Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Merry Christmas, Yiwu
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-12-04

Handling

De kommunistiska idealen har sedan länge bleknat i Yiwu, en stad i Kina med över 600 julpyntsfabriker, där julen som vi känner den produceras för hela världen. Med stigande...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av sex av våra 15 källor. Betygen sträckte sig från en tvåa till en fyra men majoriteten var treor. Det ger filmen ett snittbetyg precis på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Bolag

Handling

De kommunistiska idealen har sedan länge bleknat i Yiwu, en stad i Kina med över 600 julpyntsfabriker, där julen som vi känner den produceras för hela världen. Med stigande fabrikslöner, har de flesta arbetare nu råd med senaste iPhonemodellen, samtidigt som de fortfarande lever spartanskt i trånga fabrikssovsalar långt från sina hem. Alla är de migranter i sitt eget land och har å ena sidan starka band till de kinesiska traditionerna samtidigt som de jagar den nyfunna kinesiska drömmen. Att ha sitt eget företag och vara oberoende, att bli rik och finna kärleken.

Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 93 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av sex av våra 15 källor. Betygen sträckte sig från en tvåa till en fyra men majoriteten var treor. Det ger filmen ett snittbetyg precis på snittbetyget tre.

Nina Asaroj, Kulturnytt i P1, betyg 4: ”Merry Christmas, Yiwu är både ett välgjort arbetsplatsreportage och ett moraliskt uppvaknande. Västvärldens hunger efter billigt pynt går att räkna i kubikmeter och ton. De sista bilderna i filmen visar hur containrar med julkulor och plastgranar hissas upp med stora kranar på lastfartygen. Men det är jag som tycker julkulorna är vackra, de som tillverkat dem firar inte ens jul, de planerar mest för att åka hem till det kinesiska nyåret.”

Jane Magnusson, Dagens Nyheter, betyg 3: ”Regissören Mladen Kovacevic har en mästerlig hand med sina medverkande. Filmen utspelar sig i långa tablåer. Personer talar med varandra på avstånd. Inga intervjuer, knappt några närbilder, ingen pålagd musik.”

Björn Berglund, TT, betyg 3: ”Genom de lösryckta samtalen över bergen av kulörta plastkulor eller på lunchrasten anar vi livet utanför fabriken, med kärlekstrassel, drömmar om framtiden och planer inför nyår. Här finns dock inga huvudpersoner och vi kommer aldrig särskilt nära någon. Men avståndet förstärker samtidigt förnimmelsen av den alienering som man antagligen måste känna av att limma fast en miljon vita bollar på en miljon tomteluvor.”

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 2: ”När kameran sveper över hamnens många containers redo att skeppas ut till resten av världen, är det svårt att inte tänka på hur mycket plastskräp tillverkningen genererar. För de anställda skämtar om hur julprylarna är halvtrasiga redan från start. Tyvärr sätter inte regissören in något av allt detta i någon slags kontext och vi kommer aldrig riktigt nära någon av personerna som är med.”

Genomsnittsbetyg: 3,00

Källor och betyg

Svenska Dagbladet –

Dagens Nyheter – 3

Göteborgs-Posten -

Sydsvenskan -

Aftonbladet - 2

Expressen –

SVT Kulturnyheterna –

TV4 Nyhetsmorgon –

SR Kulturnytt -4

Filmtopp -

Moviezine –

TT – 3

P4 Björns Filmguide –

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden - 3

Visningar

Festivalvisning 2020-01-31 Biopalatset 10 Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2020
Sverigepremiär 2020-12-04 Sverige

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?