 Zita Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3647


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 12
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?